Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Β΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Β΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Β΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΈΒΡΟ

2 ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΒΡΟΣ

3 Το Διδυμότειχο κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου
Κατά τη Βυζαντινή περίοδο η πόλη γίνεται πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τρεις φορές, ενώ το 1341, ο Ιωάννης Καντακουζηνός επέλεξε το Διδυμότειχο για να στεφτεί αυτοκράτορας και να διαδεχτεί τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο .

4 Οθωμανική περίοδος στο Διδυμότειχο
Κατά την Οθωμανική περίοδο το Διδυμότειχο γίνεται η πρώτη Οθωμανική πρωτεύουσα σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Το Διδυμότειχο απελευθερώνεται και ενώνεται επίσημα με την Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών τον Ιούλιο του 1920.

5 Τέμενος Μεχμέτ Το Τέμενος Μεχμέτ ή Τέμενος Βαγιαζήτ είναι μουσουλμανικό τζαμί στο Διδυμότειχο που ιδρύθηκε το 1367, ολοκληρώθηκε επί σουλτάνου Μεχμέτ Α' ( ) και εγκαινιάστηκε το Έχει χαρακτηρισθεί από τη γενική γραμματέα πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, ως το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης

6 Festival Άρδα Το 1995 στις Καστανιές του Έβρου, δίπλα στο τριεθνές σύνορο Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας, στις όχθες του ποταμού Άρδα, πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση Νέων. Με αυτοκίνητο: Στο χώρο που πραγματοποιείται η Συνάντηση Νέων μπορείτε να φτάσετε μέσω της Εγνατίας Οδού (E85). Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν mini restaurants, mini markets, σταθμός πρώτων βοηθειών και μονάδα ειδικευμένου προσωπικού ασφαλείας. Ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο υπάρχει υπαίθριο αμφιθέατρο και παιδικές χαρές για τους μικρότερους επισκέπτες. Πραγματοποιούνται μουσικές συναυλίες.

7 Συνεταιρισμός γυναικών
Οι γυναίκες δημιούργησαν τον αγροτουριστικό συνεταιρισμό γυναικών Τριγώνου Έβρου η «Γαία». Έτσι όταν οι άντρες τους πηγαίνουν στο καφενείο, εκείνες πηγαίνουν στους συνεταιρισμούς τους.

8 Κάστρο Διδυμοτείχου Αρχαιολογικά ευρήματα (κεραμικά, λίθινα) στο λόφο της Αγίας Πέτρας όπως και στο δυτικό άκρο του Κάστρου δείχνουν ότι η ιστορία του Διδυμότειχου ξεκινά την Νεολιθική περίοδο.

9 Τάφος Ελαφοχωρίου Ο «θρακικός» υπόγειος κτιστός τάφος βρίσκεται σε χαμηλό ύψωμα, στο βόρειο άκρο του μικρού χωριού Δάφνη, κοντά στο Ελαφοχώρι.

10 Ταφικός Τύμβος μικρής Δοξιπάρα-Ζώνης
Η κατασκευή τύμβων στο χώρο της αρχαίας Θράκης αρχίζει από την προϊστορική περίοδο και συνεχίζεται ως την ύστερη αρχαιότητα. Επίσης βρίσκεται ανάμεσα στα σημερινά χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα του Δήμου Κυπρίνου, στο δυτικό τμήμα του βόρειου Έβρου.

11 Ορεστιάδα Παραδοσιακοί σύλλογοι γυναικών
Ορεστιάδα Παραδοσιακοί σύλλογοι γυναικών Τον Οκτώβριο του 2006 ιδρύθηκε στην Ορεστιάδα ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Νεολαίας Ν. Ορεστιάδας «ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ» με σκοπό να διατηρηθεί η παράδοση του τόπου μας ζωντανή, να διαδοθούν τα ήθη, τα έθιμα και οι χοροί μας σε όλη την Ελλάδα και να διασωθούν οι παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης μας. Ο Σύλλογος αριθμεί μέχρι στιγμής εκατόν δέκα μέλη και εξήντα χορευτές.

12 Πουλίδης Δημήτριος Γιουβανούδης Παναγιώτης Μπαρμπούδης Γεώργιος Παπαδόπουλος Ηλίας

13 ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΒΡΟΣ

14 ΤΥΧΕΡΟ Η ζωή του χωριού ξεκίνησε ουσιαστικά το 1922.
Η ζωή του χωριού ξεκίνησε ουσιαστικά το 1922. Ήταν τουρκοχώρι με το όνομα Μπίντικλι . Στην μεγάλη πλεοψηφία οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την καλλιέργεια βαμβακιού, ζαχαρότευτλου, σιταριού, ηλίανθου και πασατέμπου.

15

16

17 ΣΟΥΦΛΙ

18 Είναι κυρίως γνωστό για την βιομηχανία του μεταξιού που αναπτύχθηκε εκεί τον 19ο αιώνα.
Το Σουφλί ήταν ένα κεφαλοχώρι απαλλαγμένο από τους φόρους της Οθωμανικής τότε αυτοκρατορίας. Ανάπτυξη έχει παρουσιάσει η αμπελουργία και η οινοποιεία όπως και η καροποιεία και η σιδηρουργία.

19

20

21 ΡΟΥΣΣΑ 'Eξω από το χωριό Ρούσσα, βρίσκεται ο περίφημος τεκές των Κιζιλμπασήδων. Γύρω από το χωριό της Ρούσσας, σώζονται μεγαλιθικοί τάφοι από την πρώιμη εποχή του σιδήρου με μεγάλες πέτρινες πλάκες και πέτρινα κρηπιδώματα.

22

23 ΔΑΔΙΑ Το όνομα του προήλθε από το άφθονο δαδί, το γεμάτο, δηλαδή, ρετσίνι ξύλο του πεύκου  Οι Τούρκοι έλεγαν το χωριό Τσιάμκιοϊ, δηλαδή Πευκοχώρι Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης Στην περιοχή φιλοξενούνται τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια είδη

24

25

26

27

28

29 Μυλωνάς Θανάσης Γιάκατη Νάσια Σαλαμπάσης Σωτήρης Ταυλαρίδου Χρυσούλα

30

31

32 Η Αλεξανδρούπολη είναι μια όμορφη πόλη πάνω στην θάλασσα με φιλόξενους κατοίκους γεμάτους ζωή.

33

34 Αλεξανδρούπολη Κάνοντας μια βόλτα στην όμορφα σχεδιασμένη πλατεία θα δείτε το σήμα κατατεθέν της πόλης, τον φάρο, που δεσπόζει από το 1880.

35 Οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης ξέρουν τι πάει να πει ηρεμία και χαλάρωση.
Η Αλεξανδρούπολη δεν είναι μόνο το προνομιακό κέντρο μιας πραγματικά χαρισματικής περιοχής, είναι αληθινά φιλόξενη και απολαυστική. Είναι ο καλύτερος τόπος για να ξεκινήσεις ή να τελειώσεις ένα ταξίδι .

36 Υπάρχουν παντού καφέ μπαρ, clubs και φυσικά τα ελληνικά μπουζούκια

37 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΦΑΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘEPIOY
ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

38 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

39 ΠΑΡΑΛΙΕΣ Οι λάτρεις της θάλασσας θα αισθανθούν ότι βρίσκονται σε έναν πραγματικό παράδεισο. Σε 25 χιλιόμετρα ακτογραμμής εκτείνονται παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα, αμμώδεις και βραχώδεις, πολύβουες και οργανωμένες. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας από το Δέλτα του Έβρου μέχρι τη ζώνη της αρχαίας Μεσημβρίας.

40 ΜΟΥΣΕΙΑ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης
Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Έβρου Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανούπολης και Σαμοθράκης Εθνολογικό Μουσείο Θράκης «Αγγελική Γιαννακίδου» Σύλλογος Αρχαιόφιλων και πολιτιστικής κληρονομιάς Ν. Έβρου Μουσείο Συλλόγου Καππαδοκών Αλεξανδρούπολης Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας (Κ.Ε.Π.Α.Δ.Α)

41 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Το αεροδρόμιο πήρε το όνομα του από αρχαίο φιλόσοφο Δημόκριτο. Βρίσκεται επί της εθνικής οδού Ε90 που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία, 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης.

42 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Τhraki palace Grand hotel-egnatia-grecotel Alexander beach

43 THRAKI PALACE

44 Grand hotel-egnatia-grecotel

45 Alexander beach

46 ΜΑΚΡΗ Δώδεκα χιλιόμετρα δυτικά από την Αλεξανδρούπολη βρίσκεται η Μάκρη με το γραφικό λιμανάκι του Πλατάνου Πάνω από την παραλία ένας φυσικός όγκος με μία τούμπα (γήλοφο) στην κορυφή του. Μέσα στο βράχο ανοίγεται μία σπηλιά, γνωστή στους ντόπιους ως Σπηλιά του Κύκλωπα, Μέσα στο χωριό είναι η παλιά εκκλησία της Αγίας Αναστασίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις ωραίες μεταβυζαντινές εικόνες .

47 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ένας στενός δρόμος ανάμεσα από ελαιώνες μας οδηγεί στην παραλία της Αγίας Παρασκευής με το ομώνυμο εκκλησάκι, τις απέραντες αμμουδιές, το ψιλό βοτσαλάκι στην ακρογιαλιά και τα ξεκούραστα καθαρά νερά της, που ερωτοτροπούν καθημερινά με το ωραιότερο δειλινό της Θράκης. Στην παραλία της Αγίας Παρασκευής υπάρχουν beach bars, ταβέρνες, ξενοδοχείο, ενώ η οργανωμένη πλαζ "Κυανή Ακτή" αποσπά κάθε χρόνο την ευρωπαϊκή διάκριση της "Γαλάζιας Σημαίας".

48 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΞενοδοχείοΚλειώ
Διεύθυνση Agia Paraskevi Makri, Alexandroupolis Ελλάδα Τηλέφωνο: +30(25510)71311 Φαξ: +30(25510)71411 Στατιστικά: (CLIO HOTEL - Ξενοδοχείο Κλειώ)

49 ΔΙΚΕΛΛΑ Ο δρόμος προς τα Δίκελλα σέρνεται ανάμεσα σε πυκνούς ελαιώνες. Η παραλία των Δικέλλων έχει απέραντες αμμουδιές με κατακάθαρη θάλασσα και πολλά Beach Βars. .

50 ΙΕΡΟ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
Ιερό Δήμητρας Μικρή κατασκευή από λευκό καλά επεξεργασμένο μάρμαρο . Στο εσωτερικό της βρέθηκαν αργυρά, χρυσά, επάργυρα και επίχρυσα πλακίδια με ανάγλυφες παραστάσεις σχετικές με τη λατρεία της Δήμητρας. Ναός του Απόλλωνα Είναι το σημαντικότερο δημόσιο κτήριο της αρχαίας Μεσημβρίας-Ζώνης. Χτίστηκε τον 6ο αι. π.Χ. Έτσι, πέρα από την αξία του ως ναού, έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία γιατί αποτελεί, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, το μοναδικό ταυτισμένο αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα σε όλο το χώρο της Θράκης.

51 ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ – ΖΩΝΗ Αξιόλογα ευρήματα από τη Μεσημβρία - Ζώνη εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής .Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσημβρίας-Ζώνης περιλαμβάνει την πόλη και το νεκροταφείο της. Η πόλη περιβάλλεται από τείχος, ενισχυμένο κατά διαστήματα με πύργους και περικλείει στα βόρεια την ακρόπολη του οικισμού . Το νότιο τμήμα έχει διαβρωθεί από τη θάλασσα. Η περιοχή έχει ωραίες παραλίες με αμμουδιά και πεντακάθαρη θάλασσα.

52 Δρομολόγια Αστικού ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης
ΓΡΑΜΜΗ 7 . ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ- LIDL - ΧΙΛΗ-ΜΑΚΡΗ-ΔΙΚΕΛΛΑ-ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ Τιμές Εισιτηρίων: Ζώνη Α' ΧΙΛΗ. ΟΛΟΚΛΗΡΟ : 1,10 ΜΙΣΟ : 0,60 ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ : 0,80 Ζώνη Β' ΜΑΚΡΗ. ΟΛΟΚΛΗΡΟ : 1,50 ΜΙΣΟ : 0,75 ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ : 1,10 Ζώνη Γ' ΔΙΚΕΛΛΑ - ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ. ΟΛΟΚΛΗΡΟ : 2,00 ΜΙΣΟ : 1,00 ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ : 1,50 Καθημερινές: 06:45,14:35,16:35 KAΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 11:35 Σάββατο: 06:45, 09:35, 11:35, 14:35, 16:35, 18:35, 21:00

53 ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Αλεξανδρούπολη Άβαντας Αισύμη Κίρκη Μάκρη Συκορράχη Άνθεια Δωρικό Λουτρά Νίψα  Φέρες Πέπλος Αρδάνιο Δορίσκος Καβησός Πυλαία Τριφύλλι

54 ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΑΝΘΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑ ΔΩΡΙΚΟ ΑΕΤΟΧΩΡΙ ΝΙΨΑ

55 ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗ Η Τραϊανούπολη ήταν πόλη της Θράκης, η οποία βρισκόταν κοντά στον ποταμό Έβρο, περίπου 12 χλμ ΒΑ της Αλεξανδρούπολης. Ιδρύθηκε στις αρχές του 2ου μ.χ αιώνα από τον αυτοκράτορα Τραϊανό.

56 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ

57 ΧΑΝΑ Η Χάνα Τραϊανούπολης γνωστό και ως το Χάνι του Έβρενος Μπέη είναι ένα από τα παλαιότερα Οθωμανικά μνημεία στα Βαλκάνια. Χτίστηκε το και βρίσκεται στα Λουτρά Τραϊανούπολης. Βρίσκεται 12 χιλιόμετρα περίπου βορειοανατολικά από την Αλεξανδρούπολη κοντά στο Λουτρό.

58 Θερμά Λουτρά Τραϊανούπολης
Στην Τραϊανούπολη στην ίδια έκταση με τον αρχαιολογικό χώρο, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Ιαματικών Πηγών Τραϊανούπολης. Οι πηγές αποτελούν πόλο έλξης για τους λουόμενους από τα αρχαία χρόνια. Οι πηγές είναι αναγνωρισμένες από το Ελληνικό Κράτος. Η θερμοκρασία τους φτάνει τους 52° C . Τα νερά τους είναι κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματισμών, γυναικολογικών παθήσεων, περιφερειακών νεύρων, νοσημάτων νεφρού, χολής, ηπατικών δυσλειτουργιών και πεπτικών διαταραχών .

59 Προφήτης Ηλίας (Πλατανότοπος)
Δύο χιλιόμετρα βόρεια της Τραϊανούπολης βρίσκεται το χωριό Λουτρός. Στην τοποθεσία Πλατανότοπος, βόρεια του χωριού, υπάρχει χώρος αναψυχής ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, στις όχθες του χειμάρρου. Στην περιοχή υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία, αναψυκτήριο, καθώς και μονοπάτια για περπάτημα. Συνεχίζοντας από τον Πλατανότοπο βόρεια, η διαδρομή Λουτρός - Δαδιά μέσα από το δασικό σύμπλεγμα είναι πολύ εντυπωσιακή.

60 Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
Στο Αετοχώρι, οικισμό του Δήμου Τραϊανούπολης, βρίσκεται η ανδρική Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Ιδρύθηκε το 1991 και διαθέτει ξενώνα και εξοπλισμένο συνεδριακό κέντρο.

61 ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗ
ATHINA HOTEL PLOTINI HOTEL ISIDORA HOTEL

62 ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ 12, 13 & 14 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΝΥΓΗΡΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ 7 & 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΝΥΓΗΡΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΝΘΕΙΑΣ «ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»

63 ΔΕΛΤΑ ΈΒΡΟΥ Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου. Είναι ένας σημαντικός υγρότοπος σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.  Στο Δέλτα του Έβρου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πόρο για την τοπική κοινωνία, αλλά και όλη την ανθρωπότητα, λόγω της αξίας που έχει για την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το κλίμα, την προστασία από τις πλημμύρες, την εκπαίδευση, την αναψυχή και τις επιστήμες. 63

64

65 ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΟΥ «ΧΑΝΑ» ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΕΡΩΝ «Η ΕΚΑΒΗ» ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΠΛΟΥ «ΑΚΡΙΤΙΣΣΕΣ» ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΣΥΜΗΣ

66 ΦΕΡΕΣ Οι Φέρες βρίσκονται βόρεια της Αλεξανδρούπολης σε απόσταση 28 χλμ. Η πόλη ιδρύθηκε γύρω από την οχυρωμένη μονή της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας, την οποία ίδρυσε ο Ισαάκιος Κομνηνός και στην οποίο έχει ταφεί και ο ίδιος (12ος αιώνας).

67 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΦΕΡΩΝ

68 Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας
Μεγάλη εκκλησία με μοναστήρι που έκτισε ο Ισαάκιος Κομνηνός το Είναι μετρίου μεγέθους σταυροειδής με τρούλο. Όταν οι Φέρες κατελήφθησαν από τους Τούρκους γκρεμίστηκαν τα γύρω κτίρια και μετετράπη σε τέμενος για πεντέμισι αιώνες. Το 1920 έγινε πάλι χριστιανικός ναός. Έχει σπάνιες βυζαντινές τοιχογραφίες.

69 Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο
Το Λαογραφικό Μουσείο οφείλεται στις προσπάθειες για συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων, του αστυνομικού Νικολάου Γκότση. Ιδρύθηκε το 1996 και περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό εκθεμάτων από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής.

70 Βυζαντινό Υδραγωγείο Το Βυζαντινό Υδραγωγείο βρίσκεται λίγο έξω από τις Φέρες, πάνω στον αρχαίο ποταμό Σαμία. Έχει δύο μεγάλες καμάρες ύψους πέντε μέτρων, ανοίγματος 7 μέτρων και πλάτους 1,30 μέτρων. Χτίστηκε πριν από 800 χρόνια και σύμφωνα με τις πηγές, έγινε με την προσωπική επίβλεψη του Ισαάκιου Κομνηνού.

71 Μεγάλη Βρύση Η Μεγάλη Βρύση, που είναι επίσης γνωστή και ως Κοτζά τσεσμές, βρίσκεται στο βάθος μιας ρεματιάς, που την διασχίζει ο χείμαρρος του Κοτζά. Από ένα βαθύ άνοιγμα του γρανιτένιου βράχου βγαίνει το χωνευτικό νερό, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε και ένας νερόμυλος. Σήμερα το τοπίο έχει διατηρηθεί, μετά από την σωστή ανάπλαση που έχει μετατρέψει την περιοχή, σε χώρο αναψυχής και ξεκούρασης.

72 Υπαίθριο Θέατρο Το Υπαίθριο Θέατρο δημιουργήθηκε από τον δήμο Φερών, σε ένα όμορφο δασωμένο τοπίο. Τους θερινούς μήνες φιλοξενεί μια σειρά πολιτισμικών εκδηλώσεων.

73 Αρχαίος Δορίσκος O αρχαιολογικός χώρος του Δορίσκου βρίσκεται στα δυτικά των Φερών και σε μικρή σχετικά απόσταση από τις εκβολές του ποταμού. Πρόσφατες ανασκαφές ανέδειξαν τα θεμέλια της ακρόπολης, τάφους, νομίσματα, αγγεία, ειδώλια κτλ. Ο αρχαίος Δορίσκος υπήρξε ένας πολύ σπουδαίος σταθμός που δημιούργησε ο Μέγας Αλέξανδρος.

74 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Βήρεια Προσκύνημα Αγροτική Έκθεση Καρναβάλι Φερών

75 Κασπαρίδου Ελένη Φακιριμιώτη Μαρία Χουσεΐνογλου Σεντά Αλή Ογλού Χαϊδάρ

76 Το Νησί του Αιόλου Η Σαμοθράκη έχει 2.720 κατοίκους.
Βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Απελευθερώθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1912. Πλήρωσε βαρύ τίμημα μέχρι την ένωση της στον εθνικό κορμό.

77 ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

78

79 ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Αλώνια Πέρα Αλώνια Άνω Καρυώτες Δάφνες Ισώματα Καμαριώτισσα Καστέλι Κάτω Καρυώτες Κερασιά Κοιτάδα Λάκωμμα Μακρυλιές Μνήματα Παλαιάπολη Περάσματα Προφήτης Ηλίας Ρεμπουτσάδικα Θέρμα Ξηροπόταμος Παχιά άμμος

80 Καμαριώτισσα Η Σαμοθράκη αποτελεί τον ομώνυμο δήμο και υπάγεται διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Ο μόνιμος πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι κάτοικοι. Μέσω του λιμανιού της Καμαριώτισσας η Σαμοθράκη συνδέεται ακτοπλοϊκά κυρίως με την Αλεξανδρούπολη. Η οικονομία της Σαμοθράκης βασίζεται επί το πλείστον στον τουρισμό και την αλιεία.

81 Χώρα Σαμοθράκης Η Χώρα της Σαμοθράκης απέχει 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Καμαριώτισσας και βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού. Υπάρχει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τις παλιές εικόνες και τις κάρες των "Πέντε Μαρτύρων της Σαμοθράκης".

82 ΧΩΡΑ Είναι η πρωτεύουσα της Σαμοθράκης, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Σάος. Διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με χίλιους μόνιμους κατοίκους.

83 ΠΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΓΚΑΤΙΛΟΥΖΙ Mετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204, η Σαμοθράκη περιήλθε στα χέρια των Ενετών. Κατά τον 15 αι., το νησί περιήλθε στην φραγκική οικογένεια των Γκατιλούζι (Gattilusi). Οι Γκατιλούζι κυριάρχησαν στη Σαμοθράκη την περίοδο Τότε χτίστηκαν και οι πύργοι των Γκατιλούζι στο νησί. Δύο από αυτούς τους πύργους βρίσκονται λίγο ανατολικά από την Παλαιόπολη, δίπλα στη θάλασσα.

84 ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΕΩΝ Παλαιάπολη, παραλιακός οικισμό, στον οποίο υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο και ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το ιερό των Μεγάλων Θεών.

85 Αρχαιολογικός Χώρος Η Σαμοθράκη είναι ονομαστή για τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς, καθώς η ιστορία του νησιού χάνεται στα βάθη των νεολιθικών χρόνων και συνεχίζεται σε όλη την αρχαιότητα με αποκορύφωση την άνθηση των Καβείριων Μυστηρίων που έκανε την Σαμοθράκη της αρχαιότητας γνωστή στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου.

86 Αρχαιολογικό Μουσείο Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στην Παλαιάπολη. Xτίσθηκε από την Αμερικανική Αρχαιολογική Αποστολή και συντηρείται από το Ελληνικό Κράτος.

87 Η Νίκη της Σαμοθράκης

88

89 Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι μαρμάρινο γλυπτό άγνωστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής που βρέθηκε στο ναό των «Μεγάλων Θεών»  Καβείρων στη Σαμοθράκη .Παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1884 .

90 Η Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο
Η Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο

91 ΘΕΡΜΑ Οι ιαματικές πηγές έχουν μετατρέψει τα Θέρμα σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα από τουριστική άποψη μέρη του νησιού με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και με αναπτυγμένη τουριστική υποδομή. Ο Δήμος Σαμοθράκης πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις με σκοπό τη βελτίωση και επέκταση των υπηρεσιών που παρέχει το Υδροθεραπευτήριο.

92 Στη δεκαετία του 20 κατασκευάστηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο που στέγασε την τότε υπαίθρια δεξαμενή. Από το 1955 έως το 1958 χτίστηκε το δεύτερο κτήριο με άλλη μια δεξαμενή. Αυτές οι δύο δεξαμενές χρησιμοποιούνται σήμερα για να κρυώνει το νερό που βγαίνει με γεώτρηση στους 92ο C.

93 Η υδροθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση πολλαπλών παθήσεων, ενώ προσφέρεται ως εναλλακτική μορφή θεραπείας και για άλλες παθήσεις  σε άλλες κατηγορίες ασθενών που σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον της Σαμοθράκης μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ενώ προσφέρουν παράλληλα αίσθημα ευεξίας.

94 Πηγή Ποδόλουτρων Ανεβαίνοντας τονχωματόδρομο από τα δημοτικά λουτρά προς το λόφο των Ψαροθέρμων συναντάμε μια υπαίθρια γούρνα η οποία είναι ρηχή και οι επισκέπτες κάθονται γύρω από το πεζούλι. Το νερό είναι θολό και έχει αρκετό θειάφι. Η θερμοκρασία είναι 37ο -38ο C. Ενδείκνυται για αρθροπάθειες και δερματικά.

95 Πηγή Ποδόλουτρων

96 ΒΑΘΡΕΣ Το απόκρημνο Σάος, με υψηλότερη κορυφή το Φεγγάρι στα 1670μ.(υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου), τα πυκνά δάση και τα άφθονα τρεχούμενα νερά διαφοροποιούν την Σαμοθράκη από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Ιδιαίτερα τα γάργαρα ρυάκια που δημιουργούν εντυπωσιακούς καταρράκτες και δροσερές φυσικές πισίνες («βάθρες») συνθέτουν ένα σπάνιο, εξωτικό τοπίο που μαγεύει τους επισκέπτες

97 ΒΑΘΡΕΣ

98 ΚΑΜΠΙΝΓΚ

99 Camping Το camping της Σαμοθράκης βρίσκεται στον τόπο Βαράδες και δεν απέχει πολύ από το ελεύθερο camping .

100 Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΑ   Στη βόρεια παραλία της Σαμοθράκης, στο ανατολικό άκρο, βρίσκεται ο ποταμός Φονιάς, στις ανατολικές εκβολές του οποίου στέκει ο ομώνυμος μεσαιωνικός πύργος.

101 ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΝΙΩΤΙΣΣΑ Ακόμα πιο Νότια πάνω στα βράχια του Σάος βρίσκεται χτισμένη η Παναγία η Κρεμιώτισσα το πιο γνωστό από τα 999 ξωκκλήσια της Σαμοθράκης. Η Παναγία η Κρεμνιώτισσα  αγναντεύει από ψηλά το Αιγαίο.  

102 ΠΑΧΙΑ ΑΜΜΟΣ Η Παχιά Άμμος, ιδανικός τόπος για κολύμπι και ξεκούραση.. .

103 ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

104 ΒΑΤΟΣ Ανατολικά της Παχιάς Άμμου σας περιμένουν τα βαθειά και κρύα νερά του ερημικού Βάτου. Πανέμορφη παραλία περιστοιχισμένη από ψηλούς βράχους με σπηλιές. Ο κόλπος ξεπροβάλει μέσα από ψηλά βράχια. Οι θαλάσσιες σπηλιές και τα πλατάνια του προσδίδουν μία ξεχωριστή ομορφιά. Ανατολικότερα βρίσκεται ο ονομαστός καταρράκτης Κρεμαστός. Τα κρυστάλλινα νερά του πέφτουν από ψηλά κατευθείαν μέσα στη θάλασσα.

105 Τουρισμός Παρά τις φυσικές ομορφιές και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον από όλες τις ιστορικές περιόδους, η τουριστική βιομηχανία στη Σαμοθράκη δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη, σε σύγκριση με άλλα ελληνικά νησιά. Αυτό όμως το γεγονός αποτελεί ίσως βασική αιτία που το νησί παραμένει παρθένο και διατηρεί το φυσικό του περιβάλλον απρόσβλητο από την αλόγιστη ανάπτυξη που χαρακτηρίζει άλλες περιοχές -και ιδίως νησιά- της Ελλάδας.

106 Χριστιανικά Μνημεία Η παλαιοχριστιανική βασιλική της Παλαιοπόλεως βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του αρχαίου λιμανιού κάτω από τους πύργους των Γκατιλούζι. Αποκαλύφθηκε το 1938 από την Αμερικάνικη Σχολή. Η βασιλική χτίσθηκε σε ανάμνηση της απόβασης του Απόστολου Παύλου στη Σαμοθράκη. Εκτός από τις δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές υπάρχουν σε διάφορα μέρη του νησιού ορατά, ερείπια υστεροβυζαντινών ναών. Αναφέρουμε τον Άγιο Κωνσταντίνο, την Παναγία Γαλατιανή και την εκκλησία του Χριστού, ερειπωμένο μοναστήρι που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά των Θερμών.

107 Τέχνη Τα μελανόμορφα αγγεία, οι αμφορείς, τα πήλινα ειδώλια και τα εργαστήρια παραγωγής αμφορέων των ελληνιστικών χρόνων, που ήρθαν στο φως στην Κεραμιδαριά, αποτελούν τα πειστήρια της άνθησης της κεραμικής και της αγγειοπλαστικής στο νησί της Σαμοθράκης από την αρχαιότητα.

108 ΑΞΙΟΚΕΡΣΑ Η Αξιόκερσα ήταν αρχαία θρακική θεότητα, δαίμονας της Ελληνικής μυθολογίας, που ταυτιζόταν με την Περσεφόνη και λατρευόταν στη Σαμοθράκη. Σήμερα είναι ένας γυναικείος συνεταιρισμός.  Ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Σαμοθράκης "Αξιόκερσα" (ή "Αξιόκερασα") ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό να βγάλει τη γυναίκα από το σπίτι, να συμπληρωθεί το εισόδημά της και να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα.  Στο εργαστήριο του συλλόγου παράγονται:

109 γλυκά του κουταλιού(πραούστι, βύσσινο, σύκο, καρύδι κ.λ.π.),
ζυμαρικά, μαρμελάδες, λικέρ και όλα τα τοπικά φρούτα του νησιού Ό,τι προμηθευτείτε από την Αξιόκερσα είναι χειροποίητο, αγνό, και φτιαγμένο με σπιτική φροντίδα. Μπορείτε να προμηθευτείτε τα προϊόντα στο μαγαζάκι του Συνεταιρισμού στην Καμαριώτισσα. 

110

111 Η φύση έχει προστατέψει με τη σοφία της το πανέμορφο δημιούργημά της, το νησί της Σαμοθράκης, προσφέροντας με μέτρο τον πλούτο της και αποτρέποντας έτσι την πιθανή καταστροφή του από τον αδηφάγο μαζικό τουρισμό. Έτσι, εκεί που το πράσινο οργιάζει, με τα πλατάνια να αγγίζουν τη θάλασσα, οι παραλίες είναι πετρώδεις, αποτρέποντας όσους επιθυμούν συνήθεις διακοπές με «ήλιο και θάλασσα».

112 Τσομπανιάν Αναστασία Ζέρβας Σταύρος Λεργιός Αλέξανδρος-Στυλιανός


Κατέβασμα ppt "ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Β΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google