Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ – Η ΡΗΤΙΝΗ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ – Η ΡΗΤΙΝΗ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ – Η ΡΗΤΙΝΗ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ : ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑ ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΒΟΥΡΕΞΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

2 Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

3 ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ;
Πρωτογενής παραγωγή ονοµάζεται ο παραγωγικός τοµέας δραστηριοτήτων µε αντικείµενο την απόκτηση ή απόσπαση αγαθών (πρώτων υλών) άµεσης ή έµµεσης κατανάλωσης, κατ' ευθείαν από την φύση. Ο τοµέας αυτός απασχόλησης αποτελεί πηγή εισοδήµατος για µεγάλο τµήµα του παγκόσµιου πληθυσµού.Η απόσπαση πραγματοποιείται είτε µε τη συλλογή (συλλεκτικές επιχειρήσεις) είτε µε την εξόρυξη (εξορυκτικές επιχειρήσεις) από το έδαφος ή το υπέδαφος. Εποµένως, στην πρώτη φάση της παραγωγικής διαδικασίας, τα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής καταναλίσκονται από τους ανθρώπους, όπως έχουν, χωρίς να υποστούν καµία επεξεργασία, ή µεταποίηση - µετασχηµατισµό όπως π.χ. αυγά, γάλα, χόρτα, φρούτα, µέλι, καρποί, ψάρια, κ.λπ. Ο πρωτογενής τομέας περιλαμβάνει τους εξής τομείς:

4 ΓΕΩΡΓΙΑ Την Γεωργία που είναι κλάδος των γεωπονικών επιστημών που μελετά τις γενικές συνθήκες της γεωργικής παραγωγής, δηλαδή τα φυτά, το κλίμα και το έδαφος. Γενικά γεωργία είναι η τεχνική με την οποία καλλιεργούμε φυτά διατροφής και βιομηχανικά, χρήσιμα στον άνθρωπο, και ζωοτροφές για την κτηνοτροφία.

5 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Την Κτηνοτροφία που είναι ο κλάδος της οικονομίας που αφορά την εκτροφή και εκμετάλλευση και εκτροφή παραγωγικών ζώων. Η κτηνοτροφία είναι μια από τις πιο παλιές δραστηριότητες του ανθρώπου.

6 ΑΛΙΕΙΑ Την αλιεία. Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται γενικά τόσο η άγρα όσο και η τέχνη (τρόπος) της όλης δραστηριότητας με την οποία γίνεται η σύλληψη και απόσπαση των ιχθύων και άλλων υδροβίων ζώων από τον βιότοπό τους, (θάλασσες, λίμνες, ποτάµια, ιχθυογενετικούς σταθµούς κλπ), είτε για τροφή είτε για βιοµηχανικούς σκοπούς (παραγωγή ιχθυαλεύρων, ελαίων, λιπασµάτων κλπ.).

7 ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ Τον Ορυκτό Πλούτο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μετάλλων όπως λιγνίτης ,βωξίτης, λευκόλιθος κ.α .

8 ΔΑΣΗ Tα Δάση τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συλλογή φυσικών δασικών υλικών όπως φελλός, ρητίνες, βάλσαμα, καπόκ, βελανίδια, αγριοκάστανα, βρύα , λειχήνες.

9 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού αδιαμφισβήτητα. Πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται οικονομικά από τον πρωτογενή τομέα. Επίσης, η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι οδυνηρές συνέπειές της στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο εκτός από τις προφανείς αρνητικές συνέπειες, δημιουργούν υπό προϋποθέσεις, παράγοντες περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη των σύγχρονων οικονομιών . Έτσι, ο ρόλος του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας στο μέσον αυτής της κρίσης φαίνεται ότι αποκτά ένα ενισχυμένο και διευρυμένο νόημα.

10 Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Ο αγροτικός τομέας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Η παραγωγική φυσιογνωμία του αγροτικού χώρου στηρίζεται εκτός από τη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία, στη δασοκομία και στη μελισσοκομία. Αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία του πρωτογενή τομέα παραγωγής στην ελληνική οικονομία. Ένα δυσμενές φαινόμενο, όμως που απασχολεί τους αγρότες είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός αγροτικός τομέας αδυνατεί να προσφέρει στους αγρότες αντίστοιχα εισοδήματα με αυτά που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε άλλους τομείς της οικονομίας, κυρίως στις μεγάλες αστικές οικονομίες.

11 Ο ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο νομός Εύβοιας είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Ο νομός περιλαμβάνει τα νησιά Εύβοια και Σκύρος. Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Κρήτη νησί του αρχιπέλαγους. Είναι χωρισμένη από την κυρίως χώρα της Ελλάδας από τον Ευβοϊκό κόλπο. Η Σκύρος είναι ένα από τα νησιά των Σποράδων.

12 Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Η Εύβοια είναι νησί αλλά και ηπειρωτική περιοχή που απλώνεται κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Στερεάς Ελλάδας. Η Εύβοια τα συνδυάζει όλα: πλούσια βλάστηση και όμορφα δάση αλλά και ακτές με όμορφες παραλίες και αμμουδιές. Όσον αφορά το κλίμα, η Εύβοια επειδή περιβρέχεται από θάλασσα, το κλίμα της είναι εύκρατο, με δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

13 ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ο πρωτογενής τομέας είχε πάντοτε ένα καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του νομού Ευβοίας. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο ορυκτός πλούτος καθώς και η δασοκομία αποτελούν κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της.

14 Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ Η γεωργία διαδραματίζει κύριο ρόλο στην οικονομία του Νομού Εύβοιας. Πιο συγκεκριμένα κύριες καλλιέργειες είναι η ελαιοκομία που ασκείται σε ολόκληρο το νησί, η αμπελουργία και τα κηπευτικά που καλλιεργούνται κυρίως στις ευρύτερες περιοχές της Χαλκίδας, των Ψαχνών και της Ιστιαίας, τα πεπονοειδή στην περιοχή της Ιστιαίας, τα σιτηρά, τα όσπρια και οι πατάτες σε ολόκληρο το νησί. Στις ημιορεινές περιοχές έχουμε δενδρώδεις καλλιέργειες όπως βερικοκιές, αχλαδιές, κερασιές, αμυγδαλιές, καρυδιές και άλλα, ενώ η Κύμη φημίζεται για τις συκιές της.

15 Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Η κτηνοτροφία είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε ολόκληρο το νομό της Εύβοιας με αποτέλεσμα ο νομός να κατέχει διαχρονικά σημαντικό μερίδιο παραγωγής κρέατος. Η πιο επικρατέστερη μορφή της είναι η πτηνοτροφία. Επίσης, ο νομός κατέχει σημαντική θέση στην εκτροφή κατσικιών. Η εκτροφή βοειδών και χοίρων γίνεται με οικόσιτη μορφή. Εκτός της εκμετάλλευσης του κρέατος των ζώων, γίνεται παραγωγή και εκμετάλλευση του γάλακτος, των τριχών κατσίκας, του χοιρινού λίπους, των νωπών δερμάτων, των αυγών, του βουτύρου, του τυριού και της μυζήθρας.

16 Η ΑΛΙΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ Η αλιεία διενεργείται σε αρκετά μεγάλη κλίμακα τόσο στον Βόρειο και στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο όσο και στο Αιγαίο. Οι μεγάλες ποσότητες ψαριών που αλιεύονται συμβάλλουν σημαντικά όχι μόνο στη διατροφή του πληθυσμού, αλλά και στην διαμόρφωση του εισοδήματος του. Τα κυριότερα προϊόντα αλιείας ανοιχτής θάλασσας που αλιεύονται είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η τσιπούρα και το λαυράκι. Ακολουθούν σε μικρότερες ποσότητες τα είδη : μυτάκι, φαγκρί και σαργός.

17 Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Το υπέδαφος του νομού είναι πλούσιο σε ορυκτά. Στην Εύβοια υπάρχουν περισσότερα από 100 ορυχεία, μεταλλεία και λατομεία. Υπάρχει λευκόλιθος στις περιοχές Μαντούδι , Γαλατάκι, Κονίστρες, Αφράτιο , Τρούπιο και αλλού, χρωμίτης στις περιοχές Αγία Άννα και Αφράτιο, μαγκάνιο στις περιοχές Στουππαίων και Στύρα, σιδηρονικέλιο στη Σκύρο, λιγνίτης στο Αλιβέρι, στην Κύμη, στα Ψαχνά, στους Ωραιούς και αλλού.

18 ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ Tα δάση καλύπτουν σημαντικό ποσοστό της συνολικής της έκτασης, περίπου το 30% και τα είδη που κυριαρχούν είναι το έλατο και το πεύκο και είναι συγκεντρωμένα κυρίως στη Βόρεια Εύβοια. Υπάρχουν επίσης δάση από βελανιδιές, πυξαριές, καστανιές και καρυδιές. Τα δάση εξασφαλίζουν απασχόληση και εισόδημα σε τμήμα του πληθυσμού των ορεινών οικισμών μέσω της παραγωγής τεχνικής ξυλείας, ρητίνης, καυσόξυλων και των ελάτων διακόσμησης κ.λ.π. και προσφέρονται για τις δραστηριότητες της θήρας και του ορεινού τουρισμού (χειμερινού και θερινού).

19 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
Υπάρχουν διάφορα προγράμματα στήριξης του πρωτογενή τομέα. Δύο από αυτά είναι η « ΔΗΜΗΤΡΑ » και η « ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020». Η «ΔΗΜΗΤΡΑ» είναι ένα πρόγραμμα στήριξης του πρωτογενή τομέα που έχει ως στόχο την ενίσχυση και την υποστήριξη της συμμετοχής των αυτοαπασχολούμενων ( αγροτών, κτηνοτρόφων) σε προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους. Tο πρόγραμμα απευθύνεται σε αυτοαπασχολούμενους Αγρότες (9.000 άτομα).

20 «Ύπαιθρος 2020» ονομάζεται το αποτέλεσμα της ζύμωσης ΓΕΩΤ. Ε. Ε
«Ύπαιθρος 2020» ονομάζεται το αποτέλεσμα της ζύμωσης ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) ,Π.Ε.Ν.Α. (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών) και του Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας Θράκης. Η πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, αφορά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών, που θέλουν οι καταναλωτές, και ανταγωνιστικού κόστους, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών.

21 H ΡΗΤΙΝΗ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΗΤΙΝΗ ; Η ρητίνη είναι μείγμα ενώσεων μεγάλου μοριακού βάρους , το οποίο εκρέει από ορισμένα φυτά, ιδίως όταν τραυματιστούν. Οι φυσικές ρητίνες αποτελούνται κυρίως από πολυμερισμένα οξέα, εστέρες , και τερπενοειδή . Παράγονται σε ειδικά εκκριτικά όργανα και είναι μη κρυσταλλικές ή ημίρρευστες διαφανείς ουσίες. Ο σχηματισμός τους είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του φλοιού από τον άνεμο, την φωτιά, τον κεραυνό ή άλλες αιτίες. Με την έκθεση στον αέρα , τα πτητικά συστατικά εξατμίζονται αφήνοντας ένα στερεό ή ημιστερεό υπόλειμμα, το οποίο προστατεύει την τραυματισμένη περιοχή. Αρχαίοι λαοί όπως οι Κινέζοι, οι Γιαπωνέζοι, οι Αιγύπτιοι κ.ά. χρησιμοποιούσαν τις ρητίνες στην παρασκευή λάκκας και βερνικιών.

22 ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΗΤΙΝΗΣ Η ρητίνη χρησιµοποιείται παραδοσιακά στη στεγανοποίηση ξύλινων πλοίων, στην κατασκευή του υγρού πυρός κατά τους µεσαιωνικούς χρόνους, στην παρασκευή του κρασιού ρετσίνα στην Ελλάδα από αµνηµονεύτων ετών, και στην παρασκευή εµπλάστρων για ιατρικούς σκοπούς. Στις µέρες µας η ρητίνη χρησιµοποιείται σε βιοµηχανική κλίµακα για την παραγωγή πολλών προϊόντων. Γι’ αυτό άλλωστε είναι απαραίτητη η παραγωγή της σε τεράστιες ποσότητες µε αποτέλεσµα να αναπτυχθεί παράλληλα και η βιοµηχανία παραγωγής συνθετικής ρητίνης.

23 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΡΗΤΙΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΡΗΤΙΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ Η σημασία που έχει η ρητίνη για τους πολίτες της Β. Εύβοιας είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη. Η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας είναι η πρώτη σε παραγωγή ρητίνης πανελλαδικά και τα σωματεία των ρητινοκαλλιεργητών είναι τα πολυπληθέστερα. Παλαιότερα ο κλάδος και πολυπληθής ήταν και η παραγωγή πολύ μεγαλύτερη. Πιο ειδικότερα η Εύβοια παράγει το 85%της Ελληνικής παραγωγής. Η Βόρεια Εύβοια παράγει το 90% της Ευβοϊκής παραγωγής. Απασχολεί οικογένειες αποκλειστικά και η αιτία που παραμένουν στα ορεινά χωριά τους είναι αυτή η δραστηριότητα. Υπολογίζεται ότι αποκλειστικά με το επάγγελμα απασχολούνται πάνω από 700 οικογένειες και άλλες τόσες το έχουν ως συμπληρωματική δραστηριότητα. Κατά μέσο όρο το εισόδημα τους είναι ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη. Παρά το γεγονός αυτό, προτιμούν να κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά, που απαιτεί πολύ κόπο, προκειμένου να μείνουν στα χωριά τους και στα σπίτια τους. Επίσης απασχολεί σχεδόν νέους ανθρώπους σε αντίθεση με άλλες περιοχές που εργάζονται οι συνταξιούχοι για να ενισχύσουν τη σύνταξή τους.

24 Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

25 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙ ; Τα σπαράγγια είναι μονοκότυλα, αναρριχώμενα ή θαμνώδη φυτά, αυτοφυή ή καλλιεργούμενα ως λαχανικά ή καλλωπιστικά και αποτελούν σαρκώδεις βλαστοί του φυτού Asparagus officinalis της οικογένειας των Λιλιιδών και στην ίδια οικογένεια ανήκουν τα πράσα, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.

26 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Το σπαράγγι, συμβάλλοντας σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη σταδιακή αντικατάσταση συμβατικών καλλιεργειών όπως ο καπνός και ο αραβόσιτος, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική καλλιέργεια που ανέκαθεν είχε εξαγωγικό προσανατολισμό. Ένα προϊόν που γνωρίζει "δόξες" τα τελευταία χρόνια κερδίζοντας φανατικούς υποστηρικτές, κυρίως νέους, αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία αγρότες. ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Σε ένα υποτυπώδες παράδειγμα υπολογισμού του εισοδήματος που μπορεί να προκύψει από την καλλιέργεια του σπαραγγιού, οφείλουμε να λάβουμε καταρχήν υπόψη τα έξοδα εγκατάστασης της φυτείας, τα οποία μπορούν να ενταχθούν με χρηματοδότηση μέχρι και 70% στα σχέδια βελτίωσης. Το κόστος φύτευσης και διαμόρφωσης της φυτείας ανά στρέμμα μπορεί να υπερβεί τα 500 ευρώ και μόνο μετά από τρία χρόνια μπορεί να αρχίσει η συγκομιδή. Μια εκμετάλλευση 100 στρεμμάτων μπορεί να παράγει: - Ανά στρέμμα κατά μέσο όρο μέχρι 600 κιλά σπαράγγι, δηλαδή 60 τόνους ετησίως. - Η μέση τιμή του προϊόντος σε μια συμβατική χρονιά υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,5 ευρώ το κιλό, οπότε προκύπτουν έσοδα 90 χιλ. ευρώ. - Από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν πέραν του κόστους εγκατάστασης, που είναι δύσκολος ο επιμερισμός του, το εργατικό κόστος το οποίο επιβαρύνει με 0,40 ευρώ το κιλό, τα έξοδα για άρδευση, λίπασμα και τέλος τα φυτοφάρμακα. Όλα αυτά δεν ξεπερνούν το 70% της αξίας του προϊόντος.

27 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ – Η ΡΗΤΙΝΗ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google