Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΙΤΛΟΣ ΕΦΗΒΟΙ, ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΙΤΛΟΣ ΕΦΗΒΟΙ, ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΦΗΒΟΙ, ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

2 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΕ09 ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΠΕ19

3 ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΦΕΤΣΙΟΣ ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΤΟΒΑΪΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΥΠΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΟΠΑΛΗ ΝΙΚΟΛΙΝΑ ΘΑΜΝΙΔΟΥ ΙΦΕΓΕΝΕΙΑ

4 Ιστορική αναδρομή του αλκοόλ

5 Η χρήση και η κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε όλο το κόσμο. Στην Ελλάδα, σε μεγάλο ποσοστό εφήβων αναφέρεται κατάχρηση αλκοόλ, με μεγαλύτερη επίπτωση στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

6 Σκοπός της εργασίας είναι να βρούμε τα αίτια που οδηγούν τον έφηβο στη κατάχρηση του αλκοόλ, τις επιπτώσεις στην προσωπική ζωή και στην οικογένεια.

7 Αλκοόλ- αναισθητικό φάρμακο που μας βοηθάει να αντέξουμε την εγχείρηση της ζωής Σωστά…;;;;
Σω Μπέρναρντ

8 Οι Ιάπωνες λένε το εξής εύστοχο ρητό: ΄΄πρώτα το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό, και στο τέλος το ποτό παίρνει το άτομο΄΄. Σωστά…;;;;

9 O όρος αλκοόλ προέρχεται από την αραβική λέξη
Αλκοόλ-ορισμός O όρος αλκοόλ προέρχεται από την αραβική λέξη ΄΄al kohl΄΄.Αλκοολούχα ποτά" ονομάζονται όλα τα ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) γεωργικής προέλευσης, σε οποιοδήποτε ποσοστό το οποίο έχει προέλθει είτε από φυσική ζύμωση, είτε από προσθήκη κατά την επεξεργασία.

10 Τα αλκοολούχα ποτά, όπως ορίζονται στην ελληνική νομοθεσία διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Το κρασί, τη μπύρα, και τα οινοπνευματώδη ποτά γενικά. Η σκόπιμη παραγωγή αλκοόλ ωστόσο ξεκίνησε προς το τέλος της Εποχής του Λίθου! Έχουν ανακαλυφθεί κανάτες που περιείχαν "μπύρα", οι οποίες χρονολογούνται περίπου από το π.Χ.!

11 Η παραγωγή αλκοολούχων ποτών συνεχίστηκε από διάφορους λαούς αντανακλώντας τις εκάστοτε πολιτιστικές, θρησκευτικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες:

12 Ινδία Οι Ινδοί έχουν μακρά παράδοση στο αλκοόλ, αφού το αλκοολούχο ποτό Sura (Σούρα!!!) έκανε την εμφάνισή του από το 3000 π.Χ. περίπου. Αίγυπτος Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν κυριολεκτικά λάτρεις της μπύρας και του κρασιού. Τα ποτά αυτά είχαν μεγάλη θρησκευτική σημασία, αφού τα θεωρούσαν «θεϊκής προέλευσης». Στην αρχαία Αίγυπτο παράγονταν τουλάχιστον 17 είδη μπύρας και 24 ποικιλίες κρασιού!

13 Κίνα Στην Κίνα έχουν ανακαλυφθεί πιθάρια με κρασί που χρονολογούνται από το 7000 π.Χ. περίπου. Το αλκοόλ στην Κίνα θεωρείτο «τροφή του πνεύματος», για αυτό και είχε μεγάλη θρησκευτική σημασία. Βαβυλώνα Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι τακτικά χρησιμοποιούσαν τη μπύρα και το κρασί ως προσφορές προς τους θεούς. Ρώμη Οι Ρωμαίοι λάτρευαν το θεό του κρασιού Βάκχο, ο οποίος ήταν ρωμαϊκή ...έκδοση του αρχαιοελληνικού θεού Διονύσου.

14 Ελλάδα Ανασκαφές στην Μακεδονία αποκάλυψαν ενδείξεις για την παραγωγή κρασιού πριν 6500 χρόνια περίπου. Το κρασί χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες στην καθημερινή αλλά και στην θρησκευτική ζωή, με τη λατρεία του θεού του κρασιού, του Διονύσου.

15 Τι είναι αλκοολισμός;

16 Αλκοολισμός είναι η χρήση – κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών με σωματικά, κοινωνικά και ψυχολογικά επακόλουθα για το χρήστη. Σημαίνει δηλητηρίαση από αλκοόλ και παρουσιάζεται σε δύο μορφές, την οξεία και χρόνια μέθη. Στην οξεία μέθη υπάρχουν διαταραχές συνειδήσεως, αναστολή φραγμών, μειωμένη αντίληψη έως κώμα και θάνατος. Στη χρόνια μέθη έχουμε μεγάλη ποσότητα κατανάλωσης αιθανόλης.

17 Γιατί πίνουν οι έφηβοι;

18 Κοινωνικοί παράγοντες
Για να διασκεδάσουν Για να χαλαρώσουν και να ενσωματωθούν στην παρέα Για να μιμηθούν τους ενήλικες Από περιέργεια

19 Γενετικοί παράγοντες Γιατί έχουν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού

20 Ψυχολογικοί παράγοντες
Γιατί έχουν υποστεί κακοποίηση από το οικογενειακό τους περιβάλλον Γιατί έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθεση Γιατί έχουν βιώσει απόρριψη από την οικογένεια τους Γιατί πάσχουν από μετατραυματικό στρες λόγω βίωσης σοβαρών τραυματικών γεγονότων.

21 Επιπτώσεις του αλκοόλ

22 Έφηβος που πίνει: -κουράζεται και αρρωσταίνει πιο εύκολα -συμπεριφέρεται ανεύθυνα και αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις του -συχνά καπνίζει -είναι γενικά απείθαρχο  ή έγινε απείθαρχο τον τελευταίο καιρό -μπορεί να έχει ενδείξεις κατάθλιψης -έχει κατά κανόνα μεγάλο άγχος για τις υποχρεώσεις του αλλά μπορεί να μην το εκδηλώνει και απεναντίας να παρουσιάζει ένα προσωπείο παθητικότητας και αδιαφορίας -έχει κάνει νέους φίλους τους οποίους οι γονείς δεν γνωρίζουν αρκετά καλά

23 Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισμό
Οι αλλαγές που παρατηρούνται στην φυσική κατάσταση του ατόµου από κατάχρηση αλκοόλ είναι: 1. Φυσική επιδείνωση 2. Αύξηση ή απώλεια βάρους 3. Τρέµουλο 4. Το δέρµα αλλάζει ( γίνεται χλωµός ή ξεπλυµένος) 5. Κίτρινα ή ερεθισµένα µάτια . 6. Υποσιτισµός 7. Οίδηµα ( διόγκωση των χεριών , των αστραγάλων ή των ποδιών ). 8. Χρόνια γαστρικά προβλήµατα ( δυσπεψία , έλκη.) 9. Υπέρταση 10. Αρρυθµία καρδιών 11. Σεξουαλική ανικανότητα Ιδέες (παρανοϊκές ή υπερβολικές ) ζηλοτυπίας.

24 ασθενειών και είναι µια σηµαντική αιτία πρόωρου θανάτου.
Η βαριά κατανάλωση οινοπνεύµατος συνδέεται µε ένα ευρύ φάσµα ασθενειών και είναι µια σηµαντική αιτία πρόωρου θανάτου. Οι ιατρικές επιπλοκές συνοψίζονται ως εξής: Νευρικό Σύστηµα 1. Οξεία δηλητηρίαση : - απώλεια µνήµης 2. Επίµονη ζηµιά εγκεφάλου : -Εγκεφαλοπάθεια wernicke -Σύνδροµο korsakoff . 3. Εγκεφαλοαγγειακή ασθένεια : - Κτυπήµατα ειδικά στους νέους. - Υπαραχνοειδής αιµορραγία. - Υποσκληρίδιο αιµάτωµα µετά από τον τραυµατισµό στο κεφάλι . 4. Συµπτώµατα απόσυρσης : -Τρέµουλο - Παραισθήσεις. - Τροµώδες παραλήρηµα από στέρηση αλκοόλης. 5 . Ζηµιά νεύρων και µυών : -Αδυναµία -Παράλυση -Αίσθηση καψίµατος στα χέρια και στα πόδια.

25 Συκώτι. 1. Αλκοολική ηπατίτιδα 2
Συκώτι. 1. Αλκοολική ηπατίτιδα 2. Κίρρωση και ενδεχόµενη ανεπάρκεια ήπατος. 3. Καρκίνος συκωτιού. Γαστρεντερικό σύστηµα 1. Καρκίνος οισοφάγου. 2. Γαστρίτιδα 3. έλκος πεπτικού συστήµατος. 4. Διάρροια και µειωµένη απορρόφηση των τροφίµων.

26 Καρδιακό και κυκλοφοριακό σύστηµα
1. αρρυθµία 2. Υψηλή πίεση αίµατος 3. Χρόνια ζηµιά των καρδιακών µυών που οδηγεί στην καρδιακή ανεπάρκεια. Αναπνευστικό σύστηµα 1. Πνευµόνια από εισρόφηση εµετού. 2. Υπερπαραγωγή κορτιζόλης που οδηγεί στην παχυσαρκία , ακµή , αύξηση τριχοφυΐας. 3. Υπερδραστηριότητα του θυρεοειδή µε απώλεια βάρους , ανησυχία, εφίδρωση. Αναπαραγωγικό σύστηµα 1. Απώλεια λίµπιντο 2. Σεξουαλικές δυσκολίες 3. Διαταραχές Εµµήνου ρύσεως

27 Διατροφή 1. Υποσιτισµός από την µειωµένη λήψη τροφίµων , τα τοξικά αποτελέσµατα του οινοπνεύµατος στο έντερο και τον εξασθενισµένο µεταβολισµό που οδηγεί στην απώλεια βάρους. 2. Παχυσαρκία , ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της βαριάς κατανάλωσης.

28 Τροχαία Ατυχήματα Συγκεκριμένα το αλκοόλ μειώνει σημαντικά την ικανότητα οδήγησης αφού: Δημιουργεί κενά προσοχής Μειώνει το συντονισμό κ΄ την επιδεξιότητα κινήσεων Μειώνει την ικανότητα όρασης Κάνει τα μάτια πολύ ευαίσθητα σε φώτα αντιθέτως ερχόμενων αυτοκινήτων. Μειώνει το πεδίο Όρασης ( δυσκολία αντίληψης πεζών από τα πλάγια) Δημιουργεί κόπωση, υπνηλία και αυξάνει το χρόνο αντίδρασης. Δημιουργεί συναίσθημα ευφορίας ( υπερεκτίμηση δυνατοτήτων, υποτίμηση κινδύνων). Επιδρά στη ψυχική σφαίρα Δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις σε προϋπάρχουσες παθήσεις

29 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

30 Αν έχετε αντιληφθεί ότι το παιδί σας πίνει, πρέπει κατ’ αρχάς να αξιολογήσετε τη συχνότητα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πίνει. -Συζητείστε μαζί του, ρωτήστε το τι το ωθεί να πίνει, τι προβλήματα μπορεί να έχει ή ποιες δυσκολίες περνά. -Ρωτήστε το τι στάση έχει η παρέα του στο θέμα του αλκοόλ και μήπως νιώθει ένοχο αν πει «όχι» στους φίλους του -Σε περίπτωση που το παιδί έχει αρχίσει να διασκεδάζει πίνοντας, δεν πρέπει να λειτουργήσετε «αστυνομικά» και να απαγορεύσετε τις εξόδους. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λύσει το πρόβλημα.  -Μπορείτε να αυξήσετε  την επίβλεψή σας με διακριτικότητα και να προσπαθήσετε να μειώσετε τις «ευκαιρίες» για τέτοιες συμπεριφορές. -Βοηθήστε το παιδί  να μετριάσει το άγχος που αισθάνεται για διάφορους λόγους και καθοδηγήστε το σε πιο θετικούς τρόπους χαλάρωσης, όπως ο αθλητισμός, η καλή συντροφιά, η θετική ψυχαγωγία κ.λπ. -Αν παρά τις προσπάθειές σας το παιδί συνεχίζει να πίνει ή να δείχνει προβληματική συμπεριφορά, θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού. -Στην οικογένεια είναι προτιμότερο να μη γίνεται χρήση αλκοόλ εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.

31 Πώς να διακόψω το αλκοόλ
Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι εσύ έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και πάνω σε αυτή τη βάση να συνεχίσεις με τα υπόλοιπα βήματα: 1. Να δεσμευθείς ότι θα το κόψεις . Από την στιγμή που αποφασίσεις να το κόψεις, μπορείς να σχεδιάσεις τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλίσεις μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. 2. Να χρησιμοποιήσεις την βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού . Ο οικογενειακός σου γιατρός ή κάποιος εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας (όπως ο Επισκέπτης Υγείας) μπορεί να σταθεί δίπλα σου και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημα του αλκοολισμού. 3. Να χρησιμοποιήσεις την εξειδικευμένη υποστήριξη κέντρων απεξάρτησης. Επικοινώνησε με ειδικά Κέντρα Απεξάρτησης από το αλκοόλ, όπως είναι οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί. Εκεί θα σου δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες και τα μέσα για να ξεκινήσεις την προσπάθεια απεξάρτησης από το αλκοόλ.

32 ΕΠΑΛ ΠΑΛΑΜΑ έρευνα σε 65 μαθητές
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΛ ΠΑΛΑΜΑ έρευνα σε 65 μαθητές

33 Έχετε ήδη ξεκινήσει την κατανάλωση αλκοόλ;

34 Ξεκινήσατε να πίνετε πριν ή μετά τα 15

35 Για ποιο λόγο ξεκινήσατε να πίνετε;

36 Πόσο συχνά καταναλώνετε αλκοόλ;

37 Πόσο συχνά ξεπερνάτε τα όρια;

38 Τι ποτά συνήθως πίνετε;

39 Έχετε κάποιον οικείο που αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού;

40 Γνωρίζετε τα σημάδια του αλκοολισμού

41 Καταναλώνετε αλκοόλ με την οικογένεια σας;

42 Η μπύρα και το κρασί θεωρούνται πιο ΄΄ασφαλή ΄΄ ποτά από τα ΄΄βαριά΄΄ (ουίσκι-βότκα)

43 Αυτό που οι έφηβοι θεωρούν ως πιο επικίνδυνο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι:

44 Ποιοι είναι οι κοινωνικοί παράγοντες που ωθούν τους νέους στον αλκοολισμό;


Κατέβασμα ppt "ΤΙΤΛΟΣ ΕΦΗΒΟΙ, ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google