Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

2 ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Διαστάσεις της προσωπικότητας. Σωματική διάσταση και φυσική αγωγή. Ψυχική διάσταση και φυσική αγωγή. Φυσική αγωγή και διανοητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Φυσική αγωγή και συναισθηματικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Φυσική αγωγή και βουλητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Φυσική αγωγή και κοινωνικά-ηθικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

3 Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΥΝΟΕΙ Τη προσαρμοστικότητα του ατόμου. Την αντιδραστικότητα του ατόμου. Τη σωματική ανάπτυξη και εξέλιξη. Τη θέληση του ατόμου. Την πνευματική διαδικασία. Τα συναισθηματικά ερεθίσματα. Τις ψυχικές διαθέσεις.

4 Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Συμβάλλει στην ολοκλήρωση του ατόμου μέσα από την κίνηση. Βοηθάει στην ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών λειτουργιών. Βοηθάει στη διαμόρφωση της ηθικο- κοινωνικής συμπεριφοράς του ατόμου με την ενίσχυση της βούλησης…

5 ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Το άτομο δημιουργεί καταστάσεις φαντασίας και σκέψης που μπορούν να ισχυροποιήσουν την ωρίμανση. Βοηθάει τη φαντασία που ευνοεί την κινητική δημιουργικότητα και αναπτύσσει την παραγωγική σκέψη. Μέσα από τις παιχνιδιώδεις δραστηριότητες ασκείται και δυναμώνει η προσοχή του ατόμου. Με τη φαντασία, την παραγωγική σκέψη και την προσοχή ενισχύεται η προσωπικότητα του νέου.

6 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών τρόπων σκέψης και συμπεριφοράς κάθε ανθρώπου.

7 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ Σωματική (μορφολογική, χημική, λειτουργική) Ψυχική (συναισθηματική, διανοητική, πρακτική)

8 ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Η μορφολογική διάσταση αποτελείται από μια τριπλή σειρά χαρακτηριστικών που έχει σχέση με την αναλογία-μάζα-τύπο σώματος. Η χημικο-λειτουργική μορφή αποτελείται από βιολογικούς παράγοντες που στο σύνολό τους διαμορφώνουν την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Η φυσική αγωγή βρίσκεται σε στενή σχέση με τις μορφολογικές και λειτουργικές διαστάσεις σ’ ένα τρίπτυχο αναλογίας, που είναι διαγνωστικό- σχηματικό-θεραπευτικό.

9 ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ Συναισθηματική: μια ψυχική ενέργεια που βγαίνει από την ψυχή του ατόμου και επιδρά σ’ ολόκληρη την ύπαρξή του, στον τρόπο έκφρασης και στον τρόπο επικοινωνίας με τους άλλους. Διανοητική: το άτομο δέχεται από τον εξωτερικό κόσμο ερεθίσματα στα οποία αντιδρά όχι κατά τρόπο διάχυτο και ακαθόριστο, αλλά επιλεκτικά σε κείνα που έχουν συνάφεια με τις δικές του αντιλήψεις (πληροφορία και επιλογή). Πρακτική: η επαφή με το περιβάλλον και η επίδραση που αυτό ασκεί στο άτομο καθώς και οι ενέργειες του ατόμου πάνω στο περιβάλλον.

10 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Με την ενίσχυση των συναισθηματικών συστατικών που προφυλάσσουν από τις εντάσεις και το άγχος του τεχνολογικού πολιτισμού και το εφοδιάζουν με ευαισθησία, ενδιαφέροντα και δημιουργική ικανότητα. Με την εμπόδιση κάθε μορφής εκτροπής, ώστε οι συναισθηματικές καταστάσεις να μη βλάπτουν την προσωπική ταυτότητα και την κοινωνική ελευθερία του ατόμου.

11 ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Μέσω της κίνησης, το άτομο κατακτά το κινητικό σύστημα στο χώρο και εισέρχεται στο περιβάλλον. Η φυσική άσκηση αυξάνει τη διανοητική απόδοση επιβάλλοντας στο άτομο διανοητική ευελιξία που αναπτύσσει τη νοημοσύνη, καθιστώντας το περισσότερο έτοιμο στην εκτέλεση κάποιας πράξης.

12 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Η φυσική αγωγή αποτελεί μια εκπαιδευτική μορφή που είναι η πλέον κατάλληλη για σωστή πειθαρχία της πρακτικής δραστηριότητας, με την οποία το άτομο απαντά στα διάφορα ερεθίσματα που δέχεται.

13 Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Εκφράζει την αρχική ψυχοσωματική σύσταση, αποτελεί το περίγραμμα μέσα στο οποίο (και κάτω υπό την επίδραση του περιβάλλοντος) αναπτύσσεται η προσωπικότητα. Σημαίνει ειλικρίνεια, εντιμότητα, ήθος, ανεπίληπτη διαγωγή, τα ηθικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, την προσωπικότητα από την πλευρά της βουλητικής κατεύθυνσης και ψυχολογικής τοποθέτησης.

14 Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ Η ιδιαίτερη ψυχική διάθεση του ανθρώπου. Η συναισθηματική πλευρά της προσωπικότητας. Η ευθυμία ή δυσθυμία, η διάθεση, η αισιοδοξία ή απαισιοδοξία και άλλες ανάλογες ψυχικές καταστάσεις και εκδηλώσεις θεωρούνται ως εκφράσεις της ιδιοσυγκρασίας.

15 Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Ιδιαίτερα γνωρίσματα της προσωπικότητας, που χαρακτηρίζουν το άτομο και σε ένα βαθμό το διακρίνουν από άλλα άτομα. Η μελαγχολία, η ειλικρίνεια, η ευθύτητα, η συνεργατικότητα, η τιμιότητα κ.α., είναι χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου.

16 Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΟ «ΕΓΩ» Ο όρος «εγώ» σημαίνει τον ψυχικό σχηματισμό που ελέγχει τα ένστικτα και τις ορμές και κατευθύνει την ανθρώπινη δραστηριότητα.

17 Η Φ.Α. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ Ευφυής, έξυπνος Καλλιεργημένος πνευματικά Με επιστημονικά, κοινωνικά, οικονομικά ενδιαφέροντα Ανεξάρτητος στη σκέψη Προβληματισμένος Ανόητος, κουτός Ακαλλιέργητος πνευματικά Χωρίς αξιόλογα ενδιαφέροντα Εξαρτώμενος από τους άλλους Απροβλημάτιστος

18 Η Φ.Α. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ Συναισθηματικά σταθερός Ρεαλιστής Πράος Εύθυμος Συναισθηματικά τρυφερός Συναισθηματικά θερμός Συναισθηματικά ασταθής Ονειροπόλος Οξύθυμος Δύσθυμος Συναισθηματικά σκληρός Συναισθηματικά ψυχρός

19 Η Φ.Α. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΑ ΒΟΥΛΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ Αποφασιστικός Βουλητικά σταθερός Φιλόπονος, εργατικός Δραστήριος Επίμονος Αισιόδοξος Θαρραλέος, γενναίος Ριψοκίνδυνος Ανεξάρτητος Με πρωτοβουλία Αναποφάσιστος Βουλητικά ασταθής Φυγόπονος, οκνηρός Νωθρός Ευμετάβολος Απαισιόδοξος Δειλός Διστακτικός Υποτακτικός Χωρίς πρωτοβουλία, άβουλος

20 Η Φ.Α. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ-ΗΘΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ Κοινωνικός Εξωστρεφής Συνεργατικός, φιλικός Καταδεκτικός Ικανοποιημένος Καλόψυχος Αζηλότυπος Απαθής, ήρεμος Υποχωρητικός Συμβιβαστικός Προσαρμοστικός Ολιγαρκής Τίμιος Ακοινώνητος Ενδοστρεφής Μη συνεργατικός, εχθρικός Ακατάδεκτος Ανικανοποίητος Σκληρόκαρδος, άπονος Ζηλιάρης, φθονερός Παράφορος, βίαιος Ανυποχώρητος Ασυμβίβαστος Απροσάρμοστος Άπληστος Άτιμος

21 Η Φ.Α. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ-ΗΘΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ (Συνέχεια) Δίκαιος Αμερόληπτος Αξιόπιστος Πειθαρχικός Ανυστερόβουλος Μεγαλόψυχος Γενναιόδωρος Μετριόφρων Αλτρουϊστής Υπεύθυνος Προβληματισμένος Χειραφετημένος Άδικος Μεροληπτικός Αναξιόπιστος Απείθαρχος Υστερόβουλος Μικρόψυχος Φιλάργυρος Υπερόπτης Φίλαυτος Ανεύθυνος Απροβλημάτιστος Αχειραφέτητος

22 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Το άθλημα είναι μια εκδήλωση ανάγκης που αισθάνεται το άτομο να τονίσει την ύπαρξη της προσωπικότητάς του μέσω συντονισμένων κινητικών πράξεων για κάποιο σκοπό. Η αθλητική δραστηριότητα είναι ένα πολιτιστικό, κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό φαινόμενο.

23 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Σακελλαρίου, Κ. & Μπεκιάρη, Α. (2001). Αθλητική παιδαγωγική. Αθήνα, Εκδόσεις Leader Books. Grupe, O. (1984). Grundlagen der Sportpädagogik. Munchen. Grupe, O. & Krüger, M. (1997). Einführung in die Sportpädagogik. Schorndorf. Grupe, O. (1998). Kinder-Hochleistungssport: Eine Analyse unter pädagogischen.


Κατέβασμα ppt "ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google