Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Χρύσα Δημ. Ζωή Δ. Μαριάννα Δημ. Κωνσταντίνα Αγ. Γιάννης Πελ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Χρύσα Δημ. Ζωή Δ. Μαριάννα Δημ. Κωνσταντίνα Αγ. Γιάννης Πελ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

3 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Χρύσα Δημ. Ζωή Δ. Μαριάννα Δημ. Κωνσταντίνα Αγ. Γιάννης Πελ.

4 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

5 Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΡΓΟΥ Κατασκευαστής του πλοίου ήταν ο Άργος. Η θεά Αθηνά τοποθέτησε στην πλώρη του πλοίου ένα κλαδί από τη δωδωναία δρυ. Αυτό είχε μαντικές ιδιότητες, μιλούσε με ανθρώπινη λαλιά και προειδοποιούσε τους Αργοναύτες για τους αναμενόμενους κινδύνους. Η χωρητικότητα του σκάφους αποτελεί αμφιλεγόμενο σημείο μεταξύ των διαφόρων αφηγήσεων. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν θέσεις για εξήντα κωπηλάτες, άλλες για πενήντα και άλλες για λιγότερους.

6 Ο ΙΑΣΟΝΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ Μετά το τέλος της εκστρατείας οι Αργοναύτες αφιέρωσαν το πλοίο τους στο ναό του Ποσειδώνα στον Ισθμό. Σύμφωνα με το μύθο, η Αργώ συνδέεται και με το θάνατο του Ιάσoνα. Σε μεγάλη ηλικία ο Ιάσoνας, έπειτα από υπόδειξη της Μήδειας, έκατσε στην πρύμνη της Αργούς, για να αναπαυθεί. Σε αυτή τη θέση βρήκε τραγικό θάνατο εξαιτίας της πτώσης ενός δοκαριού του πλοίου, στο οποίο ήταν πλέον έντονα τα σημάδια του χρόνου.

7 Ο ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΛΟ Η Αργώ μεταφέρθηκε αργότερα στον ουρανό και μεταμορφώθηκε στον ομώνυμο αστερισμό. Είναι μερικώς ορατός από την Ελλάδα. Η σύγχρονη Αστρονομία δεν τον αναγνωρίζει αυτούσιο, γιατί τον 19ο αιώνα ο αστερισμός διαιρέθηκε σε 4 τμήματα, τα οποία είναι οι σημερινοί επίσημα αναγνωριζόμενοι αστερισμοί Πυξίς, Πρύμνα, Τρόπις και Ιστία.

8 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ Η Αργώ έτον το αγλήορον και δυνατόν καράβ σον καιρόν χτες. Ακόμαν έτον πολλά αλαφρόν ώστε να επορούν οι ναύτες να κουβαλούνατο σην στεριάν. Το καράβ επείκενατο ο ΄Αργος. Η θεά Αθηνά έθεκεν σην πλώρην τη πλοίονος έναν κλαδίν ελέας ασην περιοχήν τη Δωδώνης. Ατό το κλαδίν είσεν μαντικάς ικανότητας, εκαλάτσεβεν με ανθρώπινην λαλίαν και έλεεν σι Αργοναύτας τα κινδύνους που ανάμεναν. Πόσον εχόρνεν το καράβ ακόμαν κι εξέρομεν την αλήθειαν. Κάποιοι λέγνε πως εχόρνεν εξήντα, άλλ λέγνε πενήντα και έτεροι πολλά ολιγότεροι. ΄Ονταν ετελέθεν η εκστρατεία, οι Αργοναύτες εχάρτσανε το καράβ σον θεόν Ποσειδώνα, σον Ισθμόν.

9 Οπως λέγνε, η Αργώ ομοιάζ με τον θάνατον τη Ιάσονος. Ονταν εγέρασεν ο Ιάσων, η Μήδεια εδέκενατον συμβουλήν να κάθεται σην πρύμνην τη Αργούς, για να αναπάεται. Εκεικά έβρενατον ο θάνατον ασο στουλάρ που ερούξεν, ασην πολυκαιρίαν τη πλοίονος. Η Αργώ επείεν σον ουρανόν και ομοιώθεν σον αστερισμόν με το όνομανατς. Επορούμε να ελέπομενατεν και ασην Ελλάδαν. Οσήμερον, επειδή σον 19 ον αιώνα ο αστερισμός εχωρήεν σα 4 κομμάτεα, η Αστρονομία ονομάτησενατεν με τα ονόματα: Πυξίς, Πρύμναν, Τρόπις, Ιστία.

10 Argo was a fast and light ship, which was built by Argos. The ship was named after it's shipbuilder. It was built for Jason, the leader of the Argonautic expedition. It is said that godess Athene helped in its construction. She placed a timber from the speaking oak of Dodona in the vessel's prow. This should serve to guide and warn the adventurous crew. After the successful journey of Jason, Argo was cousecrated to Poseidon in the Isthmus of Corinth. Later it was turned into a cousellation and placed in the sky by Athene. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

11 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δημοσιογράφος: Κυρίες και κύριοι έχουμε νέα από το Γιάννη Πελ., καταφέραμε να βρούμε τον τεχνίτη, τον ξακουστό δημιουργό της Αργούς! Γιάννη σε ακούμε. Γιάννης Πελ: Γεια σας κυρίες και κύριοι, βρίσκομαι στην Ιολκώ, ακριβώς δίπλα σε αυτό το μεγάλο κατασκευαστή τον Άργο. Κύριε 'Αργο, πως νιώθετε που έχετε φτιάξει το καλύτερο πλοίο της αρχαίας Ελλάδας; Άργος: Υπερβολές, το πλοίο δε θα είχε τίποτα το ιδιαίτερο, αν δε βοηθούσε η θεά Αθηνά. Γιάννης Πελ: Τι έχετε να πείτε για τα σύχρονα πλοία;

12 Άργως: Το μόνο που έχω να πω είναι ότι τα τα πλοία σας έχουν μόνο κανόνια και πολυβόλα... Γιάννης Πελ: Ναι, αλλά η Αργώ δεν έχει τα σύγχρονα όπλα για να επιτεθεί ή να αμυνθεί! Άργως: Ίσως, αλλά είναι πολύ γρήγορο και ελαφρύ πλοίο, οπότε μπορεί να ξεφύγει γρήγορα από τους εχθρούς του... Αντίο σας! Φεύγω. Γιάννης Πελ: Περιμένετε λίγο σας παρακαλώ μία ακόμα ερώτηση... Άργως: (Από μακριά) Δεν μπορώ έχω κανονίσει να πάω για καφέ με τον Ιάσονα... Δημοσιογράφος: Κυρίες και κύριοι, αυτές είναι οι τελευταίες πληροφορίες από το 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, ακολουθεί η πρόγνωση του καιρού με τη Μαρία Παπαδοπούλου, από εμάς καλό σας βράδυ!

13 ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ Γιάννης Πελ.Χρύσα Δημ.

14 VIDEO ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙ

15 ΠΗΓΕΣ: BIKIΠAIΔEIA: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%8E#mediaviewer/File:Lorenzo_Costa_001.jpg http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%8E_(%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF% 83%CE%BC%CF%8C%CF%82)#mediaviewer/File:Argo_Navis_Hevelius.jpg Διαδραστικά σχολικά βιβλία: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C112/347/2331,8871/ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%8E_(%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF% 83%CE%BC%CF%8C%CF%82)#mediaviewer/File:Argo_Navis_Hevelius.jpg http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%8E_(%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF% 83%CE%BC%CF%8C%CF%82)#mediaviewer/File:Argo_Navis_Hevelius.jpg Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα: http://www.greek- language.gr/Resources/ancient_greek/mythology/lexicon/metamorfoseis/contents.html Δημιουργία WIKI: http://www.pbworks.com/ Koλάζ φωτογραφιών: http://www.fotor.com/ Avatar της ομάδας: http://www.voki.com/ http://www.wordle.net/ ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ: http://discoveringegypt.com/egyptian-hieroglyphic-writing/hieroglyphic-typewriter/#.TsAUHLTMP54.blogger video: https:// www.youtube.com/watch?v=-s_0bwC7Hi8http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%8E#mediaviewer/File:Lorenzo_Costa_001.jpg http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%8E_(%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF% 83%CE%BC%CF%8C%CF%82)#mediaviewer/File:Argo_Navis_Hevelius.jpghttp://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C112/347/2331,8871/ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%8E_(%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF% 83%CE%BC%CF%8C%CF%82)#mediaviewer/File:Argo_Navis_Hevelius.jpg http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%8E_(%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF% 83%CE%BC%CF%8C%CF%82)#mediaviewer/File:Argo_Navis_Hevelius.jpg http://www.greek- language.gr/Resources/ancient_greek/mythology/lexicon/metamorfoseis/contents.htmlhttp://www.pbworks.com/http://www.fotor.com/http://www.voki.com/ http://www.wordle.net/http://discoveringegypt.com/egyptian-hieroglyphic-writing/hieroglyphic-typewriter/#.TsAUHLTMP54.blogger

16 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Χρύσα Δημ. Ζωή Δ. Μαριάννα Δημ. Κωνσταντίνα Αγ. Γιάννης Πελ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google