Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καλώς ήρθατε στην Τρανσυλβανία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καλώς ήρθατε στην Τρανσυλβανία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καλώς ήρθατε στην Τρανσυλβανία
Δεκέμβριος 2014 Σνέζανα Μπογκντάνοβιτς

2 Η Τρανσυλβανία είναι σπουδαία ιστορική ορεινή περιοχή της Ρουμανίας που τα όριά της αποτελούν προς βόρεια και ανατολικά τα Καρπάθια όρη, νότια οι Τρανσυλβανικές Άλπεις και δυτικά τα όρη Μπιχόρ. Το όνομα Τρανσυλβανία που σημαίνει «πέρα από το δάσος» αναφέρεται για πρώτη φορά σε κείμενα του 12ου αιώνα μ.Χ. Ιστορικά η Τρανσυλβανία υπήρξε αρχικά βασίλειο των Δάκων που άκμασε περί τον 1ο αιώνα π.Χ. Από τον 11ο αιώνα μέχρι τον 16ο αιώνα φαίνεται να είναι ενσωματωμένη στην Ουγγαρία. Από τον 16ο μέχρι το 17ο αιώνα περιήλθε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Περί τα τέλη του 17ου αιώνα προσαρτήθηκε ξανά στην Ουγγαρία και το 1918 περιήλθε τελικά στη Ρουμανία.

3

4 Τα καρπάθια όρη

5 Τα Καρπάθια όρη είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της κεντρικής Ευρώπης, με μήκος 1.500 χιλιόμετρα.
Τα Καρπάθια όρη μοιράζονται σε εδάφη πολλών χωρών όπως την Τσεχία στα βορειοδυτικά μέχρι τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία συνεχίζοντας στη Ρουμανία στα ανατολικά και καταλήγουν στις Σιδηρές Πύλες του ποταμού Δούναβη μεταξύ Ρουμανίας και Σερβίας στα νότια. Τα Καρπάθια όρη αποτελούν βιότοπο για πολλά είδη ζώων όπως καφέ αρκούδες, λύκους και άλλα και περιέχουν το 1/3 των ειδών από φυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη. Από τα όρη πηγάζουν οι ποταμοί Βιστούλας, Δνείστερος, Προύθος, και Σερέτης.

6 Τα Καρπάθια όρη

7

8 Οι σημαντικότερες πόλεις

9

10 Κλουζ-Ναπόκα Η πόλη Κλουζ-Ναπόκα βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ρουμανίας, στην περιφέρεια Κλουζ με πληθυσμό κατοίκων, 3η σε πληθυσμό πόλη της χώρας. Η Κλουζ-Ναπόκα είναι ένα από τα κυριότερα βιομηχανικά, επιστημονικά και πολιτισμικά κέντρα της Ρουμανίας. Η πόλη βρίσκεται στην Τρανσυλβανία, της οποίας και αποτελεί παραδοσιακή πρωτεύουσα. Απέχει 330 χλμ. από το Βουκουρέστι. Πριν το 1974 είχε όνομα Κλουζ. Το κλίμα στην περιοχή είναι ηπειρωτικό με πολύ ψυχρούς χειμώνες και σχετικά θερμά καλοκαίρια.

11

12 Σιμπίου Το Σιμπίου είναι πόλη της κεντρικής Ρουμανίας της περιοχής της Τρανσυλβανίας με πληθυσμό κάτοικους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η πόλη θεωρείται από τις γραφικότερες και ομορφότερες πόλεις της Ρουμανίας, καθώς διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της μεσαιωνικής πόλης. Βρίσκεται σχεδόν πάνω στο πέρασμα από την Βλαχία στην Τρανσυλβανία και το όνομά της προέρχεται από την λατινική ονομασία της περιοχής (Cibinium). Η πόλη διαθέτει δύο μεγάλα μουσεία. Το υπαίθριο εθνογραφικό μουσείο ASTRA, το οποίο περιλαμβάνει 340 κτίρια και το μουσείο έργων τέχνης Μπρούκενταλ στο οποίο εκτίθενται έργα πολύ σημαντικών ζωγράφων όπως των Ρούμπενς, Μποτιτσέλι, Τιτσιάνο και Βαν Ντάυκ.

13

14 Μπρασόβ Το Μπρασόβ είναι πόλη της Ρουμανίας που βρίσκεται στο κέντρο περίπου της χώρας, στην περιοχή της Τρανσυλβανίας. Με πληθυσμό κατοίκων (απογραφή 2011), κατέχει την 8η θέση κατά πληθυσμό της χώρας. Η παλιά του πόλη χωρίζεται σε τρεις γειτονιές, τη γερμανική, την ουγγρική και τη ρουμάνικη, η καθεμιά με τα δικά της χαρακτηριστικά και ομορφιές. Στα αξιοθέατα της πόλης συγκαταλέγονται η Μαύρη Εκκλησία στη γερμανική συνοικία, η ελληνορθόδοξη εκκλησία, ο "δρόμος-σχοινί" που είναι ο στενότερος δρόμος της Ρουμανίας, η Πύλη της Αικατερίνης, η τελευταία πύλη της πόλης που σώζεται ακόμη από το Μεσαίωνα, και πολλά ακόμη, ενώ στο κέντρο της πόλης θα βρείτε εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα αλλά και κουζίνα από όλο τον κόσμο. Πολύ κοντά στην πόλη βρίσκεται και το κάστρο του Μπραν.

15

16 Ποϊάνα Μπρασόβ Η Ποϊάνα Μπρασόβ είναι ένα από τα διασημότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ρουμανίας και βρίσκετε περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπρασόβ. Με υψόμετρο πόδια η Ποϊάνα Μπρασόβ προσφέρει κατά τους χειμερινούς μήνες, μερικές από τις καλύτερες πίστες σκι στη Ρουμανία. Το καλοκαίρι, αποτελεί ένα εξαιρετικό μέρος για πεζοπόρους που θέλουν να ξεκινήσουν εκδρομές στα νότια Καρπάθια όρη. Με το τελεφερίκ είναι δυνατή η ανάβαση στην κορυφή του βουνού Ποσταβάρ (5.756 πόδια) που προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης του Μπρασόβ και των πιο μακρινών βουνών Μπουτσέτσι.

17

18 Άλμπα Ιούλια Η Άλμπα Ιούλια είναι πόλη της Ρουμανίας και πρωτεύουσα της επαρχίας Άλμπα, η οποία βρίσκεται στην Τρανσυλβανία. Η πόλη έχει πληθυσμό και είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Μούρες. Η πόλη ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως Apulum. Από το Μεσαίωνα η Άλμπα Ιούλια είναι έδρα καθολικής επισκοπής. Από το 1541 μέχρι το 1690 ήταν πρωτεύουσα του Ανατολικού Ουγγρικού Βασιλείου.

19

20 Σιγκισοάρα Η Σιγκισοάρα, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα από Σάξονες της Τρανσυλβανίας και διαθέτει πολλά καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά δρομάκια και κτίρια. Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνονται οι οχυρωμένες εκκλησίες, η φημισμένη σκεπαστή σκάλα Σκάρα Σκολάριλορ αλλά και το σπίτι που γεννήθηκε ο Βλαντ Τσέπες ο άνθρωπος που αποτέλεσε έμπνευση για το τρομακτικό πλάσμα της φαντασίας τον Κόμη Δράκουλα. Ο Πύργος του Ρολογιού της Σιγκισοάρα είναι το στολίδι της πόλης και ορθώνεται ψηλός και περήφανος στην κορυφή ενός κεντρικού λόφου.

21

22 Τίργκου Μούρες Το Τίργκου Μούρες είναι πόλη της Ρουμανίας στο κεντρικό τμήμα της χώρας, στη γεωγραφική περιοχή της Τρανσυλβανίας, 340 χιλιόμετρα βορείως του Βουκουρεστίου. Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Μούρες και ο πληθυσμός της είναι Το όνομα της στην κυριολεξία σημαίνει «αγορά» στις όχθες του ποταμού Μούρες και είναι γνωστή ως η πόλη των τριαντάφυλλων όπου συνυπάρχουν αρμονικά δύο πολιτισμοί ο ρουμάνικος και ο ουγγρικός.

23

24 Αξιοθέατα

25 Το κάστρο Μπραν Bran Castle (Dracula's Castle)

26 Το κάστρο Μπραν χτίστηκε το 1212 και βρίσκεται στην πόλη Μπρασόφ της Ρουμανίας, έγινε όμως γνωστό από την ιστορία τρόμου που συνέγραψε ο ιρλανδός Μπραμ Στόκερ, το 1897, με πρωταγωνιστή τον  κόμη Δράκουλα. Αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες τουρίστες καθημερινά και σύμφωνα με το περιοδικό Forbes αποτελεί το δεύτερο πιο ακριβό ακίνητο προς πώληση στον κόσμο. Το κάστρο είχε αρχικά χτιστεί από ιππότες ως οχυρό αλλά τον 15ο αιώνα πέρασε στην κατοχή του πρίγκιπα Βλαντ Τσέπες. Το 1947 το κομμουνιστικό καθεστώς κατάσχεσε το κάστρο από τη βασιλική οικογένεια και το μετέτρεψε σε μουσείο το Το ρουμανικό κράτος έδωσε πίσω το κάστρο στην οικογένεια των Αψβούργων το 2006, αφού συμφωνήθηκε να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο. Σήμερα το κάστρο ανήκει στον αρχιτέκτονα Ντόμινικ φον Χάπσμπουργκ, ανιψιό του τελευταίου βασιλιά της Ρουμανίας.

27 Ο Βλαντ (1431 – 1477) ήταν πρίγκιπας της Βλαχίας, μέλος του πριγκιπικού οίκου των Βασάραβα, γνωστός και με το πατρώνυμό του ως Δρακούλεα. Μετά θάνατον ονομάστηκε Βλαντ Τσέπες (ο ανασκολοπιστής). Ήταν τρεις φορές βοεβόδας της Βλαχίας, κυβερνώντας κυρίως από το 1456 έως το 1462, την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης των Βαλκανίων. Ο πατέρας του, Βλαντ Δράκουλ έγινε δεκτός στο Τάγμα του Δράκου (τάγμα που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο των Ιπποτών της Μάλτας ή των Τευτόνων Ιπποτών), μία στρατιωτικό-θρησκευτική κοινωνία, οι βάσεις της οποίας τέθηκαν το 1387 από τον Σιγισμούνδο του Λουξεμβούργου, βασιλιά της Ουγγαρίας (μετέπειτα αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και τη δεύτερη σύζυγό του, Μπάρμπαρα Τσίλι. Το Τάγμα είχε ως σύμβολο ένα δράκο και ο σκοπός του ήταν η υπεράσπιση του Χριστιανισμού και η σταυροφορία εναντίον των Τούρκων. Λόγω της συμμετοχής του στο Τάγμα του Δράκου, ο πατέρας του είχε το παρατσούκλι Βλαντ Δράκουλα.

28 Το παρωνύμιο «Τσέπες» (παλουκωτής) δόθηκε από τις συχνές εκτελέσεις με ανασκολόπιση που διέτασσε. Για το ίδιο λόγο οι Τούρκοι τον ονόμαζαν Καζίκλι Μπέη (Πρίγκιπας Παλουκωτής). Το όνομα του Βλαντ έγινε θρύλος και σε συνδυασμό με το περίφημο κάστρο Μπραν τροφοδότησε την πένα του ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ ( ), ο οποίος δημιούργησε τον αιμοδιψή χαρακτήρα «Δράκουλα». Η ιστορία του Δράκουλα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι φανταστική αλλά κάποτε ένας Δράκουλας υπήρξε και εννοούμε τον πρίγκιπα Βλαντ Τσέπες. Τον άνθρωπο που έγινε διάσημος για τους φρικτούς τρόπους που διάλεγε για να σκοτώνει τους Οθωμανούς αντιπάλους του, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που για την πλειοψηφία των Ρουμάνων είναι ένας εθνικός ήρωας.

29

30

31 Το κάστρο Ρασνόβ (Rasnov)
Το κάστρο Ρασνόβ είναι ένα ιστορικό μνημείο ορόσημο για τη Ρουμανία. Βρίσκεται στο Ρασνόβ που γειτνιάζει με το Μπρασόβ. Η ακρόπολη χτίστηκε ως μέρος ενός αμυντικού συστήματος για τα χωριά της Τρανσυλβανίας που εκτίθονταν σε εξωτερικές εισβολές. Η παρατεταμένη αναζήτηση καταφυγίου στο εσωτερικό της ακρόπολης μετέτρεψε τελικά το οχυρό σε κατοικία. Οι αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ίχνη της ύπαρξης της οχύρωσης στην ακρόπολη από τους προϊστορικούς χρόνους των Δάκων. Το μεσαιωνικό κάστρο του σήμερα θεωρείται ότι χτίστηκε μεταξύ 1211 και 1225 από Τεύτονες ιππότες (αποστρατιωτικοποιημένο Γερμανικό ιπποτικό τάγμα).

32

33 Κάστρο Κορβίνιλωρ Corvinilor Castle
Το κάστρο Κορβίνιλωρ, γνωστό και ως κάστρο της Χουνεντοάρας είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της γοτθικής αρχιτεκτονικής στη Ρουμανία. Το κάστρο που βρίσκεται στην Χουνεντοάρα της Ρουμανίας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα στην Ευρώπη και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα κάστρα στον κόσμο, αφού βρίσκεται στην κορυφή των 10 ονειρικών προορισμών στην Ευρώπη. Το κάστρο χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τον Ιοάν της Χουνεντοάρας στη θέση της παλιάς οχύρωσης, πάνω σε ένα βράχο. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο, εξοπλισμένο με πύργους, επάλξεις και ένα μπουντρούμι. Οι στέγες είναι υψηλές και καλυμμένα με κεραμίδια πολύχρωμα. Το κάστρο σήμερα αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε μουσείο που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, με πάνω από επισκέπτες ετησίως.

34

35 Οχυρωμένες εκκλησίες Σε κοντινή απόσταση από το Μπρασόβ και το Κάστρο Μπραν βρίσκονται οι οχυρωμένες εκκλησίες, Harman μία Ευαγγελική εκκλησιά, που χτίστηκε τον δέκατο τρίτο αιώνα και η μεγαλύτερη οχυρωμένη εκκλησία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη Prejmer και αυτή Ευαγγελική εκκλησία που χτίστηκε τον δέκατο τρίτο αιώνα πάνω σε μια αρχαία ρωμαϊκή βασιλική που χρονολογείται από το δωδέκατο αιώνα και οχυρώθηκε τον δέκατο πέμπτο αιώνα.

36 Harman Fortified Church

37 Prejmer Fortified Church

38 Οροσειρά Απουσένι Η οροσειρά Απουσένι ανήκει στα δυτικά Καρπάθια, και αποτελεί ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς και μυστηρίου. Το όνομά τους μεταφράζεται από τα ρουμανικά ως βουνά «από το ηλιοβασίλεμα», δηλαδή «δυτικά». Στα βουνά υπάρχουν σπάνια είδη της άγριας ζωής, μαζί με 400 σπήλαια, πολλά από τα οποία μπορούν να εξερευνηθούν. Στην οροσειρά Απουσένι βρίσκεται και η χώρα των Μότσιλων (ή χώρα της πέτρας - "The Stone Land") όπου ζουν σε διάσπαρτα χωριά και σε υψόμετρο περίπου m (υψηλότερα από κάθε άλλο μόνιμο οικισμό στη Ρουμανία), οι Μότσι που πιστεύεται από ορισμένους μελετητές ότι είναι απόγονοι των Κελτών, λόγω των ξανθών μαλλιών και γαλανών ματιών τους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι απευθείας απόγονοι των Δάκων.

39

40 Το σπήλαιο - παγετώνας Σκαρισοάρα Scarisoara Cave Glacier
Το ψύχος «κόβει» την ανάσα, αλλά το δέος που δημιουργείται όταν αντικρίζει κάποιος το εντυπωσιακό θέαμα που δημιουργούν περίπου κυβικά μέτρα πάγου, αποζημιώνει όσους έχουν την ευκαιρία να «γνωρίσουν» από κοντά τον, ηλικίας ετών, παγετώνα Σκαρισοάρα, το δεύτερο, μεγαλύτερο στον κόσμο (ο πρώτος βρίσκεται στη Σλοβακία), που βρίσκεται στα «σπλάχνα» του ομώνυμου σπηλαίου στη κεντρική Ρουμανία.

41

42 Η κουζίνα της Τρανσυλβανίας

43 Ποικιλία γεύσεων με πιάτα καρυκευμένα με θυμάρι, κόκκινο πιπέρι ή εστραγκόν (δρακόντειο) χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Τρανσυλβανίας. Τα κρέατα, όπως το χοιρινό, το αρνίσιο κρέας, το μοσχαρίσιο κρέας, είναι από τα πιο δημοφιλή συστατικά της κουζίνας της Τρανσυλβανίας. Οι σούπες, στις οποίες προστίθενται κρέμα και κρόκος αυγού, και τα σπιτικά ζυμαρικά επίσης περιλαμβάνονται στην κουζίνα. Η Ρουμανία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο του καμπρολάχανου. Άξιο δοκιμής είναι το νόστιμο «λάχανο αλά Κλουζ" - τη ρουμανική έκδοση λαζανιών – που παρασκευάζεται από πολλές στρώσεις λεπτά τεμαχισμένο λάχανο (νωπό ή τουρσί ξινό) και χοιρινό κιμά ή κρέας που αναμειγνύεται με ρύζι και μπέικον και ψημένο στo φούρνο.

44

45 Πως φτάνεται στην Τρανσυλβανία:
Μετακίνηση αεροπορικώς: Αεροδρόμια βρίσκονται στις πόλεις Κλουζ – Ναπόκα (CLJ), Σιμπίου (SBZ) και Τίργκου Μούρες (TGM) και οι αεροπορικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες για την περιοχή είναι: Austrian Airlines - Tarom - WizzAir - Μετακίνηση με τρένο: Καθημερινά υπάρχουν τρένα από και προς το Βουκουρέστι στις κυριότερες πόλεις της περιοχής. Κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Τρανσυλβανία: Άλμπα Ιούλια, Μπίστριτσα, Μπρασόβ, Κλουζ Ναπόκα, Μέντιας, Miercurea Ciuc, Σέμπες, Σφίντου Γκεόργιε, Σιμπίου, Σιγκισοάρα, Τίργκου Μούρες. Για να ελέγξετε τα τελευταία δρομολόγια των τρένων για τις γραμμές εσωτερικού, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των ρουμανικών σιδηροδρόμων: Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

46 Σας ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "Καλώς ήρθατε στην Τρανσυλβανία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google