Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φυσιολατρικές Εκδρομές ΓΕΛ ΓΑΖΙΟΥ Α5

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φυσιολατρικές Εκδρομές ΓΕΛ ΓΑΖΙΟΥ Α5"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φυσιολατρικές Εκδρομές ΓΕΛ ΓΑΖΙΟΥ Α5

2 Περιεχόμενα Αθλητικός τουρισμός…………… διάφ 12-15
Εναλλακτικός Τουρισμός και τα είδη του……. διάφ 3-8 Θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Τουρισμού… διάφ 9-11 Αθλητικός τουρισμός…………… διάφ 12-15 Αγροτικός Τουρισμός………. Αρχαιολογικός- εκπαιδευτικός τουρισμός…… σελ. 10 Οικοτουρισμός στην Κρήτη και στην Ελλάδα…… διάφ 17-18 Εξοπλισμός Για Φυσιολατρικές Εκδρομές ..…. διάφ 19-34

3 Εναλλακτικός Τουρισμός
Ορισμός: είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα. Παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποφυγή των κλασσικών τουριστικών προσφορών διατήρηση των οικοσυστημάτων αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία στήριξη αγροτικών περιοχών και τέλος επίλυση του προβλήματος του εποχιακού τουρισμού

4 Είδη Εναλλακτικού Τουρισμού

5 Αθλητικός τουρισμός αναψυχής
Ιαματικός τουρισμός Συνδέεται με επισκέψεις σε τουριστικούς χώρους για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών (π.χ. τη θεραπεία άγχους, τη ψυχοθεραπεία, τη φυσιοθεραπεία, τη χαλάρωση, τη διατροφή, την ομορφιά, κλπ.). Αθλητικός τουρισμός αναψυχής Συνδέεται με όλες τις μορφές ενεργητικής και παθητικής συμμετοχής σε αθλητικές εκδηλώσεις. Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: ενεργή συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς, όπως το γκολφ, τένις, ποδόσφαιρο. παρακολούθηση των ευρωπαϊκών και παγκοσμίων κυπέλλων και πρωταθλημάτων, Ολυμπιακών Αγώνων κ.α.

6 Θρησκευτικός τουρισμός
Αγροτουρισμός Αναπτύσσεται, όπως υποδηλώνει το όνομα του κυρίως σε αγροτικές περιοχές της χώρας και σχετίζεται με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές αξίες της περιοχής. Θαλάσσιος τουρισμός Περιλαμβάνει ένα εύρος δραστηριοτήτων με επίκεντρο τη θάλασσα (ναύλωση σκαφών, δημοφιλή ταξίδια με κρουαζιέρες κ.τ.λ ). Θρησκευτικός τουρισμός Συνδέεται με την επίσκεψη στα βυζαντινά μνημεία, μνημεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και μοναστήρια.

7 Συνεδριακός τουρισμός Εκπαιδευτικός τουρισμός
Πολιτιστικός τουρισμός Ιδανική μορφή τουρισμού για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν και να μάθουν για την κουλτούρα και τον πολιτισμό διαφόρων περιοχών, να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε σεμινάρια και εργαστήρια. Συνεδριακός τουρισμός Άμεσα συνδεδεμένος με την οργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια και εκθέσεις. Τα τελευταία χρόνια, ο συνεδριακός τουρισμός αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της τουριστικής αγοράς σε διεθνές επίπεδο. Εκπαιδευτικός τουρισμός Απευθύνεται κυρίως στους νέους. Βασικός σκοπός είναι εκμάθηση (επαγγελματική κατάρτιση του ταξιδιώτη , απόκτηση ειδικών γνώσεων, απόκτηση νέων εμπειριών).

8 Οικοτουρισμός Μια μορφή τουρισμού που έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας τους πόρους του περιβάλλοντος: βουνά, λίμνες, λιμνοθάλασσες, κοιλάδες, σπηλιές, πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ιατρικός τουρισμός Μια κατεύθυνση του τουρισμού, στόχος της οποίας είναι η οργάνωση μίας οικονομικά ανταγωνιστικής ιατρικής φροντίδας του ασθενούς στο εξωτερικό.

9 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΕΝΙΚΑ
Η τουριστική ανάπτυξη επιδρά στο κοινωνικό σύστημα τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Αυτό εξαρτάται από το είδος του τουρισμού που αναπτύσσεται στην περιοχή, αλλά και από το βαθμό συνοχής των εσωτερικών κοινωνικών δομών των κοινοτήτων υποδοχής. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος των κρατικών φορέων, αφού με τη θέσπιση μέτρων μπορούν να περιορίσουν τις αρνητικές επιδράσεις.

10 ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Πολλές είναι οι ωφέλειες του τουρισμού στον κοινωνικό τομέα. Μέσα σε αυτές είναι: Η μείωση της ανεργίας η ανάπτυξη έργων υποδομής (π.χ. δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια), η βελτίωση των υπηρεσιών (π.χ. τράπεζες, μεταφορές) Επομένως, πολλές και σημαντικές είναι οι θετικές επιδράσεις σε μια περιοχή που μπορεί να έχει ο τουρισμός στην κοινωνία (π.χ. εγκαταστάσεις υγείας και ευημερίας), στον πολιτισμό (π.χ. αποκατάσταση και ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων) και στην αισθητική (π.χ. διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής). Σύμφωνα με τα παραπάνω ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά πάνω στο θέμα του πολιτισμού.

11 ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ στην κοινωνική δομή: καθώς οι παραγωγικές σχέσεις μεταβάλλονται και τουριστικοποιούνται, παρατηρούνται φαινόμενα έντονης αστικοποίησης, κυρίως στην περίπτωση του μαζικού τουρισμού, που επιδρούν αρνητικά πάνω στην κουλτούρα και τον πολιτισμό μιας περιοχής. στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού: εγκαταλείπονται τα παραδοσιακά επαγγέλματα του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και της αλιείας, καθώς το «εύκολο» χρήμα και η ανεργία ωθούν τον πληθυσμό σε επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. στις κοινωνικές σχέσεις: τα ήθη και τα έθιμα των τοπικών πληθυσμών επηρεάζονται από τη συμπεριφορά των τουριστών, ενώ αλλάζουν ή ατονούν οι σχέσεις μεταξύ των κατοίκων. στα έθιμα και τον τοπικό πληθυσμό: οι κάτοικοι απομακρύνονται από τις παραδόσεις του τόπου τους ή οδηγούνται στην εμπορευματοποίηση

12 Συνέπειες Αθλητικού Τουρισμού
Αθλητικος Τουριςμος Συνέπειες Αθλητικού Τουρισμού

13 Προπονητικός τουρισμός
Οι επαγγελματικές ομάδες και οι αθλητές που έρχονται για προπόνηση σε έναν προορισµό και δημιουργούν τουριστική κίνηση. Παρακολούθηση - θέαση γεγονότων Φίλαθλοι επισκέπτες πηγαίνουν σε ένα προορισμό για την παρακολούθηση του αθλητικού γεγονότος, δημιουργούν τουριστική δραστηριότητα.

14 Συµµετοχή σε µεγάλα γεγονότα
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν µικρότερης έκτασης αθλητικά γεγονότα, όπως οι μαραθώνιοι πόλεων, τα τοπικά αθλητικά τουρνουά, όπου η συµµετοχή είναι συνήθως ανοιχτή και µαζική, κ.α. Υπαίθριες δραστηριότητες Κυρίως για ανθρώπους της πόλης, που εξορµούν για πολλαπλά σπορ καλοκαιρινά και χειμερινά και για οίκο-πολιτιστικές δραστηριότητες.

15 Άθληση - ψυχαγωγία ξενοδοχείων
Ο αθλητισµός αναψυχής ή αθλητική αναψυχή αφορά στις ειδικές δραστηριότητες που διοργανώνουν οι µεγάλες κυρίως ξενοδοχειακές µονάδες. Στην Ελλάδα συνδυάζεται σε µεγάλο ποσοστό µε πολιτιστικές, επιµορφωτικές αλλά και περιβαλλοντικές δραστηριότητες.  

16 Αγροτουρισµός Ονομάζεται η εναλλακτική εκείνη µορφή τουρισµού η οποία αναπτύσσεται σε µη τουριστικά κορεσµένες αγροτικές περιοχές και συνδέεται µε κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισµικές αξίες, οι οποίες επιτρέπουν τόσο στους οικοδεσπότες όσο και στους φιλοξενούµενους των περιοχών αυτών να υφίστανται αλληλεπιδράσεις και να µοιράζονται εµπειρίες.

17 Η φιλοσοφία του Αγροτουρισµού
Ολόκληρη η φιλοσοφία του Αγροτουρισµού βασίζεται στη διαπροσωπική, ανθρώπινη, άµεση και φιλόξενη σχέση µεταξύ του κατοίκου της υπαίθρου και του επισκέπτη. Για το λόγο αυτό φέρνουµε τον επισκέπτη σε επαφή µε τη φύση, µε την καλλιέργεια της γης, την περισυλλογή του καρπού, µε τους ανθρώπους της περιοχής. Ο επισκέπτης µαθαίνει να φτιάχνει στον αργαλειό, να κεντάει, να παρατηρεί τα ζώα και τα πουλιά, να δοκιµάζει το κρασί και το τσίπουρο, να συµµετέχει στην παραγωγή τους, να καταλαβαίνει τη σωστή ώρα του τρύγου, τη γεύση, το άρωµα, το χρώµα του κρασιού της περιοχής µας, τη χρήση του κρόκου, τη διαφορά στις ποικιλίες του µελιού, τη διαδικασία και επιλογή κατά την περισυλλογή των µανιταριών ή των κάστανων.

18 ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΑ Ο οικοτουρισμός αποτελεί μια μορφή τουρισμού η οποία συνδέεται με διάφορες μορφές τουριστικής δραστηριότητας στη φύση. Εμπεριέχει δραστηριότητες που μπορεί να έχουν επιστημονικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ο οικοτουρισμός συμπληρώνεται από ορισμένες άλλες μορφές τουρισμού όπως ο επιστημονικός τουρισμός, ο περιηγητικός / πεζοπορικός τουρισμός και ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων . Άλλες έννοιες όπως ο τουρισμός φύσεως ή φυσιολατρικός και ο περιβαλλοντικός τουρισμός σχετίζονται με τον οικοτουρισμό και κατά συνέπεια με τον αγροτουρισμό. Αυτές οι μορφές εστιάζονται σε δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής που χρησιμοποιούν πόρους με ειδικά φυσικά χαρακτηριστικά όπως γιο παράδειγμα χιόνι, θάλασσα, αέρα ή δραστηριότητες συλλεκτικού χαρακτήρα

19 Η Ελλάδα παρουσιάζει ευκαιρίες για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και εντοπίζονται:
• Στον πλούτο και ποικιλία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων. • Στη στήριξη από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προστατευομένων περιοχών. • Στα προσφερόμενα από τον κρατικό τομέα οικονομικά κίνητρα / κονδύλια, εθνικά και κοινοτικά • Στην αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού. • Στη συσσώρευση σχετικών με τον οικοτουρισμό και αγροτουρισμό εμπειριών.

20 Εξοπλισμός Φυσιολατρικές Εκδρομές

21 Αρβύλες Παντελόνι Αδιάβροχο

22 Αντιανεμικό-Αδιάβροχο

23 Fleece ή μάλλινο πουλόβερ

24 Ισοθερμικό Μπλουζάκι

25 Φόρμα Γυμναστικής

26 Γάντια αδιάβροχα με επένδυση

27 Σκούφος Μπαλακλάβα

28 Παγούρι Σακίδιο (δένει στη μέση)

29 Αντηλιακή κρέμα Γυαλιά ηλίου

30 Γκέτες ορειβατικές αδιάβροχες

31 Φακός κεφαλής και έξτρα μπαταρίες

32 Κάλτσες μάλλινες

33 Πυξίδα Πιολέ

34 Κραμπόν

35 Σφυρίχτρα Φαρμακείο Σπίρτα

36 Εργασία για Σχολικό Project της Α Ομάδας Μάνος Γιανναδάκης Απόστολος Γκούφας Μύρος Δασκαλάκης Μαρία Δασκαλάκη Ματίνα Δασκαλάκη Θεόφιλος Ζαϊμάκης Γυμνάσιο Γαζίου Σχολική Περίοδος 2014/15


Κατέβασμα ppt "Φυσιολατρικές Εκδρομές ΓΕΛ ΓΑΖΙΟΥ Α5"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google