Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΕΠΕ ΚΕΠΕΚ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ –ΘΡΑΚΗΣ ΒΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ

2 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (ΚΕ.Π.Ε.Κ) ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ . ΣΕΠΕ 1ος ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 2000 (Β.Δ, ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ,ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) 1ος ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ Ν 1568/ Ν.3850/2010 ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

3 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Κ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΓΕΝΕΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ,Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ,ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΤΕΛΟΣ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

4 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Π.Δ.85/1991«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ, ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Π.Δ 307/1986(Α) ΣΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 88/642 ΕΟ Κ» Π.Δ 398/1994 «ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΘΟΝΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΕ ΣΕ 90/270ΕΟΚ » Π.Δ 186/1995 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 90/679/ΕΟΚ 93/88/ΕΟΚ Π.Δ 16/1996 « ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ »

5 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΜΟΣ 3850/2010 «ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ » αρθ. 2 Εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα σε όλες τις επιχειρήσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αρθ.8 Υποχρέωση απασχόλησης Τεχνικού ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας

6 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΥΓΙΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.

7 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (INSTITUTION OF OCCUPATIONAL SAFETY AND HEALTH- IOSH) ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ (ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΡΟΧΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

8 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ ΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΕΠΑΦΗ (Π.Χ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΔΡΑΚΟΣ ΦΩΤΙΑ) ΙΤΑΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 7 ΕΤΗ ΩΣ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΣ!!! ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (Ε.Υ.Α.Ε),ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΝΑΙ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ;

9 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ : ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ.

10 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ: 1.ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ 2.ΧΗΜΙΚΟΥΣ 3.ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ 4 ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟΥΣ 5.ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ

11 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΕΧΝΗΤΟΣ Η ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΗΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ: ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ (ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ). ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΛΗΘΟΥΝ ΧΗΜΙΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ, ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ, ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Κ.Λ.Π ΑΡΧΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ, ΣΗΜΑΝΣΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ( ΜΑΠ) , ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ.

12 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΙΟΥΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ κλπ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ( ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ) ΙΩΣΕΙΣ, ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ –ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ,ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α κλπ. ΑΕΡΙΣΜΟΣ (ΙΣΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΤΡΟ) ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΥΝΤΟΣ: Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΗΜΕΡΩΝ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΛΟΙΜΩΔΕΣ ΝΟΣΗΜΑ-ΠΟΙΚΙΛΕΙ,ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΜΙΑ ΕΩΣ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΚΥΝΑΓΧΗ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΡΙΠΠΩΔΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΩΣ ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΒΑΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΙΤΩΣΕΙΣ ΕΙΚΟΣΙ ΗΜΕΡΕΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΤΟ 40%-50% ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ, ΧΗΜΙΚΟΥ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

13 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΙ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ( ΑΓΧΟΣ) ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΦΟΥ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗ ΟΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ- ΣΩΜΑΤΙΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ (ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ) ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΥΝΗΘΕΣ. ΟΜΩΣ ΤΟ 50%-60% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ . ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 1 ΣΤΟΥΣ 6 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΒΙΟΥ.

14 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ, ΣΤΗΘΑΓΧΗΣ (ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ) , ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΥΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ . ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΟΝΟΤΟΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΡΕΣ. ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΦΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΤΟΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

15 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Π.Δ 398/1994 «ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΘΟΝΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΕ ΣΕ 90/270ΕΟΚ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΕΣ, ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΕΣ ,ΚΟΠΩΣΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΜΥΩΝ, ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΑΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ, ΑΤΡΟΦΙΕΣ ΜΥΩΝ ,ΓΟΝΑΤΑΛΓΙΕΣ, ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΕΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ, ΑΡΘΡΑΛΓΙΕΣ. Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΗΣΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΠΡΟΛΗΨΗ: ΚΑΘΙΣΜΑ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ,ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΣΥΧΝΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ,ΚΑΛΗ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ.

16 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Η ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣ ΙΛΙΓΓΟΙ ,ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΟΠΩΣΗΣ, ΑΔΙΑΘΕΣΙΕΣ, ΕΡΕΘΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ, ΜΥΤΗΣ, ΛΑΙΜΟΥ, ΦΑΡΥΓΓΑ Η ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ,ΚΑΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟ ΣΤΡΕΣ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ Η ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ.

17 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ( BURN-OUT) ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ H OΠOIA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ. ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΣΚΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ) .

18 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ . Η ΟΞΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΦΩΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΦΟΒΕΡΗ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ (ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ). Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ, ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΤΗΤΑ.

19 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ, ΣΑΚΧΑΡΟΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ, ΜΕ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΆ ΠΛΑΚΑΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΕΣ Κ.Λ.Π. ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΟΒΑΡΑ (ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΑ ΙΣΧΥΩΝ, ΚΙΡΣΟΙ, ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Κ.Λ.Π) ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ. (π.χ. ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ)

20 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΟΤΑΝ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ –ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΤΕ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.

21 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΟΡΤΣΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕΠΕ ΚΕΠΕΚ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google