Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αστρονομiα και διαστημική!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αστρονομiα και διαστημική!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αστρονομiα και διαστημική!

2 Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ (ΘΕΩΡΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ)
Ομάδες ΚΟΡΑΞ ΓΚΛΑΒΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΙΟΥ Β. ΖΑΡΟΝΙΚΌΛΑΣ ΑΥΓΕΡΑΝΤΩΝΗ ΩΡΙΩΝ ΓΑΛΑΝΟΣ ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΖΙΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ε. ΑΛΕΞΙΟΥ Ι. MILKY WAY ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΖΙΩΓΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ VEGAS ΖΑΝΙΑΣ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΖΥΓΟΥΛΗ ΓΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΣ ΕΞΗΝΤΑΡΗ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ (ΘΕΩΡΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ) ΘΩΜΟΣ ΓΙΑΝΝΕΤΟΥ ΒΟΥΡΤΣΑΣ

3 ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ Η Κοσμολογία είναι η επιστήμη που εξετάζει το πώς και γιατί γεννήθηκε το σύμπαν (ή οποιοσδήποτε σχηματισμός το περικλείει), τι υπήρχε πριν από αυτό και την εξέλιξη του μέχρι την κατάληξη του και αν θα υπάρχει τέτοια.

4 Δημιουργία του κόσμου • Μεγάλη έκρηξη (Big Bang, Μπιγκ Μπανγκ) ονομάζεται η θεωρία σύμφωνα με την οποία το σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. •Οι λύσεις της Θεωρίας της σχετικότητας προέβλεπαν ως αρχή του Σύμπαντος μια μαθηματική ανωμαλία. Ο όρος Big Bang χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Φρεντ Χόυλ (Fred Hoyle) σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, το κείμενο της οποίας δημοσιεύτηκε το Ο Χόυλ δεν χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει μία θεωρία, αλλά για να ειρωνευτεί τη νέα ιδέα. Παρόλα αυτά ο όρος επικράτησε αποβάλλοντας το ειρωνικό του περιεχόμενο.

5 ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΤΕΡΩΝ
Οι αστέρες γεννιούνται σε νεφελώματα. Όταν είναι αρκετά πυκνό, αρχίζουν οι πυρηνικές αντιδράσεις, καθώς το υδρογόνο μετατρέπεται σε ήλιο μέσω της πυρηνικής σύντηξης. Όσο το άστρο κάνει αυτή τη διαδικασία, βρίσκεται στην κύρια ακολουθία. Η εσωτερική πίεση αποτρέπει το άστρο από την κατάρρευση. Όταν τελειώσει αυτή η φάση, αστέρες με μάζα τουλάχιστον 0,4 φορές όσο η ηλιακή μετατρέπονται σε ερυθρούς γίγαντες και συντήκουν βαρύτερα στοιχεία. Στη συνέχεια αστέρες σαν τον ήλιο απομακρύνουν την ατμόσφαιρά τους και μετατρέπονται σε λευκούς νάνους. Αστέρια δέκα ή περισσότερες φορές από τον ήλιο συντήκουν όλο και βαρύτερα στοιχεία, μέχρι σχηματιστεί σίδηρος. Τότε εκρήγνυνται ως υπερκαινοφανείς αστέρες και το αντικείμενο που μένει είναι απίστευτα συμπυκνωμένο. Αυτά τα αντικείμενα είναι οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες.

6 Κατηγορίες Νεφελωμάτων
Τα νεφελώματα μπορούν να καταταχτούν ανάλογα με το σχήμα τους ή και ανάλογα με το φάσμα τους. Υπάρχουν τα: Πλανητικά Nεφελώματα Σκοτεινά Νεφελώματα Τα νεφελώματα που δημιοργούνται από Supernova Νεφελώματα Εκπομπής Νεφελώματα Ανάκλασης

7 Νεφελώματα Η λέξη νεφέλωμα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "Νεφέλη", και έτσι ονομάζονται στην αστρονομία ένφωτες επιφάνειες στον ουρανό, οι οποίες με γυμνό μάτι φαίνονται σαν μια θολή κηλίδα. Τα νεφελώματα εντοπίζονται στο χώρο που υπάρχει μεταξύ των αστέρων μέσα σε ένα Γαλαξία και τα υλικά από τα οποία αποτελούνται είναι σκόνη και αέρια, κυρίως υδρογόνο.

8 ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ : Το πλανητικό μας σύστημα αποτελείται από 9 πλανήτες ΕΡΜΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΗ ΑΡΗΣ ΔΙΑΣ ΚΡΟΝΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ

9 Η ΓΗ ΜΑΣ

10 Αυτός ο πλανήτης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις
Αυτός ο πλανήτης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! Η Γη, ένας σχετικά μικρός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, είναι όπως ξέρουμε μέχρι τώρα ο μόνος πλανήτης στον οποίο έχει αναπτυχθεί ζωή.

11 ΣΕΙΡΑ ΟΝΟΜΑ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΚΤΙΝΑ(ΣΕ ΧΛΜ) 1 Γανυμήδης Δίας 2.634 2 Τιτάνας Κρόνος 2.576 3 Καλλιστώ 2.410 4 Ιώ 1.821 5 Σελήνη Γη 1.737 6 Ευρώπη 1.561 7 Τρίτωνας Ποσειδώνας 1.353 8 Τιτάνια Ουρανός 788,4 9 Ρέα 763,8 10 Όμπερον 761,4 11 Ιαπετός 734,5 12 Χάρων Πλούτωνας 603,5 13 Ουμβριήλ 584,7 14 Άριελ 578,9 15 Διώνη 561,4 16 Τηθύς 531,1 17 Εγκέλαδος 252,1 18 Μιράντα 235,8 19 Πρωτέας 210 20 Μίμας 198,3

12 Φυσικός δορυφόρος ή φεγγάρι ονομάζεται κάθε φυσικό ουράνιο σώμα που περιφέρεται γύρω από έναν πλανήτη ή πλανήτη νάνοι άλλο μικρότερο ουράνιο σώμα και υπακούει στους ίδιους νόμους της ουράνιας μηχανικής που ρυθμίζουν την κίνηση των πλανητών. Οι φυσικοί δορυφόροι ονομάζονται επίσης δευτερεύοντες πλανήτες.

13 Ηλιακές εκρήξεις και καταιγίδες
Το ισχυρό ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων του ηλιακού πλάσματος απειλεί να δημιουργήσει προβλήματα σε δορυφόρους, τηλεσκόπια σε τροχιά και σε διαστημικά σκάφη εντός του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες του διαστημικού κέντρου Goddard της NASA. Η ηλιακή δραστηριότητα εμφανίζει ένα περιοδικό 11ετή κύκλο εξάρσεων και υφέσεων. Ο ήλιος βρίσκεται τώρα σχεδόν στο μέσο ενός ακόμα ηλιακού κύκλου και οδεύει για ένα νέο μέγιστο δραστηριότητας μέσα στο 2013 H νέα ηλιακή έκρηξη σημειώθηκε σε μια τεράστια περιοχή του ήλιου, η οποία είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Ενεργοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου και αναμένεται να εμφανίσει συνεχιζόμενη δραστηριότητα και τις επόμενες μέρες.

14 ΗΛΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ Η τελευταία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα σημειώθηκε πριν από 145 χρόνια. Ωστόσο, η καταιγίδα του 1859 δεν προσφέρει πολλά καθώς η εξάρτησή μας από τα δορυφορικά συστήματα είναι σχετικά πρόσφατη. Η ηλιακή καταιγίδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να προκαλέσει ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων καθώς και καταστροφικά προβλήματα για τις κυβερνήσεις, σε επίπεδο ασφάλειας, νοσοκομειακού εξοπλισμού, τραπεζικών συστημάτων και πολλών άλλων.

15

16 Ηλιακές κηλίδες

17

18 ΠΟΛΙΚΟ ΣΕΛΑΣ Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ωραιότερα που προσφέρει η Φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Η εμφάνιση του Σέλαος, αν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι γενικά το λευκό. Όταν όμως παρατηρείται χρωματισμένο τότε το κόκκινο επικρατεί στο χαμηλότερο άκρο των ακτίνων που πέφτουν κάθετα, το πράσινο (με μήκος κύματος 5677Α), στο ανώτερο και μεταξύ αυτών το κίτρινο που γρήγορα εξαφανίζεται.

19 Οι Κομήτες είναι ουράνια σώματα που σε αντίθεση με τους απλανείς αστέρες και τους πλανήτες παρουσιάζουν όψη νεφελώδη, ενώ η ύλη από την οποία συνίστανται επιμηκύνεται υπό μορφή μακριάς κόμης όταν διέρχονται κοντά από τον Ήλιο. Μερικοί γνωστοί κομήτες είναι.. Ο Κομήτης Μπιέλα Ο Κομήτης του Χάλεϋ

20 ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ Οι αστεροειδείς θεωρούνται κατάλοιπα απ' το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος και υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια. Μπορούμε να περιγράψουμε τους αστεροειδείς σαν τεράστιους βράχους σε τροχιά γύρω απ' τον Ήλιο. Το μέγεθός τους ποικίλλει από λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα..   

21 ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Διαστημική Τεχνολογία ορίζεται ως εκείνος ο τομέας της τεχνολογικής επιστήμης που προέκυψε από την εξερεύνηση του διαστήματος και τις όποιες νέες εφαρμογές, εφευρέσεις που δημιουργήθηκαν για τον σκοπό αυτό.

22 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αρχικά, οι επικοινωνίες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και οι μετεωρολογικές προβλέψεις είναι μόνο μερικοί από τους τομείς στους οποίους εφαρμόζονται διαστημικές τεχνολογίες. Η Ε.Ε όμως έχει θέσει ως προτεραιότητα και την ανάπτυξη τριών συστημάτων που βοηθούν : Στη Παγκόσμια Παρακολούθηση του Περιβάλλοντος και της Ασφάλειας Στην εύρεση πληροφοριών για τη ρύπανση, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές στα δάση και τους σεισμούς Μας εξασφαλίζει και δορυφορική επικοινωνία η οποία με κατάλληλες προσαρμογές βοηθά σε πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής (κινητά, GPS , βοηθά τους τυφλούς, κά).

23 Η πρώτη αποστολή στο διάστημα
Η πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα έγινε με το Vostok 1, φέρνοντας τον 27χρονο κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, κατά την ιστορική ημερομηνία της 12ης Απριλίου 1961, σε τροχιά γύρω από την υδρόγειο. Η πτήση του Γκαγκάριν αντήχησε σε όλη την υδρόγειο όχι μόνο επειδή παρουσίαζε την ανωτερότητα του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος αλλά επειδή άνοιγε εξ ολοκλήρου μια νέα εποχή στη διαστημική εξερεύνηση και στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.

24 Οι άνθρωποι - κλειδιά στην πρόωρη διαστημική εξερεύνηση
Οι Κωνσταντίν Τσιολκόφσκι, Ρόμπερτ Γκοντάρ, Χέρμαν Όμπερθ και Ράινχολντ Τίλλινγκ εργάστηκαν τα πρώτα έτη του 20ού αιώνα πάνω στην τεχνολογία των πυραύλων. Ο Βέρνερ φον Μπράουν ήταν αρχιμηχανικός κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο στο πυραυλικό πρόγραμμα της ναζιστικής Γερμανίας, υπεύθυνος μεταξύ άλλων και για την ανάπτυξη των πυραύλων V-2. Ο φον Μπράουν διηύθυνε την ομάδα της NASA στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης, όπου ανέπτυξε τον Κρόνο V (Saturn V), τον πύραυλο φορέα για την αποστολή στο φεγγάρι. Ο αγώνας για το διάστημα οδηγήθηκε συχνά από τον Ρώσο Σεργκέι Κορολιόβ, του οποίου η κληρονομιά περιλαμβάνει τον πύραυλο R7 και το διαστημόπλοιο Σογιούζ, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση του ρώσικου διαστημικού προγράμματος μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα. Ο Κορολιόβ ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τον πρώτο δορυφόρο, τον πρώτο άνδρα (και την πρώτη γυναίκα) σε τροχιά και τον πρώτο διαστημικό περίπατο. Μέχρι το θάνατό του η ταυτότητά του ήταν πολύ καλά φρουρούμενο κρατικό μυστικό.

25 ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ Tεχνητός δορυφόρος είναι οποιαδήποτε κατασκευή, που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, τοποθετείται σε τροχιά γύρω από ένα ουράνιο σώμα, ενώ ειδικότερα, τεχνητός δορυφόρος της Γης λέγεται κάθε αντικείμενο που τοποθετείται από τον άνθρωπο σε τροχιά γύρω από αυτήν.

26 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ : α.μικρότερο κόστος εκτόξευση-τροχιοθέτησης, κατανάλωσης ενέργειας β.μικρές καθυστερήσεις στη μετάδοση γ.ασήμαντα σφάλματα δ.λήψη σήματος από αδύνατους πομπούς ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ : α.μικρός χρόνος ζωής (1-3 μήνες), ανάγκη για αντικατάσταση β.συγκρούσεις των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων,παρεμβολές στην μετάδοση του σήματος

27 HELLAS SATELITE Ο Hellas-Sat-2 είναι ο δορυφόρος που βρίσκεται σήμερα υπό την ιδιοκτησία, εμπορική εκμετάλλευση και έλεγχο της ομώνυμης εταιρίας. Εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ στις 14 Μαΐου Μετά από την επιτυχημένη εκτόξευση που είχε, τέθηκε επιτυχώς στη γεωστατική τροχιά 39Ε (δηλαδή βρίσκεται μόνιμα σε γεωγραφικό μήκος 39° ανατολικά του Γκρίνουϊτς και πλάτος 0°, δηλαδή επί του ισημερινού) συγκεκριμένα πάνω από την περιοχή της Κένυας. H HELLAS SAT είναι ο ιδιοκτήτης του πρώτου ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 2, που εκτοξεύθηκε με επιτυχία και ξεκίνησε να λειτουργεί το Μάιο του Η Hellas Sat διαχειρίζεται την πλήρη χωρητικότητα του δορυφόρου, προσφέροντας σύγχρονες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότιο Αφρική.

28 ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ Το Διαστημικό Λεωφορείο της NASA, που επίσημα λέγεται "Διαστημικό Σύστημα Μεταφορών" (Space Transportation System-STS), είναι ιστορικός φορέας εκτόξευσης πληρωμάτων και φορτίου των ΗΠΑ. Συνολικά, κατασκευάστηκαν επτά διαστημικά λεωφορεία, απ' τα οποία τρία αποσύρθηκαν δυο καταστράφηκαν σε ατυχήματα, το Challenger και το Columbia, το 1986 και 2003 αντίστοιχα, ενώ ένα χρησιμοποιήθηκε για δοκιμαστικές πτήσεις στη γήινη ατμόσφαιρα κι όχι για διαστημικές αποστολές.Το διαστημικό λεωφορείο εκτοξευόταν κάθετα, φέρνοντας συνήθως πέντε έως επτά αστροναύτες (αν και έχουν μεταφερθεί και οκτώ) και μέχρι περίπου κιλά ( λίβρες) ωφέλιμου φορτίου σε χαμηλή γήινη τροχιά. Όταν η αποστολή του τελείωνε, επέστρεφε μέσα στην γήινη ατμόσφαιρα, πετούσε σαν ανεμοπλάνο και προσγειωνόταν οριζοντίως σε προκαθορισμένους διαδρόμους προσγείωσης. Το διαστημικό λεωφορείο ήταν το πρώτο τροχιακό διαστημικό σκάφος που σχεδιάστηκε με μερική ικανότητα επαναχρησιμοποίησης. Ήταν επίσης το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό σκάφος με φτερά που έχει επιτύχει να εκτοξευθεί σε τροχιά και να προσγειωθεί.

29 ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΧΑΜΠΛ
Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ είναι ένας μεγάλος τεχνητός δορυφόρος με μάζα 11,25 τόνους, μήκους 13,2 μ. και διάμετρο 4,2 μέτρα που περιφέρεται σε ύψος 559 χλμ. πάνω από τη Γη με ταχύτητα χλμ. την ώρα. Φέρει εξωτερικά κατα μήκος δύο ζεύγη (ένα ανά πλευρά) αντιτακτούς αναπεπταμένους ηλιακούς συλλέκτες που φορτίζουν 6 μπαταρίες παρέχοντας λειτουργία για 25 λεπτά όταν κινείται στη σκιά της Γης. Επίσης φέρει μία πτυσσόμενη κεραία ραδιοκυμάτων υψηλού κέρδους (περί το μέσον της άνω καταμήκους πλευράς) καθώς και μία επίσης ραδιοκυμάτων στη κάτω πλευρά.

30 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας 
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ POWER POINT : ΕΞΗΝΤΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΑΝΙΑΣ ΗΛΙΑΣ ΖΥΓΟΥΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΖΑΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΘΟΥΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Αστρονομiα και διαστημική!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google