Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΔΩ Υπεύθυνη : ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΔΩ Υπεύθυνη : ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΔΩ Υπεύθυνη : ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ
Μιλουν τα αγαλματα; Α΄ ΤΑΞΗ - 5ου Δ.Σ. ΝΑΥΠΛΙΟΥ Υπεύθυνη : ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011

2

3 Τι νομίζεις ότι κοιτούν;
Τα έμαθες; Εδώ είμαστε! Η ψυχή των αγαλμάτων Το ήξερες; Τι νομίζεις ότι κοιτούν; Παίζουμε; Άγαλμα είναι… Σας περιμένουμε!

4 Υπάρχει και δεύτερο ίδιο άγαλμα. Ξέρεις πού;
Ο Λάζαρος Σώχος , γλύπτης από την Τήνο, φιλοτέχνησε αυτό το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Υπάρχει και δεύτερο ίδιο άγαλμα. Ξέρεις πού; Το άγαλμα του Κολοκοτρώνη δεσπόζει στο πάρκο του Ναυπλίου. Ο Γέρος του Μοριά βλοσυρός, σοβαρός και αποφασιστικός στέκει πάνω στο άλογό του , κοιτάζει το Παλαμήδι και δείχνει με το δεξί του χέρι προς τη Δύση , προς την Τρίπολη. Φοράει την περικεφαλαία του αρχιστράτηγου και είναι αρματωμένος με τα τιμημένα όπλα του. Είναι ένα μπρούτζινο άγαλμα, τεράστιο, τοποθετημένο σε πολύ ψηλό βάθρο, που σε κάνει να ζαλίζεσαι όταν το κοιτάς.

5 Ο γλύπτης Νικόλας από την Αθήνα δημιούργησε το άγαλμα , το 1966.
δημιούργησε το άγαλμα , το 1966. Το άγαλμα του Σταϊκόπουλου στέκει φρουρός στην Πύλη της Ξηράς. Στητός , καμαρωτός, σοβαρός πολιορκεί το φρούριο του Παλαμηδιού και περιμένει τη στιγμή που θα το πάρει. Είναι ένας μαρμάρινος λευκός ανδριάντας

6 Ο Μ. Τόμπρος φιλοτέχνησε τον ανδριάντα του Κανάρη.
Στην Πινακοθήκη (παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης), θα θαυμάσετε την “Πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη”, έργο του Ivan Aivasowsky (1881) Ο Μ. Τόμπρος φιλοτέχνησε τον ανδριάντα του Κανάρη. Το άγαλμα του Κανάρη ατενίζει την είσοδο του λιμανιού. Γεμάτος ζωντάνια , ο γενναίος πυρπολητής είναι έτοιμος να ρίξει το σκοινί του για να δέσει … Είναι ένας μικρός μπρούτζινος ανδριάντας του Κανάρη, που αποδίδει με ρεαλισμό τη ζωντάνια του Κανάρη.

7 φιλοτέχνησε την Μπουμπουλίνα.
Ο Α. Καραχάλιος φιλοτέχνησε την Μπουμπουλίνα. Η κορβέτα «Αγαμέμνων» ναυπηγήθηκε από τη Μπουμπουλίνα και είχε 26 κανόνια. Πήρε μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου, το 1822. Αγοράστηκε από τον Καποδίστρια για να δημιουργηθεί ο στόλος του κράτους. Πυρπολήθηκε από τον Μιαούλη, το 1831, στον Πόρο, ως φρεγάτα «Σπέτσαι». Η προτομή της Μπουμπουλίνας με το κεφαλομάντηλο σφιχτά δεμένο στο κεφάλι της στέκει αγέρωχη , σοβαρή και σκεπτική Είναι μια μπρούτζινη προτομή της Μπουμπουλίνας

8 Ο γλύπτης Τόμπρος κατασκεύασε το άγαλμα του Καποδίστρια το 1933.
Στην είσοδο της εκκλησίας του Άγιου Σπυρίδωνα δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας Ο γλύπτης Τόμπρος κατασκεύασε το άγαλμα του Καποδίστρια το 1933. Το άγαλμα του Καποδίστρια στέκει στην ομώνυμη πλατεία και κοιτάζει σκεφτικός προς την πόλη αλλά με αισιοδοξία για την πορεία του νέου κράτους. Φορά το ευρωπαϊκό ένδυμα της εποχής. Είναι ένας μαρμάρινος ανδριάντας του Καποδιστρία..

9 κατασκεύασε το 1994 τον Όθωνα.
Το λιοντάρι αυτό κατασκευάστηκε από τον Σίγκελ, το 1840, στο σημείο του βαυαρικού στρατοπέδου, για να τιμηθούν οι Βαυαροί στρατιωτικοί, που πέθαναν το , από αρρώστιες. Ο γλύπτης Δογούλης κατασκεύασε το 1994 τον Όθωνα. Το άγαλμα του Όθωνα στέκει περήφανο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, στο σημείο που ήταν χτισμένο το Παλατάκι. Αν και Βαυαρός, υιοθέτησε το ντύσιμο των υπηκόων του, τη φουστανέλα. Είναι ένας μπρούτζινος ανδριάντας του Όθωνα.

10 Ο Κολοκοτρώνης, ο Σταϊκόπουλος, ο Κανάρης , η Μπουμπουλίνα μεγάλωσαν στην κατοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. και ονειρεύτηκαν μια ελεύθερη Ελλάδα. Στο νέο ελληνικό κράτος κυβέρνησε ο Καποδίστριας και στη συνέχεια βασίλεψε ο Όθωνας.

11 Από ποια υλικά μπορεί να είναι φτιαγμένο ένα άγαλμα;
Γιατί οι άνθρωποι φτιάχνουν αγάλματα; Από πότε οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνουν αγάλματα; Πού τοποθετούμε τα αγάλματα; Τι σημαίνει η λέξη άγαλμα;

12 Συμβουλεύσου το χάρτη της πόλης και μάντεψε που κοιτάζουν τα αγάλματα
…για να βεβαιωθείς , κάνε κλικ στην διαφάνεια

13 Η ψυχή των αγαλμάτων ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι της Μεσσηνίας το 1770 από οικογένεια κλεφταρματολών. Από μικρός ασχολήθηκε με τα πολεμικά. Σε ηλικία 20 χρονών, παντρεύτηκε και έζησε στο Άκοβο. Το 1810 κατέφυγε με την οικογένειά του στη Ζάκυνθο για να γλιτώσει από τους διωγμούς των Τούρκων. Εκεί υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό με το βαθμό του ταγματάρχη του σε Σύνταγμα Ελλήνων Εθελοντών. Όταν το σύνταγμα διαλύθηκε ο Κολοκοτρώνης έγινε έμπορος. Σε αυτά τα ταξίδια του έμαθε για την Μεγάλη ιδέα και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το Στις 23 Μαρτίου του 1821 μαζί με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη θα σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης στην Καλαμάτα. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, Ο Γέρος του Μοριά έδρασε στην Πελοπόννησο. Έγινε γνωστός για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, την αντιμετώπιση του Δράμαλη στον Αργολικό κάμπο, τους χειρισμούς του για την αντιμετώπιση του Ιμπραήμ. Κατηγορήθηκε, δικάστηκε, φυλακίστηκε. Η πατρίδα που ήθελε να δει ελεύθερη, τον πίκρανε. Ο Κολοκοτρώνης έζησε να δει το νεοελληνικό κράτος στα πρώτα βήματα της πορείας του. Πέθανε στην Αθήνα το 1843, ευχαριστημένος, που οι κόποι του είχαν αποδώσει.

14 Η ψυχή των αγαλμάτων ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ Ο Στάικος Σταϊκόπουλος γεννήθηκε στη Ζάτουνα Γορτυνίας, το 1798 ή το Ήταν έμπορος δερμάτων, τα οποία κατεργαζόταν η οικογενειακή επιχείρηση. Η ενασχόλησή του με το εμπόριο, τον έφεραν κοντά στην Φιλική Εταιρεία. Ήταν ένας αγνός αγωνιστής, που έδρασε στην Πελοπόννησο. Διακρίθηκε στην πολιορκία της Ακροκορίνθου και συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση του Άστρους. Με το Ναύπλιο ο Σταϊκόπουλος συνδέθηκε στην πολιορκία του Παλαμηδιού, το Μετά από στενή πολιορκία, μπήκε στο φρούριο της πόλης, ύψωσε τη σημαία της επανάστασης και κατέλαβε το φρούριο. Ο Σταϊκόπουλος πήρε το βαθμό του αντισυνταγματάρχη επί Όθωνα. Μετά την σύσταση του νέου ελληνικού κράτους έζησε στο Ναύπλιο και πέθανε το 1835.

15 Η ψυχή των αγαλμάτων ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ
ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα καταγόταν από σπετσιώτη εφοπλιστική οικογένεια. Γεννήθηκε το 1771, στην Κωνσταντινούπολη. Παντρεύτηκε δύο φορές, με τον Γιάννουζα και τον Μπούμπουλη και απέκτησε έξι παιδιά. Η επανάσταση τη βρήκε πενηντάρα, πάμπλουτη και αποφασισμένη να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα. Στη Φιλική Εταιρεία μυήθηκε το Εξόπλισε τα καράβια της με κανόνια και ναυπήγησε το μεγαλύτερο πλοίο , που έλαβε μέρος στην επανάσταση, τον «Αγαμέμνονα». Η ίδια καπετάνισσα βρισκόταν σε όποιο σημείο της επανάστασης την χρειάζονταν. Συμμετείχε με τον «Αγαμέμνονα στην πολιορκία του Ναυπλίου το 1822 και ανεφοδίασε με δικές της δαπάνες τους υπερασπιστές του Άργους. Μετά την άλωση του Ναυπλίου εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο αλλά εκδιώχτηκε το 1824 γιατί πήρε το μέρος του Κολοκοτρώνη. Επέστρεψε στις Σπέτσες , όπου τη βρήκε ο θάνατος από συγγενικό βόλι.

16 Η ψυχή των αγαλμάτων ΚΑΝΑΡΗΣ
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε το 1795 στα Ψαρά από μια οικογένεια με ναυτική παράδοση. Έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία. Ξεκίνησε τη ναυτική του σταδιοδρομία ως μούτσος σε μπρίκι του θείου του. Καπετάνιος έγινε όταν πέθανε ο θείος του. Παντρεύτηκε στα 22 του χρόνια και απέκτησε επτά παιδιά. Όταν ξέσπασε η επανάσταση, αν και δεν ήταν μυημένος στην Φιλική Εταιρεία, κατατάχτηκε ως απλός ναύτης στο στολίσκο των Ψαριανών. Ειδικότητά του η τοποθέτηση πυρπολικών. Η πιο ονομαστή επιτυχία του η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στο λιμάνι της Χίου, τον έκανε «εκπρόσωπο του ηρωισμού» σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήταν συνετός και τον εκτιμούσαν όλοι. Του δόθηκαν ψηλά αξιώματα κατά τη διάρκεια της επανάστασης αλλά και στην κυβέρνηση του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Το 1877, σε ηλικία 82, ανέλαβε την πρωθυπουργία της οικουμενικής τότε κυβέρνησης. Ο «ναύαρχος» πέθανε εκείνη τη χρονιά και κηδεύτηκε με τη γενική συμμετοχή του κόσμου.

17 Η ψυχή των αγαλμάτων ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776 από αριστοκρατική οικογένεια. Ο Ιωάννης στην Κέρκυρα έμαθε Λατινικά, Ιταλικά και Γαλλικά. Στην Ιταλία σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομικά. Όταν επέστρεψε στην Κέρκυρα μαζί με τον πατέρα του κίνησαν επανάσταση εναντίον των Γάλλων. Ο Καποδίστριας κατέφυγε στην Πετρούπολη, όταν οι Γάλλοι επανήρθαν στην Κέρκυρα. Εκεί οι γνώσεις και οι ικανότητες τον ανέβασαν στη θέση του υπουργού των Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο Καποδίστριας από το 1800 είχε οραματιστεί την ανασύνταξη της Μεγάλης Ελλάδας. Στην πολιορκία της Λευκάδας, το 1807, είχε γνωρίσει τον Κολοκοτρώνη και άλλους Έλληνες οπλαρχηγούς. Στην Ελλάδα έφτασε το 1829, ως ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Με πρωτεύουσα το Ναύπλιο, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό κράτος πάνω στα ερείπια που άφησε χρόνων τουρκικής κατοχής, έβαλε τα θεμέλια του νέου κράτους, προσπάθησε να καταπολεμήσει τη φτώχεια και να ορίσει το χαρακτήρα του νεοσύστατου κράτους. Δεν τον άφησαν όμως να ολοκληρώσει το έργο του. Δολοφονήθηκε το 1832, πηγαίνοντας να παρακολουθήσει την κυριακάτικη λειτουργία στον Άγιο Σπυρίδωνα.

18 Η ψυχή των αγαλμάτων ΟΘΩΝΑΣ
Ο Όθωνας πρίγκιπας της Βαυαρίας, γιος του Λουδοβίκου του Α΄ και της Θηρεσίας, εκλέχθηκε από τις Προστάτιδες Δυνάμεις για το θρόνο της Ελλάδας μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Έφτασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1833, σε ηλικία 18 ετών, με συνοδεία ενός επιτελείου Βαυαρών αξιωματούχων και 3850 στρατιωτών. Αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, γιατί όλοι πίστευαν ότι θα ελέγξει την κατάσταση, θα καθησυχάσει τις εμφύλιες διαμάχες και θα φέρει ομόνοια στον τόπο. Την εποχή της βασιλείας του έγιναν σημαντικές αλλαγές στην οικονομική, πολιτική, εθνική και οικονομική ζωή του τόπου αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τις έριδες μεταξύ των Ελλήνων. Τον Σεπτέμβριο του 1843, πολιτικοί και στρατιωτικοί κινήθηκαν εναντίον του παλατιού και ζήτησαν σύνταγμα. Πίστευε στο όραμα της Μεγάλης Ελλάδας αλλά δεν κατάφερε να το πραγματοποιήσει. Το 1862 ξέσπασε κίνημα στο Ναύπλιο, που κατέληξε στην εκθρόνιση του Όθωνα και στην αποχώρησή του από την Ελλάδα. Πέθανε στη Γερμανία το 1867. Την Ελλάδα την αγάπησε σαν πραγματική του πατρίδα και για το λόγο αυτό θάφτηκε φορώντας την ελληνική φουστανέλα.

19 ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ 1 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ 2

20 Η ψυχή των αγαλμάτων ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι της Μεσσηνίας το 1770 από οικογένεια κλεφταρματολών. Από μικρός ασχολήθηκε με τα πολεμικά. Σε ηλικία 20 χρονών, παντρεύτηκε και έζησε στο Άκοβο. Το 1810 κατέφυγε με την οικογένειά του στη Ζάκυνθο για να γλιτώσει από τους διωγμούς των Τούρκων. Εκεί υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό με το βαθμό του ταγματάρχη του σε Σύνταγμα Ελλήνων Εθελοντών. Όταν το σύνταγμα διαλύθηκε ο Κολοκοτρώνης έγινε έμπορος. Σε αυτά τα ταξίδια του έμαθε για την Μεγάλη ιδέα και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το Στις 23 Μαρτίου του 1821 μαζί με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη θα σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης στην Καλαμάτα. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, Ο Γέρος του Μοριά έδρασε στην Πελοπόννησο. Έγινε γνωστός για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, την αντιμετώπιση του Δράμαλη στον Αργολικό κάμπο, τους χειρισμούς του για την αντιμετώπιση του Ιμπραήμ. Κατηγορήθηκε, δικάστηκε, φυλακίστηκε. Η πατρίδα που ήθελε να δει ελεύθερη, τον πίκρανε. Ο Κολοκοτρώνης έζησε να δει το νεοελληνικό κράτος στα πρώτα βήματα της πορείας του. Πέθανε στην Αθήνα το 1843, ευχαριστημένος, που οι κόποι του είχαν αποδώσει.

21 Η ψυχή των αγαλμάτων ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ Ο Στάικος Σταϊκόπουλος γεννήθηκε στη Ζάτουνα Γορτυνίας, το 1798 ή το Ήταν έμπορος δερμάτων, τα οποία κατεργαζόταν η οικογενειακή επιχείρηση. Η ενασχόλησή του με το εμπόριο, τον έφεραν κοντά στην Φιλική Εταιρεία. Ήταν ένας αγνός αγωνιστής, που έδρασε στην Πελοπόννησο. Διακρίθηκε στην πολιορκία της Ακροκορίνθου και συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση του Άστρους. Με το Ναύπλιο ο Σταϊκόπουλος συνδέθηκε στην πολιορκία του Παλαμηδιού, το Μετά από στενή πολιορκία, μπήκε στο φρούριο της πόλης, ύψωσε τη σημαία της επανάστασης και κατέλαβε το φρούριο. Ο Σταϊκόπουλος πήρε το βαθμό του αντισυνταγματάρχη επί Όθωνα. Μετά την σύσταση του νέου ελληνικού κράτους έζησε στο Ναύπλιο και πέθανε το 1835.

22 Η ψυχή των αγαλμάτων ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ
ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα καταγόταν από σπετσιώτη εφοπλιστική οικογένεια. Γεννήθηκε το 1771, στην Κωνσταντινούπολη. Παντρεύτηκε δύο φορές, με τον Γιάννουζα και τον Μπούμπουλη και απέκτησε έξι παιδιά. Η επανάσταση τη βρήκε πενηντάρα, πάμπλουτη και αποφασισμένη να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα. Στη Φιλική Εταιρεία μυήθηκε το Εξόπλισε τα καράβια της με κανόνια και ναυπήγησε το μεγαλύτερο πλοίο , που έλαβε μέρος στην επανάσταση, τον «Αγαμέμνονα». Η ίδια καπετάνισσα βρισκόταν σε όποιο σημείο της επανάστασης την χρειάζονταν. Συμμετείχε με τον «Αγαμέμνονα στην πολιορκία του Ναυπλίου το 1822 και ανεφοδίασε με δικές της δαπάνες τους υπερασπιστές του Άργους. Μετά την άλωση του Ναυπλίου εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο αλλά εκδιώχτηκε το 1824 γιατί πήρε το μέρος του Κολοκοτρώνη. Επέστρεψε στις Σπέτσες , όπου τη βρήκε ο θάνατος από συγγενικό βόλι.

23 Η ψυχή των αγαλμάτων ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776 από αριστοκρατική οικογένεια. Ο Ιωάννης στην Κέρκυρα έμαθε Λατινικά, Ιταλικά και Γαλλικά. Στην Ιταλία σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομικά. Όταν επέστρεψε στην Κέρκυρα μαζί με τον πατέρα του κίνησαν επανάσταση εναντίον των Γάλλων. Ο Καποδίστριας κατέφυγε στην Πετρούπολη, όταν οι Γάλλοι επανήρθαν στην Κέρκυρα. Εκεί οι γνώσεις και οι ικανότητες τον ανέβασαν στη θέση του υπουργού των Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο Καποδίστριας από το 1800 είχε οραματιστεί την ανασύνταξη της Μεγάλης Ελλάδας. Στην πολιορκία της Λευκάδας, το 1807, είχε γνωρίσει τον Κολοκοτρώνη και άλλους Έλληνες οπλαρχηγούς. Στην Ελλάδα έφτασε το 1829, ως ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Με πρωτεύουσα το Ναύπλιο, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό κράτος πάνω στα ερείπια που άφησε χρόνων τουρκικής κατοχής, έβαλε τα θεμέλια του νέου κράτους, προσπάθησε να καταπολεμήσει τη φτώχεια και να ορίσει το χαρακτήρα του νεοσύστατου κράτους. Δεν τον άφησαν όμως να ολοκληρώσει το έργο του. Δολοφονήθηκε το 1832, πηγαίνοντας να παρακολουθήσει την κυριακάτικη λειτουργία στον Άγιο Σπυρίδωνα.

24 Η ψυχή των αγαλμάτων ΟΘΩΝΑΣ
Ο Όθωνας πρίγκιπας της Βαυαρίας, γιος του Λουδοβίκου του Α΄ και της Θηρεσίας, εκλέχθηκε από τις Προστάτιδες Δυνάμεις για το θρόνο της Ελλάδας μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Έφτασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1833, σε ηλικία 18 ετών, με συνοδεία ενός επιτελείου Βαυαρών αξιωματούχων και 3850 στρατιωτών. Αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, γιατί όλοι πίστευαν ότι θα ελέγξει την κατάσταση, θα καθησυχάσει τις εμφύλιες διαμάχες και θα φέρει ομόνοια στον τόπο. Την εποχή της βασιλείας του έγιναν σημαντικές αλλαγές στην οικονομική, πολιτική, εθνική και οικονομική ζωή του τόπου αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τις έριδες μεταξύ των Ελλήνων. Τον Σεπτέμβριο του 1843, πολιτικοί και στρατιωτικοί κινήθηκαν εναντίον του παλατιού και ζήτησαν σύνταγμα. Πίστευε στο όραμα της Μεγάλης Ελλάδας αλλά δεν κατάφερε να το πραγματοποιήσει. Το 1862 ξέσπασε κίνημα στο Ναύπλιο, που κατέληξε στην εκθρόνιση του Όθωνα και στην αποχώρησή του από την Ελλάδα. Πέθανε στη Γερμανία το 1867. Την Ελλάδα την αγάπησε σαν πραγματική του πατρίδα και για το λόγο αυτό θάφτηκε φορώντας την ελληνική φουστανέλα.

25

26


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΔΩ Υπεύθυνη : ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google