Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οκτωβρίου Σάββατο Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης Διοργανωτές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οκτωβρίου Σάββατο Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης Διοργανωτές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οκτωβρίου Σάββατο Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης Διοργανωτές

2 Εμβολιασμοί Τα εμβόλια είναι κατασκευασμένα για να προστατεύουν τα ζώα από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα δημιουργώντας τα κατάλληλα αντισώματα για ορισμένο χρονικό διάστημα (1 έως και 3 έτη). Μειονέκτημα ωστόσο των εμβολίων είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν κάποιας μορφής αλλεργική αντίδραση. Η πρώτη περίπτωση είναι να δημιουργηθεί οίδημα και πόνος στην περιοχή έγχυσης του εμβολίου, όμως η αντίδραση αυτή αυτοπεριορίζεται με την πάροδο ολίγων ημερών. Η δεύτερη περίπτωση είναι να δημιουργηθούν οιδήματα σε διάφορες περιοχές του σώματος του ζώου, χρήζοντας άμεσης κτηνιατρικής φροντίδας καθώς πρόκειται για σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Η τρίτη και σοβαρότερη περίπτωση είναι το ζώο να υποστεί σοβαρό αλλεργικό shock μέσα σε λίγα λεπτά έως και ώρες από τον εμβολιασμό. Τα συμπτώματα που θα παρατηρηθούν από τον ιδιοκτήτη στην περίπτωση αυτή είναι οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (συνήθως), δύσπνοια, υπόταση καθώς και ωχροί βλεννογόνοι. Παρόλα ταύτα, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για τα κατοικίδια ζώα, αρκεί να διενεργείται από κτηνιάτρους σε κτηνιατρεία ή κτηνιατρικές κλινικές για να υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης οποιασδήποτε επιπλοκής και όχι από άλλα μη εξειδικευμένα άτομα. Δηλητηριάσεις Η δηλητηρίαση (τοξίκωση) αποτελεί πάντοτε μια επείγουσα κατάσταση και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το πρώτο μέλημα του ιδιοκτήτη θα πρέπει να είναι η επικοινωνία με τον κτηνίατρο και στη συνέχεια η άμεση προσκόμιση του ζώου στο κτηνιατρείο. Ο κτηνίατρος με συμπτωματική αγωγή, καθότι δεν μπορεί να γνωρίζει το είδος του δηλητήριου που κατανάλωσε το ζώο, θα προσπαθήσει να αποτρέψει την απορρόφηση του δηλητηρίου και να επιταχύνει την αποβολή του από τον οργανισμό. Τα συμπτώματα που θα εκδηλώσει το ζώο εξαρτώνται από το είδος του δηλητηρίου που κατανάλωσε (π.χ. φυτοφάρμακο, ποντικοφάρμακο κ.τ.λ.) καθώς και από την ποσότητα. Συνήθως εμφανίζεται σιελόρροια, δακρύρροια, διάρροια, βρογχόσπασμος, βραδυκαρδία, μύση, μυοκλονίες, αναπνευστική παράλυση, κώμα και τελικά θάνατος αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από κτηνίατρο. Αντίδοτο θεωρείται η ατροπίνη. Ο ιδιοκτήτης σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προκαλεί εμετό στο ζώο με τη χορήγηση π.χ. αλατόνερου. Βγάζουμε λοιπόν βόλτα το σκύλο μας πάντα με λουρί και δεν τον αφήνουμε ποτέ ελεύθερο. Τέλος, προσέχουμε να μην καταναλώσει οτιδήποτε από κάτω και έχουμε πάντα μαζί μας το τηλέφωνο του κτηνιάτρου μας!

3 Για τις κτηνιατρικές συμβουλές ευχαριστούμε την Dr. Βιγγοπούλου Ελπίδα Kτηνίατρος Α.Π.Θ DVM, c.Phd Εξειδικευμένη Παθολόγος- Δερματολόγος Ζώων Συντροφιάς Αγίας Θεοδώρας 9-11 Τι κάνουμε σε περίπτωση που βρούμε ένα τραυματισμένο άγριο ζώο Σε περίπτωση που βρείτε ένα τραυματισμένο πουλί ακολουθήστε τις εξής οδηγίες: Σε ένα χαρτόκουτο στρώστε εφημερίδες και ανοίξτε του μικρές τρύπες. Το μέγεθος του κουτιού πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το πουλί να μπορεί να σταθεί αλλά να μην μπορεί να κάνει περιττές κινήσεις. Πιάστε το πουλί με ένα πανί, αποφεύγοντας το ράμφος, τα νύχια και την μύτη. Τοποθετήστε το μέσα στο κουτί αφού του δώσετε προσεκτικά νερό σε φυσική θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας μια σύριγγα χωρίς βελόνα. Αφήστε το κουτί στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού. Αν δείτε ένα θηλαστικό (αλεπού, κουνάβια, σκαντζόχοιροι, ζαρκάδια κ.α.): αποφύγετε τα δόντια τους. Για την μεταφορά χρησιμοποιείστε ένα κλουβί μεταφοράς σκύλου ή γάτας. Αν βρείτε νεογνά θηλαστικά μην το αγγίξετε και μην το μετακινήσετε αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι εγκαταλελειμμένο καθώς συχνά η μάνα τους τα αφήνει μόνα τους και επιστρέφει το σούρουπο να τα θηλάσει. Εάν είναι τραυματισμένο, γεμάτο παράσιτα ή άρρωστο χρειάζεται βοήθεια. Επικοινωνήστε με την ΑΝΙΜΑ στα τηλ. 2109510075, 6972664675 Αν δείτε μια φώκια ζωντανή, τραυματισμένη ή νεκρή συγκρατήστε χρώμα, μέγεθος και άλλα χαρακτηριστικά. Χρειάζεται ησυχία, μην προσπαθήσετε να την ταΐσετε ή να την βρέξετε. Τηλεφωνήστε άμεσα στην MΟm, την εταιρία για την μελέτη και την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στο 2105222888 και στην πλησιέστερη Λιμενική Αρχή Αν αντιληφθείτε σε κάποια παραλία τραυματισμένο κητώδες ακολουθήστε τις εξής ενέργειες: Απομακρύνετε τους περίεργους. Πλησιάστε προσεκτικά το ζώο για το δικό σας και το δικό του καλό. Βεβαιωθείτε ότι το ζώο ζει. Αγγίξτε απαλά το ρουθούνι στην κορυφή του κεφαλιού. Αν ζει θα δείτε κάποια κίνηση. Ποτέ μην ρίχνετε νερό, άμμο ή οτιδήποτε άλλο στο ρουθούνι. Μην το επιστρέψετε στα βαθιά.

4 Κρατήστε το στα ρηχά και σταθεροποιήστε το να κάθεται με την κοιλιά σε αμμώδη βυθό ή βάλτε από κάτω κάτι μαλακό για να μην ξύνεται στις πέτρες. Το ρουθούνι να βρίσκεται πάντα έξω από το νερό και το ζώο να διατηρείτε πάντα μπρούμυτα. Προστατέψτε το δέρμα του. Σκεπάστε το σώμα με βρεγμένο ανοιχτόχρωμο και μαλακό ύφασμα αφήνοντας ελεύθερα τα πτερύγια, το ρουθούνι και τα μάτια Μην το μετακινείτε χωρίς λόγο. Δεν το κυλάμε, δεν το σύρουμε από τα μπροστινά πτερύγια ούτε χρησιμοποιούμε σχοινιά κλπ. Δεν πιέζουμε το δέρμα γιατί τραυματίζεται πολύ εύκολα. Φωτογραφίστε το ζώο από όλες τις πλευρές του. Επικοινωνήστε άμεσα με το πλησιέστερο λιμεναρχείο και με το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝΑΣ στα τηλ 6945531850, 6945644994, 6932324641, www.arion.org.gr Σε περίπτωση που εντοπίσετε τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα: Μεταφέρετε τη χελώνα σε ασφαλές και προφυλαγμένο χώρο, μακριά από τον κόσμο και τον θόρυβο. Τη σηκώνετε από το καβούκι. Την ακουμπάτε προσεκτικά για να μην διπλωθούν τα πτερύγιά της. Δεν είναι αναγκαίο να μπει σε θαλασσινό νερό. Αν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη δεν επιτρέπεται, επειδή μπορεί να πνιγεί. Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά τα αφαιρείτε προσεκτικά. Ποτέ μην προσπαθήσετε να τραβήξετε το αγκίστρι ή την πετονιά από το στόμα ή την ουρά. Ελέγξτε τα πτερύγια για τυχόν σήματα αναγνώρισης. Αν η χελώνα είναι νεκρή πρέπει να μεταφερθεί στην στεριά και να ειδοποιηθεί το λιμενικό και ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο 2108944444, www.archelon.gr Η χελώνα μπορεί να φαίνεται νεκρή, αλλά να είναι σε λήθαργο. Φωτογραφίες του ζώου και των τραυμάτων είναι σημαντικές για την έρευνα. Για περιστατικά που σχετίζονται με λύκους και αρκούδες, κρατάτε αποστάσεις και επικοινωνείτε με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στα τηλ: 2310555920, 2386031155, 6957834668 Χορηγός


Κατέβασμα ppt "Οκτωβρίου Σάββατο Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης Διοργανωτές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google