Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Πρόληψη & αντιμετώπιση Ερασμία Φείδη Ψυχοπαιδαγωγός – Αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Πρόληψη & αντιμετώπιση Ερασμία Φείδη Ψυχοπαιδαγωγός – Αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Πρόληψη & αντιμετώπιση Ερασμία Φείδη Ψυχοπαιδαγωγός – Αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία»

2 Ορισμοί «Ένας μαθητής/μία μαθήτρια (εκφοβίζεται) θεωρείται θύμα εκφοβισμού, όταν εκτίθεται επανειλημμένα και σε διάρκεια χρόνου σε αρνητικές ενέργειες ενός ή περισσοτέρων μαθητών, οι οποίοι δρουν χωρίς να προκληθούν άμεσα». Dan Olweus, 1993 Αρνητική ενέργεια = αυτή που σκόπιμα βλάπτει ή ταλαιπωρεί τον αποδέκτη της ή τουλάχιστον αποπειράται να το κάνει.

3 Τα χαρακτηριστικά του εκφοβισμού 1.Η πρόθεση του δράστη να βλάψει 2.Η πραγματοποίηση της παραπάνω πρόθεσης 3.Η βλάβη/ζημία του στόχου/θύματος 4.Η κυριαρχική επιβολή του δράστη επί του θύματος (με την εξουσία του/της) 5.Η έλλειψη συχνά δικαιολογίας για την πράξη 6.Η επανάληψη της πράξης ξανά και ξανά 7.Η ικανοποίηση που αντλεί ο δράστης από τη βλάβη του θύματος

4 Τι μπορείς να κάνεις για να μη σε εκφοβίζουν Μίλησε για αυτό που σου συμβαίνει σε έναν ενήλικο (μέλος της οικογένειας, σχολείου) Μην απαντάς στη βία με βία! Αν οι επιθέσεις είναι σωματικές, δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να το δεχτείς ούτε να το αντιμετωπίσεις μόνος ή μόνη σου. Πρέπει να ενημερώσεις, οπωσδήποτε, τους δασκάλους ή τους γονείς σου. Αν οι επιθέσεις είναι λεκτικές (βρισιές, κοροϊδίες, απειλές), μη δείχνεις πανικό ή αναστάτωση. Αντιμετώπισε τον εκφοβισμό με δυναμισμό και ψυχραιμία.

5 Τι να κάνεις, αν εσύ εκφοβίζεις άλλα παιδιά Ο εκφοβισμός δεν είναι «μαγκιά». Βλάπτει τους άλλους αλλά και εσένα. Προσπάθησε να βάζεις μέσα στην παρέα σου παιδιά και όχι να τα αποκλείεις. Θυμήσου ότι όσο εύκολο είναι να φερόμαστε άσχημα άλλο τόσο εύκολο είναι να φερόμαστε με σεβασμό και όμορφο τρόπο. Να φέρεσαι στους άλλους, όπως θα ήθελες να σου φέρονται κι εκείνοι. Προσπάθησε να καταλάβεις πώς αισθάνονται οι άλλοι. Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται διαφορετικά για διαφορετικά πράγματα.

6 Τι να κάνεις, αν εσύ εκφοβίζεις άλλα παιδιά Πες σε κάποιον που εμπιστεύεσαι ότι εκφοβίζεις άλλα παιδιά. Το ότι εκφοβίζεις δε σε κάνει κακό άνθρωπο. Μπορεί να είσαι μπερδεμένος ή φοβισμένος, αλλά ο εκφοβισμός δε θα λύσει τα προβλήματά σου. Προσπάθησε να ελέγξεις το θυμό σου. Μπορεί και εσύ να είσαι θύμα εκφοβισμού και θέλεις να ξεσπάσεις σε έναν εύκολο στόχο που δε θα μπορέσει να αντεπιτεθεί.


Κατέβασμα ppt "ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Πρόληψη & αντιμετώπιση Ερασμία Φείδη Ψυχοπαιδαγωγός – Αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google