Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λίμνη Κερκίνη ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λίμνη Κερκίνη ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λίμνη Κερκίνη ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ»
Ε1 ΤΑΞΗ

2 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑΤΙΑΝΑ ΑΛΠΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΡΟΧΙΔΗ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΝΥΤΗΣ
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΛΥΔΙΑ ΖΗΛΙΑΣΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΛΙΑΓΚΑΝΗΣ

3 Ο ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ Ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας.
Ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανατολικά συνορεύει με τους νομούς Δράμας και Καβάλας και δυτικά με τους νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Στα βόρεια συνορεύει με τη Βουλγαρία, και με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM). Είναι ο νομός με τα περισσότερα χωριά σε όλη την Ελλάδα. Θέση του νομού στην Ελλάδα

4 Οι δήμοι και οι κοινότητες του Νομού Σερρών
Δήμος Αλιστράτης Δήμος Αμφίπολης Δήμος Αχινού Δήμος Βισαλτίας Δήμος Εμμανουήλ Παπά Δήμος Ηρακλείας Δήμος Κερκίνης Δήμος Κορμίστας Δήμος Λευκώνα Δήμος Μητρουσίου Δήμος Νέας Ζίχνης Δήμος Νιγρίτης Δήμος Πετριτσίου Λίμνη Κερκίνη 14. Δήμος Πρώτης 15. Δήμος Ροδολίβους 16. Δήμος Σερρών 17. Δήμος Σιδηροκάστρου 18. Δήμος Σκοτούσσης 19. Δήμος Σκουτάρεως 20. Δήμος Στρυμωνικού 21. Δήμος Στρυμώνα 22. Δήμος Τραγίλου 23. Κοινότητα Αγκίστρου 24. Κοινότητα Άνω Βροντούς 25. Κοινότητα Αχλαδοχωρίου 26. Κοινότητα Ορεινής 27. Κοινότητα Προμαχώνος

5 Η Λίμνη Κερκίνη Στην πεδινή και ημιορεινή περιοχή του νομού Σερρών υπάρχουν σημαντικοί υδροβιότοποι με διεθνή σημασία. Ο σημαντικότερος και πιο γνωστός είναι αυτός της Κερκίνης. Αποτελεί έργο που έχει μεγάλη ωφέλεια για τη γεωργία και παράλληλα είναι υδροβιότοπος για χιλιάδες ζώα και πουλιά. Δημιουργήθηκε το 1932 όταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού. Το 1982 λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από το Στρυμόνα κατασκευάστηκε νέο φράγμα.

6 Τα γύρω βουνά Κερκίνη (Μπέλες) και Μαυροβούνι (Κρούσια) καλύπτονται από δασική βλάστηση, κυρίως οξιά στα ψηλότερα μέρη, και πολλά είδη δρυός ανάμικτα με φλαμουριές, φουντουκιές, γαύρους και άλλα φυλλοβόλα και αείφυλλα θαμνώδη είδη στις χαμηλότερες περιοχές. Πολλά αγριολούλουδα κοσμούν με τα χρώματά τους τις πλαγιές των βουνών. Η προστασία της φυσικής βλάστησης από τις ανθρώπινες επεμβάσεις (λαθροϋλοτομίες, πυρκαγιές, υπερβόσκηση, εκχερσώσεις), θα εξασφαλίσει, εκτός από δασικά προϊόντα στους κατοίκους, την προστασία του εδάφους της λεκάνης απορροής από τη διάβρωση αλλά και την ποικιλότητα των φυτών και των ζώων της περιοχής.

7 Οι εκτεταμένοι καλαμώνες με υγροτοπικά είδη όπως τα βούρλα και το ψαθί σχεδόν εξαφανίστηκαν.
Οι υδρολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη χρωματιστού τάπητα με νούφαρα στα βόρεια άκρα της λίμνης, που είναι και η μεγαλύτερη παρόμοια περιοχή σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς η μεγάλη αυξομείωση της στάθμης κάθε χρονιά απειλεί να εξαφανίσει και αυτά, και να μετατρέψει την Κερκίνη σε μια απλή αποθήκη νερού. Στο ΒΑ τμήμα της λίμνης, στις εκβολές του Στρυμόνα, υπάρχει το παραποτάμιο δάσος, που αποτελεί τον κυριότερο τόπο τροφοληψίας και φωλιάσματος πολλών σπάνιων πουλιών, καθώς και τόπο αναπαραγωγής και ανάπτυξης των ψαριών. Έως πριν από λίγα χρόνια συναντούσαμε πολλά είδη δέντρων όπως ιτιές, άμορφα, φράξους, αρμυρίκια, κ.ά., που έδιναν ιδιαίτερο χρώμα στο τοπίο. Εξαιτίας της συνεχούς κατάκλισης, σήμερα έχουν απομείνει κυρίως ιτιές. Η έκταση του δάσους μειώθηκε από στρέμματα το 1980 σχεδόν στο μισό και αν εξακολουθήσει να πλημμυρίζει με τον ίδιο ρυθμό κινδυνεύει να εξαφανισθεί εντελώς.

8 Όρη Κρούσια Όρη Μπέλες

9 Παραποτάμιο δάσος Στρυμόνα

10 ΧΛΩΡΙΔΑ Η Λίμνη Κερκίνη έχει πλούσια βλάστηση με
φυτά που επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού (πλευστόφυτα) φυτά ριζωμένα στον βυθό τα οποία αναπτύσσονται μέσα στο νερό ή στην επιφάνεια (νούφαρα, ποταμογείτονες) φυτά των καλαμώνων και των υγρών λιβαδιών. Η είσοδος θρεπτικών στοιχείων στη λίμνη από τον Στρυμόνα ευνόησε την ανάπτυξη της βλάστησης. Όμως η διακύμανση της στάθμης μέχρι και πέντε μέτρα κατ’ έτος είχε ως αποτέλεσμα, πολλά είδη να εξαφανισθούν, μη μπορώντας να προσαρμοστούν στην αυξομείωση του βάθους του νερού.

11 ΠΑΝΙΔΑ Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης υπάρχουν πολλά είδη θηλαστικών, αρκετά από τα οποία είναι απειλούμενα, όπως: η Βίδρα το Ζαρκάδι το Τσακάλι ο Λύκος η Αγριόγατα η Αλεπού η Νυφίτσα ο Αγριόχοιρος ο Λαγός ο Σκαντζόχοιρος ο Ασβός κ.λπ. Επίσης, τόσο στο παρόχθιο δάσος όσο και στις γύρω υγρές περιοχές συναντώνται 10 περίπου είδη αμφιβίων και περισσότερα από 20 είδη ερπετών.

12 Ο λύκος Το ζαρκάδι Η βίδρα Το τσακάλι Αγριόχοιρος

13 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τα τελευταία χρόνια η Κερκίνη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίησή της βοηθά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων της περιοχής. Στη λίμνη ζει και ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα: υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500. Η λίμνη και η περιοχή γύρω από αυτή προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού ώστε να συγκεντρώνει πλήθος ανθρώπων που αγαπούν τις ειδικές μορφές τουρισμού και την οικολογία. Νβ

14 ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ
Η ευρύτερη περιοχή της λίμνης χαρακτηρίστηκε σύμφωνα με την Κ.Υ.Α / ΦΕΚ 98 ΑΑΠΠ/ «Χαρακτηρισμός του υγροτόπου Λίμνης Κερκίνης και της ευρύτερης περιοχής ως Εθνικού Πάρκου και καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης» ως Εθνικό Πάρκο με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης».

15 ΟΙΚΟΤΟΠΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ Φυσικές ευτροφικές λίμνες με φυτοκοινωνίες των συνενώσεων Magnopotamion, Hydrocharition morsi-ranae. Βλάστηση με Phragmites australis. Υπολειμματικά αλλουβιακά δάση Δάση στοές με Salix alba ( λευκή ιτιά) και Populus alba (λευκή λεύκη) Δάση ανατολικής πλατάνου (Platanion orientalis) Δάση οξιάς της φυτοκοινωνίας Luzulo-Fagetum Δάση οξιάς της φυτοκοινωνίας Asperulo-Fagetum. Δάση δρυός και γαύρου της φυτοκοινωνίας Galio-Carpinetum. Μικτά δάση δρυός, φτελιάς και φράξου κατά μήκος μεγάλων ποταμών. Ελληνικά δάση οξιάς με Abies borisii-regis. Δάση οξιάς με πλατύφυλλη δρυ (Quercus frainetto) Δάση ορεινών κωνοφόρων με δάση μαύρης πεύκης (Pinus nigra ssp. pallasiana)

16 Δάση Δρυός και Γαύρου Δάση Οξιάς Δάση ορεινών κωνοφόρων με δάση μαύρης πεύκης

17 ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

18 ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ Πουλιά Νεροβούβαλος Ψάρια Ερπετά Αμφίβια

19 ΠΗΓΕΣ

20 ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ


Κατέβασμα ppt "Λίμνη Κερκίνη ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google