Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Γ.Ε.Λ. Βύρωνα Εργασία Σχολικού Έτους ο Τετράμηνο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Γ.Ε.Λ. Βύρωνα Εργασία Σχολικού Έτους ο Τετράμηνο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Γ.Ε.Λ. Βύρωνα Εργασία Σχολικού Έτους 2011- 2012 2ο Τετράμηνο
Ε.ε.5: μεταμοσχευσεισ 1ο Γ.Ε.Λ. Βύρωνα Εργασία Σχολικού Έτους  2ο Τετράμηνο

2 Μεταμόσχευση οργάνου Η μετακίνηση ενός οργάνου από το σώμα του δωρητή, στο σώμα του ασθενή στο οποίο υπάρχει είτε ένα όργανο το οποίο έχει υποστεί βλάβη είτε δεν υπάρχει καθόλου.

3 Τύποι Μεταμόσχευσης Α) Αυτομόσχευμα
Α) Αυτομόσχευμα Το μεταμόσχευμα ιστού στον ίδιο άνθρωπο από τον οποίο πάρθηκε. Β) Αλλομόσχευμα Η μεταμόσχευση ενός οργάνου ή ιστού μεταξύ δύο μη ταυτόσημων μελών του ίδιου είδους. Τα περισσότερα ανθρώπινα μοσχεύματα ιστού και οργάνων είναι αλλομοσχεύματα. Γ) Ξενομόσχευμα Ημεταμόσχευση οργάνων ή ιστού από ένα είδος σε ένα άλλο.

4 Τύποι Δωρητή Ζώντες Δότες Νεκροί Δότες
Ο δότης παραμένει ζωντανός και δωρίζει ανανεώσιμους ιστούς, κυττάρων, ή υγρό (π.χ. αίμα, το δέρμα), ή δωρίζει ένα όργανο ή μέρος του οργάνου στο οποίο το υπόλοιπο όργανο μπορεί να αναγεννηθεί. Νεκροί Δότες Οι δωρητές έχουν κηρυχθεί εγκεφαλικά νεκροί και τα όργανά τους διατηρούνται βιώσιμα από ανεμιστήρες ή άλλους μηχανισμούς, έως ότου μπορούν να αφαιρεθούν για μεταμόσχευση.

5 Λόγοι για τη δωρεά και ηθικά ζητήματα
Συγγενείς Δότες Αξιόπιστες ανταλλαγές Καλός Σαμαρείτης Αλληλοσυμπληρούμενη Δωρεά Αναγκαστική Δωρεά

6 Κόστος μεταμοσχεύσεων
Στη Νότιο-Ανατολική Ασία οι μεταμοσχεύσεις όλων των οργάνων είναι πολύ πιο φτηνές σε αντίθεση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Επιπλέον, οι τιμές είναι σχετικά φτηνές στην Ινδία καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά μεταμοσχευμένων οργάνων. Μέτριες τιμές μεταμοσχεύσεων μπορεί να βρει κανείς στη Λατινική Αμερική, στη Νότια Αφρική και στην Κίνα. Αντιθέτως, οι χειρουργικές επεμβάσεις για μεταμοσχεύσεις είναι πάρα πολύ ακριβές στις χώρες της Ευρώπης και στις Η.Π.Α. Για το λόγο αυτό, ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων αυτών των χωρών καταφεύγουν σε αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να κάνουν επεμβάσεις που μπορεί να κρίνουν το μέλλον τους.

7 Κίνδυνοι Μεταμοσχεύσεων
Υπάρχει η πιθανότητα να μην αποδεχτεί το μεταμόσχευμα ο οργανισμός. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για επικίνδυνες ασθένειες. Επιπλέον, υπάρχει και ακόμα ένας μεγάλος αριθμός κινδύνων κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων.

8 Στατιστικά στοιχεία μεταμοσχεύσεων
Η Ισπανία αποτελεί την πρώτη χώρα στον αριθμό δωρητών οργάνων με 35 δωρητές ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ακολουθεί η Πορτογαλία με 31 και την τριάδα των χωρών με τους περισσότερους δωρητές οργάνων κλείνει η Κροατία με 29. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τους λιγότερους δωρητές οργάνων παγκοσμίως, καθώς υπάρχουν λίγο λιγότεροι από 100 δωρητές οργάνων το χρόνο. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έχει λιγότερους από 10 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Όμως τα σχετικά υψηλά επίπεδα των δωρητών οργάνων δεν ισχύουν και στις περισσότερες χώρες της Ανατολής. Στην Ινδία απαγορεύεται με νόμο η πώληση οργάνων καθώς έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν δωρίσει νεφρό ζουν μία ζωή κακής ποιότητας. Η Σρι Λάνκα έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο προμηθευτή κερατοειδών παγκοσμίως με την ετήσια προμήθεια περίπου κερατοειδών.

9 Θέσεις των Θρησκειών Ισλαμισμός:
Χριστιανισμός: η δωρεά οργάνων αποτελεί μία υπέρτατη πράξη αγάπης η οποία ξεφεύγει από τα πλαίσια του απλού κοινωνικού αλτρουισμού  Ισλαμισμός: - το ανθρώπινο σώμα, ζωντανό ή νεκρό, είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό πρέπει να καταβάλλεται σκληρή προσπάθεια τόσο για την προστασία όσο και για την διατήρηση της ανθρώπινης ζωής. - η δωρεά οργάνων υποβαθμίζει την ξεχωριστή τιμή που έχει η κάθε ανθρώπινη ζωή και γι’ αυτό δεν πρέπει κανείς να δωρίζει τα όργανα του για κανέναν λόγο. Βουδισμός: η διαδικασία του θανάτου ενός ατόμου θεωρείται μία πολύ σημαντική στιγμή. Γι’ αυτό το λόγο, τηρούνται απόλυτα οι επιθυμίες ενός ατόμου όταν πεθαίνει και κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όργανα του αν δεν είχε δώσει τη συγκατάθεση του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

10 Μεταμοσχεύσεις στο Μέλλον
Ξενομεταμοσχεύσεις Η σπανιότητα των μοσχευμάτων έχει οδηγήσει διάφορα τμήματα επιστημονικών ερευνών να προσανατολιστούν στην ανάπτυξη μεθόδων ώστε να βρεθούν εναλλακτικές θεραπείες για την ανεπάρκεια οργάνων. Ένας από αυτούς είναι ο άκρως αμφιλεγόμενος τομέας των ξενομεταμοσχεύσεων: η μεταμόσχευση ιστού από ένα είδος σε άλλο. Μαζί με την τεχνολογία των βλαστοκυττάρων, οι ξενομεταμοσχεύσεις και τα τεχνητά όργανα υπόσχονται να ανοίξουν νέες οδούς οι οποίες παλαιότερα θεωρούνταν τελείως πλασματικές, αλλά μπορεί να διαφυλαχτούν πολλά προνόμια για την υγεία των ανθρώπων.

11 Μεταμοσχεύσεις στο Μέλλον
Εκτυπωτές οργάνων Εκτυπωτές οργάνων είναι μηχανήματα που θα εκτυπώνουν όργανα ή ιστούς κατά παραγγελία και σε μεγάλες ποσότητες. Τα όργανα θα παράγονται από 3D εξειδικευμένους ''εκτυπωτές'' μέσα σε ένα χρονικό διάστημα ίσο με 7 ώρες το οποίο μοιάζει μηδαμινό και ασήμαντο σε σύγκριση με τους μήνες η τα χρόνια που περιμένουν στην σειρά εκατομμύρια ασθενείς και πολλοί πεθαίνουν αναμένοντας. Αυτοί οι εκτυπωτές θα χρησιμοποιούν ζωντανά κύτταρα αντί για μελάνι. Άλλο ένα είδος εκτυπωτή που αναπτύσσεται αυτήν την στιγμή θα λειτουργεί με σκοπό να θεραπεύει πλήρως πληγές με μεγάλη έκταση.  

12


Κατέβασμα ppt "1ο Γ.Ε.Λ. Βύρωνα Εργασία Σχολικού Έτους ο Τετράμηνο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google