Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :
4ο ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ ΤΜΗΜΑ : Β3 ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΕ ΝΕΡΟ – ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ.

2 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Σκοπός της Ερευνητικής εργασίας είναι να παρουσιασθούν κατάλληλες ενέργειες , καθώς και τρόποι συμπεριφορών , που θα περιορίσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση σε νερό , πετρέλαιο και ρεύμα. Παράλληλα παρουσιάζονται συσκευές , που βοηθούν σημαντικά στον περιορισμό της κατανάλωσης των παραπάνω παροχών , καθώς και στην παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές. (Τα Φωτοβολταϊκά συστήματα).

3 Πιστεύουμε ότι είναι ένα θέμα επίκαιρο, που μας απασχολεί όλους στην σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη εποχή που περνάμε. Έτσι υπάρχει η ανάγκη για την εξεύρεση και παρουσίαση των μεθόδων και των συσκευών, που συμβάλουν σημαντικά στο περιορισμό της κατανάλωσης, και παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

4

5 Το νερό της βρύσης μας Πόσιμο νερό, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται αυτό που είναι «καθαρό» από χημική και μικροβιολογική άποψη και, συνεπώς, μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να κινδυνεύει η υγεία μας βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Γι' αυτό και το καθαρό νερό δεν πρέπει να έχει οσμή, γεύση ή χρώμα.

6 ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ:
Στο μπάνιο Ελέγχουμε για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας. Κλείνουμε τη βρύση όταν δεν χρειαζόμαστε το νερό, όπως για παράδειγμα όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, όταν λουζόμαστε, όταν ξυριζόμαστε. Κάνουμε σύντομα ντους με μέτρια πίεση. Δεν τραβάμε άσκοπα το καζανάκι. Αντικαθιστούμε τα παλιά καζανάκια με σύγχρονα που διαθέτουν σύστημα διπλής ροής. Στα παλιά καζανάκια μπορούμε να τοποθετήσουμε ειδικές συσκευές που μειώνουν την κατανάλωση νερού.

7 Στην κουζίνα Ξεπλένουμε φρούτα και λαχανικά σε μια λεκάνη με νερό, με το οποίο μπορούμε μετά να ποτίσουμε τα λουλούδια μας. Κλείνουμε τη βρύση όση ώρα σαπουνίζουμε τα πιάτα. Μουλιάζουμε τα λερωμένα σκεύη σε νερό, αντί να απομακρύνουμε τα αποφάγια αφήνοντας τη βρύση να τρέχει. Γεμίζουμε το πλυντήριο πιάτων πριν να το θέσουμε σε λειτουργία.

8 Στον κήπο Ποτίζουμε τα φυτά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, κυρίως το καλοκαίρι. Σκουπίζουμε την αυλή ή το μπαλκόνι αντί την πλύνουμε με το λάστιχο. Ελέγχουμε τακτικά το σύστημα αυτόματου ποτίσματος για διαρροές.

9 ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ

10 ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ:
ΒΡΥΣΕΣ ΜΕ ΦΙΛΤΡΑ: 1. ΑΠΌ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ: 2.

11 ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΜΕΙΩΤΕΣ ΠΙΕΣΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΙΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΝΕΡΟ

12 Τελικά συμπεράσματα για το ΝΕΡΟ
Μετά από πολλές μέρες δουλειάς και αναζήτησης ανακαλύψαμε διάφορα στοιχεία σε σχέση με το νερό. Μέσα από έρευνες της ομάδας μας καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα. Πρώτα απ’ όλα συνειδητοποιήσαμε ότι οι άνθρωποι στη χώρα μας και γενικότερα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν σπάταλα το νερό για άσκοπα πράγματα. Θα πρέπει επομένως να κατανοήσουμε ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο αφορά όλους μας και θα πρέπει να λάβουμε ορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του. Σε αυτό όμως, είναι καλό να βοηθήσει και η πολιτεία ενημερώνοντας τους πολίτες μέσα από διαφημιστικά φυλλάδια, εκπομπές, σεμινάρια, ειδικές σελίδες στο ίντερνετ κ.α.

13 Ενώ μπορεί να παροτρύνει τον κόσμο με μειώσεις στο κοινωνικό τιμολόγιο σε σπίτια που χρησιμοποιούν μηχανήματα και συσκευές εξοικονόμησης νερού, όπως βαλβίδες-μειωτές νερού ή με ανάλογα επιδοτούμενα προγράμματα-κίνητρα για αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού. Εξοικονόμηση μπορεί να γίνει στην κουζίνα, στο μπάνιο και στον κήπο. Η ιδέα και η προσπάθεια της εξοικονόμησης νερού πρέπει να γίνει τρόπος ζωής σε όλους μας. Οφείλουμε να χρησιμοποιούμε ανάλογα και να φροντίζουμε τις κατάλληλες οικιακές μας συσκευές, αλλά και να συμμορφωνόμαστε στις υποδείξεις των ειδικών. Οφείλουμε να σεβαστούμε το περιβάλλον για να μας σεβαστεί και αυτό. Έτσι θα βγούμε κερδισμένοι!

14 ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ:

15 Η ΕΞΑΝΤΛHΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

16 H εξάντληση του πετρελαίου.
Παρά τις ποικίλες «εξωτικές» εξηγήσεις που μπορεί να δίνονται για την αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου (και εν μέρει πράγματι να υποδαυλίζουν την άνοδο), όπως οι ροές των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και η αδυναμία του δολαρίου, το ουσιαστικό πρόβλημα που ωθεί την τιμή του πετρελαίου σε αλλεπάλληλα ρεκόρ αφορά τη φυσική αγορά του προϊόντος και δεν είναι άλλο από τη σταδιακή εξάντληση των αποθεμάτων σε όλο τον πλανήτη.

17 Με ποιους τρόπους μπορούμε να εξοικονομήσουμε το πετρέλαιο στο σπίτι;
Απλές και σχετικά φθηνές λύσεις.

18 Όλοι οι σχετικά νέοι λέβητες είναι καλά θερμομονωμένοι.
Δύο είναι οι βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση πετρελαίου. Να αυξήσουμε το βαθμό απόδοσης του πετρελαίου που καταναλώνουμε ή να μειώσουμε τις απώλειες θερμότητας του χώρου μας προς το περιβάλλον. Η σωστή θερμομόνωση του λέβητα μειώνει τις απώλειες θερμότητας προς τον χώρο του λεβητοστασίου. Όλοι οι σχετικά νέοι λέβητες είναι καλά θερμομονωμένοι.

19 Η πρώτη και σημαντικότερη κίνηση θα πρέπει να είναι η σωστή συντήρηση και ρύθμιση του συγκροτήματος καυστήρα – λέβητα. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης. Πρόκειται για ένα είδος αυτοματισμού που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης από το λέβητα ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Μόνωση της καπνοδόχου, όπου αυτό είναι πρακτικά εφικτό, πράγμα που θα μειώσει τις απώλειες καυσαερίων. Μείωση κατά ένα βαθμό στη ρύθμιση του θερμοστάτη χώρου. Ιδανική τιμή 19 °C με 21 °C. Αερισμός του σπιτιού κατά τις μεσημεριανές ώρες με όλα τα παράθυρα τελείως ανοιχτά και για μικρό χρονικό διάστημα, περίπου 5 με 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του αερισμού θα πρέπει το σύστημα θέρμανσης να είναι κλειστό. Κλείσιμο των παντζουριών των παραθύρων κατά τις νυχτερινές ώρες καθώς έτσι μειώνονται οι θερμικές απώλειες από αυτά. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κάλυψη των θερμαντικών σωμάτων με έπιπλα κλπ. γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

20 1) Συντήρηση καυστήρα Για να μη γίνουν τα λεφτά σας... Καπνός, φροντίστε για τη σωστή συντήρηση ρύθμιση του συστήματος καυστήρα - λέβητα από ειδικό συντηρητή ο οποίος εκδίδει και πιστοποιητικό συντήρησης βάσει νομοθεσίας. H υπεύθυνη δουλειά ενός συντηρητή είναι η σωστή ρύθμιση ενός καυστήρα. Η σωστή ρύθμιση είναι αυτή που θα αυξήσει τον βαθμό απόδοσης και θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμων σε ένα συγκρότημα λέβητα – καυστήρα. Ο πιο καλός λέβητας και ο πιο καλός καυστήρας του κόσμου με κακή ρύθμιση θα καίει περσότερο καύσιμο για να ζεστάνει τον αέρα στη κυριολεξία.

21 2) Καπνοδόχος Αντικατάσταση της παλιάς, με ρωγμές και διαρροές καπνοδόχου, με νέα μεταλλική, διπλών τοιχωμάτων με θερμομόνωση. Οι απώλειες από μια χωρίς μόνωση καπνοδόχο ενός λέβητα πετρελαίου φτάνουν και το 20% Η καπνοδόχος θα πρέπει να είναι μονωμένη, για να μπορεί να δημιουργεί τον κατάλληλο ελκυσμό, ώστε και η λειτουργία του καυστήρα να γίνεται σωστά, αλλά και να αποφεύγονται οι υγροποιήσεις των καυσαερίων. Αποκατάσταση των θερμομονώσεων στις σωληνώσεις και στον καπναγωγό που συνδέει τον λέβητα με την καπνοδόχο.

22 Είδη καυστήρων – λεβήτων για εξοικονόμηση πετρελαίου
Φυσικά η θέρμανση με πετρέλαιο είναι σήμερα αρκετά ακριβότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο η συνετή χρήση και ορισμένες απλές ενέργειες και επεμβάσεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας του συστήματός μας, χωρίς να αναγκαστούμε να προβούμε σε ριζικές αλλαγές και επενδύσεις.

23 Συσκευές εξοικονόμησης πετρελαίου Λέβητες συμπύκνωσης
Συσκευές εξοικονόμησης πετρελαίου Λέβητες συμπύκνωσης Η τελευταία εξέλιξη στην εφαρμοσμένη τεχνολογία είναι οι λέβητες συμπύκνωσης, οι οποίοι είναι ειδικές συσκευές που εκμεταλλεύονται την ανακτημένη θερμότητα της συμπύκνωσης των υδρατμών στα καυσαέρια που παράγονται από την καύση υδρογονανθράκων (μεθάνιο ή υγραέριο) . Το κύριο χαρακτηριστικό των λεβήτων συμπυκνωμάτων είναι η εκμετάλλευση της απορριπτόμενης ενέργειας των καυσαερίων.. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε βιομηχανικές εφαρμογές. Αξιοποιώντας την θερμότητα των καυσαερίων οι λέβητες συμπύκνωσης επιτυγχάνουν βαθμό απόδοσης που φθάνει έως και 108%.

24 Λέβητες συμπυκνωμάτων εξωτερικά.
Λέβητες συμπυκνωμάτων εσωτερικά.

25 Θερμοστατικές κεφαλές
Οι θερμοστατικές κεφαλές είναι συσκευές που τοποθετούνται στα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) και επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού και κατά συνέπεια τον έλεγχο της θερμοκρασίας του κάθε χώρου ξεχωριστά Η θερμοκρασία ενός χώρου μεταβάλλεται όχι μόνο από τα θερμαντικά σώματα αλλά και την παρουσία ατόμων, φωτιστικών, ηλεκτρικών συσκευών κλπ. Με τις θερμοστατικές κεφαλές έχουμε την δυνατότητα να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία κάθε σώματος σύμφωνα με τις πραγματικές απαιτήσεις μας. Οι θερμοστατικές κεφαλές χωρίζονται σε χειροκίνητες ή αυτόματες ψηφιακές. 

26 Θερμοστατικές κεφαλές εικόνες

27 Συμπεράσματα: Στις μέρες μας που υπάρχει η κρίση η κοινωνία δεν είναι αρκετά ενημερωμένη για τους τρόπους που μπορούμε να εξοικονομήσουμε το πετρέλαιο στο σπίτι μας π.χ. μπορούμε να μειώσουμε τις απώλειες θερμότητας του χώρου. Επίσης οι τεχνικοί φορείς μπορούν να ενημερώσουν την κοινωνία από τα μέσα μαζικής ενημερώσεις και εφημερίδες, περιοδικά, ημερίδες μπορούν να ενημερώσουν από site στο διαδυκτίο ώστε οι άνθρωποι να είναι σωστά ενημερωμένοι. Επιπροσθέτως το κράτος για τις δύσκολες περιοχές, Βόρεια και Δυτική Ελλάδα μπορεί να κάνει μια μειώσει φόρου του πετρελαίου όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και να υπάρξουν επιδοτούμενα προγράμματα για κατηγορίες πολιτών, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαραίτητες ενέργειες εξοικονόμησης π.χ. συντηρήσεις αντικαταστάσεις εξοπλισμού κ.λ.π. Η ιδέα εξοικονόμησης ενεργείας και μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, για όλους μας. Θα πρέπει να σεβαστούμε και να φροντίζουμε όλοι για σωστή χρήση και συντήρηση οικιακού εξοπλισμού, αλλά και του περιβάλλοντος μας. Μόνον έτσι θα βγούμε κερδισμένοι!!!

28 ΠΕΡΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Ηλεκτρικό ρεύμα είναι η προσανατολισμένη κίνηση ηλεκτρικών φορτίων ή φορέων ηλεκτρικού φορτίου, κατά μήκος ενός ηλεκτροφόρου αγωγού

29 Τι πρέπει να κάνετε για να εξοικονομήσετε ενέργεια;
Αν η χρήση ενέργειας μειωθεί, μειώνεται και η απαίτηση για εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, όπως για παράδειγμα εργοστάσια παραγωγής ή για εισαγωγή ενέργειας από άλλες χώρες.

30 Μειώνω τη ρύπανση του περιβάλλοντος Πληρώνω λιγότερα χρήματα για την ενέργεια που χρησιμοποιώ και δεν κάνω άσκοπες σπατάλες. Δίνω το καλό παράδειγμα και σε άλλους να κάνουν το ίδιο.

31 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Το φυσικό φως της ημέρας, μπορεί να ανακλαστεί βαθιά μέσα στο δωμάτιο, με την χρήση καθρεφτών, φωταγωγών και άλλων αρχιτεκτονικών τεχνικών και να λειτουργήσει συμπληρωματικά του τεχνητού φωτισμού

32 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές, πλυντήρια, κουζίνες, κλιματιστικά, με μεγάλη ενεργειακή απόδοση. Οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές συνοδεύονται από ένα δείκτη ενεργειακής κλάσης (energy class) της μορφής A, B, C, Όσο πιο κοντά στο Α είναι αυτός ο δείκτης τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση της ηλεκτρικής συσκευής.

33 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΞΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΞΗΣ Αποφεύγουμε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Εκτός του ότι είναι επιβλαβές αυξάνει την ανάγκη για αερισμό του χώρου με αποτέλεσμα πρόσθετες δαπάνες για θέρμανση ή ψύξη. Καθαρίζουμε τακτικά τους αεραγωγούς και τα φίλτρα των κλιματιστικών ώστε να ψύχουν πιο αποδοτικά και να εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια .

34 Σε θερμές σχετικά περιοχές, χρησιμοποιούμε ανοικτά χρώματα για το εξωτερικό βάψιμο του σπιτιού μας. Η ηλιακή ακτινοβολία θα ανακλάται περισσότερο και το σπίτι θα θερμαίνεται λιγότερο. Κατά τις χειμωνιάτικες μέρες με ηλιοφάνεια, αφήνουμε ανοικτά τα πατζούρια και τις κουρτίνες ώστε οι ακτίνες του ηλίου να θερμαίνουν το σπίτι. Αντιθέτως τις χειμωνιάτικες νύχτες φροντίζουμε να είναι κλειστά ώστε να μην χάνει θερμότητα το σπίτι με την μορφή υπεριώδους ακτινοβολίας

35 Θερμοπομποί: Πώς λειτουργούν και πόσο κοστίζουν
Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί, γνωστοί στην αγορά και ως «κονβέκτορες» ή convectors, είναι ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται τοπικά και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για κύρια θέρμανση (με την κατάλληλη συνδυαστική επιλογή τους) είτε συμπληρωματικά.

36 Με το νυχτερινό τιμολόγιο πάντως υπάρχει σαφώς μικρότερο κόστος, κάτι το οποίο καθιστά τη συγκεκριμένη λύση ελκυστική για πολύωρη λειτουργία κατά τη διάρκεια της νύχτας Όσον αφορά το κόστος, τώρα, οι τιμές των θερμοπομπών, ανάλογα κυρίως με την ισχύ τους, κοστίζουν μεταξύ 120 – 220 ευρώ ο καθένας. Ενδεικτικά, μπορούμε να πούμε ότι για ένα δωμάτιο 12 τ.μ με σχετικά καλή μόνωση, απαιτείται θερμοπομπός ισχύος W ο οποίος έχει μέσος κόστος 150 ευρώ.

37 Oι επιθυμητές θερμοκρασιακές συνθήκες στο χώρο εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τις προσωπικές προτιμήσεις κάθε ατόμου. Παρ' όλα αυτά οι αποκλίσεις από αυτές είναι πάντα δυσάρεστες. Οι θερμοστάτες ρυθμίζουν τη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται σταθερή στο ορισμένο επιθυμητό επίπεδο.

38 Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αναδείξει τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων συσκευών, ενώ παράλληλα έχει εισάγει πρόσθετες παραμέτρους που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη προτού επιλέξουμε τον κατάλληλο.

39 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ Α++ Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες η ηλεκτρικές συσκευές (συμπεριλαμβανομένου και των κλιματιστικών) είναι υποχρεωτικό να συνοδεύονται από την ενεργειακή τους ετικέτα και να αναγράφουν την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκουν. Η ενεργειακή κλάση μας δείχνει κατά πόσο η συσκευή που έχουμε είναι ενεργοφόρα ή όχι.

40 Το κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
Το τιμολόγιο αυτό παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο όλοι οι δικαιούχοι πελάτες, ανεξαρτήτως του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν επιλέξει. Δικαιούχοι είναι αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες , άνεργοι , με προβλήματα υγείας , και πολύτεκνοι .

41 Τελικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το θέμα της εξοικονόμησης του ρεύματος. Στις μέρες μας πρέπει ο πολίτης να κάνει εξοικονόμηση του ρεύματος. Έχει αυξηθεί το κόστος στο ρεύμα διότι τελειώνουν τα αποθέματα πετρελαίου. Για να μπορέσει να γίνει αυτό πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλουν ΟΛΟΙ. Να υπάρχουν προγράμματα στη τηλεόραση, πληροφορίες σχετικά με το θέμα, στις εφημερίδες, στα περιοδικά, στο διαδίκτυο ακόμη και στο ραδιόφωνο, να γίνονται σεμινάρια και να υπάρχει ενημέρωση στα σχολεία. Για να μπορέσει ο κάθε πολίτης να προβεί σε ενέργειες εξοικονόμησης ρεύματος και αντικατάστασης συσκευών με τις πιο εξελιγμένες που καταναλώνουν λιγότερο, θα πρέπει να ενημερωθεί κατάλληλα με βάσει τους παραπάνω τρόπους. Τελικά φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αποκτήσει ανάλογη συνείδηση και να γίνει τρόπος ζωής.

42 Το κράτος θα πρέπει να επιδοτήσει με κατάλληλα προγράμματα τους πολίτες που έχουν πρόβλημα ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις ανάλογες ενέργειες. Τέλος θα πρέπει στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας να υπάρχει μείωση στην τιμή του ρεύματος. Η ιδέα και προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και κυρίως ηλεκτρισμού πρέπει να γίνει τρόπος ζωής σε όλους μας οφείλουν να χρησιμοποιούμε ανάλογα και να φροντίζουμε τις κατάλληλες οικιακές μας συσκευές , καθώς και να συμμορφωνόμαστε στις υποδείξεις των ειδικών. Οφείλουμε να σεβαστούμε το περιβάλλον για να μας σεβαστή και αυτό. Έτσι θα βγούμε κερδισμένοι.!!

43 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΛΕOΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από ένα ή περισσότερα πάνελ (ή πλαίσια, ή όπως λέγονται συχνά στο εμπόριο, «κρύσταλλα») φωτοβολταϊκών στοιχείων (ή «κυψελών», ή «κυττάρων»), μαζί με τις απαραίτητες συσκευές και διατάξεις για τη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην επιθυμητή μορφή. Το φωτοβολταϊκό στοιχείο είναι συνήθως τετράγωνο, με πλευρά mm. Δυο τύποι πυριτίου χρησιμοποιούνται για την δημιουργία φωτοβολταϊκών στοιχείων: το άμορφο και το κρυσταλλικό πυρίτιο, ενώ το κρυσταλλικό πυρίτιο διακρίνεται σε μονοκρυσταλλικό ήπολυκρυσταλλικό. Το άμορφο και το κρυσταλλικό πυρίτιο παρουσιάζουν τόσο πλεονεκτήματα, όσο και μειονεκτήματα, και κατά τη μελέτη του φωτοβολταϊκού συστήματος γίνεται η αξιολόγηση των ειδικών συνθηκών της εφαρμογής (κατεύθυνση και διάρκεια της ηλιοφάνειας, τυχόν σκιάσεις κλπ.) ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη τεχνολογία.

44 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ Στο εμπόριο διατίθενται φωτοβολταϊκά πάνελ – τα οποία είναι παρά πολλά φωτοβολταϊκά στοιχεία συνδεδεμένα μεταξύ τους, επικαλυμμένα με ειδικές μεμβράνες και εγκιβωτισμένα σε γυαλί με πλαίσιο από αλουμίνιο – σε διάφορες τιμές ονομαστικής ισχύος, ανάλογα με την τεχνολογία και τον αριθμό των φωτοβολταϊκών κυψελών που τα αποτελούν. Έτσι, ένα πάνελ 36 κυψελών μπορεί να έχει ονομαστική ισχύ W, ενώ μεγαλύτερα πάνελ μπορεί να φτάσουν και τα 200 W ή και παραπάνω. Η κατασκευή μιας γεννήτριας κρυσταλλικού πυριτίου μπορεί να γίνει και από ερασιτέχνες, μετά από την προμήθεια των στοιχείων.

45 τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
Τεχνολογία φιλική στο περιβάλλον: δεν προκαλούνται ρύποι από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας Η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή, διατίθεται παντού και δεν στοιχίζει απολύτως τίποτα Με την κατάλληλη γεωγραφική κατανομή, κοντά στους αντίστοιχους καταναλωτές ενέργειας, τα Φ/Β συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς να απαιτείται ενίσχυση του δικτύου διανομής Η λειτουργία του συστήματος είναι ολοσχερώς αθόρυβη Έχουν σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής: οι κατασκευαστές εγγυώνται τα «κρύσταλλα» για χρόνια λειτουργίας Υπάρχει πάντα η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών Μπορούν να εγκατασταθούν πάνω σε ήδη υπάρχουσες κατασκευές.

46 Τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν τα εξής μειονέκτηματα :
Ως μειονέκτημα θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς στα φωτοβολταϊκά συστήματα το κόστος τους, το οποίο, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις παραμένει ακόμη αρκετά υψηλό. Μια γενική ενδεικτική τιμή είναι 2700 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (kW) ηλεκτρικής ισχύος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια τυπική οικιακή κατανάλωση απαιτεί από 1,5 έως 3,5 κιλοβάτ, το κόστος της εγκατάστασης δεν είναι αμελητέο. Το ποσό αυτό, ωστόσο, μπορεί να αποσβεστεί σε περίπου 5-6 χρόνια και το Φ/Β σύστημα θα συνεχίσει να παράγει δωρεάν ενέργεια για τουλάχιστον άλλα 25χρόνια. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, και το ευρύ κοινό έχει αρχίσει να στρέφεται όλο και πιο πολύ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα φωτοβολταϊκά ειδικότερα, για την κάλυψη ή την συμπλήρωση των ενεργειακών του αναγκών.

47 Τα κυριότερα είδη φωτοβολταϊκών στοιχείων
Τα κυριότερα είδη φωτοβολταϊκών στοιχείων 1. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ - Μονοκρυσταλλικά πλαίσια Τα μονοκρυσταλλικά πλαίσια κατασκευάζονται από κυψέλες που έχουν κοπεί από κυλινδρικό κρύσταλλο πυριτίου. Το πάχος του φωτοβολταϊκού στοιχείου κυμαίνεται γύρω στα 0.3 χιλιοστά. Χρησιμοποιούνται για μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις λόγω της υψηλής απόδοσης τους 15%-18%. Σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι υπερέχουν των υπόλοιπων στην καλύτερη σχέση απόδοσης ανά επιφάνεια (watt/m2). Το κόστος της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι αυξημένο λόγω του μεγαλύτερου κόστους επεξεργασίας του πυριτίου. - Πολυκρυσταλλικά πλαίσια Τα πολυκρυσταλλικά πλαίσια κατασκευάζονται από ράβδους λιωμένου και επανακρυσταλλομένου πυριτίου. Το πάχος τους είναι αντίστοιχο των μονοκρυσταλλικών. Έχουν ελαφρώς χαμηλότερη απόδοση από τα μονοκρυσταλλικά 13%-15%, και επίσης χαμηλότερο κόστος διότι η μέθοδος παραγωγής τους είναι λιγότερο δαπανηρή.

48 Μονοκρυσταλλικά –Πολυκρυσταλλικά πλαίσια

49 Τα κυριότερα είδη φωτοβολταϊκών στοιχείων 2
Τα κυριότερα είδη φωτοβολταϊκών στοιχείων 2 2. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ THIN FILM - Φωτοβολταϊκά πλαίσια άμορφου πυριτίου Τα φωτοβολταϊκά άμορφου πυριτίου κατασκευάζονται από ταινίες λεπτών επιστρώσεων οι οποίες παράγονται με την εναπόθεση πυριτίου πάνω σε υπόστρωμα υποστήριξης. Το πάχος του πυριτίου είναι περίπου 0,0001 χιλιοστά ενώ το υπόστρωμα μπορεί να είναι από 1 έως 3 χιλιοστά. Αυτά τα φωτοβολταϊκά στοιχεία έχουν αισθητά χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα μονοκρυσταλλικά και πολυκρυσταλλικά πλαίσια 5%-10%. Η τιμή τους είναι αρκετά χαμηλή λόγω της ελάχιστης ποσότητας πυριτίου που απαιτείται για την κατασκευή τους. Το μειονέκτημα των άμορφων πλαισίων είναι η χαμηλή τους ενεργειακή πυκνότητα κάτι που σημαίνει ότι για να παράγουμε την ίδια ενέργεια χρειαζόμαστε σχεδόν διπλάσια επιφάνεια σε σχέση με τα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά στοιχεία. - Υβριδικά φωτοβολταϊκά πλαίσια Τα υβριδικά φωτοβολταϊκά στοιχεία αποτελούνται από στρώσεις υλικών διαφόρων τεχνολογιών. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η υψηλή απόδοση σε υψηλές θερμοκρασίες, η μεγάλη τους απόδοση στην διαχεόμενη ακτινοβολία και το χαμηλό κόστος.

50 Εικονα φωτοβολταϊκών THIN FILM

51 Υβριδικά συστήματα Ένα υβριδικό σύστημα ισχύος είναι ένα δυναμικό σύστημα ισχύος το οποίο χρησιμοποιεί πάνω από μία μεθόδους παραγωγής ενέργειας για να καλύπτει την απαιτούμενη ενέργεια. Συνήθως, εκτός από τα φωτοβολταϊκά, συνδυάζονται και άλλες πηγές ενέργειας, (κυρίως τοπικές και ανανεώσιμες) όπως ανεμογεννήτριες, μικρουδροηλεκτρική ισχύ, υδροηλεκτρική ισχύ ποταμών, βιομάζα. Συχνό φαινόμενο, όμως, είναι να συνδυάζεται μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και μία συμβατική πηγή όπως η τροφοδοσία από το τοπικό δίκτυο ή από ηλεκτρογεννήτριες πετρελαίου (ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος - Η/Ζ), μπαταρίες και γεννήτριες μετατροπής. Γενικά τα υβριδικά συστήματα συνδυάζουν τις μορφές ενέργειας για να τροφοδοτούν το σύστημα συνεχώς με σταθερή τάση, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους διακοπής της τροφοδοσίας. Χαρακτηρίζονται ως δυναμικά συστήματα, καθώς είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να εναλλάσσονται ανάμεσα στις διαθέσιμες πηγές ενέργειας ή και να τις συνδυάζουν ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να εξαρτώνται κατά το ελάχιστο από τις μεταβολές των εξωγενών παραγόντων, όπως το τοπικό δίκτυο, η ηλιοφάνεια, η ένταση του ανέμου, η ροή του νερού κ.τ.λ.

52 Φωτογραφιες από Υβριδικά συστήματα

53 Φωτογραφιες από Υβριδικά συστήματα

54 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ
Είναι γενικά αποδεκτό ότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα αποτελεί τεράστια ευκαιρία η δυνατότητα χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Επίσης η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό όμως σήμερα δεν γίνεται στον βαθμό που θα έπρεπε και κυρίως για τη χώρα μας. Που οφείλονται αυτά: 1. Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης φωτοβολταϊκών παραμένει υψηλό, παρά τις κάποιες μη ικανοποιητικές εκπτώσεις-προσφορές. 2.Λόγω οικονομικής κρίσης, αδυναμία συμμετοχής του κοινού σε διαδικασία αγοράς-τοποθέτησης. 3.Δεν υπάρχει ακόμη σταθερό νομικό καθεστώς και μακροχρόνια στρατηγική από το κράτος ώστε να εγγυηθεί μια σταθερή προοπτική επένδυσης σ’αυτά. Τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν δημιουργώντας ανασφάλεια και αναξιοπιστία στους επενδυτές π.χ το καθεστώς της φορολογίας τους. 4.Δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για επενδύσεις και φωτοβολταϊκά στο κοινό. 5.Υπάρχουν μόνο λίγα προγράμματα επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

55 ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ
1.Το κόστος του φωτοβολταϊκού πρέπει να μειωθεί και να είναι πιο προσιτό στην αγορά για να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να επενδύουν σε αυτά. 2.Πρέπει να υπάρχει σταθερό νομικό καθεστώς και μακροχρόνια στρατηγική και να εγγυηθεί το κράτος για επενδύσεις πάνω στα φωτοβολταϊκά. Επίσης τα δεδομένα πρέπει να μην αλλάζουν για να υπάρχει ασφάλεια και να γίνουν αξιόπιστες οι επενδύσεις. 3. Στις μέρες αυτές δεν θα υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα φωτοβολταϊκά. Για αυτό πρέπει να κάνουν περισσότερες διαφημίσεις στην τηλεόραση στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες. Επίσης πρέπει να γίνουν σεμινάρια ενημέρωσης, και να δοθούν περισσότερα κίνητρα. 4.Πρέπει να δημιουργήσουν περισσότερα προγράμματα επενδύσεων και να βοηθήσουν οι τράπεζες, το κράτος δίνοντας πιο μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές.

56 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ! ΤΜΗΜΑ: Β3 4ο ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google