Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ
 ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ

2 SEVESO

3

4

5

6

7 Seveso Ι Συνέπεια του βιομηχανικού ατυχήματος του Seveso του 1976 ήταν ή έκδοση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Seveso (European Seveso Directive) στις 24 Ιουνίου Η Οδηγία Seveso απαιτούσε τα κράτη και οι επιχειρήσεις να προσδιορίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με ορισμένες επικίνδυνες βιομηχανικές δραστηριότητες και τα μέσα αντιμετώπισής τους.

8 Σήμερα η Οδηγία ισχύει σε περίπου 10
Σήμερα η Οδηγία ισχύει σε περίπου βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπου χρησιμοποιούνται ή αποθηκεύονται επικίνδυνες ουσίες σε μεγάλες ποσότητες, κυρίως στους τομείς της χημικής βιομηχανίας, των πετροχημικών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς και μονάδες εξευγενισμού μετάλλων.

9 Bhopal «Μια διαρροή ισοκυανικού μεθυλίου (MIC), μιας οργανικής ένωσης του μοριακού τύπου CH³NCO στο εργοστάσιο της Union Carbide στο Μποπάλ της Ινδίας το 1984 προκάλεσε περισσότερους από θανάτους»

10 Sandoz «Το πυροσβεστικό νερό που χρησιμοποιήθηκε στην αποθήκη χημικών της Sandoz στη Βασιλεία της Ελβετίας το 1986 για την κατάσβεση πυρκαγιάς παρέσυρε μεγάλες ποσότητες τοξικών ενώσεων (ενώσεις υδραργύρου, οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα και άλλα χημικά) στον ποταμό Ρήνο. Προκάλεσε μαζική ρύπανση του Ρήνου και τον θάνατο μισού εκατομμυρίου ψαριών».

11 Seveso IΙ Στις 9 Δεκεμβρίου 1996 εκδόθηκε η Οδηγία 96/82/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνωστή ως η Οδηγία Seveso ΙΙ και αντικατέστησε την αρχική οδηγία Seveso Ι. Περιλάμβανε την αναθεώρηση και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της προηγούμενης Οδηγίας, την εισαγωγή νέων απαιτήσεων σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων διαχείρισης, το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, το χωροταξικό σχεδιασμό και την ενίσχυση των διατάξεων σχετικά με τους ελέγχους που πρέπει να διενεργούνται από τα κράτη μέλη.

12 Η Οδηγία Seveso II επεκτάθηκε με την Οδηγία 2003/105/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,στην κάλυψη των κινδύνων που απορρέουν από εργασίες αποθήκευσης και επεξεργασίας στα ορυχεία, σε πυροτεχνικές και εκρηκτικές ουσίες και στην αποθήκευση νιτρικού αμμωνίου και λιπασμάτων.

13 Baia Mare «Την νύχτα της 30ης Ιανουαρίου του 2000, καταρρέει στην περιοχή Baia Mare της Ρουμανίας το φράγμα που συγκρατεί κυβικά μολυσμένου με κυάνιο- νερού και τα λασπολύματα του χρυσορυχείου της εταιρίας Aurul καταλήγουν στον ποταμό Somes. Ο Somes εκβάλλει στον Τίσα, το δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ουγγαρίας, ο οποίος στη συνέχεια χύνεται στο Δούναβη. Η μόλυνση έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη από την καταστροφή του Τσερνομπίλ».

14 Enschede «Η εταιρία SE Fireworks ήταν σημαντικός εισαγωγέας πυροτεχνημάτων από την Κίνα και προμηθευτής ποπ συναυλιών και μεγάλων εορταστικών εκδηλώσεων στην Ολλανδία. Η αποθήκη της εταιρίας στην ολλανδική πόλη Enschede εξεράγη στις 13 Μαΐου 2000, προκαλώντας το θάνατο 23 ατόμων και τον τραυματισμό σπίτια καταστράφηκαν και κτίρια υπέστησαν ζημιές. Η πρώτη έκρηξη ήταν ισοδύναμη με 800 kg ΤΝΤ, ενώ η τελική έκρηξη ήταν ισοδύναμη με kg ΤΝΤ».

15 Τουλούζη «Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2001 η αποθήκη ενός χημικού εργοστάσιου στην Τουλούζη της Γαλλίας, εκρήγνυται. Στην αποθήκη φυλάσσονταν τριακόσιοι τόνοι νιτρικού αμμωνίου ενώ η μέγιστη χωρητικότητα ήταν τόνοι. Η έκρηξη ήταν ισοδύναμη με τόνους TNT και προκάλεσε σεισμό 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ενώ οι αρχές μίλησαν με βεβαιότητα για βιομηχανικό ατύχημα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι η έκρηξη ήταν «μια τρομοκρατική επίθεση».

16 Seveso ΙIΙ Στις 4 Ιουλίου του 2012 εκδόθηκε η Οδηγία 2012/18/EU γνωστή ως η Οδηγία Seveso ΙΙΙ. Τέθηκε σε ισχύ στις 13 Αυγούστου 2012 και τα κράτη μέλη πρέπει να τη μεταφέρουν στα εθνικά τους δίκαια μέχρι την 1η Ιουνίου Αφορά στη νέα νομοθεσία ταξινόμησης χημικών ουσιών και την περαιτέρω προσαρμογή των εθνικών διατάξεων για μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα. Οι βασικές της αλλαγές της Οδηγίας Seveso ΙΙΙ είναι:

17 Αλλαγές στην ταξινόμηση των χημικών ουσιών
Αλλαγές στην ταξινόμηση των χημικών ουσιών. Η παλαιά κατάταξη χημικών ουσιών θα καταργηθεί με τον κανονισμό GLP μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

18 Βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από τις δραστηριότητες των εταιριών και το πώς να συμπεριφέρονται σε περίπτωση ατυχήματος.

19 Πιο αποτελεσματικούς κανόνες για τη συμμετοχή, από το ενδιαφερόμενο κοινό, στον χωροταξικό σχεδιασμό έργων που σχετίζονται με βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

20 Την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τους πολίτες.

21 Αυστηρότερα πρότυπα για τις επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.

22 Λινοπεράματα

23 12 μονάδες συνολικής ισχύος 192,87 ΜW

24

25

26

27

28 Λόγω παραβίβασης της Οδηγίας 84/360/ΕΚ για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από βιομηχανικές εγκαταστάσεις. …δεν καθόρισε πολιτικές και στρατηγικές …. δεν πήρε μέτρα ….προκαλείται ρύπανση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία του σταθμού και τις εκπομπές σε διοξείδιο του θείου και οξείδια του αζώτου.

29 Επιχειρηματολογία Ι Το Δικαστήριο ΕΚ απέκρουσε το επιχείρημα των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με το οποίο οι απαραίτητες βελτιώσεις του σταθμού συνεπάγονται ένα υπερβολικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, αλλά και το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρία διαθέτει περίπου 7 εκατομμύρια πελάτες.

30

31 Επιχειρηματολογία ΙΙ Σε ότι αφορούσε τον ισχυρισμό της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ότι η ποιότητα του περιβάλλοντος στην περιοχή του σταθμού ήταν άριστη και δεν παρουσίαζε κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επισημάνθηκε, ότι ο ισχυρισμός αυτός αντέφασκε με το περιεχόμενο του από 10 Ιουλίου 2002 εγγράφου της Ελληνικής Κυβέρνησης, που έστειλε ως απάντηση στην αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής, με το οποίο η εν λόγω κυβέρνηση ομολογούσε ότι υφίσταται πρόβλημα υποβαθμίσεως του περιβάλλοντος εξαιτίας της λειτουργίας του σταθμού των Λινοπεραμάτων.

32 http://www. hellenicparliament. gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias
Επίσης, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο και θα προωθήσουμε μελέτη για την εκπόνηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης ατυχημάτων τύπου ΣΕΒΕΖΟ διότι όντως είναι εκρηκτική η κατάσταση. Αντίστοιχες μελέτες έχουμε κάνει για ανάλογα σχέδια αντιμετώπισης ατυχημάτων και στον Πειραιά και στο Θριάσιο Πεδίο και στη Θεσσαλονίκη.

33 Οδηγία 2008/50/ΕΚ …σχέδια για την ποιότητα του αέρα εφαρμόζονται όταν, σε συγκεκριμένες ζώνες ή οικισμούς, τα επίπεδα των ρύπων στον ατμοσφαιρικό αέρα υπερβαίνουν κάθε οριακή τιμή που είχε τεθεί…

34 Mπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω περιορισμοί:
1) τήρηση αποστάσεων ασφαλείας,

35 Mπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω περιορισμοί:
1) τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, 2) υποχρέωση εφαρμογής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας,

36 Mπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω περιορισμοί:
1) τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, 2) υποχρέωση εφαρμογής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, 3) χρήση συγκεκριμένων πρώτων υλών για καύσιμα,

37 Mπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω περιορισμοί:
1) τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, 2) υποχρέωση εφαρμογής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, 3) χρήση συγκεκριμένων πρώτων υλών για καύσιμα, 4) οριακές τιμές για τα αέρια απόβλητα από ατμοσφαιρικές εκπομπές,

38 Mπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω περιορισμοί:
1) τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, 2) υποχρέωση εφαρμογής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, 3) χρήση συγκεκριμένων πρώτων υλών για καύσιμα, 4) οριακές τιμές για τα αέρια απόβλητα από ατμοσφαιρικές εκπομπές, 5) συγκεκριμένες ώρες εργασίας,

39 Mπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω περιορισμοί:
1) τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, 2) υποχρέωση εφαρμογής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, 3) χρήση συγκεκριμένων πρώτων υλών για καύσιμα, 4) οριακές τιμές για τα αέρια απόβλητα από ατμοσφαιρικές εκπομπές, 5) συγκεκριμένες ώρες εργασίας, 6) εγκατάσταση τεχνικών μέσων για την παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των αερίων εκπομπών,

40 Mπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω περιορισμοί:
1) τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, 2) υποχρέωση εφαρμογής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, 3) χρήση συγκεκριμένων πρώτων υλών για καύσιμα, 4) οριακές τιμές για τα αέρια απόβλητα από ατμοσφαιρικές εκπομπές, 5) συγκεκριμένες ώρες εργασίας, 6) εγκατάσταση τεχνικών μέσων για την παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των αερίων εκπομπών, 7) εγκατάσταση τεχνικών μέσων για την παρακολούθηση της καύσης,

41 Mπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω περιορισμοί:
1) τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, 2) υποχρέωση εφαρμογής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, 3) χρήση συγκεκριμένων πρώτων υλών για καύσιμα, 4) οριακές τιμές για τα αέρια απόβλητα από ατμοσφαιρικές εκπομπές, 5) συγκεκριμένες ώρες εργασίας, 6) εγκατάσταση τεχνικών μέσων για την παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των αερίων εκπομπών, 7) εγκατάσταση τεχνικών μέσων για την παρακολούθηση της καύσης, 8) ορισμός των μεθόδων και της συχνότητας δειγματοληψίας και ανάλυσης των καυσίμων πρώτων υλών,

42 Mπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω περιορισμοί:
1) τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, 2) υποχρέωση εφαρμογής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, 3) χρήση συγκεκριμένων πρώτων υλών για καύσιμα, 4) οριακές τιμές για τα αέρια απόβλητα από ατμοσφαιρικές εκπομπές, 5) συγκεκριμένες ώρες εργασίας, 6) εγκατάσταση τεχνικών μέσων για την παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των αερίων εκπομπών, 7) εγκατάσταση τεχνικών μέσων για την παρακολούθηση της καύσης, 8) ορισμός των μεθόδων και της συχνότητας δειγματοληψίας και ανάλυσης των καυσίμων πρώτων υλών, 9) επιβολή τεχνολογιών για τον περιορισμό των μυρωδιών,

43 Mπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω περιορισμοί:
1) τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, 2) υποχρέωση εφαρμογής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, 3) χρήση συγκεκριμένων πρώτων υλών για καύσιμα, 4) οριακές τιμές για τα αέρια απόβλητα από ατμοσφαιρικές εκπομπές, 5) συγκεκριμένες ώρες εργασίας, 6) εγκατάσταση τεχνικών μέσων για την παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των αερίων εκπομπών, 7) εγκατάσταση τεχνικών μέσων για την παρακολούθηση της καύσης, 8) ορισμός των μεθόδων και της συχνότητας δειγματοληψίας και ανάλυσης των καυσίμων πρώτων υλών, 9) επιβολή τεχνολογιών για τον περιορισμό των μυρωδιών, 10) υποχρέωση τοποθέτησης καμινάδας σε συγκεκριμένο ύψος και

44 Mπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω περιορισμοί:
1) τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, 2) υποχρέωση εφαρμογής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, 3) χρήση συγκεκριμένων πρώτων υλών για καύσιμα, 4) οριακές τιμές για τα αέρια απόβλητα από ατμοσφαιρικές εκπομπές, 5) συγκεκριμένες ώρες εργασίας, 6) εγκατάσταση τεχνικών μέσων για την παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των αερίων εκπομπών, 7) εγκατάσταση τεχνικών μέσων για την παρακολούθηση της καύσης, 8) ορισμός των μεθόδων και της συχνότητας δειγματοληψίας και ανάλυσης των καυσίμων πρώτων υλών, 9) επιβολή τεχνολογιών για τον περιορισμό των μυρωδιών, 10) υποχρέωση τοποθέτησης καμινάδας σε συγκεκριμένο ύψος και 11) εφαρμογή προτύπων ποιότητας προϊόντων.

45 ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΥΠΕΚΑ
ΑΠΘ Θρακομακεδόνες Νεοχωρούδα Αγ. Παρασκευή Οινόφυτα Καλαμαριά Αγ. Σοφίας Πανόραμα Κορδελιό Αθήνα Πατησίων Κορωπί Αλίαρτος Βοιωτίας Πάτρα 1 Λάρισα Πάτρα 2 Αριστοτέλους Λιόσια Πειραιάς 1 Βόλος Λυκόβρυση Περιστέρι Γεωπονική Μαρούσι Σίνδος Ελευσίνα Νέα Σμύρνη

46 Η μελέτη του ΠΚ αναφέρει ότι: «…η δημοσιοποίηση των στοιχείων προκαλούν την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τη δραματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος της συγκεκριμένης ανεπτυγμένης τουριστικά και οικιστικά περιοχής, που σήμερα εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε πολλές ρυπογόνες δραστηριότητες…»

47 Μετεγκατάσταση Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» (8-7-05) το νέο εργοστάσιο, με προβλεπόμενο χρόνο λειτουργίας το 2011 θα διαθέτει μονάδες διπλής καύσης, ώστε στην αρχή να γίνεται η χρήση του μαζούτ μειωμένου θείου, αλλά να υπάρχει και η υποδομή για τη μελλοντική εισαγωγή του φυσικού αερίου. Από το 2012 θα αρχίσει η κατασκευή της δεύτερης φάσης για να εξασφαλιστούν άλλα 250 MW έτσι ώστε το 2012 μέχρι το 2015 να γίνει και η οριστική μετεγκατάσταση του εργοστασίου των Λινοπεραμάτων .

48

49

50

51 Μετεγκατάσταση?

52 ΘΕΜΑ ΛΙΓΝΙΤΗ

53

54 Η ελληνική ΔΕΗ, είναι η 5η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής λιγνίτη στον κόσμο, ενώ οι πιο ρυπογόνοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στην Ευρώπη είναι αυτοί του Αγίου Δημητρίου και της Καρδιάς στην Κοζάνη (σύμφωνα με έκθεση της WWF).

55 Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (Ιός 14/01/2007) οι σταθμοί της ΔΕΗ στην Ελλάδα εκλύουν κάθε χρόνο 43 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ποσό που αποτελεί το 40% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας.

56 18. 1. 2011 http://www. greenpeace

57 Ολοκληρώθηκε η δράση των ακτιβιστών της Greenpeace έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Οι ακτιβιστές «παρέδωσαν» έναν τόνο άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με το μήνυμα «Απελευθερώστε την Ελλάδα από το Λιγνίτη» υπενθύμισαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το πρόβλημα δεν είναι η απελευθέρωση της λιγνιτικής αγοράς αλλά ο ίδιος ο λιγνίτης!!  

58 ΛΥΣΗ Να συνδεθεί η απελευθέρωση της ενέργειας με τη μείωση του λιγνίτη

59 1. «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α. Σ. Π. Η. Ε
1. «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος MW, (359 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.», 2. «Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10 MW, (437 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου», κυριότητας του Ομίλου «ELICAGROUP» και 3. «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας ενεργειακής παραγωγής MWh ετησίως», κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.». Οι ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ θα είναι των 3 MW και της ELICA των 2,3 MW έκαστη, με διάμετρο ρότορα τα 90 και 71 μέτρα αντίστοιχα. Για να εγκατασταθούν, θα χρειαστεί να ανοιχτούν πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων – λεωφόρων για την πρόσβαση σε απάτητους παρθένους τόπους και τη μεταφορά του εξοπλισμού, τόννοι μπετόν για τη θεμελίωσή τους και πολλά χιλόμετρα νέων δικτύων για τη σύνδεσή τους.

60

61

62

63

64 Εφαρμογές περιβαλλοντικής προστασίας

65 για την υλοποίηση των στρατηγικών επενδύσεων
Νόμος 3937/2011 [Βιοποικιλότητα και Natura] Νόμος 3982/2011 [Επιχειρηματικά Πάρκα] Νόμος 3983/2011 [Θαλάσσιο περιβάλλον] Νόμος 3986/2011 [Δημόσια ιδιοκτησία] Νόμος 4014/2011 [Αδειοδότηση έργων] Νόμος Fast Track 3894/2010 για την υλοποίηση των στρατηγικών επενδύσεων

66 Όσο ο κόσμος και τα ΜΜΕ ασχολούνταν με τα οικονομικά της χώρας εκδόθηκαν αρκετοί νόμοι "για το περιβάλλον".  Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόνο κατά τη διάρκεια του έτους 2011 θεσπίστηκαν μια σειρά από νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Πιο συγκεκριμένα: Ο νόμος 3937/2011 για την προστασία της βιοποικιλότητας και τις περιοχές του δικτύου NATURA Ο νόμος 3982/2011 σχετικά με τη δημιουργία και την ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων. Ο νόμος 3983/2011 για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ο νόμος 3986/2011 σχετικά με τη διαχείριση της δημόσιας ιδιοκτησίας. Ο νόμος 4014/2011 σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.

67 Όλοι οι παραπάνω νόμοι ευθυγραμμίστηκαν με το νόμο 3894/2010 για την επιτάχυνση και τη διαφάνεια αναφορικά στην υλοποίηση των «Στρατηγικών Επενδύσεων». Επίσης στο ίδιο διάστημα εγκρίθηκαν το γενικό και ορισμένα περιφερειακά πλαίσια σχεδιασμού. Ενδεικτικά αναφέρονται: Το «Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» (ΦΕΚ 128/A/ ). Το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΦΕΚ 246/B/ ). Το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία» (ΦΕΚ 151 / AAP/ ). Το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό» (ΦΕΚ 1138/B/2009).

68 Η ασυνήθιστη ταχύτητα νομοπαραγωγής δημιουργεί αμφιβολίες, αν οι νόμοι εκδόθηκαν για το φυσικό περιβάλλον ή για το περιβάλλον των πολιτικών συντακτών τους. Κάποιες από τις προβλέψεις τους, περί της αδειοδότησης των «Στρατηγικών Επενδύσεων» έρχονται σε σύγκρουση με το ευρύτερο νομικό πλαίσιο. Κάποιες μπορούν να θεωρηθούν και σκανδαλώδεις. Όχι τόσο λόγω της απλούστευσης της διαδικασίας αδειοδότησης, όσο λόγω του πλαισίου, μέσα στο οποίο πρόκειται να αδειοδοτηθούν νέα έργα. Το πλαίσιο αυτό συντίθεται από έλλειψη κτηματογράφησης, ανυπαρξία δασικών χαρτών, κτηματολογίου και ορίων αιγιαλού ενώ η έκρηξη τακτοποίησης παλαιών και νέων -έως και ανύπαρκτων αυθαιρέτων- δημιουργεί ένα τόσο ρευστό νομικό περιβάλλον, που αφενός κάνει αμφίβολη της επιτυχία του νεοεισαχθέντος νομικού πλαισίου, αφετέρου θέτει περιβαλλοντικά αγαθά σε διακινδύνευση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο 3894/2011 (άρθρο 1), ως «Στρατηγικές Επενδύσεις» ορίζονται «οι παραγωγικές επενδύσεις που έχουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής έντασης στη συνολική εθνική οικονομία και προωθούν την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση». Οι διατάξεις του ανωτέρω νόμου επιδιώκουν να απλουστεύσουν και να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των επενδύσεων αυτών. Στην περίπτωση αυτή, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λαμβάνει τη μορφή κοινών υπουργικών αποφάσεων, ενώ δεν απαιτείται ακρόαση των απόψεων των Υπηρεσιών των Υπουργείων. Επιτρέπονται αποκλίσεις από τον ισχύοντα πολεοδομικό κανονισμό και χορηγείται το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού, υπεδάφους και παραλίας. Περαιτέρω προβλέπεται ειδική διαδικασία για την απαλλοτρίωση της γης καθώς και την παραχώρηση δημόσιας γης για την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό επενδυτικών στρατηγικών.

69 Νόμος 3894/2010 για την υλοποίηση των στρατηγικών επενδύσεων
Η ΕΠΟ μπορεί να λαμβάνει τη μορφή ΚΥΑ. Δεν απαιτείται ακρόαση των απόψεων των Υπηρεσιών των Υπουργείων. Επιτρέπονται αποκλίσεις από τον ισχύοντα πολεοδομικό κανονισμό Χορηγείται το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού, υπεδάφους και παραλίας. Προβλέπεται ειδική διαδικασία για την απαλλοτρίωση της γης καθώς και την παραχώρηση δημόσιας γης για την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό επενδυτικών στρατηγικών.

70 Νόμος 3986/2011 για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Προϋπολογισμού
Ο νόμος 3986/2011 περιλαμβάνει επείγοντα μέτρα για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Προϋπολογισμού Στρατηγική Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων απλουστεύεται η διαδικασία αδειοδότησης, εντός ενός ρευστού πλαισίου. Το πλαίσιο αυτό συντίθεται από έλλειψη κτηματογράφησης, ανυπαρξία δασικών χαρτών, κτηματολογίου και ορίων αιγιαλού ενώ η έκρηξη τακτοποίησης παλαιών και νέων -έως και ανύπαρκτων αυθαιρέτων- δημιουργεί ένα τόσο ρευστό νομικό περιβάλλον, που αφενός κάνει αμφίβολη της επιτυχία του νεοεισαχθέντος νομικού πλαισίου, αφετέρου θέτει περιβαλλοντικά αγαθά σε διακινδύνευση.

71

72 Νόμος 3937/2011 για την προστασία της βιοποικιλότητας
Η Εθνική Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα αποσκοπεί στην προστασία όλων των μορφών ζωής Άρθρο 1: Σκοπός των ρυθμίσεων είναι η αειφόρος διαχείριση και αποτελεσματική διατήρηση της βιοποικιλότητας, ως πολύτιμου, αναντικατάστατου και σπουδαίας σημασίας εθνικού κεφαλαίου.

73 ΚΥΑ 33318/3028/1998 για τον καθορισμό μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Με την ΚΥΑ 33318/ 3028/1998 συντελέσθηκε στην Ελλάδα η εφαρμογή της Οδηγίας 43/92/ΕΟΚ, ακρογωνιαίου λίθου του δικτύου NATURA 2000. ¼ της ελληνικής Επικράτειας 151 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) 239 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) Σκοπός της απόφασης αυτής είναι, η θέσπιση διατάξεων για την προστασία της βιολογικής ποικιλότητας με τη λήψη των αναγκαίων και ενδεδειγμένων μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση, ή η αποκατάσταση σε ικανοποιητικό βαθμό των φυσικών οικοτόπων (ενδιαιτημάτων) και των άγριων ειδών χλωρίδας

74 Natura 2000 Το δίκτυο Natura 2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο και αποτελεί την επιβεβαίωση ουσιαστικά της σημασίας που δίνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στην προστασία της βιοποικιλότητας. Νομική βάση του Natura 2000 αποτελούν οι Οδηγίες για τα πτηνά (79/409/EΟΚ) και για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας (43/92/ΕΟΚ). Αυτές οι δύο Οδηγίες μαζί δημιουργούν τη ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής «εσωτερικής» πολιτικής για την περιβαλλοντική προστασία.

75

76 ΚΥΟΤΟ

77 Εκπομπές διοξειδίου 2005

78 αμερικάνοι / ton =

79

80 Βentley Αrnage εκπομπές ρύπων: 495 γρ/χλμ

81 495 γρ CO2 /χλμ

82 3.242,82 χλμ. x 495 γρ.= 1,605 κιλά CO2

83 Για να παράγεις όσο ο Αμερικάνος πρέπει να κάνεις περίπου 20 φορές το Μάλια –Αγγλία οδικώς με Bentley Ή 10 φορές alle retour Ή κάθε μήνα μια φορά

84 Κατά μέσο όρο εκπέμπονται ρύποι:
Αυτοκίνητο = 160 γρ /χλμ Αεροπλάνο = 57 κιλα/χλμ Βιομηχανία αυτοκινήτων =40% της κατανάλωσης ενός αυτοκινήτου για χλμ =13 κιλά/χλμ

85 Δηλαδή ένα καινούριο αυτοκίνητο έχει ρυπάνει ήδη όσο ένα αυτοκίνητο με χλμ. (το 40% των ) Ή έχει“διανύσει” χλμ. = 24 φορές Μάλια – Λονδίνο (Υπολογισμός με 160γρ/χλμ – όχι με Bentley)

86 Εμπορία ρύπων Επικύρωσε το Πρωτόκολλο του Κυότο με το ν. 3017/2002
Συμμετοχή στην Οδηγία 2003/87/ΕΚ Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι η αρμόδια αρχή για την έκδοση των σχετικών αδειών άδεια προκειμένου να λειτουργήσει κάθε εγκατάσταση φορέας εκμετάλλευσης της εγκατάστασης είναι σε θέση να παρακολουθεί και να αναφέρει τις εκπομπές Το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης καθιερώνει ένα μητρώο όπου καταχωρούνται, η ισχύς, η κατοχή και η ακύρωση των αδειών εκπομπής αερίων Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΚΔΕ) υποβάλλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποιήσει στα λοιπά κράτη μέλη δεκαοκτώ μήνες πριν την έναρξη των επόμενων περιόδων

87 Κατά την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης το 1700, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στην ατμόσφαιρα υπολογίζεται πως ήταν περίπου 280 μέρη ανά εκατομμύριο σωματιδίων αέρα (ppm). Το 1992 η ατμόσφαιρα δέσμευε κάτι λιγότερο από 360 μέρη CO₂ ανά εκατομμύριο. Το 2012 η συγκέντρωσή των p.p.m. CO₂ πλησίαζε τα 400. Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μετρώνται σε σωματίδια CO₂ ανά 1 εκατομμύριο σωματίδια του αέρα. Η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας προκαλείται από την αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της γης. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το αέριο που τα ζώα εκπνέουν και τα φυτά απορροφούν, προκειμένου να αναπτυχθούν. Περιέχεται ως ένα πολύ μικρό ποσοστό στον αέρα - 0,03 τοις εκατό. Ωστόσο, όταν απορροφά την υπέρυθρη ακτινοβολία (θερμική ενέργεια) που ανακλάται από την επιφάνεια της γης και την εμποδίζει να διαφύγει πίσω έξω στο διάστημα, το συγκεκριμένο μόριο είναι τόσο αποτελεσματικό, ώστε ακόμη και μικρές ποσοστιαίες μεταβολές στην ατμοσφαιρική συγκέντρωσή του προκαλούν μεγάλες επιπτώσεις. Αυτό που είναι κοινώς γνωστό ως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι η λειτουργία του CO₂ να δεσμεύει θερμότητα. Το CO₂ κάνει το ίδιο δηλαδή όπως το γυαλί του θερμοκηπίου: Παγιδεύει τη θερμότητα στη γήινη ατμόσφαιρα. Η λειτουργία αυτή έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν πρέπει να συγχέεται με την τρύπα, που ανακαλύφθηκε στο στρώμα του όζοντος στην ανώτερη ατμόσφαιρα της γης τη δεκαετία του ‘80. Το όζον (Ο₃) είναι συγκεντρωμένο σε ένα ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας και είναι υπεύθυνο για την ανάκλαση της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου προτού φτάσει την επιφάνεια της γης. Περιοδικό Nature, τεύχος Ιουνίου 2012, σελ. 19. Για επίκαιρες μετρήσεις βλ.

88 Σας ευχαριστώ.


Κατέβασμα ppt "ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google