Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χαρούλα Σπυριδάκου Αντωνία Τραγά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χαρούλα Σπυριδάκου Αντωνία Τραγά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χαρούλα Σπυριδάκου Αντωνία Τραγά
Ραδόνιο Χαρούλα Σπυριδάκου Αντωνία Τραγά

2 Τι είναι το Ραδόνιο; Το ραδόνιο είναι ένας αέριος ρύπος που αποτελεί προϊόν του ραδιενεργού στοιχείου ραδίου. Ιδιαίτερα ευάλωτα στο ραδόνιο είναι τα κτίσματα που βρίσκονται πάνω σε εδάφη από πέτρα ή γρανίτη καθώς μέσω των ρηγμάτων που υπάρχουν σε αυτά το ραδόνιο βρίσκει διέξοδο προς την επιφάνεια της Γης. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ραδονίου μετρούνται στα υπόγεια των κατοικιών. Το ραδόνιο δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα λόγω της φύσης των εδαφών της, αλλά και του τακτικού αερισμού των σπιτιών.

3 Λίγες Πληροφορίες Ακόμα…
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ραδονίου μετρούνται στα υπόγεια των κατοικιών. Το ραδόνιο δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα λόγω της φύσης των εδαφών της, αλλά και του τακτικού αερισμού των σπιτιών. Ειδικοί εμπειρογνώμονες συμπέραναν πρόσφατα ότι το πιθανότερο είναι ότι η χαμηλού επιπέδου ακτινοβολία προκαλεί μεταλλάξεις, αλλοιώσεις των χρωμοσωμάτων και καρκίνο ανάλογα με το επίπεδο έκθεσης ιονίζουσας ακτινοβολίας που υφίστανται οι άνθρωποι.

4 Δεν υπάρχουν ασφαλή όρια κάτω από τα οποία μηδενίζεται ο κίνδυνος
καρκινογόνου δράσης της ιονίζουσας ακτινοβολίας. Για το ραδόνιο, ο κίνδυνος καρκινογόνου επίδρασης είναι συνάρτηση της αυξανόμενης συσσωρευτικής δόσης της ακτινοβολίας που δέχεται ο οργανισμός.

5 Σε ανθρακωρύχους που υποβάλλονται σε ακτινοβολία λόγω ραδονίου, για τις
ίδιες συγκεντρωτικές δόσεις ακτινοβολίας, βρέθηκε ότι η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας είναι πιο επικίνδυνη παρά η έκθεση σε ψηλότερες δόσεις αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα.

6 Η ιονίζουσα ακτινοβολία λόγω ραδονίου στο εσωτερικό των σπιτιών και των
κτιρίων, παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις. Ο μέσος όρος της συνολικής συσσωρευμένης ακτινοβολίας στην οποία υποβάλλονται σε κατοικίες άνθρωποι, είναι 10 φορές χαμηλότερη από αυτή στην οποία υποβάλλονται οι ανθρακωρύχοι. Η συνδυασμένη ανάλυση 17 επιδημιολογικών ερευνών, έδειξε ότι ακόμη και σε ανθρώπους που υποβλήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα συσσωρευμένης ακτινοβολίας ραδονίου (150 Bq/m3) που θεωρούνται ασφαλή, ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα ήταν κατά 24% αυξημένος.

7 Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που αποβάλλονται στην ακτινοβολία του ραδονίου, κινδυνεύουν ακόμη και στα επίπεδα ακτινοβολίας που θεωρούνται ως ασφαλή.

8 Βιβλιογραφία Εφημερίδα ‘’ΒΗΜΑ’’ ‘’ΝΕΑ’’ Medlook.net Iatronet.gr
Βιβλίο Οικιακής Οικονομίας Β’ Γυμνασίου


Κατέβασμα ppt "Χαρούλα Σπυριδάκου Αντωνία Τραγά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google