Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεCherise Rodia Τροποποιήθηκε πριν 10 χρόνια
2
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
3
Εισαγωγή n ΣΤΟΧΟΙ n 1. Η ταυτοποίηση της μέσης διατροφικής συμπεριφοράς του μαθητή. 2. Ο εντοπισμός μιας σειράς παραμέτρων, που υπεισέρχονται στην διαμόρφωση της παραπάνω συμπεριφοράς. n 3. Ο καθορισμός των διδακτικών παρεμβάσεων του προγράμματος. n 4. Ο προβληματισμός μας σε μετα - στατιστικό επίπεδο και ο εντοπισμός πιθανών νέων περιοχών έρευνας, πάνω στο θέμα της υγιεινής διατροφής. n 5. H μέτρηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος.
4
n Μέθοδος n Δείγμα Τυχαία δειγματοληψία με χρήση ερωτηματολογίου 163 μαθητές της περιοχής της πόλης του Πύργου. Ο γεωγραφικός εντοπισμός του δείγματος μας πιθανόν να διαφοροποιούσε τα αποτελέσματα στην ύπαιθρο
5
n To μέγεθος του δείγματος θεωρήθηκε στατιστικά αξιόπιστο, καθ’ ό,τι αποτελεί περίπου το 7% του μαθητικού πληθυσμού της πόλης. (Ικανοποιητικός βαθμός ασφάλειας +/- 2%).
6
ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ
7
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ KATA ΦΥΛΛΟ
8
Στόχος της ήταν να διερευνηθεί αν οι μαθητές παίρνουν πρωινό, πριν αναχωρήσουν για το σχολείο και ποια είναι συνήθως η σύνθεσή του. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 1η ομάδα ερωτήσεων
10
44% ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ Η' ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΛΛΙΠΕΣ ΠΡΩΪΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
11
Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί αν οι μαθητές παίρνουν στο σχολείο μαζί τους φαγητό από το σπίτι και τι είναι αυτό ή προτιμούν το τυποποιημένο του κυλικείου. 2η Ομάδα Ερωτήσεων
12
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 48% των μαθητών έχουν εγκαταλείψει το παραδοσιακό φαγητό από το σπίτι και προτιμούν το τυποποιημένο από το κυλικείο του σχολείου Από το 52%, που απάντησαν ότι παίρνουν φαγητό από το σπίτι, το 1/3 αυτών δηλ άλλο ένα 15% του συνόλου, παίρνει μαζί του τυποποιημένο φαγητό. Από τους υπόλοιπουςσχεδόν οι μισοί προτιμούν τοστ, δηλ. γρήγορο φαγητό.
13
Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί πόσο συχνά οι μαθητές γευματίζουν σε fast food και τι είδους φαγητά προτιμούν εκεί. 3η Ομάδα Ερωτήσεων
14
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ποσοστό 80% δηλώνει ότι ένα από τα γεύματα της εβδομάδας είναι FAST FOOD Ακόμη και στην περίπτωση διατροφής στα fast food, κυριαρχεί ο ξενόφερτος (ιταλικός και αμερικάνικος) τρόπος διατροφής, σε ποσοστό 93%, ενώ το παραδοσιακό και σχετικά αποδεκτό από άποψη διατροφής ελληνικό σουβλάκι εμφανίζεται σε ποσοστό μόνο 8%
15
Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί πόσο συχνά οι μαθητές καταναλώνουν τις βασικές ομάδες τροφών 4η Ομάδα Ερωτήσεων
16
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Συμπέρασμα: Υπάρχει τάση για συχνότερη εβδομαδιαία κατανάλωση λαδερών - οσπρίων παρατηρείται επίσης ότι το κοτόπουλο, από την κατηγορία των κρεάτων, παρουσιάζει σαφώς την μεγαλύτερη κατανάλωση εβδομαδιαίως. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε οικονομικούς λόγους σε λόγους ευκολίας παρασκευής του φαγητού, καθώς επίσης πιστεύουμε ότι οφείλεται και σε κοινωνικούς λόγους (Γεύμα της Κυριακής) και λιγότερο σε ενσυνείδητη επιλογή διατροφικής συμπεριφοράς
17
Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί πόσο συχνά οι μαθητές καταναλώνουν γάλα, φρούτα και αναψυκτικά. 5η Ομάδα Ερωτήσεων
18
γάλα φρούτα αναψυκτικά
19
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Συμπέρασμα 1: ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό μαθητών (34%) παρουσιάζει ανεπαρκή λήψη ημερήσιας ποσότητας γάλακτος, ενώ αντιθέτως επαρκή λήψη παρουσιάζει ένα ελάχιστο ποσοστό (6%). Συμπέρασμα 2:ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό μαθητών καταναλώνει ικανοποιητική έως επαρκή ποσότητα φρούτων στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Συμπέρασμα 3: Σε αντίθεση με την κατανάλωση γάλακτος, ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών (20% + 28% = 48%) καταναλώνει συχνά έως πολύ συχνά τυποποιημένα αναψυκτικά..
20
Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί πόσο συχνά οι μαθητές αθλούνται συστηματικά. 6η Ομάδα Ερωτήσεων
21
Ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών (67%) αθλείται συστηματικά. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί αποτέλεσμα της σύγχρονης αντίληψης για συστηματική άθληση, αλλά και ως αντιστάθμισμα της σωστής εντύπωσης των οικογενειών για κακή διατροφή των παιδιών ή ακόμα και της εντόπισης περιπτώσεων παιδικής παχυσαρκίας. Παρατηρούμε ότι σημαντικό προβάδισμα στις προτιμήσεις των παιδιών έχει το ποδόσφαιρο, ενώ σημαντική υποχώρηση παρατηρείται έναντι προηγουμένων ετών στις προτιμήσεις για μπάσκετ. Εμφανίζονται επίσης καινούργια αθλήματα, όπως μπάντμιγκτον και ποδηλασία.
22
Σε μια κατ' εξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή θεωρείται μεγάλο το ποσοστό (34%), που, σε διάφορους τρόπους μαγειρέματος πχ τηγανητά, σαλάτες δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελαιόλαδο. Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί πόσο συχνά οι οικογένειες των μαθητών χρησιμοποιούν ελαιόλαδο στη διατροφή τους. 7η Ομάδα Ερωτήσεων
23
Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί η κοινωνική διάσταση της διατροφής στην ελληνική οικογένεια. Μόνο το 37% των οικογενειών του δείγματος γευματίζουν σε όλα τα γεύματα μαζί. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις αυξημένες εργασιακές υποχρεώσεις των γονέων κι έχει οπωσδήποτε επιπτώσεις στην ποιότητα της διατροφής (γρήγορα και πρόχειρα γεύματα). 8η Ομάδα Ερωτήσεων
24
Γενικά συμπεράσματα 1ο Οι μαθητές δεν παίρνουν πρωινό ή παίρνουν ελλιπές πρωίνο, γεγονός που κατά τις άλλες επιστημονικές έρευνεςέχει επιπτώσεις στην σχολική επίδοση, στην συμπεριφορά και στην διάθεση. n 2ο Οι μαθητές καταναλώνουν μη ικανοποιητική ημερήσια ποσότητα γάλακτος. n 3ο Δεν συνηθίζουν να παίρνουν φαγητό από το σπίτι στο σχολείο και προτιμούν τυποποιημένα προϊόντα του κυλικείου. n 4ο ένα τουλάχιστον γεύμα της εβδομάδας αποτελείται από φαγητό fast food, μη ελληνικού τύπου.
25
5ο Παρατηρείται σχετικά ισορροπημένη διατροφή, ως προς τη λήψη κρεατικών, ψαριών, λαδερών οσπρίων, καθώς και φρούτων. 6ο Αντίθετα, οι μαθητές καταναλώνουν αρκετά συχνά τυποποιημένα αναψυκτικά. 7ο Σε αρκετές περιπτώσεις, οι οικογένειες δεν χρησιμοποιούν στην παρασκευή φαγητού ελαιόλαδο. 8ο Οι περισσότεροι μαθητές αθλούνται συστηματικά. 9ο Η οικογένεια στην όλη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς του παιδιού εμφανίζεται ως "παρούσα - απούσα".
26
Πάνω σ' αυτές τις βασικές επισημάνσεις θα μπορούσαν να στηριχτούν μελλοντικά προγράμματα αγωγής υγείας.
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.