Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΥ. Οι ρίζες του Σαϊτοπόλεμου βρίσκονται αρκετά χρόνια πίσω, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Οι συμμετέχοντες - αρκετοί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΥ. Οι ρίζες του Σαϊτοπόλεμου βρίσκονται αρκετά χρόνια πίσω, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Οι συμμετέχοντες - αρκετοί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΥ

2 Οι ρίζες του Σαϊτοπόλεμου βρίσκονται αρκετά χρόνια πίσω, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Οι συμμετέχοντες - αρκετοί από αυτούς είναι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές - οπλισμένοι, με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και ξεσηκώνουν το πλήθος που παρακολουθεί. Τα ‘’μπουλούκια’’ - έτσι ονομάζονται οι ομάδες των σαϊτολόγων - αναβιώνουν το έθιμο που δίνει έμφαση στην εφευρετικότητα των Ελλήνων και θυμίζει τον ηρωισμό τους επί Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με το θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή.

3 Στις 20-04-2009 στη Κεντρική πλατεία του Δ.Δ Αιθαίας διεξήχθη το παραδοσιακό έθιμο του «Σαϊτοπόλεμου» Συμμετείχαν μπουλούκια από το Δ.Δ Αιθαίας με επικεφαλής τον καπετάνιο κ. Τσικούρη Νικόλαο και μπουλούκια από το Δήμο Μεσσήνης και από το Δήμο Καλαμάτας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες και μετάλλια σε όλους τους συμμετέχοντες…

4

5

6

7

8


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΥ. Οι ρίζες του Σαϊτοπόλεμου βρίσκονται αρκετά χρόνια πίσω, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Οι συμμετέχοντες - αρκετοί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google