Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Dr. HAMILTON NAKI Ο ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Ο Ηamilton Naki, ενας Νοτιοαφρικανος νεγρος 78 ετων, πεθανε τον Μαη του 2005. Το νέο, δεν εγραφη στις εφημεριδες,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Dr. HAMILTON NAKI Ο ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Ο Ηamilton Naki, ενας Νοτιοαφρικανος νεγρος 78 ετων, πεθανε τον Μαη του 2005. Το νέο, δεν εγραφη στις εφημεριδες,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Dr. HAMILTON NAKI Ο ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

3 Ο Ηamilton Naki, ενας Νοτιοαφρικανος νεγρος 78 ετων, πεθανε τον Μαη του 2005. Το νέο, δεν εγραφη στις εφημεριδες, αλλα η ιστορια του, είναι μια απ τις καταπληκτικοτερες του XX αιωνα. Ο Νaki ηταν ενας μεγαλος χειρουργος!. Ο Νaki ηταν ενας μεγαλος χειρουργος!.

4 Ηταν εκεινος που αφηρεσε από το σωμα της δωρητριας την καρδια, π ππ που μετα, μεταμοσχευθει στον Louis Washkanky το 1967, στην Πολη του Ακρωτηριου, στην Νοτιο Αφρικη, κατά την διαρκεια της πρωτης επιτυχημενης εγχειρησεως, μεταμοσχευσεως ανθρωπινης καρδιας. Ηταν μια εργασια, πολύ λεπτη. Η καρδια, επρεπε να αφαιρεθη με πολλη προσοχη και να διατηρηθη με μεγιστη φροντιδα.

5 Ο Νaki, ηταν το δευτερο κατά σειρα πιο σημαντικο μελος της equipe, που εκανε την πρωτη μεταμοσχευση της ιστοριας. Αλλα δεν ηταν δυνατον να εμφανιστη δημοσια, γιατι ηταν νεγρος. Στην χωρα του apartheid.

6 Ο επι κεφαλης της ομαδος, ο λευκος Christian Barnard, γινεται αμεσως διασημοτητα.

7 Μα ο Hamilton Naki, δεν μπορει να παραστη στην φωτογραφια της equipe. Όταν από λαθος εμφανιζεται σε μια, το νοσοκομειο σπευδει να δηλωση πως είναι ενας υπηρετης-καθαριστης.

8 Αρχισε να εργαζεται καθαριζοντας αιθουσες. Ηταν όμως τυπος περιεργος και μαθαινε ταχυτατα. Εμαθε την τεχνικη της χειρουργικης, παρακολουθοντας τους λευκους γιατρους, να πειραματιζοντε στις μεταμοσχευσεις, πανω σε σκυλους και χοιρους.

9 Ο Naki φορουσε τον σκουφο και την μασκα του χειρουργου, αλλα δεν ειχε σπουδασε ποτε ιατρικη η χειρουργικη: ειχε εγκαταλειψει το σχολειο στα 14 του.. Ηταν ο κηπουρος της Ιατρικης Σχολης της Πολεως του Ακρωτηριου.

10 Γινεται τοσο καταπληκτικος χειρουργος, που φτανει στο σημειο να του ζητηση ο Dr. Barnard να γινη μελος της equipe του.

11 Υπηρχε ένα προβλημα: συμφωνα με τους Νοτιοαφρικανικους νομους, ο Naki, νεγρος, δεν μπορει να χειρουργηση λευκους η να αγγιξη το αιμα τους.

12 Μα το νοσοκομειο τον θεωρουσε τοσο δεξιοτεχνη και αξιο, που εκανε για εκεινον μια εξαιρεση. Τον «μεταμορφωσε» σε χειρουργο... Αλλα …«λαθραιο».

13 Αλλα γι’αυτό, εκεινος, δεν ενδιεφεροταν. Συνεχισε να σπουδαζη και να δινη τον καλυτερο εαυτο του, ανεξαρτητα από την φυλετικη διακριση που υφιστατο.

14 Ηταν ο καλυτερος. Εκανε μαθηματα στους λευκους φοιτητες, αλλα ο μισθος ανταποκρινετο στον μισθο επιπεδου, ενός τεχνικου εργαστηριου: ηταν ο μεγιστος μισθος, που το νοσοκομειο μπορουσε να δωση σε έναν νεγρο.

15 Εζουσε σε μια παραγκα, σε ένα ghetto της περιφερειας, χωρις ηλεκτρισμο και τρεχουμενο νερο, όπως αρμοζε σε έναν νεγρο.

16 Ο Hamilton Naki εδιδαξε χειρουργικη επι 40 χρονια και συνταξιοδωτηθει με την ιδιωτητα του κηπουρου, με μηνιαια συνταξη (!!!) 275 δολλαριων.

17 Όταν το apartheid κατεργηθει, του προσεφεραν ένα παρασημο και τον τιτλο του επιτιμου ιατρου (honoris causa).

18 Ουδεις, γνωστοποιησε η υπογραμμισε, τις αδικιες και ταπεινωσεις που υποχρεωθη να υπομενη κατά τη διαρκεια της ζωης του. Christian Barnard Hamilton Naki

19 Παρα την «λαθραιοτητα» και τις φυλετικες διακρισεις που υπεστη, δεν σταματησε ποτε, να δινη τον καλυτερο του εαυτο: Την αγαπη του στο να βοηθα τους αλλους να ζησουν.

20 Dr. Naki, για ότι εκανες για την ανθρωποτητα, υπερανω κάθε προσωπικου σου συμφεροντος, σε ευχαριστω. Αναμεταδωσατε το, ώστε να μαθη ο κοσμος ποιος ηταν ο Hamilton Naki, εξαιρετικος γιατρος και καταπληκτικος Ανθρωπος. Μεταφραση από τα Ιταλικα, Διονυσος Σπηλιωτοπουλος


Κατέβασμα ppt "Dr. HAMILTON NAKI Ο ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Ο Ηamilton Naki, ενας Νοτιοαφρικανος νεγρος 78 ετων, πεθανε τον Μαη του 2005. Το νέο, δεν εγραφη στις εφημεριδες,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google