Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

.ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: ".ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 .ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ.
Επιμέλεια: Ανδρεατίδης Λ. , Ηλιόπουλος Γ.

2 Περιεχομενα : Ορισμός . Τύποι τοπικών δικτύων.
Λόγοι δημιουργίας τοπικών δικτύων. Κατηγορίες δικτύων ανά γεωγραφική κάλυψη. Τρόπος σύνδεσης. Επίλογος.

3 Τοπικο δικτυο lan.

4 Ορισμοσ. Ένα τοπικό δίκτυο υπολογιστών ( Local Area Network ή LAN) είναι ένα σύνολο συνδεδεμένων από αυτόνομους ή μη αυτόνομους διασυνδεδεμένους υπολογιστές που εκτείνονται σε περιορισμένη γεωγραφική περιοχή. Τοπικό μπορεί να είναι ένα δίκτυο ενός ή περισσότερων δωματίων, ενός κτιρίου ή ακόμα και κοντινών κτιρίων. Οι υπολογιστές θεωρούνται διασυνδεδεμένοι όταν είναι σε θέση να ανταλλάξουν πληροφορίες μεταξύ τους και αυτόνομοι όταν δεν είναι δυνατό κάποιος υπολογιστής να ελέγξει τη λειτουργία (π.χ. εκκίνηση ή τερματισμό) κάποιου άλλου.

5 Τυποι τοπικων δικτυων. Τα δίκτυα φέρουν τους εξής χαρακτηρισμούς, που καθορίζουν και την κατηγορία τους : Ανάλογα με το φυσικό μέσο διασύνδεσής τους χαρακτηρίζονται ως ενσύρματα ή ασύρματα. Ανάλογα με τον τρόπο πρόσβασης σε αυτά χαρακτηρίζονται ως δημόσια ή ιδιωτικά δίκτυα. Ανάλογα με την γεωγραφική κάλυψη του δικτύου χαρακτηρίζονται ως τοπικά (LAN και WLAN), μητροπολιτικά (MAN και WMAN), ευρείας κάλυψης (WAN και WWAN) και προσωπικά (PAN και WPAN). Οι χαρακτηρισμοί με το πρόσθετο W ανταποκρίνονται στον ασύρματο ( Wireless ) τρόπο σύνδεσης.

6 Σκοποι δημιουργιας. Οι σκοποί για τους οποίους δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα δίκτυα υπολογιστών είναι σε γενικές γραμμές : ο διαμερισμός των πόρων (προγράμματα, δεδομένα, εξοπλισμός) η παροχή υψηλής αξιοπιστία η εξοικονόμηση χρημάτων ισχυρό μέσο επικοινωνία

7

8 Κατηγοριεσ Ανα γεωγραφικη καλυψη
Τοπικά Τα τοπικά δίκτυα ή και LAN (local area networks) είναι δίκτυα που συνδέουν υπολογιστές σε κοντινές αποστάσεις, π.χ. από υπολογιστές που βρίσκονται σε ένα δωμάτιο μέχρι υπολογιστές που απέχουν μερικά χιλιόμετρα μεταξύ τους.  Μητροπολιτικά Ένα μητροπολιτικό δίκτυο ή και MAN (metropolitan area network) είναι μια μεγαλύτερη εκδοχή ενός τοπικού δικτύου καθώς καλύπτει μεγαλύτερες αποστάσεις, π.χ. από μια ομάδα γειτονικών γραφείων μιας εταιρείας έως μια πόλη. Δίκτυα ευρείας περιοχής Τα δίκτυα ευρείας περιοχής ή WAN (wide area network) (W = WIDE) καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, π.χ. από σύνδεση μεταξύ διαφορετικών πόλεων μέχρι μιας ολόκληρης ηπείρου και μπορούν να συνδέσουν ακόμη και περισσότερα από ένα τοπικά δίκτυα καθώς και ομάδες τοπικών δικτύων. Τα περισσότερα δίκτυα ευρείας περιοχής χρησιμοποιούν τηλεφωνικά δίκτυα ή τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρου

9 Τροποσ συνδεσησ. Φυσικό επίπεδο
Τα τοπικά δίκτυα εφαρμόζουν συνήθως τις προδιαγραφές του φυσικού επιπέδου Ethernet. Οι κόμβοι ενός τοπικού δικτύου συνδέονται μεταξύ τους με ενσύρματο ή ασύρματο δίαυλο επικοινωνίας. Η σύνδεση επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας μια κάρτα δικτύου, τη σειριακή θύρα του υπολογιστή ή άλλες παρόμοιες θύρες. Το φυσικό μέσο μετάδοσης συνήθως είναι κάποιος τύπος καλωδίου χαλκού (π.χ. ομοαξονικό, συνεστραμμένο ζεύγος κτλ .) ή ακόμα και οπτικές ίνες (δίκτυο FDDI). Στην ενσύρματη εγκατεστημένη ισχύ τα τοπικά δίκτυα δεν ξεπερνούν την εμβέλεια των 100 km. Υπάρχουν διάφορες τοπολογίες τοπικών δικτύων όπως άστρου, αρτηρίας, δακτυλίου, δένδρου, διπλός δακτύλιος, άστρου δακτυλίου και δικτυωτό. Τα πρώτα δίκτυα αυτής της κατηγορίας περιορίζονταν σε μήκος καλωδίωσης έως 20 km και έδιναν ρυθμούς μετάδοσης έως 16 Mbps . Μετέπειτα επεκτάθηκαν σε μήκος έως 100 km δίνοντας ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων έως 100 Mbps, ενώ οι σημερινές τεχνολογίες επιτρέπουν ρυθμούς έως 2 Gbps.

10  Επιλογοσ  Όπως και να έχει ένα τοπικο δίκτυο υπολογιστών είναι ικανό να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει την επικοινωνία υπολογιστών μεταξύ τους αλλά και περιφερειακών συσκευών κάνοντας έτσι πιο εύκολη την ζωή του ανθρώπου.Άρα σύμφωνα με τα παραπάνω είναι κοινά αποδεκτό ότι τα τοπικά δίκτυα βοήθησαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του ίντερνετ(διαδίκτυου) και στην ανάπτυξη των επικοινωνιών σε πολλούς οργανισμούς και σε υπηρεσίες.


Κατέβασμα ppt ".ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google