Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ
PROJECT ΜΠΛΕ ΟΜΑΔΑ Αντανιάν Μαρίνα Αρβανιτίδης Στράτος Καραβασίλης Χάρης Μητακούδη Μαρίνα Πασσιά Γεωργιάννα Φακετόπουλος Αντώνης

2 ΒΙΑ Η βία αναφέρεται στις πράξεις της επιθετικότητας και της κατάχρησης που προκαλεί ή σκοπεύει να προκαλέσει τον εγκληματικό τραυματισμό ή τη ζημιά στα πρόσωπα, και (σε μια μικρότερη έκταση) τα ζώα και την περιουσια.

3 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ Τι είναι; Oικονομική στέρηση και χειραγώγηση του άλλου μέσα από τα χρήματα ή άλλα υλικά αγαθά, π.χ. έλεγχος των οικονομικών του άλλου με τρόπο κυριαρχικό και υποτιμητικό, εκβιασμός μέσω των χρημάτων. Στέρηση του δικαιώματος του άλλου για οικονομική αυτονομία (π.χ. να μην του/της επιτρέπεται να εργαστεί). Εσκεμμένη στέρηση οικονομικής υποστήριξης του άλλου (συνήθως σε περιπτώσεις που η γυναίκα δεν εργάζεται) συνήθως αναγκάζοντάς τον/την να αρχίσει να ικετεύει για οικονομική υποστήριξη.

4 Σε τι αφορά; Οικονομική βία - εκμετάλευση  'Ελεγχος της περιουσίας και των εσόδων του θύματος ή και κατάχρηση, καλλιέργεια οικονομικής εξάρτησης (απαγόρευση εργασίας, αποκλεισμός χρηματοπιστωτικών πόρων και δυνατότητας εργασίας, κλπ.), άμισθη εργασία, καταναγκαστική εργασία (για κέρδος του θύτη) οικονομικές αποφάσεις χωρίς ενημέρωση του συντρόφου (για κοινούς πόρους),  παράδειγμα: " η δικιά μου η γυναίκα/κόρη δεν μπορεί να δουλεύει

5 Ποιοί; Το θέμα τείνει να εμφανίζεται πιο συχνά σε εγχώριες σχέσεις, όπως για παράδειγμα μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας ή ένος ηλικιωμένου γονέα με ένα ενήλικο παιδί.

6 Απέναντι στους ηλικιωμένους
Γιατί; Απέναντι στους ηλικιωμένους Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ελέγξουν και να λάβουν τα χρήματα από τους ηλικιωμένους έχουν μια ποικιλία κινήτρων. Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν τα άτομα που είναι ανάπηρα ή μοναχικά ως εύκολους στόχους, διότι αυτοί είναι πιο πιθανό να δεχτούν βοήθεια και να επιτρέψουν σε άλλους να έχουν πρόσβαση στα αρχεία και τους λογαριασμούς τους. Ενήλικα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν το κύριο μερίδιο από την περιουσία των γονιών τους.

7 Ανάμεσα σε μέλη της οικογένειας
Οικονομική κακοποίηση μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε γάμους, ως μέσο για να ελέγχει ο ένας σύντροφος τον άλλον προκειμένου να τον κάνει να αισθάνεται ανίσχυρος και εξαρτημένος έτσι ωστε να μην τον εγκαταλήψει ποτέ. Για παράδειγμα ένας σύντροφος μπορεί να μην επιτρέπει στον άλλον να έχει πρόσβαση στο οικογενειακό εισόδημα, ή να του δίνει μόνο ένα μικρό μέρος από αυτό. Ακόμη, μπορεί να εκμεταλλευέται το μισθό του θύματος ή άλλα μέσα προσωπικών κεφαλαίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας σύζυγος μπορεί να αναγκάσει τον άλλον να εγκαταλείψει μια θέση εργασίας, ή θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στο χώρο εργασίας για να απολυθεί το θύμα

8 Ποσοστά Σύμφωνα με μία μελέτη του MetLife, ηλικιωμένοι έχασαν περίπου $2.6 δις. σε μία οικονομική απάτη το 2009. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Investor Protection Trust ανακαλυψε οτι το 20% των Αμερικανών πάνω από 65, δηλαδή 7.3 εκατ. άνθρωποι , έχουν υπάρξει θύματα οικονομικών σκανδάλων.

9 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ Τι είναι; Οποιαδήποτε παράνοµη πράξη,παράλειψη ή συµπεριφορά µε την οποία προκαλείται άµεσα σωµατική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη σε οποιοδήποτε µέλος τηςοικογένειας από άλλο µέλος της οικογένειας και περιλαµβάνει και τη βία που ασκείται µε σκοπό την επίτευξη σεξουαλικής επαφής χωρίς τη συγκατάθεση του θύµατος, καθώς επίσης και τον περιορισµό της ελευθερίας του.

10 Απο ποιοyσ και γιατι Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύουν ότι μέσα από τη βίαιη συμπεριφορά τους και τον αυταρχισμό τους μπορούν να αποδείξουν ότι αξίζουν. Συχνά χρησιμοποιούν το βίαιο σεξ ως μέσο για να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους και τον ανδρισμό τους. Έχουν κτητική συμπεριφορά, δημιουργούν σκηνές παθολογικής ζήλιας και πολλοί παρουσιάζουν διπλή προσωπικότητα. Κάποιοι έχουν υπάρξει θύματα ή μάρτυρες σκηνών βίας στην πατρική τους οικογένεια.

11 Παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω από το ρόλο τους
Παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω από το ρόλο τους. Πιστεύουν στην υπεροχή των ανδρών και στον παραδοσιακό τους ρόλο μέσα στην οικογένεια. Έλλειψη αυτοελέγχου και επίγνωσης των πράξεών τους και προβολή της ευθύνης σε άλλους. Δεν παραδέχονται ότι η συμπεριφορά τους είναι βίαιη, δεν εκτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η πράξη τους στο θύμα ή στα άλλα μέλη της οικογένειας. Δικαιολογούν τον εαυτό τους για τη συμπεριφορά τους, προβάλλοντας άλλους, εξωγενείς παράγοντες, όπως οικονομικά προβλήματα, αλκοόλ, την προκλητική συμπεριφορά της συζύγου.

12 Βια εναντια στα παιδια Α) Σωµατική Βία και Κακοποίηση από τους γονείς
Σωµατική βία περιλαµβάνει κάθε είδους τραυµατισµό και κάκωση που δεν οφείλεται σε ατύχηµα. Η κάκωση µπορεί να είναι µια ή πολλές, παρατηρείται δε συχνότερα στο κεφάλι και στα άκρα του παιδιού, δηλαδή στα ακάλυπτα µέρη του σώµατος. Η σωµατική βία περιλαµβάνει: • Σπρώξιµο • Χαστούκι • Κτύπηµα στο σώµα ή στο πρόσωπο • ∆άγκωµα • Ρίξιµο αντικειµένων • Τσίµπηµα • Τράβηγµα µαλλιών • Κλωτσιά

13 Βια εναντια στα παιδια Β) Σεξουαλική Παραβίαση από τους γονείς
Θεωρείται η συµµετοχή ή έκθεση παιδιών και εφήβων σε πράξεις µε σεξουαλικό και εφήβων σε πράξεις µε σεξουαλικό περιεχόµενο υποκινούµενες από ενήλικα, συνήθως, που έχει σχέση φροντίδας ή οικειότητας µε το παιδί, οι οποίες έχουν ως σκοπό τη σεξουαλική διέγερση ή και ικανοποίηση του ενήλικα.

14 Βiα ενaντια στουσ ενηλικεσ (Απο τον ενα γονεα στον αλλον)
Η σωµατική βία περιλαµβάνει: • Σπρώξιµο • Χαστούκι • Κλωτσιά • Κτύπηµα στο πρόσωπο και στο σώµα • Ρίξιµο αντικειµένων • ∆άγκωµα • Κάψιµο µε τσιγάρο • Κτύπηµα µε αντικείµενα Η ψυχολογική βία περιλαµβάνει: • Αποµόνωση • Εκφοβισµό • Ταπείνωση • Υποτίµηση Η σεξουαλική βία περιλαµβάνει: • Βιασµό • Εξαναγκασµό σε σεξουαλικές πράξεις παρά τη θέληση.

15 ποσοστα Η βία μέσα στην οικογένεια είναι ένα φαινόμενο διαπολιτισμικό, διαχρονικό και δεν διαλέγει κοινωνικές τάξεις. Στην Ελλάδα, το ποσοστό της βίας μέσα στην οικογένεια ανέρχεται στο 31%. Η πραγματική διάσταση του προβλήματος όμως δεν μπορεί να δοθεί, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που κακοποιείται φοβάται να το καταγγείλει. Περίπου μόνο 1 στα 20 περιστατικά καταγγέλλεται στην Αστυνομία.

16 Συνεπειεσ Στα παιδιά: Τα παιδιά- θύματα της ενδοοικογενειακής βίας συνήθως εμφανίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα και άλλες διαταραχές, από νυχτερινή ενούρηση μέχρι και απόπειρες αυτοκτονίας. Είναι πιο ευάλωτα σε παραβατικότητα και συχνά από θύματα γίνονται τα ίδια δράστες. Κομμάτια από τη συμπεριφορά των γονέων φαίνεται να μεταβιβάζονται και στις επόμενες γενιές, στην ενήλικη ζωή των παιδιών τους μέσα στο συζυγικό τους ρόλο.

17 Γονείς που ως παιδιά έχουν υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες ή θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έχουν τάση για βίαιη συμπεριφορά και δυσκολίες προσαρμογής στην οικογενειακή τους ζωή. Γονείς που συνεχίζουν το φαύλο κύκλο της κακοποίησης στα παιδιά τους, φαίνεται πως έχουν αποσυνδέσει τα συναισθήματά τους από τις αναμνήσεις της δικής τους κακοποίησης.

18 Στις γυναίκες Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύουν ότι ο ρόλος τους ως σύζυγοι, νοικοκυρές και μητέρες τους δίνει αυτοαξία. Έχουν παραδοσιακές αντιλήψεις σε θέματα οικογένειας και πιστεύουν στην ενότητά της και στα στερεότυπα του γυναικείου ρόλου. Οι περισσότερες έχουν υπάρξει θύματα κακοποίησης από τους γονείς τους στην παιδική τους ηλικία.

19 Παθητική συμπεριφορά. Υπομένουν, ανέχονται τον εξευτελισμό και την προσβολή, δέχονται την ευθύνη για τις βίαιες πράξεις των συζύγων τους. Ενώ χαρακτηρίζονται παθητικές από τους άλλους, αντιμετωπίζουν όμως τη βία στο σπίτι με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγουν μεγαλύτερη κακοποίηση ή και δολοφονία. Ανασφάλεια και αναξιότητα. Νιώθουν ξεκρέμαστες χωρίς την παρουσία του συζύγου, αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλίες γιατί φοβούνται ότι αν αποτύχουν θα κατακριθούν και θα κακοποιηθούν. Συχνά χρησιμοποιούν τα σεξ ως μέσο διατήρησης της σχέσης τους.

20 Ενοχές. Πιστεύουν ότι ευθύνονται οι ίδιες για την κακοποίησή τους και αρνούνται τον θυμό που νιώθουν από την κακοποίηση. Ψυχοσωματικά συμπτώματα. Έχουν έντονες αντιδράσεις άγχους και ψυχοσωματικές ασθένειες. Αίσθημα αβοηθησίας. Πιστεύουν ότι κανείς δεν μπορεί να τις βοηθήσει και να τις στηρίξει πέρα από τον ίδιο τον εαυτό τους.

21

22 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google