Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα (ΚΟΜ) Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Δραστηριότητες και Προοπτικές 2010.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα (ΚΟΜ) Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Δραστηριότητες και Προοπτικές 2010."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα (ΚΟΜ) Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Δραστηριότητες και Προοπτικές 2010

2 Στόχοι και πλαίσιο λειτουργίας H παροχή διαγνωστικών οφθαλμολογικών υπηρεσιών σε πληθυσμούς απομονωμένων και δυσπρόσιτων περιοχών. Το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που την επανδρώνει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του και προέρχεται από την Οφθαλμολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ και από το Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται κατά τις εξορμήσεις της ΚΟΜ ανήκει επίσης στην Οφθαλμολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ και το ΒΕΜΜΟ.

3 Ιστορική αναδρομή Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε πολλές περιοχές εντός Κρήτης Tα αποτελέσματα από τις πρώτες εξορμήσεις της ΚΟΜ απετέλεσαν τη βάση για την εκπόνηση πολύ αξιόλογων διδακτορικών διατριβών, όπως η διερεύνηση της επιδημιολογίας του συνδρόμου ψευδοαποφολίδωσης στην Κρήτη (από τον καθηγητή κ. Β. Κοζομπόλη) και δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά.

4 Σε συνεργασία με άλλες ομάδες πληθυσμιακής διάγνωσης, όπως οι Γιατροί του Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε διάφορες νησιωτικές περιοχές εκτός Κρήτης (Κύθηρα, Αντικύθηρα, Μήλος, Σαντορίνη και άλλες). Παράλληλα η ΚΟΜ συνεχίζει να επισκέπτεται απομονωμένες ορεινές κυρίως περιοχές εντός Κρήτης, όπως η Κάντανος Σελίνου ή τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου, σε συνεργασία με τον τομέα κοινωνικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ής. Ιστορική αναδρομή

5 Oι πρόσφατες εξορμήσεις τη ΚΟΜ τόσο εντός Κρήτης (Αήμονας Μυλοποτάμου) όσο και σε νησιωτικές περιοχές εκτός Κρήτης (Κάσος και Κάρπαθος), πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία μ ε το «Πανεπιστήμιο των Ορέων» Τρέχουσα δραστηριότητα

6 Aπολογισμός της δραστηριότητας της ΚΟΜ Χρονική περίοδοςΑριθμός εξορμήσεωνΑριθμός εξετασθέντων 1991-2000131100 2001-200571400 2006-200991800 Σύνολο284300

7 Συγκρότηση και μέσα Συνήθως συμμετέχει ομάδα που απαρτίζεται από 4-6 ιατρούς (1-2 ειδικευμένοι οφθαλμίατροι και 3-4 ειδικευόμενοι οφθαλμίατροι), 1-2 οπτομετριστές και 1-2 νοσηλεύτριες. Ο εξοπλισμός που φέρει στις εξορμήσεις της η ΚΟΜ περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, δηλαδή: Σχισμοειδείς λυχνίες Οπτότυπα Άμεσα και έμμεσα οφθαλμοσκόπια Διαγνωστικούς φακούς Τονόμετρα Εξοφθαλμόμετρο Αυτόματο διαθλασίμετρο Στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται και η απόκτηση φορητής μονάδας οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT).

8 Συγκρότηση και μέσα

9 Η ΚΟΜ στηρίζεται στη διάθεση οχημάτων, ενός από το ΒΕΜΜΟ και ενός Βάν, δώρο των Lions Ηρακλείου, στην Oφθαλμολογική Kλινική ΠΑΓΝΗ για τη μετάβαση στις περιοχές που επισκέπτεται

10 Οφθαλμολογικές εξετάσεις Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε χώρους που διατίθενται από την τοπική αυτοδιοίκηση, συνήθως κοινοτικά ή δημοτικά καταστήματα που παρέχουν τις απαραίτητες διευκολύνσεις. Για κάθε εξεταζόμενο συμπληρώνεται κάρτα με τα στοιχεία του, το συστηματικό και οφθαλμολογικό ιστορικό του, τα ευρήματα από τον οφθαλμολογικό έλεγχο και τυχόν πρόταση για παραπομπή σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα για περαιτέρω αντιμετώπιση.

11 Παραπομπές Ασθενών

12 Σας ευχαριστούμε!


Κατέβασμα ppt "Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα (ΚΟΜ) Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Δραστηριότητες και Προοπτικές 2010."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google