Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από μαθήτριες: Κακοκέφαλου Μαρία & Λεβιδιώτη Έλενα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από μαθήτριες: Κακοκέφαλου Μαρία & Λεβιδιώτη Έλενα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από μαθήτριες: Κακοκέφαλου Μαρία & Λεβιδιώτη Έλενα
3ο Σάββατο Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 24 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ακτών Από μαθήτριες: Κακοκέφαλου Μαρία & Λεβιδιώτη Έλενα

2 Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών
Το 3ο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA συντονίζει για ακόμη μία χρονιά στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών. Από το 1985, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων για την ανάγκη διατήρησης των ακτών μας καθαρών από τα σκουπίδια.

3 Οι κυριότεροι λόγοι της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού είναι :
να φέρει κοντά πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη με μια απλή ενέργεια καθαρισμού που επιδρά θετικά στο τοπικό περιβάλλον να δώσει την ευκαιρία της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών σε περιβαλλοντικά θέματα να στρέψει τη διεθνή προσοχή στα προβλήματα των απορριμμάτων και της ρύπανσης, ευαισθητοποιώντας έτσι κυβερνήσεις, βιομηχανίες και κοινωνίες σε περιβαλλοντικά θέματα

4 Στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2010
Το 2010 η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού Ακτών γιόρτασε 25 χρόνια διοργάνωσης! Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA, ως συντονιστής της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, προσκαλεί όλους μας να αναλάβουμε δράση και να συμβάλουμε προσωπικά στην προσπάθεια προστασίας των θαλασσών και ακτών. Μέχρι σήμερα 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή συγκεντρώνοντας πάνω από κιλά απορριμμάτων. Μόνο το 2009, η συνολική συμμετοχή ήταν εθελοντές σε 108 χώρες που συγκέντρωσαν κιλά απορριμμάτων, κυρίως αποτσίγαρα, αναπτήρες, πλαστικά, γυαλί, κουτιά αναψυκτικών, σχοινιά, μπαταρίες, οικιακές συσκευές και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί πως καταλήγει στις παραλίες.Με τη συμμετοχή όλων μας το 2010, μπορούμε να δείξουμε την ευαισθησία και την ανησυχία μας για την κατάσταση των ακτών μας.

5 Αν λοιπόν:           Πιστεύετε σε ένα καλύτερο μέλλον και καθαρότερο περιβάλλον,           Θεωρείτε ότι συμπεριφορές και συνήθειες μπορούν να αλλάξουν,           Επιθυμείτε να συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθεια για καθαρές θάλασσες και ακτές, Τότε: Γίνετε μέρος της λύσης ενός προβλήματος που μας αφορά όλους. Οργανώστε εθελοντικό καθαρισμό σε μια κοντινή σας ακτή το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα, ότι οι καθαρές θάλασσες και ακτές είναι ευθύνη όλων μας. Αν δεν μπορείτε τη συγκεκριμένη ημέρα, διαλέξτε μια άλλη ημέρα του Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, αρκεί να μας στείλετε τα αποτελέσματα.       

6 Γενικά προσέξτε τα εξής:
Φορέστε οπωσδήποτε τα γάντια σας και μην πιάνετε απορρίμματα με γυμνά χέρια. Προσέχετε τα αιχμηρά αντικείμενα (κομμένα γυαλιά, σύριγγες κ.λπ). Μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα. Μην περπατάτε στις αμμοθίνες και μην ξεριζώνετε τα φυτά  που βοηθούν να συγκρατείται η άμμος στην ακτή.           Στείλτε μας συμπληρωμένα τα Δελτία Καταγραφής, φωτογραφίες καθώς και τα ονόματα του Οργανωτή/Υπεύθυνου και των παιδιών (μέχρι 18 ετών) που τυχόν συμμετείχαν, ώστε να λάβουν Αναμνηστικά Διπλώματα. Η HELMEPA συγκεντρώνει τα Δελτία Καταγραφής από όλη την Ελλάδα και αφού τα επεξεργαστεί, στέλνει τα τελικά αποτελέσματα στο Ocean Conservancy στις Η.Π.Α. ώστε να συμπεριληφθούν στα παγκόσμια δεδομένα. Η HELMEPA μπορεί, κατόπιν συνεννόησης, να προμηθεύσει τους οργανωτές με έντυπο πληροφοριακό υλικό αλλά και να ενημερώσει σχετικά τα τοπικά ΜΜΕ. Αν επιθυμείτε να μάθετε που θα γίνουν καθαρισμοί το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το συντονισμό της HELMEPA, επικοινωνήστε μαζί μας:  

7 Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών
3ο Σάββατο Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών Το 3ο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA συντονίζει στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών. Η ημέρα αυτή είναι παγκόσμια αφιερωμένη στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων μας όσον αφορά το βαθμό καθαριότητας των ακτών που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι. Είναι μια εθελοντική δράση, συντονισμένη διεθνώς από το Ocean Conservancy των ΗΠΑ, μη κυβερνητικό οργανισμό. Από το 1986 που ξεκίνησε, 7 εκατομμύρια εθελοντές σε 135 χώρες, μάζεψαν πάνω από τόνους σκουπιδιών, σε συνολικά χιλιόμετρα ακτογραμμής!

8 Η HELMEPA προσκαλεί όλους μας που
αγαπάμε τη θάλασσα να συμβάλουμε στην προσπάθεια αυτή, οργανώνοντας από μόνοι μας καθαρισμό μιας αγαπημένης μας ακτής. Παιδιά και Δάσκαλοι Μέλη της Παιδικής HELMEPA, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σύλλογοι, Λιμεναρχεία, Λιμενικά Ταμεία, Ψαράδες, Ιδιοκτήτες Σκαφών Αναψυχής και όποιος άλλος νοιάζεται για τις θάλασσες και τις ακτές μας παρακαλούμε να επικοινωνήσει με τον Τομέα Ενημέρωσης Κοινού της HELMEPA: τηλ.: , fax:

9 Παίρνω μέρος στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτής,
επειδή: τα απορρίμματα στις ακτές προέρχονται από ανθρώπινο χέρι, oι βρώμικες θάλασσες και ακτές υποβαθμίζουν αισθητικά το παράκτιο περιβάλλον της χώρας μας, καθαρίζοντας τις ακτές από τα απορρίμματα συμβάλω στην προστασία της θαλάσσιας ζωής θέλω να είμαι και εγώ ένας από τους λίγους που κάνουν τη διαφορά, με το παράδειγμά μου ευαισθητοποιώ τους αδιάφορους, το περιβάλλον του πλανήτης μας έχει ανάγκη από συλλογική παγκόσμια δράση, οι ακτές μας είναι ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μου, της Ελλάδας.

10 10 'πράσινες' συμβουλές για την παραλία
Κάθε καλοκαίρι κατηφορίζουμε στη θάλασσα για μπάνιο. Αλλά και κάθε καλοκαίρι αφήνουμε μικρά ή μεγάλα σημάδια στο νερό και στις ακτές, που εκτός από την αισθητική μας, επηρεάζουν τη ζωή και την ισορροπία στο υδάτινο περιβάλλον. Αν στ’ αλήθεια θέλουμε το απέραντο γαλάζιο μας να συνεχίσει να είναι ζωντανό, οφείλουμε να το φροντίσουμε. Και μια καλή αρχή είναι να σταματήσουμε να το μολύνουμε απερίσκεπτα. Προσπαθούμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας, διαλέγοντας συσκευασίες που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν. Βάζουμε τα σκουπίδια στους ειδικούς κάδους. Δεν τα πετάμε στη θάλασσα, αλλά ούτε και στους δρόμους ή τους υπονόμους, γιατί είναι πιθανό να καταλήξουν -τελικά- στη θάλασσα. Δεν αφήνουμε σκουπίδια στην παραλία, ακόμα κι αν τα έχουμε μαζέψει σε σακούλα. Ο μόνος που θα περάσει να τα πάρει είναι ο άνεμος. Αφού απολαύσουμε το τσιγάρο μας με θέα το απέραντο μπλε, μαζεύουμε τα αποτσίγαρα σε ένα άδειο πακέτο τσιγάρων. Μέχρι να αποσυντεθούν, επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και βλάπτουν τα θαλάσσια είδη.   Ζητάμε από τις τοπικές αρχές να τοποθετήσουν κάδους απορριμμάτων στις ακτές και να τους διαχειρίζονται σωστά.   Αν έχουμε μηχανοκίνητη βάρκα, προσέχουμε να μη χυθούν λάδια και καύσιμα την ώρα του ανεφοδιασμού.

11 10 'πράσινες' συμβουλές για την παραλία-συνέχεια
Αν ψαρεύουμε, προτιμάμε τα μεγάλα ψάρια ή χταπόδια. Τα μικρά δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και, επομένως, δεν έχουν αναπαραχθεί. Το μέγεθος μετράει. Δεν τρώμε το γόνο των ψαριών, δηλαδή ψάρια που δεν είχαν μια πιθανότητα να αναπαραγάγουν το είδος τους. Όταν αλιεύονται ψάρια που βρίσκονται πριν την ηλικία αναπαραγωγής, η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι θα ήταν εάν είχαν την ευκαιρία να αναπαραχθούν. Δεν σπάμε τα κλαδιά των δέντρων στην παραλία για να βολευτούμε στη σκιά τους. Σκεφτείτε ότι ένας κέδρος μεγαλώνει μόλις κατά 1 εκ. το χρόνο! Αν δούμε κάποιο ζώο που χρήζει βοήθειας, επικοινωνούμε με τις τοπικές αρχές, τη WWF Ελλάς (τηλ.: ) ή, αν είναι φώκια, με τη MoM (τηλ.: ). Αφού δώσουμε το καλό παράδειγμα, με ευγενικό τρόπο ζητάμε και από τους άλλους να σεβαστούν εξίσου το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή.

12 Χρόνος που χρειάζεται να διασπαστούν τα υλικά στη φύση
1.Γυάλινο μπουκάλι: χρόνια 2.Πετονιά: 600 χρόνια 3.Πλαστικό μπουκάλι: 450 χρόνια 4.Κουτί αλουμινίου: χρόνια 5.Λαστιχένια σόλα: χρόνια 6.Νάιλον ύφασμα: χρόνια 7.Πλαστικό ποτήρι: 50 χρόνια 8.Κουτί κονσέρβας: 50 χρόνια 9.Πλαστική σακούλα: χρόνια 10.Φίλτρο τσιγάρου: 1-5 χρόνια 11.Μάλλινα ρούχα: 1-5 χρόνια 12.Κόντρα πλακέ: 1-3 χρόνια 13.Χάρτινη συσκευασία γάλακτος: 3 μήνες 14.Πυρήνας μήλου: 2 μήνες 15.Εφημερίδες: 6 εβδομάδες 16.Φλούδα πορτοκαλιού: 2-5 βδομάδες 17.Χάρτινη πετσέτα: 2-4 εβδομάδες

13 Παγκόσμια Ημέρα Ακτών Η 24η Οκτωβρίου έχει ορισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Ημέρα αφιερωμένη στις ακτές. Η Ημέρα των Ακτών είναι μια ξεχωριστή μέρα για τη Μεσόγειο. Σκοπός της είναι να ενημερωθεί ο κόσμος περισσότερο καθώς και οι ιθύνοντες για την αξία των ακτών. Είναι μια γιορτή για τη ζωή που υπάρχει στις ακτές. Είναι μια μέρα αφιερωμένη στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των ακτών της αλληλεπίδρασής τους με τον ανθρώπινο πολιτισμό και τις κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες σ' αυτές. Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στην ομορφιά των ακτών, η ακτή ως μέρος κατοικίας του μισού παγκόσμιου πληθυσμού και ως προορισμός διακοπών για τους περισσότερους τουρίστες, η ακτή ως πηγή εμπνεύσεως και δημιουργίας. Τέλος, η ημέρα των ακτών είναι αφιερωμένη στο πως θα θέλαμε να διατηρήσουμε τις ακτές μας για το μέλλον.

14 Γι’ αυτό λοιπόν: Ευχαριστούμε!!


Κατέβασμα ppt "Από μαθήτριες: Κακοκέφαλου Μαρία & Λεβιδιώτη Έλενα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google