Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΧΑΣΚΑΡΗΣ

2 Προβλήματα των νέων στο σχολείο
Το θέμα αυτό αποτελεί μείζον ζήτημα, αφού σχετίζεται με τα παιδιά και την υγιή συναισθηματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη, με τις ανησυχίες τους, τους φόβους τους, τις πικρίες τους, τα «θέλω» τους, τις απογοητεύσεις τους, τις επιθυμίες τους, τις προσδοκίες τους, τις γενικότερες αναζητήσεις τους. Σχετίζεται ακόμα με τους περιορισμούς που τους θέτει το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον, την ιδιαίτερη εξελικτική φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκονται, τα προσωπικά τους προβλήματα σε συνδυασμό με την προσπάθεια να κάνουν σεβαστή την προσωπικότητά τους, να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στον χώρο και να θωρακίσουν και να προστατεύσουν τον εαυτό τους .

3 Ένα απo τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο σχολείο είναι η βια και ο σχολικός εκφοβισμός,που στις μέρες μας έχει αυξηθεί πολύ. Φαινόμενα μαζικής ή ατομικής βίαιης συμπεριφοράς στο σχολείο, όπως εκφοβισμός μαθητών και καθηγητών στους σχολικούς χώρους, κλοπές, σοβαροί τραυματισμοί, βανδαλισμοί, καταστροφές κλπ. τείνουν να γίνουν καθημερινή συνήθεια.Όχι μόνο οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί νιώθουν να απειλούνται από την καθημερινή βία. Η σχολική βια παρουσιάζει σε κάθε κοινωνία διαφορετική μορφή και έκταση.

4 Στις περισσότερες κοινωνίες τα φαινόμενα βίας ξεκινούν από μια ήπια μορφή παραβατικότητας και εξελίσσονται σταδιακά μέχρι των φαινομένων της οπλοφορίας και των εγκληματικών ενεργειών. Στην Ελλάδα η συμμετοχή των εφήβων μαθητών σε πράξεις βίας και ειδικότερα της βίας στους σχολικούς χώρους εξελίσσεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

5 <<Η υποχρεωτική φοίτηση δημιουργεί μια σειρά σοβαρών προβλημάτων σχετικά με τους στόχους της ζωής γι’αυτούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις. Για τους καλούς μαθητές το σχολείο είναι ένα είδος γέφυρας μεταξύ του κόσμου του παιδιού και αυτού των ενηλίκων .Για τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μάθουν γράμματα,το σχολείο είναι ο τόπος όπου πιθανά ξεκινά η πάλη εναντίον της κοινωνίας>> καθηγητής S. Toby

6 Για πολλά παιδιά που τα πήγαν άσχημα στο σχολείο η μεγαλη ανακούφιση έρχεται όταν μπαίνουν στον κόσμο των ενηλίκων και υποχρεώνονται να κερδίσουν την ζωή τους και ίσως άκομη να συντηρήσουν μια οικογένεια . Τότε νιώθουν νέες χαρές και ενισχύσεις για τις προσπάθειες τους και δοκιμάζουν μεγαλη έκπληξη όταν ανακαλύπτουν ότι πράγματι είναι σε θέση να δουλέψουν σκληρά. Η πίεση για επιτυχία που πολλές φορές αισθά- νονται τα παιδιά στο σχολείο είναι τεράστια και το τίμημά της είναι βαρύ.

7 Ο ρόλος της οικογένειας και των δασκάλων
Η οικογένεια δε μαθαίνει πάντα τα παιδιά να σέβονται πρώτα τον εαυτό τους ,έτσι ώστε να μπορέσουν να σεβαστούν το συμμαθητή τους, το δάσκαλό τους, το σχολείο τους, το περιβάλλον καθώς και ό,τι σχετίζεται μαζί τους, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν με ισορροπία και καλή συναισθηματική και ψυχική υγεία. Οι γονείς και οι δάσκαλοι που έρχονται σε άμεση επαφή μαζί με τους νέους δεν γίνονται πάντα φωτεινά παραδείγματα και δεν αποτελούν πρότυπα γι΄αυτά ή όταν αυτό γίνεται , τα παιδιά αφομοιώνουν ευκολότερα τα αρνητικά ερεθίσματα που λαμβάνουν, ίσως γιατί είναι ευκολότερο να ανταποκριθούν σε αυτά.

8 Ποιοι μπορούν να βοηθήσουν τους νέους;

9 Γονείς Οι γονείς οφειλουν να μάθουν στο παιδί τους να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του έτσι ώστε να δέχεται χωρίς καμιά αντίρρηση τις συνέπειες των πράξεων του. Θα πρέπει επίσης να επαινούν το παιδι ,όπου και όποτε χρειαστεί. Θα πρέπει να διδάσκουν στο παιδί τους τον αυτοέλεγχο της συμπεριφοράς και του θυμού του. Θα πρέπει να συζητάνε με το παιδί και να μαθαίνουν τα πράγματα τα οποία το απασχολούν και να ακούνε αυτά που έχει να τους πει. Τέλος θα πρέπει να εξασφαλίζουν συναισθηματική σταθερότητα και ασφάλεια στο παιδί.

10 Σχολείο Οι καθηγητές πρέπει να εκφράζουν τη γνώμη τους επιχειρηματολογώντας έτσι ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την κρίση τους και τις δικές τους θέσεις, να τους αισθανθούν δίπλα τους ως συμμάχους τους, βοηθούς τους και όχι ως εχθρούς που θέλουν να τους “τσαλακώσουν” και να τους ποδοπατήσουν την ύπαρξη για να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους ή την αλαζονεία τους.

11 Γραμμές Ψυχολογικής Υπόστηριξης
Εκτός από τους γονείς και το σχολείο υπάρχουν πολλές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για τους νέους. Σ΄αυτές τις γραμμές μπορούν να απευθυνθούν και να βρούν στήριξη από έμπειρους ψυχολόγους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έτσι ώστε οι νέοι να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.

12 Γενικά χαρακτηριστικά της εφηβείας Ψυχολογικά προβλήματα
Γενικά χαρακτηριστικά της εφηβείας Ψυχολογικά προβλήματα Η εφηβεία ως μια περίοδος δραματικών μεταβολών περιλαμβάνει πολλές καινούργιες εμπειρίες και αλλαγές. Στους εφήβους συχνά αρέσουν και τα δυο: 1)η ελευθερία του ενηλίκου 2) η προστασία που απολαμβάνουν ως παιδιά

13 Ίσως σε καμία άλλη περίοδο της ζωής τους τα παιδιά δεν χρειάζονται τόσο την συναισθηματική υποστήριξη των γονιών τους όσο κατά την διάρκεια της εφηβείας. Ο ρόλος των γονέων θα μεταβληθεί κατά ένα ιδιαίτερο λεπτό τρόπο:καθώς ο έφηβος ωριμάζει ,οι γονείς πρέπει να γίνουν πιο διακριτικοί και διαλλακτικοί στην επιτήρηση και καθοδήγηση.

14 Τα προβλήματα κατά την περίοδο της εφηβείας
Η πρώτη κατηγορία προβλημάτων που χαρακτηρίζεται από τους ψυχολόγους με τον όρο συναισθηματικές διαταραχές παρουσιάζεται σε ένα 2,5 % περίπου των παιδιών της προ-εφηβικής ηλικίας. Η πιθανότητα εμφάνισης τους αυξάνεται κάπως στην εφηβεία . Τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια παρουσιάζονται περίπου τα ίδια ποσοστά . Στα περισσότερα παιδιά εμφανίζονται τέτοιου είδους προβλήματα για σύντομο χρονικό διάστημα και σε συγκεκριμένες περιόδους ενώ αργότερα ελαχιστοποιούνται η εξαφανίζονται εντελώς.

15 Οι επιπτώσεις Αποτέλεσμα των αρνητικών συναισθημάτων που υπάρχουν στους εφήβους κατά την εφηβική περίοδο είναι οι αυτοκτονίες που σύμφωνα με έρευνες αλλά και με βάση τα πρόσφατα περιστατικά, μαρτυρούν αυξητική τάση, γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίζει και να μας κινητοποιεί, όταν εντοπίζουμε δείγματα πεσιμισμού στην παιδική συμπεριφορά.

16 Η αυτοκτονία των παιδιών και των εφήβων έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι είναι ένας σπάνιος τρόπος θανάτου για τα παιδιά. Πάντως, το 12% του συνόλου των θανάτων στην εφηβεία αποδίδεται σε αυτοκτονία, ενώ το 7% με 10% των εφήβων, ηλικίας 15 με 17 ετών, κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας τουλάχιστον στη ζωή τουςμία φορά .

17 Τέλος οι απόπειρες αυτοκτονίας των εφήβων κοριτσιών ξεπερνούν κατά πολύ αυτές των αγοριών. Ίσως σχετίζεται με την αύξηση χρήσης αλκοόλ και είναι πιθανότατα συνδεδεμένο κατά κάποιο τρόπο με την αύξηση των συζυγικών προβλημάτων και διαζυγίων .

18 Η κατάθλιψη στους νέους
Ορισμός: Η κατάθλιψη είναι ένα συχνό συνοδευτικό φαινόμενο τάσεων αυτοκτονίας, η όποία συνδέεται με συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς καθώς και με αντίστοιχη σωματική και κοινωνική πίεση. Άλλωστε γι΄αυτό αποτελεί την πιο συχνή αιτία θανάτου στους μεγαλύτερους εφήβους , μεταξύ ετών . Διάγνωση:Η διάγνωση της κατάθλιψης κατά την περίοδο της εφηβείας είναι δύσκολη γεγονός που συνδέεται αφενός με την στάση του έφηβου, που δεν ζητά ο ίδιος βοήθεια για τα προβλήματα του ,και αφετέρου με εκείνη των ενηλίκων, γονέων, δασκάλων και ιατρών που παρατηρούν περισσότερο τις διαταραχές της συμπεριφοράς και όχι το άγχος η τα καταθλιπτικά συναισθήματα του εφήβου.

19 Τα συμπτώματα : Εμφανή θλίψη σε αντίθεση με προηγούμενες συμπεριφορές.
Εμφανή θλίψη σε αντίθεση με προηγούμενες συμπεριφορές. Κατά περιόδους αντιδράσεις τρομερού εκνευρισμού, θυμού, εχθρότητας. Αίσθημα ενοχής και έλλειψη εκτίμησης για τον εαυτό του . Άρνηση να πλυθεί και να κάνει μπάνιο . Ανάλωση πολλών ωρών της ημέρας στο κρεβάτι ή στον καναπέ. Το παιδί μπορεί να κοιτά το ταβάνι συνέχεια.....

20 Επιπτώσεις : Τα παιδιά που έχουν περάσει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο είναι πολύ πιθανό στα επόμενα πέντε χρόνια να εμφανίσουν ένα δεύτερο επεισόδιο. Η κατάθλιψη στην παιδική ηλικία μπορεί να προοιωνίζει σοβαρότερες καταστάσεις κατά την ενήλικη ζωή. Η κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους είναι συνδεδεμένη με τον αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

21 Στην πλειοψηφία τους όμως οι έφηβοι παρόλο που τα αρνητικά συναισθήματα και τα αισθήματα κατωτερότητας φτάνουν στο αποκορύφωμα κατά την διάρκεια της εφηβείας δείχνουν γενικά να είναι σχετικά ευτυχισμένοι και σίγουροι και να μην είναι τα θύματα μιας σοβαρής κατάθλιψης η άλλης συναισθηματικής διαταραχής .Η εφηβεία δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο τρομερή όσο φημίζεται.

22 Βιβλιογραφία www.otyposnews.gr www.vlioras.gr www.hamogelo.gr
Ψυχολογικά προβλήματα σχολικής και εφηβικής ηλικίας,Hebert


Κατέβασμα ppt "ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google