Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Συμβουλευτική – Mentoring μαθητών στα πλαίσια προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας στη Τεχνική Εκπαίδευση» Φαίδων Κυδωνιάτης, Επιχειρηματίας, Υπεύθυνος της.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Συμβουλευτική – Mentoring μαθητών στα πλαίσια προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας στη Τεχνική Εκπαίδευση» Φαίδων Κυδωνιάτης, Επιχειρηματίας, Υπεύθυνος της."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Συμβουλευτική – Mentoring μαθητών στα πλαίσια προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας στη Τεχνική Εκπαίδευση» Φαίδων Κυδωνιάτης, Επιχειρηματίας, Υπεύθυνος της Ομάδας Μεντόρων Επιχειρηματικότητας της ΜΚΕ ΑΣΠΑΙΤΕ

2 Η έννοια του Mentoring Στην ελληνική μυθολογία ο Μέντορας (Μέντωρ) ήταν ένα πρόσωπο της Οδύσσειας στο οποίο ο Οδυσσέας εμπιστεύθηκε «τα του οίκου του» όταν έφευγε για τον Τρωικό Πόλεμο.ελληνική μυθολογίαΟδύσσειας ΟδυσσέαςΤρωικό Πόλεμο Τη μορφή του Μέντορα έπαιρνε η θεά Αθηνά σε πολλές περιστάσεις, όπως για να συνοδεύσει τον Τηλέμαχο στην Πύλο και στη Σπάρτη σε αναζήτηση του πατέρα του, ή για να προστρέξει σε βοήθεια του Οδυσσέα κατά τη «μνηστηροφονία», δηλαδή την εξόντωση των μνηστήρων της ΠηνελόπηςΑθηνά ΤηλέμαχοΠύλοΣπάρτηΠηνελόπης Ο Γάλλος συγγραφέας Φρανσουά Φενελόν, στο έργο του Les Aventures de Telemaque («Οι περιπέτειες του Τηλέμαχου», 1699) παρουσιάζει τον Μέντορα-Αθηνά να συνοδεύει τον Τηλέμαχο στο ταξίδι του, να του δίνει κατευθύνσεις με τη φιλική γνώμη του και να τον επαναφέρει τελικώς κοντά στον πατέρα του, τον Οδυσσέα.Φρανσουά Φενελόν Με αυτό τον τρόπο, η λέξη «μέντορας» στη γαλλική, από αυτή σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, και ως «μερικό» αντιδάνειο και στη νέα ελληνική, σημαίνει και γενικά τον σύμβουλο και φίλο που δρα ως πνευματικός οδηγός και καθοδηγητής. Στην αγγλική γλώσσα υπάρχουν και τα παράγωγα mentoring, mentorship, mentoree / mentee.

3 Συμβουλευτική –Mentoring (1) Οι μέντορες της ΑΣΠΑΙΤΕ θα είναι μια ομάδα ειδικευμένων συμβούλων, στελεχών επιχειρήσεων ή επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στους φοιτητές των τμημάτων. Οι μέντορες κατευθύνουν τις ομάδες εργασίας των φοιτητών σε ρεαλιστικά και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια. Πιο συγκεκριμένα τα καθήκοντα του μέντορα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της ΜΚΕ θα είναι τα εξής: Επιβλέπει και συντονίζει την συγγραφή των εργασιών συγκεκριμένων ομάδων φοιτητών σε άμεση συνεργασία με τον Διδάσκοντα Παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στα μαθήματα επιχειρηματικότητας και στην κατάρτιση BUSINESS PLAN από τους φοιτητές ως εργασίας στα πλαίσια των μαθημάτων Οργανώνει συναντήσεις με τις ομάδες των φοιτητών στις οποίες συζητά προβλήματα που εμφανίζουν τα επιχειρηματικά σχέδια των φοιτητών και δίνει ανατροφοδότηση (feed back) Συμπληρώνει ειδικά έντυπα καταγραφής δραστηριοτήτων Παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα ανάπτυξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και στην κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων σε αποφοίτους οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της ΜΚΕ.

4 Συμβουλευτική –Mentoring (2) Οι ομάδες θα συναντιούνται όποτε κρίνεται απαραίτητο με το μέντορα και θα λαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα: Προϊόντων και υπηρεσιών που θα παράγει η επιχείρηση Ανάλυση Κλάδου – Αγοράς που θα δραστηριοποιηθεί η επιχείρηση Ανάλυσης της γενικής κατάστασης της αγοράς και συσχέτισης με το αντικείμενο της εικονικής Ανταγωνισμού Τιμολογιακής Πολιτικής & Ανάπτυξης Πωλήσεων Διαφήμισης & Δημοσίων Σχέσεων Οργάνωσης παραγωγής Διοίκηση/ Διαχείριση (Management) Ανθρώπινου Δυναμικού Σύνταξης και Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων

5 Σύστημα Αξιολόγησης Mentoring Τα στελέχη επιχειρήσεων που επιλέχθηκαν να λειτουργήσουν ως μέντορες επιχειρηματικότητας αξιολογούν τα επιχειρηματικά σχέδια με τα εξής πέντε βασικά κριτήρια: Πρωτοτυπία – Καινοτομία Ιδέας, Πληρότητα Επιχειρηματικού Σχεδίου, Ρεαλισμός – Βιωσιμότητα Σχεδίου, Αξιοποίηση Υποστηρικτικού Υλικού, Συνεργασία – Ομαδικότητα κατά την εκπόνηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου από τα μέλη της κάθε ομάδας.

6 Κριτήρια Αξιολόγησης Στο κάθε κριτήριο αποδίδεται ένας βαθμός από το ένα έως το τρία αναλόγως της σημαντικότητας και βαρύτητας που του αποδίδεται στη διαδικασία κατάρτισης του κάθε επιχειρηματικού σχεδίου.

7 Πληρότητα Επιχειρηματικού Σχεδίου Η Πληρότητα Επιχειρηματικού Σχεδίου ως κριτήριο αναφέρεται στον σχεδιασμό του επιχειρηματικού σχεδίου, στην επαγγελματική γραφή του, στον όλο τρόπο παρουσίασης και στο κατά πόσο καταφέρνει να συμπυκνώσει όλο το νόημα της ιδέας που προτείνεται για τη νέα επιχείρηση. Σε αυτό το κριτήριο και στην συγκεκριμένη φάση δίνεται παραπάνω έμφαση για να επιβραβευθούν οι επιμελείς φοιτητές και αυτοί που ήταν συνεπείς στη διαχείριση του χρόνου προετοιμασίας του σχεδίου. Τα επιχειρηματικά σχέδια εξετάζονται όχι μόνο ως σύνολο, αλλά και το κάθε μέρος τους χωριστά.

8 Ρεαλισμός – Βιωσιμότητα Σχεδίου Ο Ρεαλισμός – Βιωσιμότητα Σχεδίου ως κριτήριο, εξετάζει αφενός την δυνατότητα των επιχειρηματικών σχεδίων να έχουν υψηλές πιθανότητες επιβίωσης πέρα των τριών και των πέντε ετών και αφετέρου τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζονται τα business plan να είναι αληθινά και να βασίζονται σε πραγματικές συνθήκες και τιμές αγοράς. Για παράδειγμα το ενοίκιο ενός χώρου γραφείου να βασίζεται σε σχετική έρευνα στην κτηματαγορά ή σε περίπτωση δανεισμού να υπάρχουν τα σωστά επιτόκια (επιχειρηματικά και όχι στεγαστικά. Επίσης, προκειμένου ένα σχέδιο να είναι ρεαλιστικό δεν θα πρέπει να απουσιάζουν βασικά έξοδα όπως νομικά και άλλα έξοδα ίδρυσης, λογαριασμοί κτλ.

9 Αξιοποίηση Υλικού – Συνεργασία Ομαδικότητα Η Αξιοποίηση Υποστηρικτικού Υλικού αναφέρεται στο κατά πόσον οι ομάδες των φοιτητών χρησιμοποιούν επαρκώς το οικονομικό λογισμικό που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες κατάρτισης των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Η Συνεργασία – Ομαδικότητα ως κριτήριο αναφέρεται στη δυνατότητα των ατόμων που απαρτίζουν την ομάδα κατάρτισης του επιχειρηματικού σχεδίου να μπορούν να συντονιστούν επαρκώς μεταξύ τους ώστε το business plan που θα προκύψει να είναι καρπός ομαδικής εργασίας και όχι προϊόν ατομικών προσπαθειών ορισμένων μόνο μελών της ομάδας ενώ τα υπόλοιπα μέλη να παραμείνουν αδρανή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυτό θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την ομάδα.


Κατέβασμα ppt "«Συμβουλευτική – Mentoring μαθητών στα πλαίσια προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας στη Τεχνική Εκπαίδευση» Φαίδων Κυδωνιάτης, Επιχειρηματίας, Υπεύθυνος της."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google