Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΡΑΜΟΥΖΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΤΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Τοπική οικονομία – Μελλοντικές μορφές απασχόλησης» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Βαρόπουλος Δημοσθένης,Μαθηματικός,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΡΑΜΟΥΖΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΤΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Τοπική οικονομία – Μελλοντικές μορφές απασχόλησης» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Βαρόπουλος Δημοσθένης,Μαθηματικός,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΡΑΜΟΥΖΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΤΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Τοπική οικονομία – Μελλοντικές μορφές απασχόλησης» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Βαρόπουλος Δημοσθένης,Μαθηματικός, Διευθυντής Τερνιώτη Γεωργία, Φιλόλογος Σχολικό Έτος 2002-2003

2 Σκοποί υλοποίησης προγράμματος: 1. Πληροφόρηση των μαθητών για την τοπική οικονομία και τις μελλοντικές μορφές απασχόλησης. 2. Συμβολή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών. 3. Πληροφόρηση και ενεργοποίηση των μαθητών. 4. Ενεργοποίηση των μαθητών για την υιοθέτηση ενός καινούργιου προτύπου συμπεριφοράς

3 Στόχοι της υλοποίησης του προγράμματος: Η σωστή ενημέρωση των μαθητών θα τους οδηγήσει σε λήψη σωστών αποφάσεων για το μέλλον τους και τις σπουδές ή την επιλογή επαγγέλματος. Επίσης να ενημερωθούν για τους ρυθμούς ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας ώστε στο μέλλον να βρουν άμεσα εργασία και να επιτύχουν επαγγελματικά και οικονομικά, με οφέλη σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

4 Α΄ ΜΕΡΟΣ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ

5 1.1. Θέση – Έκταση - Όρια Ο Δήμος Αστακού καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Επαρχίας Ξηρομέρου. Είναι ο μεγαλύτερος Δήμος του Ξηρομέρου με έκταση 349.099 χιλιάδες στρέμματα. Δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, βόρεια συνορεύει με τους Δήμους Αλυζίας, Μεδεώνος και Φυτειών, ανατολικά με το Δήμο Στράτου και νότια με το Δήμο Οινιάδων.

6 1.2. Έδρα – Δημοτικά Διαμερίσματα Ο Δήμος Αστακού απαρτίζεται από 12 Δημοτικά Διαμερίσματα: Αστακός – Καραϊσκάκης – Βασιλόπουλο – Βλυζιανά – Μαχαιράς – Μπαμπίνη – Σκουρτού – Χρυσοβίτσα – Πρόδρομος – Αγράμπελα – Στρογγυλοβούνι (οικισμός Βλυζιανίτικα Πηγάδια) – Παλαιομάνινα.

7 1.3. Ιστορικά στοιχεία Τέως Δήμος της Επαρχίας Βάλτου. Κατά το 1846 ο Δήμος Αστακού είχε 3088 κατοίκους. Περιλάμβανε τα εξής χωριά: Αστακός έδρα, 994 κάτοικοι Δραγαμέστο, 385 κάτοικοι Βασιλόπουλο, 368 κάτοικοι Βλυζιανά, 249 κάτοικοι Μαχαιρά, 197 κάτοικοι Χρυσοβίτσα, 239 κάτοικοι Πρόδρομος, 226 κάτοικοι Σκουρτού, 386 κάτοικοι

8 1.3. Ιστορικά στοιχεία Το 1890 ο Δήμος Αστακού είχε 5.366 κατοίκους, Δήμος Β΄ Τάξης με Β.Δ. 27 Νοεμβρίου 1840. Επαρχία Βονίτσης. Ήταν έδρα με τελωνείο Β΄Τάξης στο οποίο υπαγόταν και το υποτελωνείο του Μύτικα, όπως επίσης και το τελωνιακό φυλάκιο του Αγίου Παντελεήμονα. Είχε ακόμη Ειρηνοδικείο, Ταχυδρομείο, Τηλεγραφείο, Υποταμείο, Ελληνικό Σχολείο. Περιλάμβανε τα παρακάτω χωριά: Έδρα: Αστακός, 1544 κάτοικοι, Άγιος Παντελεήμονας (όρμος) τελωνειακό Φυλάκειο, Άγιος Δημήτριος (Μονή διαλελυμένη), Άγιοι Ταξιάρχες (Μετόχιο), Άγιος Αθανάσιος, Αγράμπελο, κ.241, Βασιλόπουλο κ.535, Βλυζανά κ. 349, Γαλιτσά ή Γουριώτισσα κ. 405, Δραγαμέστος κ.667, Κοίμηση της Θεοτόκου (Μονή διαλελυμένη), Μάνινα Βλυζανών κ. 128, Μαχαιρά κ.229, Μετόχιο Φανερωμένης, Μονή Προφήτη Ηλία, Πρόδρομος κ.444, Σκουρτού κ. 291, Στουρνάριζο κ. 116, Χρυσοβίτσα κ. 301.

9 1.3. Ιστορικά στοιχεία Από το 1998 ο Αστακός αποτελεί την έδρα του Νεοσύστατου Καποδιστριακού Δήμου Αστακού.

10 1.4. Γεωγραφικά χαρακτηριστικά Γεωμορφολογία Ο Δήμος Αστακού είναι κυρίως ορεινός – ημιορεινός και δευτερευόντως πεδινός Δήμος. Χαρακτηριστικό του ανάγλυφου του Δήμου είναι οι ορεινοί όγκοι με κατεύθυνση από βόρεια προς δυτικά με κυριότερο το ορεινό όγκο Βελούτσα που απολήγει στο Ιόνιο πέλαγος. Χαμηλότεροι ορεινοί όγκοι είναι αυτοί που καταλαμβάνουν δυτικό και κεντρικό τμήμα του Δήμου, οι Βελαώρες.

11 1.4. Γεωγραφικά χαρακτηριστικά Γεωμορφολογία Η πεδινή έκταση του Δήμου οριοθετείται από τις λεκάνες που σχηματίζονται μεταξύ των Δ.Δ. Αστακού – Καραϊσκάκη – Βασιλόπουλου, των παλαιών οικισμών Βασιλόπουλου – Καραϊσκάκη, Μαχαιράς – Μπαμπίνης – Σκουρτούς, Χρυσοβίτσας – Προδρόμου – Αγραμπελων – Στρογγυλοβουνίου – Πηγαδιών, Παλαιομάνινας, Σκουρτούς (Γαλιτσά) – λίμνης Οζερού, του Βάλτου και τμήματος του μεγάλου και αρδεύσιμου κτήματος Λεσινίου.

12 1.4. Γεωγραφικά χαρακτηριστικά Ακτογραφία Ο Δήμος Αστακού βρέχεται νότια και δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος. Χαρακτηριστικό του κόλπου του Αστακού είναι οι πολλοί όρμοι – καταφύγια, ο μύχος του κόλπου του Αστακού, όπου είναι κτισμένη και η ομώνυμη πόλη του Αστακού, οι πολλές ακτές και οι θαυμάσιοι ψαρότοποι.

13 1.4. Γεωγραφικά χαρακτηριστικά Υδρογραφία Λόγω των αρκετών βυθισμάτων είναι σχετικά πλούσιος σε υδρογραφικά στοιχεία, αφού επιπροσθέτως διαρρέεται και από τον Αχελώο ποταμό, στα όρια του Δ.Δ. της Παλαιομάνινας.

14 1.4. Γεωγραφικά χαρακτηριστικά Κλίμα Το κλίμα διαφοροποιείται ελάχιστα από ψυχρό στα ορεινά Δ.Δ. και ήπιο στα υπόλοιπα Δ.Δ. Οι χιονοπτώσεις είναι σπάνιες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί αρκετά οι πολλές βροχοπτώσεις των παρελθόντων ετών. Έτσι λόγω του ήπιου χαρακτήρα του κλίματος που επικρατεί στην ευρύτερη του Δήμου Αστακού περιοχή και ιδιαίτερα στην πεδινή ζώνη, δικαιολογείται η τόσο μεγάλη ενασχόληση των κατοίκων με την κτηνοτροφία, αλλά και η παρουσία πολλών κτηνοτρόφων από την Ήπειρο, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο του έτους.

15 1.4. Γεωγραφικά χαρακτηριστικά Βιότοποι – Οικοσυστήματα Πλούσιος σε οικοσυστήματα ο Δήμος Αστακου, σημαντικότεροι των οποίων είναι: -Κτήμα Λεσινίου -Βαλτί΄:Εκβολές Βαλτιού και Φραξιάς -Θαλάσσιο σύμπλεγμα Εχινάδων Νήσων -Δάσος Βαλανιδιάς - Το δάσος της Μάνινας - Κόλπος Αστακού - Όρμος Αγίου Παντελεήμονα - Οι παραλίες: Μαραθιάς – Ασπρογιάλι – Βελά - Ο Αχελώος (Παλαιομάνινα) - Πηγές Λάμπρας (Άγιος Δημήτριος)

16 1.4. Γεωγραφικά χαρακτηριστικά Υπέδαφος: Γεωλογία Στη γεωλογική κατασκευή του Δήμου παίρνουν μέρος τα παρακάτω πετρώματα: Α. Πετρώματα ορεινής ζώνης: άσπροι ασβεστόλιθοι σε λεπτά στρώματα, σχιστόλιθοι,μάργες. Β. Φλύσχης της Ιονίου ζώνης δηλ. μάργες, ψαμίτες, άργιλοι. Γ. Πετρώματα Ιονίας ορεινής ζώνης: γύψοι, άσπροι ασβεστόλιθοι. Δ. Κροκαλοπαγή πετρώματα.

17 1.4. Γεωγραφικά χαρακτηριστικά Ορυκτός πλούτος Ο ορυκτός πλούτος του Δήμου είναι περιορισμένος. Μάρμαρα Αστακού: Νταμάρια με μάρμαρο με τα οποία έχει επενδυθεί το εσωτερικό της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα, οι αίθουσες του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία και άλλα αθηναϊκά μέγαρα. Τα νταμάρια του Αστακού έβγαζαν κάποτε τις περίφημες λιθογραφικές πλάκες και υπήρξε μάλιστα στην περιοχή, γερμανικής ιδιοκτησίας εργαστάσιο επεξεργασίας τους. Η παραγωγή του διοχετευόταν στη Γερμανία. Μετά το 1940 τα νταμάρια του Αστακού έπαψαν να βγάζουν λιθογραφικές πλάκες, αλλά συνέχισαν την παραγωγή μαρμάρων.

18 1.4. Συμπεράσματα -Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Δήμου Αστακού περιγράφουν και το φυσικό πλαίσιο ανάπτυξης της οικονομικής του ενότητας. - Όπως περιγράψαμε παραπάνω, στο Δήμο κυριαρχούν οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι (Ακαρνανικά Όρη) -Ο Δήμος έχει επίσης εκτεταμένη επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο (Ιόνιο Πέλαγος). -Κύρια χαρακτηριστικά του Δήμου είναι η ύπαρξη σημαντικών βιότοπων, οικοσυστημάτων και αναξιοποίητων υδάτινων πόρων. Πρόκειται για χαρακτηριστικά τα οποία δε συναντώνται εύκολα σε άλλους δήμους του Νομού Αιτωλ/νίας και της χώρας.

19 1.5. Πληθυσμιακή εξέλιξη του Δήμου

20 1.5. Εξέλιξη ενεργού πληθυσμού Ο ενεργός πληθυσμός του Δήμου Αστακού και του Νομού, από 14-65 ετών (κατά την ΕΣΥΕ) μέχρι το 1980 είναι μεγαλύτερος από ότι στη χώρα. Αυτό οφείλεται μάλλον στο ότι ο Δήμος Αστακού, όπως και ο Νομός επηρεάστηκαν λιγότερο από τη μετανάστευση της περιόδου 1961-1981 από ότι η υπόλοιπη χώρα. Την περίοδο 1971-1981 το ποσοστό ανεργίας σε επίπεδο Δήμου Αστακού ήταν 4%, σημαντικά μικρότερο από αυτό που επιτηρείται σε επίπεδο επικράτειας. Την ίδια όμως δεκαετία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς η ανεργία των νέων 14-25 ετών, από 16% το 1971 σε 65% το 1981. Συντριπτικό ποσοστό ανεργίας κατέχουν οι γυναίκες, λόγω του συντηρητικού της δομής της τοπικής κοινωνίας. Τη δεκαετία 1991 – 2001 οι παραπάνω δείκτες αυξ’ανονται δραματικά, λόγω της αύξησης του ρυθμού γήρανσης του πληθυσμού και της αιμορραγίας του πληθυσμού στις παραγωγικές ηλικίες με μείωση του ενεργού πληθυσμού σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό του Δήμου. Το φαινόμενο της γήρανσης εξακολουθεί και στα επόμενα χρόνια με δυσμενή αποτελέσματα στη δημογραφική εξέλιξη αλλά και την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου.

21 1.5. Μορφωτικό επίπεδο Από στοιχεία της ΕΣΥΕ το μορφωτικό επίπεδο είναι χαμηλό, χαμηλότερο μάλιστα από το μέσο εθνικό όρο. Με στοιχεία μέχρι το 1981 το ποσοστό πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών του Δήμου, όπως και του Νομού παρουσι’αζεται σταθερά υποδιπλάσιο του αντίστοιχου εθνικού ποσοστού. Το 1981 το 77% του πληθυσμού του Δήμου είχε μορφωτικό επίπεδο Δημοτικού σχολείου και κάτω. Το ποσοστό αποφοίτων Μέσης Εκπαίδευσης ήταν υποτριπλάσιο του αντίστοιχου εθνικού. Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού που στερείται χρησίμων ειδικοτήτων για την ανάπτυξη, αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια ανάπτυξης. Έτσι εκτός της γήρανσης, το ανθρώπινο δυναμικό παρουσιάζεται χαμηλής «ποιοτικά» σύνθεσης, όσον αφορά τα δυναμικά επαγγέλματα και το μορφωτικό επίπεδο είναι υποχρεωμένο να περιμένει «άνωθεν» κατευθύνσεις για την πρόοδό του. Απόδειξη των παραπάνω είναι και η αδυναμία απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι σημαντικότερες ωστόσο επενδύσεις μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην περιοχή, στον ιδιωτικό τομέα είναι οι υδατοκαλλιέργειες και στο δημόσιο τομέα η κατασκευή της ΝΑΒΙΠΕ.

22 Β΄ ΜΕΡΟΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΣΤΑΚΟΥ

23 2.1. Δίκτυο Συγκοινωνιών - Μεταφορών Κύριο χαρακτηριστικό των μεταφορών στο Δήμο είναι η μονομερής ανάπτυξη των οδικών μεταφορών, ενώ έχουν παραμεληθεί εντελώς οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Το οδικό δίκτυο, που παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα καθώς και η μεγάλη έκταση του Δήμου, η διασπορά των οικισμών και το ανάγλυφο του εδάφους κάνουν επιτακτική την ανάγκη κατασκευής μεγάλου μήκους οδικού δικτύου.

24 2.1. Οδικό δίκτυο Βασικότεροι επαρχιακοί άξονες που ενώνουν το Δήμο με τα κέντρα του Νομού είναι: Α. Ο άξονας Αστακού – Μεσολογγίου Β. Ο άξονας Αστακού – Φυτειών – Αγρινίου Γ. Ο άξονας Αστακού – Σκουρτούς – Αγρινίου Δ. Ο άξονας Αστακού – Παλαίρου – Βόνιτσας Μεγαλύτερη σημασία για το Δήμο έχει η κατασκευή του οδικού άξονα Αστακού – Αγρινίου, που συνδέει το Αγρίνιο με το υπό ανάπτυξη λιμάνι ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Ατσακού, που εξυπηρετεί τη σύνδεση Αιτωλ/νίας και Ευρυτανίας με Ιθάκη και Κεφαλλονιά. Απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των δημοτών είναι η καρτασκευή της οδικής αρτηρίας Αστακού – Σκουρτούς – Αγρινίου, που διανοίχθηκε από τον τέως κοινοτάρχη Σκουρτούς Χ. Παυλίστα, προ δεκαετίας. Τέλος ανακατασκευή του διαδημοτικού άξονα Αστακού – Παλαιομάνινας θα φέρει την Παλαιομάνινα πιο κοντά στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ.

25 2.1. Αστική συγκοινωνία Η εσωτερική αστική συγκοινωνία που συνδέει καθημερινά την έδρα του Δήμου με τα δημοτικά διαμερίσματα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

26 2.2.Οικιστική υποδομή Οι οικιστικές ανάγκες της έδρας του Δήμου κατά την περασμένη δεκαετία ήταν αυξημένες. Σήμερα παρατηρείται στασιμότητα στη ζήτηση εξαιτίας του υψηλού κόστους στην αγορά κατοικίας. Στους αγροτικούς οικισμούς υπάρχουν εγκαταλελειμμένα και κατεστραμμένα σπίτια. Κάποια δημοτικά διαμερίσματα στερούνται πόσιμου νερού (Βλυζιανά), σε άλλα υπάρχει έλλειψη (Μπαμπίνη – Σκουρτού – Πρόδρομος – Αγράμπελο) και σε άλλα η ποιότητα του πόσιμου νερού αγγίζει τα όρια ακαταλληλότητας (Αστακός – Χρυσοβίτσα – Βασιλόπουλο – Στρογγυλοβούνι). Το δίκτυο ύδρευσης στην έδρα του Δήμου είναι πεπαλαιωμένο και χρήζει άμεσης αντικατάστασης προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στη δημόσια υγεία.

27 2.3.Κοινωνική υποδομή Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Στην έδρα του Δήμου λειτουργεί Κέντρο Υγείας από το 1985. Περιφερειακά ιατρεία λειτουργούν στα Δ.Δ. Μαχαιράς και ΠΑλαιομάνινας. Υποστηρικτικό ρόλο στην υγεία παίζουν το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μεσολογγίου και το Κρατικό Νοσοκομείο Αγρινίου, και τα Περιφερειακά Πατρών και Ιωαννίνων. Το σημαντικό στην υπόθεση της υγείας είναι η χαμηλή παροχή υπηρεσιών στους δημότες.

28 2.3.Κοινωνική υποδομή Εκπαίδευση Αστακός: Νηπιαγωγείο – Ενιαίο πολυδύναμο Δημοτικό Σχολείο – Γυμνάσιο – Ενιαίο Λύκειο Τα Δ.Δ. Καραϊσκάκη – Βασιλόπουλου – Βλυζιανών: 6τάξιο Δημοτικό Σχολείο Τα Δ.Δ. Προδρόμου – Μαχαιρά – Σκουρτού – Στρογγυλοβουνίου - Χρυσοβίτσας: 1θέσια Δημοτικά Σχολεία Το Δ.Δ. Μπαμπίνης: 3θέσιο Δημοτικό Σχολείο Το Δ.Δ. Παλαιομάνινας: 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο Η Τεχνική Εκπαίδευση στο Δήμο καλύπτεται από τα εκπαιδευτήρια Μεσολογγίου και Αγρινίου.

29 2.3.Κοινωνική υποδομή Πρόνοια Παιδικοί σταθμοί λειτουργούν: Δ.Δ. Αστακού Δ.Δ. Καραϊσκάκη Δ.Δ. Παλαιομάνινας Τα στεγαστικά προγράμματα που εφαρμόζονται στο Δήμο είναι τα ίδια με αυτά του Νομού Αιτωλ/νίας. Φορείς υλοποίησής τους είναι το Υπουργείο Εργασίας (Ο.Ε.Κ.) και το Υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

30 2.3.Κοινωνική υποδομή Κοινόχρηστοι χώροι – Αθλητισμός Στο Δήμο είναι αισθητή η έλλειψη χώρων πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού, ανύπαρκτος δε είναι ο θαλάσσιος αθλητισμός. Δραστηριοποιούνται μόνο τα πιο κάτω αθλητικά σωματεία: -Σκοπευτικός Σύλλογος Αστακού «ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΣΕΒΔΑΣ» -Π.Α.Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΤΑΚΟΥ (Ποδοσφαιρικό σωματείο) -Α.Μ.Σ. ΑΙΟΛΟΣ (Διατηρεί τμήματα καλαθοσφαίρισης) -ΦΛΟΓΑ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑΣ (Ποδοσφαιρικό σωματείο) -ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ (Ποδοσφαιρικό σωματείο)

31 2.3.Κοινωνική υποδομή Πολιτιστικές οργανώσεις - Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αστακού, Ν.Π.Δ.Δ. Συστήθηκε τη δεκαετία του ’80 και δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1996. Σήμερα περιορίζεται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις κυρίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού. -Θεατρική Ομάδα Καραμούζειου Γυμνάσιου Αστακού -Εταιρεία Φίλων Μνημείων Παλαιομάνινας

32 Γ΄ ΜΕΡΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΚΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

33 3.1 Πρωτογενής τομέας Η θέση του πρωτογενή τομέα Είναι σαφές ότι ο πρωτογενής τομέας –γεωργία, κτηνοτροφία,αλιεία- έχει κεντρικό ρόλο στον καθορισμό του εισοδήματος σε επίπεδο Δήμου. Από στοιχεία παρατηρείται διάρθρωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του Δήμου, όπως και του Νομού που διαφέρει σημαντικά από αυτή του συνόλου της χώρας.

34 3.1 Πρωτογενής τομέας Γεωργία: Καλλιεργούμενες εκτάσεις – προϊόντα Βασικές ζώνες καλής γεωργικής γης με βάση τη σημερινή κατάσταση και τα προγραμματισμένα έργα του γεωργικού τομέα είναι: -Στις γεωργικές εκτάσεις που δεν αρδεύονται συστηματικά το φθινόπωρο καλλιεργούνται σιτάρι και βρώμη. -Ο κάμπος της Σκουρτούς (Γαλιτσάς): Γεωργική έκταση αρδεύσιμη με καλλιεργούμενο προϊόν τον καπνό. -Το σύνολο των Δ.Δ. του Δήμου έχει κήρους στο μεγάλο και αρδεύσιμο κτήμα του Λεσινίου με καλλιεργούμενα προϊόντα το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τη μηδική, το καρπούζι και το πεπόνι.

35 3.1 Πρωτογενής τομέας Κτηνοτροφία Η μορφολογία του εδάφους και το είδος των παραγομένων προϊόντων ευνοούν σημαντικά την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας (βοσκότοποι στις ημιορεινές και ορεινές ζώνες του Δήμου, καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών – μηδική, καλαμπόκι). Χωροταξικά η βασικότερη κτηνοτροφική ζώνη του Δήμου είναι η αρδευόμενη από τον Αχελώο ποταμό πεδινή περιοχή. Επίσης την παραγωγή βιολογικού κρέατος ευνοούν οι ορεινές κτηνοτροφικές ζώνες του Δήμου. Επιβεβλημένη είναι η γενικότερη αλλά κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές οργάνωση και λειτουργία οργανωμένω κτηνοτροφικών ζωνών.

36 3.1 Πρωτογενής τομέας Αλιεία Ο Δήμος βρέχεται από τη θάλασσα (Ιόνιο Πέλαγος) νότια και δυτικά. Ο Δήμος φημίζεται πανελλαδικά για την άριστη ποιότητα των αλιευμάτων του. Η αλιεία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: 1.Την ελεύθερη αλιεία 2.Την παράκτια αλιεία. 3.Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αλιείς είναι κάτοικοι του Δ.Δ. Αστακού. Μέχρι το 1990 ο αριθμός των ενασχολουμένων κατοίκων ήταν μεγάλος. Σήμερα η τάξη των αλιέων έχει δραματικά μειωθεί. Σημαντικό ρόλο στην παραπάνω μείωση φαίνεται να έπαιξαν: Α) Το σίγουρο εισόδημα που πρόσφεραν οι υδατοκαλλιέργειες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή Β) Τα κίνητρα – νόμοι της Ε.Ε. «περί κατάθεσης των αδειών αλιείας των μηχανοτρατών» με τη μέθοδο της επιδότησης Γ) Η υπεραλίευση Στην έδρα του Δήμου σήμερα υπάρχουν τρία σωματεία αλιέων.

37 3.1 Πρωτογενής τομέας Μελισσοκομία Στο Δήμο Ατσακού παρότι υπάρχουν κατάλληλες προϋποθέσεις δεν υπάρχει ικανοποιητική ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Αυτή έχει, για όσους ασχολούνται τη μορφή συμπληρωματικού εισοδήματος και οι αποδόσεις είναι μικρές. Ελπιδοφόρα είναι ωστόσο η ενίσχυση του κλάδου από την Ε.Ε. με προγράμματα που μπορεί να οδηγήσει στο άμεσο μέλλον σε σημαντική ανάπτυξη.

38 3.2 Δευτερογενής τομέας Επενδύσεις Οι επενδύσεις στο Δήμο Αστακού στον τομέα αυτό είναι ανύπαρκες και αναμένονται με την ανάπτυξη της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ στην περιοχή του αιγιαλού.

39 3.3 Τριτογενής τομέας Τουρισμός Ο τουρισμός στο Δήμο Αστακού είναι κύρια οικογενειακής μορφής, ενώ δεν υπάρχουν ανεπτυγμένες ξενοδοχειακές μονάδες όπως είναι τα camping –καταδυτικά κέντρα- κέντρα ναυτικών σπόρ κτλ. Γενικά η τουριστική ανάπτυξη στο Δήμο είναι υποτυπώδης, ενώ ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια είναι κυρίαρχα ντόπιος ή περαστικός, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη ριζική παρέμβαση στο θέμα του τουρισμού.

40 Δ΄ ΜΕΡΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙΣ

41 4.1 Απασχολήσεις στον πρωτογενή τομέα -Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και στροφή στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία με χρησιμοποίηση και των επιδοτήσεων της Ε.Ε. στον τομέα αυτό. -Παραγωγή παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, που μαζί με την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής θα αποτελέσουν ένα μοντέλο αγροπολιτισμού. -Λήψη μέτρων για την καλύτερη οργάνωση και ενίσχυση της παράκτιας αλιείας.

42 4.2 Απασχολήσεις στο δευτερογενή τομέα Η κοινή προσπάθεια για ταχεία και οργανωμένη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Επίσης θα υπάρξει επιτακτική ανάγκη για την πρόσληψη εργαζομένων με ειδικότητες σχετικές με τις διακομιδές (π.χ. χειριστές μηχανημάτων φόρτωσης, οδηγοί βαρέων οχημάτων κλπ.)

43 4.3 Απασχολήσεις στον τριτογενή τομέα Αγροτουρισμός Οι τάσεις επιστροφής στη φύση και φυγής από την πόλη που χαρακτηρίζουν τους κατοίκους των σύγχρονων αστικών κέντρων, διαμορφώνουν τη ζήτηση μιας νέας μορφής τουριστικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη της αγοράς αγροτουριστικών υπηρεσιών. Η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό, από απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα σε οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οιοκονομίας, τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, campings,pension) όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα γεωργικών συνεταιρισμών, συνθέτει αυτό που ονομάζουμε Αγροτουρισμό.

44 4.3 Απασχολήσεις στον τριτογενή τομέα Πλεονεκτήματα ανάπτυξης του Αγροτουρισμού Σε σχέση με την παραδοσιακή μορφή τουρισμού ο Αγροτουρισμός παρουσιάζει δύο βασικά πλεονεκτήματα: 1.Προσφέρει τη δυνατότητα στον αγρότη να συνεχίσει να απασχολείται με γεωργικές εργασίες, οι οποίες παραμένουν κύρια απασχόληση και εργασία του, ώστε να αποφεύγεται η μετατροπή του από αγρότη σε ξενοδοχουπάλληλο. 2. Ο χαρακτήρας μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στην περιοχή με την εφαρμογή αγροτουριστικού προγράμματος συμβάλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και ανάδειξη και του χώρου υποδοχής.


Κατέβασμα ppt "ΚΑΡΑΜΟΥΖΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΤΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Τοπική οικονομία – Μελλοντικές μορφές απασχόλησης» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Βαρόπουλος Δημοσθένης,Μαθηματικός,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google