Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
2o ΓΕΛ ΠΕΥΚΗΣ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

2 Οι ομάδες που εργάστηκαν
Μαύρη Ομάδα Ανθούλης Φώτης Δεμπέλας Δημήτρης Κεχρής Κώστας Σταθάκης Γιάννης Λουγιάκης Κώστας Τιρκουάζ ομάδα: Δανόπουλος Νίκος Κωστοπαναγιώτης Παναγιώτης Ζωγράφος Γιάννης Κόκκινη ομάδα: Χουρβουλιάδου Ανδριάνα Σακκής Λευτέρης Τέφος Νίκος Υμεράι Μπερνάρντο Μπλέ ομάδα: Καϊταλίδης Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος Παναγιώτης Ιωαννίδου Σοφία Καλαντζή Δέσποινα Σπηλιώτη Κατερίνα Μωβ Ομάδα Μπεζαντάκου Αναστασία Μπαλουλέσκου Ίζα Πράππα Αθηνά

3 Ερωτήματα Πως ξεκίνησε το διαδίκτυο, για ποιες ανάγκες δημιουργήθηκε και ποια θα είναι η μελλοντική του εξέλιξη; Πως μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο(τεχνολογική προσέγγιση); Τι γίνεται με τα φαινόμενα εθισμού, εξάρτησης, σεξουαλικής παρενόχλησης, πειρατείας, cyber bullying κ.α.; Ποια ηθικά και νομικά ζητήματα προκύπτουν από τη χρήση των υπηρεσιών του διαδικτύου; Πόσο συχνά χρησιμοποιείται; Πότε γίνεται κακή χρήση του διαδικτύου;

4 Η ιστορία του διαδικτύου
1969: Δημιουργήθηκε το πρώτο είδος διαδικτύου γνωστό ως ARPANET για στρατιωτικούς λόγους. 1972: Οι συνδεδεμένοι στο ARPANET υπολογιστές φτάνουν τους : Υλοποιείται το πρώτο σύστημα στο οποίο καταγράφονται 1000 κεντρικοί κόμβοι. 1986: Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το οποίο δημιουργεί την πρώτη διαδικτυακή πανεπιστημιακή ραχοκοκκαλιά. 1989: Ξεκινά η μεγάλη άνθιση του Διαδικτύου με την εφαρμογή της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Ιστού στο ερευνητικό ίδρυμα CERN.

5 Οι τελευταίες μέρες του Διαδικτύου;
Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορεί πλέον να ελέγχει και το τι βλέπουμε στο Διαδίκτυο. H ΕΕ και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να δώσουν τη δυνατότητα στις ισχυρότερες πολυεθνικές να εμφανίζουν τις σελίδες τους με μεγάλες ταχύτητες, ενώ όλες οι υπόλοιπες σελίδες είτε θα επιβραδύνονται, είτε θα γίνονται διαθέσιμες μόνο αν ο χρήστης πληρώσει. Θα είναι το τέλος του Διαδικτύου στη μορφή που το ξέρουμε. Η δημοκρατική αποστολή του να παρέχει ελεύθερη πληροφόρηση σε όλους, όπως την είχαν συλλάβει οι ιδρυτές του World Wide Web, θα σβήσει για πάντα.

6 Σύνδεση στο διαδίκτυο Ενσύρματα: Μέσω καλωδίων τα οποία είναι συνδεδεμένα με το ρούτερ -μόντεμ. Ασύρματα: Χωρίς καλώδια μέσω ρούτερ, κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Συσκευές: Η/Υ, κινητό, τηλέφωνο, tablet, παιχνιδομηχανές, φωτογραφικές μηχανές, τηλεόραση….

7 Υπηρεσίες Κίνδυνοι Ενημέρωση Εκπαίδευση Εθισμός - εξάρτηση Ψυχαγωγία
Επικοινωνία Εθισμός - εξάρτηση Παιδική Πορνογραφία Σεξουαλική παρενόχληση - αποπλάνηση Πειρατεία Υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών-Διαδικτυακές απάτες

8 Απώλεια ελέγχου σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου.
Τι είναι εθισμός; Απώλεια ελέγχου σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου. Μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και απομόνωση, καθώς και παραμέληση σχολικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων ή/και της υγείας, προσωπικής φροντίδας και υγιεινής. Τα τυχερά παιχνίδια, τα κοινωνικά δίκτυα και τα ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά παιχνίδια αποτελούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τον εθισμό

9 Ποιες είναι οι αιτίες που εθίζονται κάποιοι στο διαδίκτυο;
Το Διαδίκτυο μπορεί να δημιουργήσει μια «ιδανική κατάσταση εαυτού», όπου το άτομο μπορεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του χωρίς να έχει περιορισμούς και συνέπειες. Στο Διαδίκτυο ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ μπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική εμφάνιση, αφού δεν υπάρχει οπτική επαφή. Ταυτόχρονα, ο έφηβος μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας. Συνήθως, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο είναι αγόρια και μεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες).

10 Αντιμετώπιση εθισμού Ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση του εθισμού στα παιδιά και στους εφήβους είναι η ύπαρξη κοινής στάσης των γονέων, διαρκής επικοινωνία γονιών και παιδιού, καθορισμός οικογενειακών κανόνων. Η τοποθέτηση του υπολογιστή σε ένα ορατό σημείο στο σπίτι και όχι στο δωμάτιο του παιδιού. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του εθισμού στο Διαδίκτυο έχει και η συμβουλευτική στην οικογένεια, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, που θα δράσει ευοδωτικά στη θεραπεία

11 Παιδική πορνογραφία Παιδική πορνογραφία ορίζεται ως οι αναπαραστάσεις ανηλίκων που συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις ή καταστάσεις που υποδηλώνουν σεξουαλικές δραστηριότητες. Μερικές φορές ο ορισμός περιλαμβάνει εικόνες που έχουν υποστεί επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η παιδική πορνογραφία θεωρείται έγκλημα και υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις.

12 Σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου
Η σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου γίνεται με χυδαία λόγια και προτρέποντας τους χρήστες να κάνουν διαδικτυακό sex. Αν λοιπόν το παιδί ή ο οποιοσδήποτε χρήστης πέσει θύμα τέτοιων ορέξεων, τότε θα καταγραφεί σε video και θα διακινηθεί στο Internet σε σελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

13 Αποπλάνηση μέσω διαδικτύου (Grooming)
Η διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου είναι όταν κάποιος επικοινωνεί με ένα παιδί με στόχο να το προετοιμάσει για σεξουαλική κακοποίηση είτε στο διαδίκτυο είτε εκτός διαδικτύου.

14 Τρόποι αντιμετώπισης Αν γνωρίζουμε κάποιον που ασχολείται με την παιδική πορνογραφία, τον καταγγέλλουμε στην ιστοσελίδα στο τηλέφωνο (Γραμμή Καταγγελιών HotLine) ή/και στην αστυνομία. Αποφεύγουμε διαδικτυακές συζητήσεις με αγνώστους και κυρίως δεν συμφωνούμε ποτέ να συναντήσουμε κάποιο «φίλο» που γνωρίσαμε διαδικτυακά. Αν κάποια διαδικτυακή συζήτηση μάς κάνει να νιώσουμε άβολα την σταματάμε αμέσως και αναφέρουμε το γεγονός σε κάποιο ενήλικα. Δεν στέλνουμε φωτογραφίες που είναι δυνατό να μας εκθέσουν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

15 Εγκαθιστούμε λογισμικό φιλτραρίσματος πληροφοριών σε υπολογιστές.
Τρόποι αντιμετώπισης Δεν ανεβάζουμε σε ιστοσελίδες κοινωνικού δικτύου π.χ. στο Facebook φωτογραφίες μας, οι οποίες είναι προκλητικές.  Δεν κοινοποιούμε φωτογραφίες και προσωπκά στοιχεία του εαυτού τους ή φίλων μας σε οποιονδήποτε συναντούμε σε δωμάτια συνομιλίας. Εγκαθιστούμε λογισμικό φιλτραρίσματος πληροφοριών σε υπολογιστές.

16 Πειρατεία Είναι η μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή, διανομή και πώληση υλικού πνευματικής ιδιοκτησίας. Κάτοχοι έργων πνευματικής ιδιοκτησίας ονομάζουν το φαινόμενο αυτό κλοπή. Η πειρατική λήψη και παρέμβαση(editing) δεν είναι το ίδιο με την κλοπή για το λόγο ότι ο κάτοχος δε στερείται απολύτως τα δικαιώματά του και δεν χάνει φυσική κατοχή του έργου.

17 ΟΙ 3 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ DOWNLOADS
1. Avatar(2009) 2. The Dark Night(2008) 3. Transformers (2007)

18 Υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών
Είναι η πράξη της εξαπάτησης ενός χρήστη κάνοντας τον να δώσει προσωπικά δεδομένα(διεύθυνση, αριθμό ταυτότητας, κωδικούς πρόσβασης κλπ ). Μια τέτοιου είδους δραστηριότητα επιτρέπει σε έναν απατεώνα να κλέψει ή να πλαστογραφήσει τα στοιχεία του θύματος και να κερδίσει παράνομη πρόσβαση στα δεδομένα του όπως προσωπικούς λογαριασμούς, συνδρομές, κωδικούς κλπ.

19 Πως μπορεί να πραγματοποιηθεί;
Μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ξεγελούν το χρήστη ώστε να οδηγηθεί σε πλαστές ιστοσελίδες. Κατά την επίσκεψη οποιασδήποτε ιστοσελίδας, η οποία έχει μολυνθεί από ιό. Κατά τη περιήγηση σε ιστοσελίδες με μη υπαρκτά προϊόντα και πληροφορίες. Κατά τη χρήση οποιουδήποτε browser, ο οποίος έχει μολυνθεί με πρόγραμμα που καταγράφει προσωπικές πληροφορίες, τις οποίες χρησιμοποίησε ο χρήστης σε επισκέψεις του σε σελίδες που του τις ζητούν.

20 Τρόποι αντιμετώπισης Ελέγχουμε πάντοτε τον αποστολέα ενός μηνύματος και διερευνούμε την αυθεντικότητα του. Ελέγχουμε πάντα τη νομιμότητα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, αναζητώντας σχετικές επίσημες ιστοσελίδες. Δεν ενεργοποιούμε απερίσκεπτα συνδέσμους από μηνύματα των οποίων δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα γιατί αυτά μπορούν να μας οδηγήσουν σε παράνομες ή επιβλαβείς ιστοσελίδες που μπορεί να μοιάζουν νόμιμες.

21 Τρόποι αντιμετώπισης Αποφεύγουμε να δίνουμε προσωπικές πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου. Είναι απίθανο μια τράπεζα ( για παράδειγμα ) να ζητά τέτοιες πληροφορίες με αυτόν τον τρόπο. Γνωρίζουμε ότι σοβαρές τράπεζες και επενδυτικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας https αντί για http για ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους. Το 's' σημαίνει ασφαλές πρωτόκολλο. Όταν μας ζητηθεί να πληκτρολογήσουμε ένα ψευδώνυμο συνομιλίας, διαλέγουμε ένα όνομα που δεν προδίδει τα προσωπικά μας στοιχεία ( πχ ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κτλ).

22 B’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Κατά την διάρκεια του β’ τετραμήνου αρχικά δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το οποίο μοιράσαμε σε αρκετούς συμμαθητές μας αλλά και σε άτομα μικρότερης η μεγαλύτερης ηλικίας. Στη συνέχεια συλλέξαμε τα ερωτηματολόγια και επεξεργαστήκαμε τις απαντήσεις χωρίζοντας αυτές σε κατηγορίες ανδρών και γυναικών σύμφωνα με τις ηλικίες. Πιο συγκεκριμένα επεξεργαστήκαμε τις απαντήσεις στο Excel φτιάχνοντας πίνακες ποσοστών, ώστε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα για την ασφάλεια και τη χρήση του διαδικτύου στις συγκεκριμένες ηλικίες των δύο φύλων.

23 ΕΡΩΤΗΣΗ 8 Οι άντρες πάνω από 18 κατεβάζουν πειρατικά μόνο μουσική.
Οι γυναίκες πάνω από 18 κατεβάζουν περισσότερο απ΄ τους άντρες παράνομα μουσική. Οι γυναίκες πάνω από 18 κατεβάζουν παράνομα και βιβλία-comics, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και video games.

24 ΕΡΩΤΗΣΗ 8 Η μουσική έχει τα περισσότερα παράνομα κατεβάσματα σε γυναίκες και άνδρες απο 12 εως 18 χρονών Οι ταινίες έρχονται δεύτερες στη λίστα

25 ΕΡΩΤΗΣΗ 10 Οι άντρες ηλικίας 18+ και οι γυναίκες<12 δεν κινδυνεύουν από κακόβουλα περιεχόμενα. Οι άντρες ηλικίας και οι γυναίκες 18+ κινδυνεύουν περισσότερο από κακόβουλα περιεχόμενα.

26 ΕΡΩΤΗΣΗ 11 Οι γυναίκες μικρής ηλικίας χρησιμοποιούν υπολογιστή στο υπνοδωμάτιο αντίθετα οι άντρες μεγάλης ηλικίας χρησιμοποιούν υπολογιστή στο υπνοδωμάτιο

27 ΕΡΩΤΗΣΗ 13 Οι άντρες και οι γυναίκες σε ηλικία κάτω των 12 προτιμούν να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στο ιντερνετ Οι άντρες σε ηλικια για μικρή διαφορά φαίνεται να δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν τα δίνουν. Οι άντρες σε ηλικία άνω των 18 προτιμούν να δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στο ιντερνετ σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν το προτιμούν

28 ΕΡΩΤΗΣΗ 14 Οι άντρες και οι γυναίκες σε ηλικία κάτω των 12 φαίνεται να μην έχουν γνωρίσει κάποιον στο ιντερνετ. Οι άντρες και οι γυναίκες σε ηλικία άνω των 18 φαίνεται να μην έχουν συναντήσει κάποιον που γνώρισαν στο ιντερνετ.

29 ΕΡΩΤΗΣΗ 15 Οι γυναίκες παρενοχλούνται περισσότερο μέσω του διαδικτύου από τους άντρες Oι γυναίκες ηλικίας <12 παρενοχλούνται παραπάνω από τις υπόλοιπες ηλικίες


Κατέβασμα ppt "Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google