Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θέμα: Εξαρτησιογόνες Ουσίες ‘ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θέμα: Εξαρτησιογόνες Ουσίες ‘ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θέμα: Εξαρτησιογόνες Ουσίες ‘ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ’
Ονοματεπώνυμα: Άντρια Σαββίδου Λεάνδρου Αντρέας Ξενοφώντος Χάρης Τμήμα: Γ’ 6

2 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Είναι γεγονός ότι, στις μέρες μας, υπάρχει αύξηση του αριθμού των ατόμων που παίρνουν ναρκωτικά. Οι χρήστες ζουν στον ίδιο κόσμο με μας, είναι διπλανοί μας, ο γιος ή η κόρη ενός φίλου μας, ένας συνάδελφος. Τους συναντάμε καθημερινά χωρίς να το ξέρουμε. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ψυχολογικό προφίλ που οδηγεί ένα νέο στα ναρκωτικά. Με τον όρο ναρκωτικά, εννοούμε τις τοξικές, φυσικές ή χημικές ουσίες, που όταν εισάγονται στον οργανισμό, τον οδηγούν σε εξάρτηση και μεταβάλλουν την ψυχολογία του ανθρώπου, καθώς και τη νοητική του δραστηριότητα.

3

4 Λόγοι για τους οποίους οι νέοι καταφεύγουν
στα ναρκωτικά: *Μετά από πληθώρα επιστημονικών αναλύσεων και ερευνών, έχει εξαχθεί πλήθος συμπερασμάτων σχετικά με τους λόγους που οδηγούν κάποιο να γίνει χρήστης ναρκωτικών.Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής: * Μπορεί κάποιος να επικαλεστεί τις πολύ γρήγορες μεταβολές στον τρόπο ζωής την απώλεια των παλαιών ιδεωδών και των κλασσικών μέσων προστασίας από το άγχος τη βία και τη νευρική κατάπτωση, μέσων όπως οι δεσμοί με την οικογένεια, τη γειτονιά, τις ιδεολογίες, τις θρησκείες, δεσμοί εθνικιστικοί κλπ.

5 * Μερικοί κοινωνιολόγοι διαπιστώνουν ότι γίνεται πιο εύκολα τοξικομανής ο μη ενταγμένος σε μια κοινωνία. * Η μόδα, η μίμηση των άλλων είναι επίσης λόγοι που συχνά επικαλούνται οι χρήστες για να εξηγήσουν τη συμπεριφορά τους. * Άλλοι επικαλούνται λόγους πιο προσωπικούς, όπως η επιθυμία για πιο έντονη ζωή ή για καλύτερη γνωριμία με τους εαυτούς μας, που γίνεται δήθεν με τα ναρκωτικά. Η περιέργεια ή η αναζήτηση εμπειριών είναι επίσης άλλοι λόγοι.

6

7 Τι κάνουμε όταν ο κίνδυνος συγκεκριμενοποιείται…
Όταν έχουμε πεισθεί ότι ένας συνάδελφος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών πρέπει να αποφύγουμε να δραματοποιήσουμε αμέσως το γεγονός. Πρέπει, μέσα στο μέτρο του δυνατού, να αποφευχθεί η απομόνωση ή η σιωπή του χρήστη. Είναι αναγκαίο: * Να αποφύγουμε τον πανικό * Να σταθούμε δίπλα στο φίλο και συνάδελφο ψύχραιμα. * Να συζητήσουμε μαζί του τις υποψίες μας, με τρόπο πράο και αντικειμενικό. * Να μην αντιμετωπίζουμε αρνητικά τους φίλους και συναδέλφους όταν βρίσκονται υπό την επίδραση των ουσιών. * Να απευθυνθούμε σε επαγγελματίες Ειδικούς στη Θεραπεία χρήσης ουσιών.

8 Πιθανά σημάδια χρήσης ναρκωτικών :
αλλαγές στο είδος του ντυσίματος, στα μαλλιά ή τη μουσική. οι «κακές παρέες» αργοπορίες και σκασιαρχεία έλλειψη ενδιαφέροντος στο σχολείο δραματικές αλλαγές στην συμπεριφορά και την προσωπικότητα αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου εκτεταμένη χρήση βρώμικης ή ανήθικης γλώσσας

9 παράνοια - όλοι είναι εναντίον μου
μάτια διασταλμένα - κόκκινα - γυαλιστερά ξαφνικά ξεσπάσματα θυμού Ψέματα κυκλοθυμικές μεταπτώσεις υπερβολικές χρηματικές απαιτήσεις ή εξαφάνιση χρημάτων υπερβολικά αργή ή υπερβολικά γρήγορη ομιλία υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή ποσότητα φαγητού

10 ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Ελαφρά ναρκωτικά (ψυχεδελικά) Μαριχουάνα- Χασίς
Κάνναβης Σκληρά ναρκωτικά (οπιώδη, αμφεταμίνες) Όπιο, Ηρωίνη, Μορφίνη Κοκαΐνη Αμφεταμίνες Βαρβιτουρικά

11 Κ Κοκαΐνη Α Ν Β Η Σ LSD ΜΟΡΦΙΝΗ ΕΙΡΩΙΝΗ Α Μ Φ Ε Τ Α Μ Ι Ν Ε Σ Μ Α Ρ Ι
Χ Ο Υ Ν Κ Α Ν Β Η Σ Κοκαΐνη LSD ΜΟΡΦΙΝΗ ΕΙΡΩΙΝΗ Α Μ Φ Ε Τ Α Μ Ι Ν Ε Σ

12

13 Αριθμός αναφορών για ναρκωτικά σε έκτακτα περιστατικά στα νοσοκομεία κατά τύπο ναρκωτικής ουσίας

14 Αριθμός αναφορών για ναρκωτικά σε έκτακτα περιστατικά στα νοσοκομεία σε διάφορες χώρες

15 Αντιμετώπιση του προβλήματος
Αν κάποιοι έφηβοι ή προέφηβοι χρησιμοποιούν όντως ναρκωτικές ουσίες, το πιθανότερο είναι να το αρνηθούν στους γονείς τους. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ως τη στιγμή που οι γονείς θα υποπτευθούν ότι τα παιδιά τους μπορεί να κάνουν χρήση, αυτή θα έχει γίνει ήδη μια εδραιωμένη συνήθεια!Οι περισσότεροι γονείς θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το τσιγάρο - δεν ξέρουν όμως πώς να το κάνουν. Η ανοιχτή συζήτηση μέσα στην οικογένεια, θεωρείται ο υπ' αριθμόν 1 αποτρεπτικός παράγοντας για τον πειραματισμό των παιδιών με τα ναρκωτικά.

16

17 Ο ρόλος του κράτους απέναντι στα ναρκωτικά
Το κράτος μέσα από την συντηρητική πολιτική του είναι ο κύριος υπεύθυνος της αναπαραγωγής του φαινομένου της τοξικομανίας. Η ανεργία, η λιτότητα, οι αξίες του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας αστικής τάξης, οξύνουν ανησυχητικά το πρόβλημα των ναρκωτικών. Το ίδιο το κράτος είναι επίσης υπεύθυνο για την ασύδοτη δράση των ναρκωκυκλωμάτων, των μεγαλέμπορων, για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, ενώ την ίδια στιγμή το κύριο βάρος των κατασταλτικών του μηχανισμών στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κίνημα και την νεολαία. Ταυτόχρονα, εξοντωτικές ποινές επιβάλλονται στους χρήστες, ενώ οι έμποροι διαμέσου ισχυρών διασυνδέσεων με τους κρατικούς μηχανισμούς αφήνονται ελεύθεροι.

18 Πώς μπορεί να βοηθήσει η δουλειά με τα μέλη της οικογένειας ενός χρήστη ουσιών στην προσπάθεια απεξάρτησης του Η παράλληλη εργασία με τα μέλη της οικογένειας του χρήστη σε μια ομαδική θεραπευτική διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει: α. Στη γνώση και επεξεργασία του προβλήματος από τη οικογένεια β. Τη συναισθηματική αποφόρτιση γ. Τη μείωση της αίσθησης της μοναδικότητας του προβλήματος δ. Την αλλαγή του κώδικα επικοινωνίας στην οικογένεια ε. Την προετοιμασία υποδοχής του ατόμου από το θεραπευτικό πρόγραμμα στην οικογένεια

19 ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ : Με την αποτοξίνωση, δίνεται ξανά στο σώμα σου η ευκαιρία να παράγει από μόνο του τις διάφορες έμφυτες ουσίες που ρυθμίζουν τον πόνο και την ευφορία. Άρα, από αυτή την καθαρά βιοχημική άποψη, λύνεται η εξάρτηση. Επειδή όμως με τα χρόνια, η χρήση σε αποξένωσε από το κοινωνικό σου περιβάλλον και σε έμαθε να στρέφεσαι σε ουσίες για να λύνεις τα προβλήματά σου, τίθεται και θέμα ευρύτερης, “κοινωνικής” απεξάρτησης. Χρειάζεται δηλαδή να μάθεις ξανά πώς να σχετίζεσαι με τους συνανθρώπους σου, πώς να εργάζεσαι και πώς να ξεκουράζεσαι, χωρίς όμως να καταφεύγεις σε ουσίες. Αν δε μεριμνήσεις για την απεξάρτησή σου και σε αυτό το επίπεδο, αλλά αρκεστείς μονάχα στη σωματική αποτοξίνωση, το πιθανότερο είναι ότι με την πρώτη κοινωνική δυσκολία θα ξαναπέσεις στη χρήση και οι κόποι σου θα πάνε χαμένοι.

20 Η εκκλησία έχει να πει μερικά απλά και αληθινά λόγια γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών σήμερα!

21 Ο παράδεισος δεν αγοράζεται, ούτε πουλιέται
Ο παράδεισος δεν αγοράζεται, ούτε πουλιέται. Η ευτυχία του ανθρώπου είναι αγαθό εκτός εμπορίου, μακριά από χρηματικές συναλλαγές. Οι νέοι δεν πρέπει να εμπιστεύονται τους έμπορους λευκού θανάτου. Να είναι έξυπνοι, δηλαδή καχύποπτοι σ’ όσους πουλάνε συνταγές ευτυχίας και μάλιστα σε τόσο ακριβή τιμή. Ο παράδεισος, η λύση στο πρόβλημα, δεν βρίσκεται στους άλλους αλλά σε εμάς, μέσα στα ίδια μας τα χέρια. Δε πρέπει να εμπιστεύονται οι νέοι όσους τους πλησιάζουν και υπόσχονται αυτόματες λύσεις στις δυσκολίες της ζωής. Πρέπει να αντισταθούν, να κινηθούν ενεργητικά και δραστήρια, οι ίδιοι με την ορμή της νιότης και να εμπιστευτούν μόνο όσους τους αγαπούν καθώς και τον εαυτό τους.

22 3. Ο παράδεισος δεν βρίσκεται στο εγώ αλλά είναι στο εμάς
3. Ο παράδεισος δεν βρίσκεται στο εγώ αλλά είναι στο εμάς. Η ευτυχία δε βρίσκεται στο εγώ του ατόμου αλλά ολόγυρα. Ο νέος θα τη βρει στην αγάπη στον συνάνθρωπο, στον έρωτα με το άλλο φύλο, εκεί που προσφέρεται αφιδόλευτα δηλαδή αγνά, πλουσιοπάροχα, και χωρίς συμφέρον ή ιδιοτέλεια , από τη φύση, την κοινωνία, την οικογένεια, απ’ όσους αγαπούν πραγματικά..!

23

24 Μηχανή αναζήτησης Google (πληροφορίες και εικόνες)
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Μηχανή αναζήτησης Google (πληροφορίες και εικόνες) Βιβλίο θρησκευτικών (πηγές)


Κατέβασμα ppt "Θέμα: Εξαρτησιογόνες Ουσίες ‘ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google