Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κατάρτιση μέσω φορητών συσκευών για φροντιστές ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων 539913-LLP-1-2013-1-TR-LEONARDO-LMP.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κατάρτιση μέσω φορητών συσκευών για φροντιστές ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων 539913-LLP-1-2013-1-TR-LEONARDO-LMP."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κατάρτιση μέσω φορητών συσκευών για φροντιστές ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων 539913-LLP-1-2013-1-TR-LEONARDO-LMP

2 Γενικές Πληροφορίες Leonardo Da Vinci – Πολυμερή σχέδια - Ανάπτυξη καινοτομίας – 75% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρόγραμμα δια βίου μάθησης, Βασική Δράση 3: ΤΠΕ Διάρκεια προγράμματος – 01 Ιανουαρίου 2014 - 31 Δεκεμβρίου 2015 Ομάδες στόχοι: – Άνεργοι ή άτομα χαμηλής εξειδίκευσης – Άτομα με αναπηρίες & ηλικιωμένοι (επωφελούμενοι) – Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Επωφελούμενοι – Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και ηλικιωμένοι

3 539913-LLP-1-2013-1-TR-LEONARDO-LMP Οι εταίροι Πανεπιστήμιο Gazi (Τουρκία) – συντονιστής PhoenixKM BVBA (Βέλγιο) Interprojects (Βουλγαρία) Υπουργείο Οικογένειας & Κοινωνικής Πολιτικής (Τουρκία) Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα) Ένωση Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Γερμανία)

4 539913-LLP-1-2013-1-TR-LEONARDO-LMP Το πρόβλημα Ηλικία και αναπηρία συνδέονται στενά: Περίπου 45 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη (15% του πληθυσμού της ΕΕ) αντιμετωπίζουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας ή αναπηρία (LSHPD). Το 70% αυτών θα είναι πάνω από 60 ετών το 2020. Ηλικιωμένοι και ΑμεΑ -ειδικά τα άτομα με προβλήματα κίνησης και αισθητηριακές διαταραχές- εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από Προσωπικούς Φροντιστές (ΠΦ). Η Προσωπική Φροντίδα αποτελεί το κλειδί για την αυτονομία των ΑμεΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ΠΦ ανέρχεται στο 1% του συνόλου των ατόμων με αναπηρία. Πρόκειται, λοιπόν, για μια πραγματική ανάγκη 450.000 ευρωπαίων πολιτών. Οι ΠΦ πρέπει να έχουν ευρύ φάσμα δεξιοτήτων (προσόντα νοσηλευτικά, πρώτων βοηθειών, προσωπικής φροντίδας, κ.λπ.). Αν και αυτή η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της καθημερινής ποιότητας ζωής (βοήθεια σε βασικές εργασίες, όπως το ντύσιμο, το φαγητό, το μπάνιο / ντους), εξακολουθεί να είναι ποσοτικά και ποιοτικά ένα τεράστιο πρόβλημα. Λίγοι άνθρωποι έχουν τα προσόντα να γίνουν ΠΦ, και στην πραγματικότητα, η εκπαίδευση / κατάρτιση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη στις χώρες της ΕΕ. Οι περισσότεροι ΠΦ δεν έχουν επαρκή προσόντα, και ως επί το πλείστον δεν έχουν λάβει επίσημη κατάρτιση, καθιστώντας την προσωπική φροντίδα μια πολύ επίπονη και δύσκολη «περιπέτεια» για τους βασικούς επωφελούμενους του προγράμματος: τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους.

5 539913-LLP-1-2013-1-TR-LEONARDO-LMP Βασικοί στόχοι Διασφάλιση της δυνατότητας των ΚΕΕ να παρέχουν επαρκή εκπαίδευση ΠΦ, παντού και οποιαδήποτε στιγμή, για άτομα χαμηλής ειδίκευσης (χωρίς δουλειά) ή άτομα που θέλουν να διευρύνουν το φάσμα των προσφερόμενων υπηρεσιών (νοσοκόμες, παραϊατρικά επαγγέλματα), με τη χρήση καινοτόμων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων που αξιοποιούν τις ΤΠΕ, όπως π.χ. μέσω κινητού και web2.0 διαδικτυακών περιβαλλόντων που ενσωματώνουν βίντεο, animation, ήχο, αλλά και κείμενο, προσφέροντας παράλληλα και εξάσκηση στην πράξη.

6 539913-LLP-1-2013-1-TR-LEONARDO-LMP Αναμενόμενα αποτελέσματα Ειδικό πρόγραμμα σπουδών για ΠΦ και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό για διάφορες αναπηρίες, που θα ισχύουν σε κάθε χώρα στην ΕΕ (και εκτός αυτής). Θα παρέχονται υπό άδεια Creative Commons (δωρεάν), σύμφωνα με τη διαφάνεια επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων και το πλαίσιο ECVET. Καινοτόμες εφαρμογές για φορητές / ηλεκτρονικές πλατφόρμες μάθησης (PC, smartphone και tablet PC -Android) που θα προσφέρουν διαδραστική και παιγνιώδη εμπειρία μάθησης οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Θα παρέχονται δωρεάν ως εφαρμογές ανοιχτού κώδικα σε κέντρα ΚΕΕ και σε ενδιαφερόμενους φορείς. Πιλοτικές δοκιμές με τους τελικούς χρήστες (κυρίως άτομα χαμηλής εξειδίκευσης) και τους επωφελούμενους από τα αποτελέσματα του προγράμματος (άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους) στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Διαδικτυακή πύλη με ειδικές «κοινότητες» μέσω της οποίας θα παρέχεται στα ΚΕΕ πρόσβαση σε υλικό για την κατάρτιση ΠΦ.

7 539913-LLP-1-2013-1-TR-LEONARDO-LMP Περισσότερες πληροφορίες Επικοινωνία Καθ. Seyhan Firat (Συντονιστής) sfirat@gazi.edu.tr Ακολουθήστε μας: www.mcare-project.eu twitter.com/Mcareproject www.facebook.com/MCareproj


Κατέβασμα ppt "Κατάρτιση μέσω φορητών συσκευών για φροντιστές ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων 539913-LLP-1-2013-1-TR-LEONARDO-LMP."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google