Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

εκφοβισμός (bullying)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "εκφοβισμός (bullying)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 εκφοβισμός (bullying)
Δημοφιλείς στο σχολείο μέσω βίας εκφοβισμός (bullying)

2 Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν έναν άνθρωπο στη βία;
Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν έναν άνθρωπο στη βία; χαμηλό πνευματικό επίπεδο-ελλιπής παιδεία έλλειψη επιχειρημάτων λανθασμένη αγωγή οικογένειας-κακό πρότυπο προβολή της βίας απ’ τα ΜΜΕ-εξοικείωση του δέκτη στρες και άγχος κατάθλιψη

3

4 Είδη βίας Λεκτική. Σωματική. Συναισθηματική. Ψυχολογική. Σεξουαλική.

5

6 Η συμπεριφορά του «νταή» οφείλεται στην προσπάθεια να γίνει αποδεκτός από τους συμμαθητές του
Κάποτε τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας των ανηλίκων αποτελούσαν κάτι τελείως άγνωστο για την ελληνική πραγματικότητα. Συγκλονιστήκαμε όλοι μας στο άκουσμα τις απίστευτης αγριότητας που επέδειξε ο νεαρός σπουδαστής στη σχολή του ΟΑΕΔ στο Ρέντη, που γεμάτος οργή επεχείρησε να δολοφονήσει τους συμμαθητές του και μετά με ασύλληπτη αποφασιστικότητα αφαίρεσε με όπλο τη ζωή του σαν να μην την άντεχε άλλο. Για πολλούς εφήβους, κάθε ημέρα είναι ένας αγώνας για να γίνουν αποδεκτοί στις πιο δημοφιλείς παρέες του γυμνασίου.

7

8 Η συμπεριφορά του «νταή» οφείλεται στην προσπάθεια να γίνει αποδεκτός από τους συμμαθητές του
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας σε Γυμνάσια, Λύκεια αλλά πλέον και σε Δημοτικά σχολεία. Τα αίτια που τα άτομα εκφοβίζονται είναι επειδή έχουν κάποια χαρακτηριστικά (γυαλιά, σιδεράκια) οι θύτες έχουν οικονομικά προβλήματα ή οι γονείς τους έχουν χωρίσει.

9

10 Η επιθετική συμπεριφορά ενός εφήβου μπορεί να προκαλείται από χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια.
Άλλο είναι η πνευματική και σωματική ανάπτυξη που είναι συνεχής στην περίοδο της εφηβείας. Αυτή η συνεχής όμως ανάπτυξη δε δικαιολογεί την απαράδεκτα βίαια συμπεριφορά που μπορεί να προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες όπως οικογενειακά προβλήματα και ψυχολογικές διαταράξεις. Η το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται απλώς στο άτομο,που είτε ο χαρακτήρας του είναι τέτοιος γεμάτος υπεροψία είτε έτσι διαμορφώθηκε από εκβιασμούς που εκλάμβανε στο παρελθόν. Υπάρχει και η περίπτωση που ο θύτης συμπεριφέρεται έτσι γιατί θέλει να δίχνει ισχυρός και αυτό ίσως να τον βοηθά να προστατεύεται για να μην βρεθεί και ο ίδιος στην θέσει του θύματος. Η απλά θέλει να τραβίξει την προσοχή.

11

12 Μια μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εκδηλώνεται συχνά στο σχολικό περιβάλλον, είναι ο εκφοβισμός (bullying). Η σωματική βία . Η λεκτική βία Η κοροϊδία . Η κλοπή ή καταστροφή των αντικειμένων του παιδιού. Ο αποκλεισμός από ομαδικές δραστηριότητες η προσπάθεια επιβολής στο παιδί - θύμα .

13

14 Bία και επιθετικότητα Η επιθετικότητα στο χώρο του σχολείου επηρεάζει αρνητικά τους ευαίσθητους μαθητές και τους προκαλεί αισθήματα μοναξιάς, δυσαρέσκειας ανασφάλειας και φόβου. Αισθάνονται προβληματικοί, μειώνεται η αυτοπεποίθησή τους . Μερικά παιδιά γίνονται θύματα γιατί είναι διαφορετικά σε κάποιο χαρακτηριστικό σημείο όπως: σωματική ιδιαιτερότητα, συμπεριφορά που προδίδει ανασφάλεια, γλωσσικό ιδίωμα, διαφορετική εθνικότητα .

15

16

17 Η σχολική βία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βίας και της παραβατικότητας που εμφανίζεται στην κοινωνία. Το θύμα και ο θύτης είναι άνθρωποι από την κοινωνία στην οποία βρίσκεται το σχολείο. Πριν ή παράλληλα με το σχεδιασμό πολιτικών για τον έλεγχο της σχολικής βίας χρειάζεται να σχεδιαστούν και να λειτουργήσουν μέτρα και πολιτικές για την πρόληψη της βίας στην κοινωνία. Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί πλέον απαραίτητο αξεσουάρ των μαθητών, το οποίο αποτελεί και το μέσο εκβιασμού παιδιών, που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν καν ότι πρωταγωνιστούν σε φωτογραφίες και βιντεάκια, μέχρι που ενημερώνονται ότι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

18

19 Οι συνέπειες που μπορεί να υποστεί ένας θύτης όταν ασκήσει βία μπορεί να είναι:
η αντιμετώπιση των νομικών ποινών της χώρας που διαμένει η περιθωριοποίηση του από το κοινωνικό σύνολο η συναισθηματική απομόνωση να προκληθεί στον ίδιο ψυχική ανισορροπία

20

21 Τι να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου αν σε παρενοχλούν;
Αν σου συμβεί να είσαι το θύμα, γνώριζε ότι δεν φταις εσύ Μίλησε σε κάποιον που εμπιστεύεσαι: δάσκαλο, γονιό, συγγενή ή μεγαλύτερο φίλο Είναι απαραίτητο να κάνεις κάτι για να αμυνθείς, διότι δεν μπορείς να ξέρεις πόσο θα κρατήσει αυτή η ενοχλητική κατάσταση που δημιουργείται εις βάρος σου. Μην προσπαθήσεις να βγάλεις πέρα μόνο σου. Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση σου θα ζητούσε βοήθεια για να αντιμετωπίσει μια ανάλογη δυσκολία. Μην χτυπήσεις αυτόν που σε παρενοχλεί διότι μπορεί να χειροτερέψει η συμπεριφορά του ή να κατηγορήσει εσένα για παρενόχληση.

22

23 Τι θα μπορούσε να γίνει για ν’ ανατραπεί αυτή η ξέφρενη πορεία και να επέλθει ισορροπία στα σχολεία;
Αρχικά θα μπορούσαν να γίνουν οργανωμένα επιμορφωτικά σεμινάρια σε γονείς, δασκάλους, καθηγητές  και γενικότερα σε όσους σχετίζονται με τα παιδιά, για την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων τέτοιου είδους. Αποφεύγουμε βίαιες αντιδράσεις και συμπεριφορές, γιατί η βία γεννάει συνήθως βία, που μακροπρόθεσμα είναι δυνατόν να αναπαραχθεί στο σχολικό χώρο. Πρέπει να θέτουμε όρια στα παιδιά μας για το τι μπορούν και τι δεν επιτρέπεται να κάνουν. Τι είναι θεμιτό και τι όχι. Τι είναι σωστό και σεβαστό και τι επικριτικό. Διδάσκοντας τα παιδιά μας με το σταθερό παράδειγμά μας ως πρότυπα και θετικοί ενισχυτές, με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, κατανόηση πολλή αγάπη και συναισθηματική θαλπωρή, θεωρώ ότι έχουμε λειάνει  το έδαφος, ώστε σε δεδομένη στιγμή να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει με τα παιδιά μας και να βγούμε νικητές.

24

25 ΕΡΕΥΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ. ΔΕΙΓΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ 50 ΑΤΟΜΩΝ.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ.

26 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (ενδεικτικές ερωτήσεις)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (ενδεικτικές ερωτήσεις)

27 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (ενδεικτικές ερωτήσεις)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (ενδεικτικές ερωτήσεις)

28 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

29 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (ενδεικτικές ερωτήσεις)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (ενδεικτικές ερωτήσεις)

30 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (ενδεικτικές ερωτήσεις)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (ενδεικτικές ερωτήσεις)

31 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (ενδεικτικές ερωτήσεις)

32 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΘΕΜΑ <<ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ>> ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO

33 ΤΕΛΟΣ!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ!!!!!!
ΤΕΛΟΣ!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ!!!!!!


Κατέβασμα ppt "εκφοβισμός (bullying)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google