Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Μάθημα 5ο © Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20

2 PSTN, ISDN, xDSL, Leased Line
Σύνδεση με το Internet PSTN, ISDN, xDSL, Leased Line

3 Τρόποι Σύνδεσης Σύνδεση μέσω αναλογικού τηλεφωνικού δικτύου (PSTN – Public Switched Telephone Network). Σύνδεση μέσω του Ψηφιακού Δικτύου Ολοκλη-ρωμένων Υπηρεσιών (ISDN - Integrated Services Digital Network). Σύνδεση μέσω Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xDSL - x Digital Subscriber Line). Μόνιμη μισθωμένη σύνδεση (Leased Line).

4 PSTN (Public Switched Telephone Network)
Η αναλογική dial up τηλεφωνική γραμμή είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος σύνδεσης. Τα PSTN είναι τυπικά τηλεφωνικά δίκτυα που αρχικά σχεδιάστηκαν για να μεταδίδουν ηχητικά σήματα (ομιλία) και είναι σχετικά αργά στη μετάδοση δεδομένων υπολογιστών. Το σχετικά φθηνό όμως κόστος, αλλά και το ότι τα δίκτυα αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα στα περισσότερα σπίτια και γραφεία, είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται οι περισσότεροι χρήστες και μικρές επιχειρήσεις. Λόγω της μείωσης του κόστους σύνδεσης, της μεγαλύτερης ταχύτητας αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρουν οι συνδέσεις ISDN, το ποσοστό των PSTN χρηστών φθίνει διαρκώς.

5 PSTN (Public Switched Telephone Network)
Ένα ακόμη μειονέκτημα των PSTN συνδέσεων είναι το ότι δε μπορούμε να μιλάμε στο τηλέφωνο και να είμαστε συνδεμένοι στο Internet ταυτόχρονα. Επίσης, αν κάποιος σηκώσει το ακουστικό του τηλεφώνου μας, τότε η σύνδεση διακόπτεται. Επειδή τα σήματα που μεταφέρονται είναι αναλογικά, δηλαδή μεταδίδονται σαν μια σειρά από ηλεκτρονικά σήματα με διάφορες συχνότητες και εύρος (ισοδύναμο με τον τόνο και την ένταση των ήχων), απαιτείται μια συσκευή που θα τα μετατρέπει σε ψηφιακά, έτσι ώστε να είναι κατανοητά από τον υπολογιστή. Η συσκευή αυτή ονομάζεται Modem.

6 Παράσταση PSTN Σύνδεσης σχ. 1

7 Παράσταση PSTN Σύνδεσης σχ. 2

8 Modem φορητού υπολογιστή (PCMCIA)
Παρουσίαση Modems Modem φορητού υπολογιστή (PCMCIA) Εσωτερικό (Internal) Modem Εξωτερικό (External) Modem

9 ISDN (Integrated Services Digital Network)
Περιοδικό RAM Πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν δύο τύποι γραμμής, οι αναλογικές και οι ψηφιακές, από τις οποίες οι περισσότερες ήταν αναλογικές. Τελευταία ο ΟΤΕ έχει μετατρέψει το δίκτυό του σε ψηφιακό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθαρίσουν οι γραμμές από θορύβους, η επιλογή των αριθμών να γίνεται πιο γρήγορα και η σύνδεση πιο εύκολα. Παράλληλα, εμφανίστηκαν νέες υπηρεσίες, όπως η εκτροπή και η αναγνώριση κλήσης, η αναμονή κ.ά. Όμως οι κλασικές γραμμές τηλεφώνου είναι μόνο εν μέρει ψηφιακές καθώς ένα μεγάλο τμήμα της διαδρομής είναι αναλογικό.

10 ISDN (Integrated Services Digital Network)
Περιοδικό RAM Το ISDN προχωρά ακόμα ένα βήμα από την κοινή τηλεφωνία προσφέροντας πλήρως ψηφιακές γραμμές. Όλες οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των συμβατικών γραμμών και των ISDN οφείλονται στο γεγονός ότι το ISDN είναι ένα πλήρως ψηφιακό δίκτυο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνίας, τηλεομοιοτυπίας (Fax) και δεδομένων με ενοποιημένο τρόπο, δηλαδή μπορεί να μεταφέρει κάθε είδος πληροφορίας, όπως είναι ο ήχος, το βίντεο και φυσικά τα δεδομένα των υπολογιστών.

11 NetMod Περιοδικό RAM Ο ΟΤΕ μαζί με τη γραμμή που θα τραβήξει στο σπίτι σας, θα σας βάλει και μια συσκευή απαραίτητη για να λειτουργήσουν τα 2 κανάλια της ISDN γραμμής. Η συσκευή αυτή ονομάζεται NetMod και, εκτός από τη λειτουργία της υπηρεσίας ISDN, επιτρέπει τη χρήση των ήδη εγκατεστημένων αναλογικών συσκευών που μπορεί να υπάρχουν, όπως τηλέφωνα, τηλεφωνητές και Fax. NetMod

12 NetMod Περιοδικό RAM Στο NetMod μπορούν να συνδεθούν 3 διαφορετικοί τύποι συσκευών, οι παλιές συσκευές τηλεφώνου, οι νέες ψηφιακές συσκευές ISDN και ο υπολογιστής. Μέσα στο NetMod υπάρχουν τα κυκλώματα που του επιτρέπουν να λειτουργεί παράλληλα και ως ISDN modem για την πρόσβαση του υπολογιστή στο Internet.

13 Παρουσίαση Netmod Υποδοχές τύπου RJ45 για σύνδεση ISDN συσκευών όπως ISDN τηλέφωνο, group 4 fax ή ISDN modem

14 Σύνδεση μέσω ISDN Περιοδικό RAM Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να συνδεθεί κάποιος στο Internet μέσω μιας γραμμής ISDN. Το NetMod δίνει τη δυνατότητα διατήρησης της ίδιας κατάστασης όπως με την παλιά συμβατική γραμμή, αλλά προσφέρει και 2 τρόπους για σερφάρισμα στο Internet με μεγαλύτερη ταχύτητα και άνεση. Ο 1ος είναι με απ’ ευθείας σύνδεση με τη σειριακή πόρτα του NetMod και ο 2ος με σύνδεση από ένα ISDN modem. Τα κοινά modem προσφέρουν ταχύτητες μέχρι 56Κ, η οποία μάλιστα στην πραγματικότητα είναι αρκετά χαμηλότερη, ενώ ένα ISDN modem προσφέρει σύνδεση στα 64Κ και, αν χρησιμοποιηθούν και τα 2 κανάλια της γραμμής ISDN, η ταχύτητα αυτή μπορεί να φτάσει και τα 128K.

15 Σύνδεση μέσω ISDN Περιοδικό RAM To ISDN μας προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα και σταθερότητα στη σύνδεση, και γρηγορότερο σερφάρισμα, αφού οι σελίδες κατεβαίνουν πολύ πιο γρήγορα από ότι με ένα συμβατικό modem. Επίσης προσφέρει γρηγορότερο κατέβασμα αρχείων, προγραμμάτων και εφαρμογών από τους κατάλληλους τόπους και αποστολή μεγάλων εγγρά-φων μέσα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

16 Παράσταση ISDN Σύνδεσης σχ. 1

17 Παράσταση ISDN Σύνδεσης σχ. 2

18 Παράσταση της Ταχύτητας Μετάδοσης Δεδομένων

19 xDSL Το DSL (Digital Subscriber Line) είναι μια τεχνολογία για τη μεταφορά δεδομένων με υψηλή ταχύτητα μέσω των ήδη υπαρχουσών τηλεφωνικών γραμμών. Με το DSL, η επικοινωνία γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, επιτρέποντας τη χρήση πολύ μεγαλύτερου εύρους ζώνης για τη μεταφορά των δεδομένων, με αποτέλεσμα την επίτευξη πολύ υψηλότερων ταχυτήτων. Το DSL επιτρέπει επίσης τη χρήση ενός μέρους του εύρους για τη μεταφορά αναλογικού σήματος (φωνής).

20 xDSL Η ταχύτητα μεταφοράς, σε σχέση με αυτές που έχουμε συνηθίσει οι πιο πολλοί, είναι τεράστια και μπορεί να φτάσει τα 52,8 Mbps από το Internet (downstream) προς το χρήστη και τα 2,3 Mbps από το χρήστη (upstream) προς το Internet. Επίσης, το DSL προσφέρει συνεχή σύνδεση με το Internet, ο χρήστης δηλαδή, δεν χρειάζεται να καλεί κάθε φορά κάποιον αριθμό, αφού ο υπολογιστής είναι μόνιμα συνδεδεμένος στο δίκτυο.

21 xDSL Το DSL έχει μια μεγάλη δέσμευση: την απόσταση. Το DSL, σε αντίθεση με το ISDN ή τα αναλογικά modems, έχει σαφή περιορισμό στο επιτρεπόμενο μήκος του καλωδίου ανάμεσα στον υπολογιστή και στο κοντινότερο κέντρο της τηλεφωνικής εταιρείας. Το μήκος του καλωδίου κυμαίνεται από 300 μέτρα για τις ''εξωπραγματικές'' ταχύτητες μέχρι τα 5,5 χιλιόμετρα για ταχύτητες μέχρι 6 Mbps. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το DSL απευθύνεται μόνο στους κατοίκους των αστικών κέντρων.

22 Σύνδεση μέσω ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line)
Το ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) είναι η πιο γνωστή έκδοση του DSL. Είναι, όπως λέει και το όνομά του, ασύμμετρο, δηλαδή χρησιμοποιεί διαφορετικό εύρος για την αποστολή και διαφορετικό εύρος για τη λήψη των δεδομένων. Οι στατιστικές έχουν δείξει ότι ο μεγάλος όγκος κατά τη μεταφορά δεδομένων είναι προς το χρήστη, ενώ η ποσότητα των δεδομένων που αποστέλλει ο χρήστης προς το Internet είναι πολύ μικρότερη. Σε κάθε γραμμή υπάρχουν 2 ADSL modems, ένα από την πλευρά του συνδρομητή και ένα από την πλευρά της τηλεφωνικής εταιρείας.

23 Σύνδεση μέσω ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line)
Το ADSL προβλέπει ταχύτητες μέχρι 6,1Mbps downstream και 640 kbps upstream. Το ADSL επιτρέπει επίσης και την ταυτόχρονη μεταφορά φωνής από την ίδια γραμμή. Τέλος, το ADSL έχει το θετικό στοιχείο ότι το εύρος ζώνης (bandwidth) δεν μοιράζεται ανάμεσα στους γειτονικούς χρήστες, αλλά ο καθένας έχει όλο το εύρος στη διάθεσή του. Ωφέλιμη εμβέλεια είναι τα 5,5 χιλιόμετρα για ταχύτητα 1,5 Mbps, τα 4,9 χιλιόμετρα για ταχύτητα 2 Mbps, τα 3,6 χιλιόμετρα για ταχύτητα 6,312 Mbps και τα 2,7 χιλιόμετρα για ταχύτητα 8,4 Mbps.

24 Τέλη Ενεργοποίησης και μηνιαία τέλη για ADSL (χωρίς Φ.Π.Α.)
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2002 Ταχύτητα πρόσβασης Τέλος ενεργοποίησης Μηνιαίο τέλος Εισερχόμενη/ απερχόμενη Ευρώ Δρχ. 384 Kbps/ 128 Kbps 75 25.556 38 12.949 512 Kbps/ 128 Kbps 70 23.853 1024 Kbps/ 256 Kbps 120 40.890

25 Εξοπλισμός ADSL Router ADSL Modem

26 Παράσταση xDSL Σύνδεσης σχ. 1

27 Παράσταση xDSL Σύνδεσης σχ. 2

28 Σύνδεση Μέσω Μισθωμένης Γραμμής (Leased Line)
Θεωρείται εμπορική και υψηλής ταχύτητας σύνδεση που χρησιμοποιείται από επαρχιακούς κόμβους Internet, εταιρείες και διάφορες υπηρεσίες. Οι ταχύτητες συνήθως ξεκινάνε από τα 128 Kbps και ξεπερνάνε ακόμα και τα 60 Μbps. Ταχύτητες μεγέθους όπως η τελευταία χρησιμοποιούνται από τους μεγάλους κεντρικούς παροχείς Internet. Οι κόμβοι χρησιμο-ποιούν ταχύτητες συνήθως από 128 Kbps έως 2 Mbps, ενώ οι εμπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν πιο συχνά γραμμές των 128Kbps. Πρόκειται για γραμμές που συνδέονται οι εταιρείες απευθείας σε ένα από τα modem του κόμβου και έτσι έχουν σύνδεση ολόκληρο το 24ωρο.

29 Παράσταση Leased Line Σύνδεσης

30 Απ’ ευθείας δικτυακή σύνδεση Σύνδεση dial up
Πρόσβαση στο Internet Απ’ ευθείας δικτυακή σύνδεση Σύνδεση dial up

31 Τρόποι Πρόσβασης στο Internet
Για να συνδεθεί ένας υπολογιστής απ’ οπουδήποτε και αν βρίσκεται (σπίτι, δουλειά, σχολικό εργαστήριο, κλπ.), θα πρέπει πρώτα-πρώτα να έχει εγκατεστημένο το λογισμικό TCP/IP. Στη συνέχεια ακολουθείται ένας από τους παρακάτω τρόπους: Απ’ ευθείας δικτυακή σύνδεση (άμεση πρόσβαση μέσω δομημένης καλωδίωσης) Σύνδεση μέσω modem ή ISDN modem (πρόσβαση dial up) Με οποιοδήποτε τρόπο και αν συνδέεται κανείς έχει στη διάθεσή του τις ίδιες υπηρεσίες. Η διαφορά είναι ότι ο πρώτος τρόπος παρέχει μόνιμη σύνδεση με το Internet και συνήθως υψηλότερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων.

32 Απ’ Ευθείας Δικτυακή Σύνδεση
Αν ένας υπολογιστής βρίσκεται εγκατεστημένος σε κάποιον οργανισμό και το δίκτυο του οργανισμού συνδέεται με το Internet μέσω κάποιου παροχέα, όπως π.χ. το δίκτυο του 1ου Τ.Ε.Ε. Κατερίνης, τα πράγματα είναι αρκετά απλά για το χρήστη. Ο υπολογιστής του συνδέεται με ένα καλώδιο στο τοπικό δίκτυο του κτιρίου, αρκεί να διαθέτει κάρτα δικτύου. Το τοπικό δίκτυο μπορεί να συνδέεται με το δίκτυο του οργανισμού (αν ανήκει σε οργανισμό) που με τη σειρά του συνδέεται με το δίκτυο του παροχέα μέσω κάποιας μόνιμης δικτυακής σύνδεσης, ή αν δεν ανήκει σε οργανισμό συνδέεται απ’ ευθείας με το δίκτυο του παροχέα. Κατ’ επέκταση κάθε υπολογιστής του δικτύου συνδέεται με το Internet.

33 Απ’ Ευθείας Δικτυακή Σύνδεση
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται μόνιμη σύνδεση, δηλαδή δε χρειάζεται να κάνει κανείς κάτι ιδιαίτερο για να συνδέεται κάθε φορά στο Internet, αφού σχεδόν πάντα η σύνδεση είναι συνεχώς ενεργή.

34 Πρόσβαση Dial up Σύνδεση Μέσω Modem
Αν δε μπορεί να έχει ο χρήστης απ’ ευθείας δικτυακή σύνδεση, θα πρέπει να καταφύγει σε σύνδεση μέσω modem ή ISDN modem και τηλεφωνικής γραμμής με το δίκτυο κάποιου παροχέα. Αυτό γίνεται όπως περιγράφεται παρακάτω: Δύο υπολογιστές μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους για τη μετάδοση δεδομένων μέσω μιας κοινής τηλεφωνικής ή γραμμής ISDN, αρκεί σε κάθε άκρο της γραμμής, πριν τον υπολογιστή, να παρεμβάλλουμε μια συσκευή που ονομάζεται modem ή ISDN modem αντίστοιχα, η οποία φροντίζει για την μετάδοση των δεδομένων μέσα από την τηλεφωνική γραμμή μετα-τρέποντάς τα στην κατάλληλη μορφή.

35 Πρόσβαση Dial up Σύνδεση Μέσω Modem
Το modem στο ένα άκρο της γραμμής τηλεφωνεί στο άλλο κι έτσι αποκαθίσταται σύνδεση μεταξύ των 2 υπολογιστών, η οποία δεν είναι μόνιμη, αλλά διαρκεί μέχρις ότου τα modems διακόψουν την τηλεφωνική κλήση. Μέσω του Modem δηλαδή, ένας υπολογιστής τηλεφωνεί σε έναν άλλο υπολογιστή που ανήκει στο δίκτυο του παροχέα και, για όση ώρα διαρκεί η κλήση, ο υπολογιστής συνδέεται μαζί του, άρα και με το Internet. Internet

36 Είδη Dial Up Συνδέσεων Υπάρχουν 2 είδη dial up συνδέσεων:
Υπάρχουν 2 είδη dial up συνδέσεων: Συνδέσεις Shell: Οι συνδέσεις shell χρησιμοποιούνται πλέον πολύ σπάνια. Για όση ώρα κρατά το τηλεφώνημα, ο υπολογιστής του χρήστη γίνεται ένα με το τερματικό του άλλου υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι τηλε-εκτελεί προγράμματα στο περιβάλλον του άλλου υπολογιστή και ο δικός του λειτουργεί απλά σαν μονάδα εισόδου/εξόδου. Γι’ αυτόν τον τύπο σύνδεσης δεν απαιτείται η εγκατάσταση λογισμικού TCP/IP. Συνδέσεις SLIP ή PPP: Η SLIP (Serial Line Internet Protocol) και η PPP (Point to Point Protocol) είναι 2 παρόμοια είδη συνδέσεων. Για όση ώρα διαρκεί η κλήση, εκχωρείται στον υπολογιστή του χρήστη μια IP διεύθυνση. Γενικά, το νεώτερο PPP προσφέρει μία σύνδεση με λιγότερα λάθη από αυτήν που προσφέρει το παλαιότερο SLIP.

37 Τι συμβαίνει στις συνδέσεις SLIP και PPP
Ο υπολογιστής του χρήστη συνδέεται άμεσα με το Internet. Αν π.χ. θέλει να μεταφέρει ένα αρχείο από έναν απομακρυσμένο υπολογιστή του Internet στον δικό του, αυτό θα μεταφερθεί κατευθείαν στον δικό του κι όχι στον υπολογιστή του παροχέα. Μπορεί να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του Internet, εκτελώντας προγράμματα στο γνώριμο γραφικό περιβάλλον του προσωπικού του υπολογιστή. Προφανώς, οι παροχείς δεν αφήνουν οποιονδήποτε διαθέτει ένα υπολογιστή να συνδεθεί στο δίκτυό τους. Κατά τη σύνδεση με τον υπολογιστή του παροχέα μας ζητείται όνομα χρήστη (user name) και συνθηματικό (password). Θα πρέπει επομένως να έχουμε λογαριασμό στον υπολογιστή του παροχέα καταβάλλοντας ένα χρηματικό αντίτιμο.

38 Ερωτήσεις 5ου Μαθήματος
Ποιοι οι 4 κυριότεροι τρόποι σύνδεσης με το Internet; Τι γνωρίζετε για τις PSTN συνδέσεις; Τι γνωρίζετε για τις ISDN συνδέσεις; Τι γνωρίζετε για τις ADSL συνδέσεις; Τι γνωρίζετε για τις Leased Lines συνδέσεις; Πόσους και ποιους τρόπους πρόσβασης στο Internet γνωρίζετε; Τι γνωρίζετε για την απ’ ευθείας δικτυακή σύνδεση; Τι γνωρίζετε για την πρόσβαση dial up; Ποια τα 2 είδη dial up συνδέσεων και τι γνωρίζετε γι’ αυτά; Τι συμβαίνει στις συνδέσεις SLIP και PPP;


Κατέβασμα ppt "ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google