Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Φυσική στην Ιατρική – Βιοηθική αντιμετώπιση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Φυσική στην Ιατρική – Βιοηθική αντιμετώπιση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Φυσική στην Ιατρική – Βιοηθική αντιμετώπιση
Τα επιτεύγματα της Φυσικής και της σύγχρονης βιοϊατρικής τεχνολογίας στην ποιότητα ή/και στην επέκταση του χρόνου ζωής του ανθρώπου. Θέματα βιοηθικής και δεοντολογίας. Ιωάννης Χριστοδουλόπουλος

2 Τι είναι η Βιοϊατρική; Συνδυασμός της βιοτεχνολογίας μας στην ήδη υπάρχουσα ιατρική μας με στόχο την από κοινού εξέλιξη τους. Ερώτημα : Πρέπει κάθε τεχνολογία η οποία ραγδαία επεκτείνει την ανθρώπινη ζωή να εφαρμόζεται ; ~ Όχι φυσικά!

3 Ο Robert Freitas είπε : 50% εξάλειψη των ιατρικών παθήσεων θα επεκτείνει τον μέσο όρο ζωής στα 150 χρόνια. 90% εξάλειψη των ιατρικών παθήσεων θα επεκτείνει τον μέσο όρο ζωής 500 χρόνια! 99% εξάλειψη των ιατρικών παθήσεων θα επεκτείνει τον μέσο όρο ζωής 1000 χρόνια!! Η επανάσταση της Βιοτεχνολογίας και της νανοτεχνολογίας θα μας επιτρέψουν να εξαλείψουμε ουσιαστικά κάθε αιτία θανάτου ιατρικής φύσης.

4 Βιοϊατρική Γεροντολογία
Φύση της γήρανσης. Τρόπους αντιστροφής στο φαινομένου ή/και επιβράδυνσή του. Βελτίωση υγείας με στόχο την διατήρηση της νεανικής ζωντάνιας σε όλα τα στάδια της ζωής μας.

5 Πως θα τα επιτύχουν αυτά;
Με την χρήση του ιστού ανάπλασης των κυττάρων. Αντικατάσταση οργάνων. Επιδιόρθωση των κυττάρων σε μοριακό επίπεδο.

6 Μέθοδοι επέκτασης της ζωής μας.
Θεραπεία ασθενειών. Αντιμετώπιση της γήρανσης. Χρήση τεχνιτών οργάνων με χρήση νανοϋλικών ( nanomaterials ). Αντικατάσταση σημαντικών ανθρωπίνων οργάνων. Χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου.

7 S.E.N.S. (Strategies for Engineered Negligible Senescence)
Εισήχθη από τον Aubrey de Grey πριν από περίπου 27 χρόνια. 27-ετής στρατηγική έρευνα με στόχο την ανάπτυξη μιας ιατρικής αναπλαστικής διαδικασίας που θα επιδιορθώνει κάθε γερασμένο ιστό με στόχο την νεότητα.

8 Ποια είναι η άποψη όσων υποστηρίζουν την μη-επέκταση της ζωής;
Ανώριμο καπρίτσιο το οποίο ‘τελειώνει’ την ζωή του ανθρώπου. Ναρκισισμός. Φοβία γήρανσης. Εμμονή με τα πλεονεκτήματα της νεότητας.

9 Κέντρο Ηθικής στα φάρμακα.
Ιδρύθηκε το 1998 και στόχος του είναι : η σωστή χρήση της τωρινής και μελλοντικής ιατρικής ώστε τα φάρμακα να μην επιδρούν στην διάθεση την φυσική κατάσταση και την γνωστική δυνατότητα. Αξιολόγηση της προόδου από φιλοσοφικές ηθικές και κοινωνικές προοπτικές. Να διευκολύνει την δημιουργία πολιτικής με αρμοδιότητα να διασαφηνίζει την όποια ‘διπλή χρήση’ της τεχνολογίας.

10 Τομείς της Φυσικής με στόχο την επέκταση της ζωής μας.
Nanotechnology(Νανοτεχνολογία) Cryogenics(Κρυογενετική) Body part replacement(Μερική αντικατάσταση οργάνων) Mind uploading(Χαρτογράφηση του εγκεφάλου) Cyborg citizens

11 Nanotechnology Nanomedicine : είναι η ιατρική εφαρμογή της νανοτεχνολογίας και της συναπτής έρευνας αυτής. Καλύπτει περιοχές όπως η χρήση φαρμάκων αποτελούμενα από νανοσωματίδια. Εφαρμογή της νανοτεχνολογίας σε μοριακό επίπεδο.

12 Πλεονεκτήματα Θεραπεία καρκίνου με απλή μετατροπή του γενετικού υλικού του κάθε σώματος. Εξάλειψη των ασθενειών -> κάθε περιβάλλον θα είναι κατάλληλο για την διαβίωση μας. Διάγνωση ασθένειας πριν καν εκδηλωθούν συμπτώματα. Φάρμακα με τέλεια εφαρμογή. Δεν θα χρειάζεται επέμβαση, δηλαδή να ‘ανοίξουμε’ τον ασθενή.

13 Μειονεκτήματα Τι γίνεται αν χάσουμε τον έλεγχο των νανοσωματιδίων;
Ποιος θα καθορίζει ποιοι χρήζουν μετατροπής; Υπερπληθυσμός. Ανήθικη χρήση.

14 Cryonics Στις κρυογενετικές θερμοκρασίες δεν υπάρχει καμία βιολογική μεταβολή στο αντικείμενο μας. Κυρίως αυτό γίνεται όταν δεν έχουμε λύση στο πρόβλημά μας και διατηρούμε το δοχείο μας μέχρι να βρεθεί αυτή.

15 Πλεονεκτήματα Διατήρηση για χιλιάδες χρόνια.
Στο κοντινό μέλλον θα έχουμε και την τεχνολογία αλλά και τα φάρμακα ώστε να επαναφέρουμε έναν άνθρωπο σε πλήρως υγιή κατάσταση.

16 Μειονεκτήματα Πως επαναφέρεις έναν άνθρωπο σε μια κοινωνία μετά από π.χ. 150 χρόνια; Αν κάτι πάει στραβά κατά την επαναφορά τότε τι; Αν η επαναφορά ναι μεν είναι επιτυχής αλλά και μερική παράλληλα;

17 Body part replacement Μέθοδος παρόμοια με την κλωνοποίηση όπου χρησιμοποιούμε νέα ανθρώπινα μέλη που έχουν κατασκευαστεί τεχνητά για να αντικαταστήσουμε τα γερασμένα και τα μη άρτια.

18 Πλεονεκτήματα Εισαγωγή με συσκευές νανοτεχνολογίας που χρησιμοποιεί ενέργεια του σώματος (γλυκόζη και οξυγόνο). Δυνατότητα μεταμόσχευσης μυαλού από το γερασμένο σώμα σε ένα νέο.

19 Μειονεκτήματα Πάρα πολύ αργός ρυθμός προόδου.
Αλλαγή μελών απλά και μόνο επειδή είναι ανώτερα; Stock οργάνων σε περίπτωση ανάγκης; Τι κάνουμε με όσα δεν χρησιμοποιούνται; Ποια είναι η γραμμή που διαχωρίζει το κλωνοποιημένο σώμα από ένα τμήμα;

20 Mind uploading Είναι ένα προϊόν του υλισμού και χρησιμοποιεί την φιλοσοφία ότι το ανθρώπινο πνεύμα είναι αποκλειστικά ένα πολύπλοκο και πολυσύνθετο σύστημα από φυσικές και χημικές αλληλεπιδράσεις. Τι σημαίνει ουσιαστικά; Να σκανάρουμε και να αποθηκεύσουμε ένα μυαλό ώστε να ‘εγκατασταθεί’ σε ένα καλύτερο ‘δοχείο’ ενώ στο μεταξύ εμείς μπορούμε να το έχουμε διαμορφώσει.

21 ANN (Artificial Neural Network)

22 Πλεονεκτήματα Αποθήκευση μνήμης, ικανοτήτων, προσωπικότητας, ιστορίας.
Υπολογιστές με τμήματα ανθρώπινου εγκεφάλου. Σταδιακή αλλαγή των βιολογικών συστατικών με μηχανικά. Επίτευξη αθανασίας.

23 Μειονεκτήματα Πότε θα είναι δυνατό; Μόνο αφού πεθάνει κάποιος;
Πως προετοιμάζεις κάποιον και την οικογένειά του για την αλλαγή που πρόκειται να επέλθει; Τι αν κάποιος έδωσε ότι είχε και δεν είχε για την διαδικασία αυτή ενώ ήταν στην σύνταξη; Μπορεί κάποιος που έχει ήδη υποβληθεί στην διαδικασία αυτή αν έχει την δυνατότητα να την επαναλάβει όταν ένα καλύτερο μοντέλο παραχθεί;

24 Cyborg citizens Honda’s Asimo robot

25 2020 θα έχουμε υπολογιστές με ανθρώπινη σκέψη.
Μεταφορά γνώσης εμπειρίας και συναισθημάτων σε ένα cyborg; Σε ποιο σημείο παύει κάποιος να είναι άνθρωπος; Ισχύει το ίδιο και στα ζώα robot;

26 Πλεονεκτήματα Επόμενο βήμα στην ανθρώπινη εξέλιξη.
Μνήμη, σκέψη, ευφυΐα, πάντα νέα. Ανοίγουν τις πύλες για την εξέλιξη και γιατί όχι στην κατάκτηση του σύμπαντος.

27 Μειονεκτήματα Μη ελεγχόμενη εξέλιξη.
Πότε ο αυτοματισμός βγαίνει εκτός ελέγχου; Είναι Άνθρωποι; Καλύτεροι σε όλα από τους ανθρώπους. Άρα εμείς τι θα κάνουμε για να βγάζουμε λεφτά;

28 Μερικά ηθικά ζητήματα για σκέψη
Προσωπικό επίπεδο Νομικό Οικονομικό Θρησκεία και φιλοσοφία Κοινωνικό Πολιτικό και Εθνικό Περιβάλλον

29 Βιβλιογραφία http://www.arclab.org http://www.apnf.org
Google search engine Wikipedia European committee Faculty of law University of Edinburgh SCENHIR


Κατέβασμα ppt "Η Φυσική στην Ιατρική – Βιοηθική αντιμετώπιση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google