Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διάδοση της θερμότητας στα στερεά Χάρις Χριστοφή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διάδοση της θερμότητας στα στερεά Χάρις Χριστοφή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διάδοση της θερμότητας στα στερεά Χάρις Χριστοφή
Είναι η μεταβίβαση ή μεταφορά της θερμότητας. Τι σημαίνει διάδοση της θερμότητας;

2 Πώς διαδίδεται η θερμότητα στα στερεά;
ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1: Πώς διαδίδεται η θερμότητα στα στερεά;

3 ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1: Πώς διαδίδεται η θερμότητα στα στερεά;
Εκτελώ το πείραμα του Λεωνίδα στην ομάδα μου και γράφω τις παρατηρήσεις μου στο φύλλο εργασίας 1. Παρατηρήσεις: Πρώτα πέφτει η καρφίτσα που βρίσκεται πιο κοντά στη φλόγα και ύστερα η άλλη. Οι καρφίτσες καθυστερούν να πέσουν  πρώτα πέφτει η καρφίτσα που βρίσκεται κοντά στο δοχείο.

4 Αγωγή της θερμότητας είναι ...
 Συμπέρασμα: Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά γίνεται από σημείο σε σημείο, από τη ζεστή άκρη στην άλλη που είναι λιγότερο ζεστή. Όσο περισσότερο ζεστή είναι η μια άκρη του στερεού, τόσο περισσότερη θερμότητα διαδίδεται μέσ’ από το στερεό. Αγωγή της θερμότητας είναι ...

5 Ποια υλικά επιτρέπουν τη διάδοση της θερμότητας;
ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2: Ποια υλικά επιτρέπουν τη διάδοση της θερμότητας;

6 ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2: Ποια υλικά επιτρέπουν τη διάδοση της θερμότητας;
Κάνω υποθέσεις ... Συζητώ και δημιουργώ στην ομάδα μου τη συσκευή που φαίνεται στο φύλλο εργασίας 2. Στη συνέχεια ζητώ από τη δασκάλα μου να φέρει το ζεστό νερό. Συμπέρασμα: Τα υλικά από τα οποία πέφτουν οι καρφίτσες επιτρέπουν τη διάδοση της θερμότητας.

7 ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2: Ποια υλικά επιτρέπουν τη διάδοση της θερμότητας;
Καλοί αγωγοί της θερμότητας Κακοί αγωγοί της θερμότητας καρφοβελόνα (σίδηρος) ξύλινη οδοντογλυφίδα (ξύλο) αλουμινόχαρτο (αλουμίνιο) πλαστική οδοντογλυφίδα (πλαστικό) χάλκινο σύρμα (χαλκός) γύψος (κιμωλία) συνδετήρας (ατσάλι) χαρτόνι (κατεργασμένο ξύλο)

8 Από τους καλούς αγωγούς, ποιοι διαδίδουν τη θερμότητα πιο γρήγορα;
ΠΡΟΒΛΗΜΑ 3: Από τους καλούς αγωγούς, ποιοι διαδίδουν τη θερμότητα πιο γρήγορα;

9 ΠΡΟΒΛΗΜΑ 3: Από τους καλούς αγωγούς, ποιοι διαδίδουν τη θερμότητα πιο γρήγορα;
Σκέφτομαι προσεκτικά τον τρόπο που θα εργαστώ και εκτελώ στην ομάδα μου το πείραμα στο φύλλο εργασίας 3.

10 Χρόνος που χρειάστηκε να πέσει η καρφίτσα (σε δευτερόλεπτα)
ΠΡΟΒΛΗΜΑ 3: Από τους καλούς αγωγούς, ποιοι διαδίδουν τη θερμότητα πιο γρήγορα; Υλικό Χρόνος που χρειάστηκε να πέσει η καρφίτσα (σε δευτερόλεπτα) χάλκινο σύρμα (χαλκός) 5 δευτερόλεπτα αλουμινόχαρτο (αλουμίνιο) 8 δευτερόλεπτα καρφοβελόνα (σίδηρος) 14 δευτερόλεπτα συνδετηράκι (ατσάλι) 15 δευτερόλεπτα

11  Συμπεράσματα: Υλικά, όπως το ξύλο, το πλαστικό, η κιμωλία, το χαρτί, δεν επιτρέπουν στη θερμότητα να περάσει από μέσα τους, γιατί είναι κακοί αγωγοί της θερμότητας. Τα μέταλλα επιτρέπουν στη θερμότητα να περάσει από μέσα τους, γι’ αυτό ονομάζονται καλοί αγωγοί της θερμότητας. Τα μέταλλα διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ταχύτητα που διαδίδουν τη θερμότητα.

12 Τι μάθαμε στο μάθημα σήμερα;
Η θερμότητα στα στερεά διαδίδεται από το ζεστό μέρος του στερεού προς το κρύο. Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά γίνεται από σημείο σε σημείο του στερεού, δηλαδή με αγωγή. Υπάρχουν καλοί και κακοί αγωγοί της θερμότητας. Τα μέταλλα είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας, ενώ υλικά, όπως το ξύλο, το γυαλί, το πλαστικό, είναι κακοί αγωγοί της θερμότητας. Από τους καλούς αγωγούς, ο χαλκός και το αλουμίνιο επιτρέπουν εύκολα τη διάδοση της θερμότητας μέσα τους.

13 Μπορείς να απαντήσεις;
Υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος για τα διαφορετικά υλικά κατασκευής του τηγανιού; Γιατί το φλιτζανάκι του καφέ είναι από πορσελάνη;


Κατέβασμα ppt "Διάδοση της θερμότητας στα στερεά Χάρις Χριστοφή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google