Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Ν

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Ν"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Ν
Η ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Ν. ΕΒΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΚΑΙ 2ου ΕΠΑΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ Μαθητές:Β Γεωπονίας (2ο ΕΠΑΛ) και Β Ηλεκτρολόγων (1ο ΕΠΑΛ) Καθηγήτριες: Αντωνακούδη Αναστασία ΠΕ 18 Αποστολουδια Μυρσινη ΠΕ17

2 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ Η ιστορία του μεταξιού χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι συνυφασμένη με κινέζικες ιστορίες και μύθους. Σύμφωνα με τον μύθο την τέχνη της εκτροφής του μεταξοσκώληκα ανακάλυψε συμπτωματικά η αυτοκράτειρα Σι-Λινγκ-Τσι το 2690 πΧ. Από τότε άρχισε η ανάπτυξη της μεταξουργίας στην Κίνα. Τέχνη που έμεινε μυστική για 20 περίπου αιώνες. Η εξάγωνη των αυγών του μεταξοσκώληκα απαγορευόταν αυστηρά. Οποιοσδήποτε αποκάλυπτε τα μυστικά της σηροτροφίας αντιμετώπιζε την ποινή του θανάτου. Επιτρεπόταν μόνο η εξαγωγή κατεργασμένων νημάτων και υφασμάτων. Η Ιαπωνία, οι Ινδίες και η Περσία ήταν κέντρα εμπορίας του εξαγόμενου μεταξιού.

3 Με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου (4ος αιώνας π. Χ
Με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου (4ος αιώνας π.Χ.) το μεταξωτό ύφασμα έγινε γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Στην Ευρώπη εισάχθηκε για πρώτη φορά στο Βυζάντιο στα χρόνια της βασιλείας του Ιουστινιανού, όπου δύο καλόγεροι, γυρνώντας από μια ιεραποστολική περιοδεία στην Κίνα το 554 μ.Χ., έφεραν μαζί τους κουκούλια μέταξας κρυμμένα στα ραβδιά τους, γιατί απαγορευόταν η εξαγωγή τους.

4 ΣΟΥΦΛΙ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ
Η ιστορία του Εβρου και ιδιαίτερα του Σουφλίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το μετάξι τους δύο τελευταίους αιώνες και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

5 Το Σουφλί γίνεται γνωστό κυρίως για το μετάξι
5 εργοστάσια δημιουργούνται των Αζαρία και Πάπο (1908) των Τζίβρε (1920) του Π. Χατζησάββα, του Τσιακίρη (1954) και το κρατικό εργοστάσιο Η παραγωγή των κουκουλιών την περίοδο ξεπερνάει τους 800 τόνους ετησίως

6 Οι σηροτρόφοι μεταφέρουν τα κουκούλια μέσα σε ψάθινα κοφίνια στην κεντρική κουκουλοαγορά της πόλης, το χαρέτσι. Σαν σ’ ένα πρωτόγονο χρηματιστήριο μεταξιού, παραγωγοί, μεταξοβιομήχανοι κι έμποροι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονταν για να διαπραγματευτούν την τιμή του κουκουλιού.

7 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΩΝ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ

8 ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΖΙΒΡΕ Η μισογκρεμισμένη καμινάδα του εργοστασίου Τζίβρε ύψους 35 μ., που κάπνιζε επί 60 χρόνια, έχει σταματήσει από χρόνια να καπνίζει.

9

10 Το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τους Ιταλούς αδελφούς Τσεριάνο και το 1920 Αγοράστηκε από τον Αδριανουπολίτη Ιακώβ Τζίβρε. Το μετάξι και η επεξεργασία του συνδέθηκαν με τα όνειρα χιλιάδων κοριτσιών που δούλεψαν στο εργοστάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Οι μηχανές στο εργοστάσιο του Τζίβρε διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Ο Δήμος Σουφλίου προχωρεί στην αξιοποίηση του εργοστασίου και μετά την ανακαίνιση του, θα λειτουργήσει ως νέο πολιτιστικό-βιομηχανικό μουσείο, που θα φιλοξενεί τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του μεταξιού. .

11 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ

12 ΤΑ ΜΠΙΤΖΙΚΛΙΚΙΑ Η εκτροφή του μεταξοσκώληκα, λόγω της ιδιαιτερότητάς της, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής των σπιτιών. Αυτή τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική μορφή δίνουν τα εντυπωσιακά κουκουλόσπιτα ή «μπιτσικλίκια»

13 ΚΟΥΚΟΥΛΟΣΠΙΤΟ

14 ΚΟΥΚΟΥΛΟΣΠΙΤΑ

15 KOYKOΥΛΟΣΠΙΤΑ

16 ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΡΙΚΑ
Το αναπαλαιωμένο αρχοντικό του Μπρίκα είναι ένα σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής που χτίστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της σηροτροφίας.

17 «ΔΕΣΗΜΕΣ» Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Σουφλίου με τη Δημοτική Επιχείρηση Σηροτροφίας «ΔΕΣΗΜΕΣ», προσπαθεί ν’ αναβιώσει την παραγωγή του μεταξιού με μορεώνες, με εκτροφή μεταξοσκώληκα και την κατασκευή αναπηνιστηρίου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

18 Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα πια γίνεται έντονη προσπάθεια για ανάκαμψη της σηροτροφίας, η παραγωγή κουκουλιών δεν ξεπερνάει τους 5 τόνους, ποσότητα που δεν επαρκεί για τις βιοτεχνίες που συνεχίζουν να λειτουργούν στην περιοχή μέχρι σήμερα: των αδελφών Τσιακίρη (1954) Σαρδανίδη Λεωνίδα (1975) Μουχταρίδη Αθανάσιου (1976) Μπουρουλίτη και αναγκαστικά καταφεύγουν στην εισαγωγή του πολύτιμου νήματος από την Κίνα.

19 ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ

20 ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

21 ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ

22 Τι είναι το Μετάξι Το μετάξι είναι μείγμα δύο πρωτεϊνών. Η μία από αυτές ονομάζεται φιβροϊνη, αποτελεί το 75% της ίνας και βρίσκεται στο κέντρο της. Η άλλη ονομάζεται σερικίνη ή μεταξόκολλα, αποτελεί το 25% και περιβάλλει τη φιβροϊνη

23 Πώς γίνεται το Μετάξι Η κατεργασία μέχρι να έχουμε το τελικό μεταξωτό ύφασμα διακρίνεται σε πολυάριθμα στάδια: τη σηροτροφία τον αναπήνιση την κλώση τη βαφή το φινίρισμα.

24 ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΟΡΟ ΣΤΗ ΜΕΤΑΞΩΤΗ ΚΛΩΣΤΗ

25 Η πεταλούδα ζευγαρώνει
Η πεταλούδα ζευγαρώνει

26 ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑ

27 Εκκόλαψη Η θηλύκια γεννά 300 έως 600 αυγά. Κάτω από τις απαραίτητες συνθήκες θερμοκρασίας, φωτισμού, αερισμού και σχετικής υγρασίας, που ελέγχονται σχολαστικά, γίνεται η επώαση.

28 Από την εκκόλαψη και μέχρι να πλέξουν το κουκούλι, περνούν από ορισμένα στάδια έντονης δραστηριότητας, που λέγονται ηλικίες.

29 Από ηλικία σε ηλικία μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα τέλειας αδράνειας του μεταξοσκώληκα που λέγεται ύπνος. Όλη η διάρκεια της εκτροφής περιλαμβάνει 5 ηλικίες και 4 ύπνους.

30 ΥΠΝΟΣ ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑ

31 εκτροφή του μεταξοσκώληκα
Η εκτροφή του μεταξοσκώληκα γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή σε (δωμάτια οικίας, αποθήκες). Οι χώροι αυτοί πριν την εκτροφή πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται σχολαστικά.

32 ΤΑΪΣΜΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΩΝ

33 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΪΣΜΑ

34 Ο χώρος που απαιτείται για ένα κουτί μεταξόσπορου (20
Ο χώρος που απαιτείται για ένα κουτί μεταξόσπορου ( αυγά) είναι περίπου 30 τετραγωνικά μέτρα. Ο μεταξοσκώληκας εκτρέφεται σε περιβάλλον με θερμοκρασία 22 έως 25 βαθμούς Κελσίου, υγρασία 85% περίπου, καλό αερισμό και λίγο φωτισμό.

35 ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΕΣ

36 ΤΑΪΣΜΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΩΝ

37 Κλάδωμα είναι το στάδιο που τα σκουλήκια θα πλέξουν το κουκούλι.

38 τύλιγμα της φούσκας

39 τύλιγμα της φούσκας

40 Ξεκλάδωμα εργασία που έχει για σκοπό την συγκομιδή των κουκουλιών πάνω από τα κλαδιά

41 ΞΕΚΛΑΔΩΜΑ

42

43 Σε 2 με 3 ημέρες το τύλιγμα της φούσκας έχει γενικευτεί

44 Μοναδική τροφή για τον μεταξοσκώληκα είναι τα μορεόφυλλα
Μοναδική τροφή για τον μεταξοσκώληκα είναι τα μορεόφυλλα. Αυτά περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθώς και το νερό που χρειάζονται οι μεταξοσκώληκες

45 Το αργότερο σε 15 ημέρες γίνεται η απόπνιξη
Το αργότερο σε 15 ημέρες γίνεται η απόπνιξη

46 Αν δεν γίνει ηαπόπνιξη οι πεταλούδες τρυπούν τα κουκούλια και βγαίνουν στο περιβάλλον, χαλώντας έτσι την συνέχεια της κλωστής

47 Αναπίνηση Αναπίνιση είναι η διαδικασία κατά την οποία ξετυλίγεται η κλωστή από το κουκούλι και τυλίγεται σε ανέμες

48 Το μεταξωτό νήμα γίνεται ύφασμα στο υφαντουργείο
Ύφανση Το μεταξωτό νήμα γίνεται ύφασμα στο υφαντουργείο

49 Βαφή

50 Φινίρισμα Με το φινίρισμα σταθεροποιούνται τόσο τα χρώματα, όσο και οι διαστάσεις του υφάσματος, ώστε να μην έχουμε μάζεμα ή ξεχείλωμα κατά την πλύση

51 Τυποβαφή Στο τυποβαφείο γίνεται με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας το τύπωμα του σχεδίου που θέλουμε πάνω στο ύφασμα, που έχει ήδη βαφεί στο χρώμα του φόντου.

52 Ιδιότητες Μεταξιού Φυσικό προϊόν Το μετάξι είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν που παράγεται από ένα ζωικό οργανισμό, χωρίς κανένα απολύτως χημικό. Απαλότητα Τα παράλληλα στρώματα πρωτεΐνης στην ίνα του μεταξιού το κάνουν πολύ απαλό, έτσι ώστε όχι μόνο να μην ερεθίζει το δέρμα αλλά να είναι και πολύ ευχάριστο στην αφή. Απορροφικότητα Το μετάξι παραμένει στεγνό ακόμα και αν έχει απορροφήσει το 30% του βάρους του σε νερό, γι' αυτό και έχει πολύ καλή συμπεριφορά στον ανθρώπινο ιδρώτα. Αντιαλλεργικό Οι γιατροί συστήνουν μεταξωτά ρούχα, σεντόνια κλπ. σε όσους έχουν δερματολογικά ή αλλεργικά προβλήματα. Μονωτικό Το μετάξι έχει πολύ καλή συμπεριφορά στη θερμότητα όντας άριστο μονωτικό και έτσι τα μεταξωτά ρούχα είναι ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. Αντανάκλαση Η τριγωνική δομή της ίνας του μεταξιού την κάνει να λειτουργεί σαν πρίσμα και να αντανακλάει ένα πολύ λαμπερό και «καθαρό» χρώμα.

53 Πώς ξεχωρίζουμε το Μετάξι
Δύο εύκολοι τρόποι να διακρίνουμε το μετάξι είναι: Καίμε ένα μικρό κομμάτι μεταξωτού υφάσματος οπότε βγαίνει δυσάρεστη οσμή σα να καίγεται τρίχα και σχηματίζεται μια σφαιρική μπαλίτσα στάχτης που εύκολα σπάει σε σκόνη Κομμάτι μεταξιού τοποθετείται σε θερμό διάλυμα καυστικής σόδας ή ποτάσας, όπου διαλύεται.

54 ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ

55 ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ

56 ΣΟΥΦΛΙ , η πόλη του μεταξιού.

57 Από το σεμινάριο στο ΚΠΕ Σουφλίου , με το ΚΠΕ Νάουσας .

58 Από το σεμινάριο στο ΚΠΕ Σουφλίου , με το ΚΠΕ Νάουσας .

59 Τέλος προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Η ομάδα περιβαλλοντικής του 1ου ΕΠΑΛ Αλεξ/πολης. Σχ. Ετος


Κατέβασμα ppt "Η ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Ν"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google