Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ισπανία Παπαδοπούλου Ζωή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ισπανία Παπαδοπούλου Ζωή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ισπανία Παπαδοπούλου Ζωή

2                                 Ισπανία Το Βασίλειο της Ισπανίας ή Εσπερία των αρχαίων Ελλήνων, είναι ένα κράτος της νοτιοδυτικής Ευρώπης, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Προς Βορρά ορίζεται από τον Βισκαϊκό κόλπο και με τη Γαλλία από την οποία την χωρίζει η μεγάλη οροσειρά των Πυρηναίων. Επίσης επί των Πυρηναίων και Βορειοανατολικά συνορεύει με την Ανδόρρα. Ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοδυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τέλος Δυτικά συνορεύει με την Πορτογαλία.

3 Θέση - Έκταση Η Ισπανία εκτείνεται μεταξύ του βορείου γεωγραφικού πλάτους 35 έως 43 μοιρών και 47 πρώτων και γεωγραφικού μήκους 9 μοιρών και 12 πρώτων δυτικού μέχρι 3 μοιρών και 19 πρώτων ανατολικού. Η συνολική έκταση της Ισπανίας υπολογίζεται σε τ.χλμ. Εξ αυτών τα ανήκουν στην ηπειρωτική χώρα ενώ στις προς Α. Βαλεαρίδες νήσους και στις Καναρίους νήσους. Το μεγαλύτερο μήκος αυτής από Α. προς Δ. είναι 1020 χλμ. ενώ το μέγιστο πλάτος από Β. προς Ν. είναι 856 χλμ.

4 Ποταμοί Οι περισσότεροι και σημαντικότεροι ποταμοί της Ισπανίας πηγάζουν από το κεντρικό οροπέδιο στο οποίο και κυριαρχούν τα Ιβηρικά όρη και αυτοί είναι: Ο ποταμός Τάγος που εκχύνεται στον Ατλαντικό ωκεανό στο κόλπο Ντούρο ή Ντουέρο της Λισσαβόνας. Ο ποταμός Γκουαντιάνα που εκχύνεται και αυτός στον Ατλαντικό ωκεανό στα Ισπανοπορτογαλικά σύνορα. Ο ποταμός Γκουαδαλκιβίρ που εκχύνεται στο κόλπο του Κάδιθ (τα αρχαία Γάδειρα) προερχόμενος από την οροσειρά Σιέρρα Μορένα. Από τους ποταμούς που εκβάλλουν στη Μεσόγειο σημαντικότερος είναι ο ποταμός Έμπρο (ή Εύρος κατά τους αρχαίους Έλληνες) που είναι και ο μεγαλύτερος της Ισπανίας. Πηγάζει από τα Κανταβρικά όρη και εκχύνεται σε ευρύτατο δέλτα βόρεια του Κόλπου της Βαλένθιας. Εκτός όμως αυτού στον ίδιο Κόλπο εκβάλει ο επίσης σημαντικός ποταμός Γκουαδαλαβίρ. Εκτός των παραπάνω υφίστανται και πολλοί άλλοι μικρότεροι ή παραπόταμοι των προηγουμένων που διασχίζουν τη χώρα σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην Ισπανία υπάρχουν ελάχιστες λίμνες χωρίς ιδιαίτερη σημασία.

5 Χλωρίδα Η χλωρίδα της Ισπανίας λόγω της ποικιλίας της μορφολογίας του εδάφους αλλά και του κλίματος είναι ποικίλη και διαφέρει όχι μόνο κατά το ύψος αλλά και κατά περιοχές. Η έλλειψη άφθονου ύδατος στις ορεινές περιοχές καθιστά εκεί την χλωρίδα όχι τόσο πλούσια όσο άλλων Χωρών με ίδιο υψομετρικό και ορεινή έκταση. Έτσι η χλωρίδα της Ισπανίας στα βόρεια διαμερίσματα και ιδίως στα Πυρηναία και στη Καταλωνία είναι όμοια με της κεντρικής Ευρώπης, ενώ των ανατολικών παραλίων περιλαμβάνεται στης Μεσογείου, των δε βορείων ακτών προς τον Ατλαντικό όμοια με της βορείου Ευρώπης. Η δε χλωρίδα του κεντρικού οροπεδίου μοιάζει πάρα πολύ, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, με τις ρωσικές στέπες! Τέλος το νότιο τμήμα της Ισπανίας περιλαμβάνεται στη χλωρίδα της βορείου Αφρικής όπου και απαντώνται φοίνικες, ζαχαροκάλαμα και πλείστα εσπεριδοειδή. Τα δάση της Ισπανίας δυστυχώς σήμερα σπανίζουν. Εκτός των μεγάλων καταστροφών που υπέστησαν στο διάβα της ιστορίας από τις διάφορες στρατιές, που διέσχισαν την Χώρα, ειδικά τον ΙΘ΄ αιώνα, η υλοτομία για τις διάφορες ανάγκες του πληθυσμού ήταν ανεξέλεγκτη, μέχρι αναρχίας. Αν συνυπολογισθούν και οι τεράστιες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια η εικόνα των ισπανικών δασών φαίνεται αποκαρδιωτική. Τα κυριότερα είδη δένδρων των δασών της Ισπανίας είναι το πεύκο και η δρυς. Αντίθετα πλουσιότατη φαίνεται η Χώρα σε βοσκοτόπια που αφθονούν πράγματι, κυρίως, στο κεντρικό οροπέδιο, και στους πρόποδες των Πυρηναίων και Κανταβρικών ορέων.

6 Πανίδα Η πανίδα της Ισπανίας είναι ένα μείγμα μεσογειακής και βορειαφρικανικής πανίδας με παρουσία ειδών που δεν απαντώνται ή σπανίζουν σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, όπως για παράδειγμα είναι το είδος του λαγού, ο ερπυστής, ή η μυγαλή των Πυρηναίων, ο πίθηκος ο άκερκος, κ.ά. Υπάρχουν επίσης ιδιαίτερα είδη ερπετών, οστράκων, ιχθύων και μεγάλη ποικιλία πεταλούδων (όπως παρατηρείται και στην νήσο Ρόδο, στην Ελλάδα). Επίσης από τα μεγάλα ζώα που υπάρχουν ξεχωρίζει το μακρύμαλλο είδος των προβάτων με το όνομα «μερινό» καθώς και οι εκλεκτές ποικιλίες αλόγων, βουβαλιών αλλά και σκύλων με το όνομα «σπανιέλ».

7 Ζωγραφική Η Ισπανία έχει πολύ μακριά παράδοση στην ζωγραφική. Από τους Βελάσκεθ, Ελ Γκρέκο δια μέσου του πρωτοποριακού Γκόγια για να φτάσουμε στον 20ο αιώνα και τους Πικάσσο, Μιρό και Νταλί.

8 Κλίμα Το κλίμα της Ισπανίας ποικίλει ανάλογα των περιοχών και του ύψους του εδάφους, παρουσιάζοντας έτσι μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιφερειακών διαμερισμάτων. Γενικά είναι εύκρατο με πολλές ομοιότητες εκείνων της Ιταλίας και της Ελλάδος με λιγότερες όμως βροχοπτώσεις αυτών των Χωρών. Η δε ξηρότητα που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές είναι τόσο μεγάλη ώστε να χαρακτηρίζει ένα μεγάλο τμήμα των εδαφών της να μοιάζει με την περιοχή του αφρικάνικού άτλαντος (όρους). Έτσι ενώ στη Μαδρίτη η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι +14 °C , η Σεβίλλη παρουσιάζει +20 °C και ενώ στις παρυφές των Κανταβρικών ορέων και Πυρηναίων η βροχή φθάνει τα 1-2 εκατοστά εντούτοις στο κεντρικό οροπέδιο κυμαίνεται μόλις στα 0,25-0,27 εκ.

9 Γλώσσες Ισπανική γλώσσα :Επίσημη γλώσσα σε όλη την Ισπανία όπως και σε όλη σχεδόν την Λατινική και Κεντρική Αμερική. Όλες οι άλλες ομιλούμενες γλώσσες παραμένουν επίσημες στην αυτόνομη περιοχή που ομιλούνται. Καταλανική γλώσσα: Ομιλούνται στην Καταλωνία, στην περιοχή της Βαλένθιας, στις Βαλεαρίδες νήσους και σε μέρος της Νότιας Γαλλίας (Περπινιάν) Βασκική γλώσσα: Στη Χώρα των Βάσκων και στην Ναβάρρα. Γαλικιανή γλώσσα :Στη Γαλικία. Μοιάζει πολύ με την πορτογαλική.

10 Θρησκεία Οι Ισπανοί είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους χριστιανοί Ρωμαιοκαθολικοί, αν και η δύναμη της Εκκλησίας έχει μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Η Εκκλησία της Ισπανίας περιλαμβάνει 11 Ιερές Μητροπόλεις και 52 Επισκοπικές θέσεις μετά βοηθών Επισκόπων που ιστορικά υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή του Τολέδου, με περίπου ιερείς σε ισάριθμους Ναούς εκ των οποίων 66 είναι Καθεδρικοί, παρεκκλήσια, 970 περίπου μοναστήρια ανδρών με μοναχούς και 3730 γυναικεία μοναστήρια με περίπου μοναχές. Οι δε Αρχιερείς της Μαδρίτης - Αλκαλά και της Βαρκελώνης εξαρτώνται απ΄ ευθείας από το Βατικανό. Σήμερα το Ισπανικό Σύνταγμα παρέχει και προστατεύει πλήρως την ανεξιθρησκεία, που είχε ξεκινήσει από το Έτσι από τις 29 Δεκεμβρίου 1978 δεν υφίσταται ο όρος «επίσημη θρησκεία» στην Ισπανία. Από ένα «ρεπόρτο» (αναφορά) της Επισκοπικής Συνόδου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του 1982 αναφέρεται ότι το 82,76% των παιδιών που γεννήθηκαν το 1981 στην Ισπανία βαπτίσθηκαν κατά το αυτό δόγμα. Στην έρευνα εκείνη διαφάνηκε επίσης ότι υφίστανται άλλοι Χριστιανοί, μεταξύ των οποίων Προτεστάντες, Μάρτυρες του Ιεχωβά, (περίπου ) καθώς και πολλοί Μορμόνοι. Η πρώτη Συναγωγή από της έξωσης των Ιουδαίων το 1492 άνοιξε στη Μαδρίτη στις 2 Οκτωβρίου Ο αριθμός των Ιουδαίων της Ισπανίας υπολογίζεται στις Οι αριθμοί ιερέων, μοναστηριών και μοναχών ανάγονται κατά το 1955.

11 Αυτόνομες Κοινότητες Ανδαλουσία Αραγωνία Αστούριας Βαλεαρίδες Νήσοι
Βαλένθια Γαλικία Εξτρεμαδούρα Θεούτα Κανάριες Νήσοι Κανταβρία Καστίλλη και Λεόν Καστίλλη-Λα Μάντσα Καταλωνία Μαδρίτη Μελίγια Μούρθια Ναβάρρα Λα Ριόχα Χώρα των Βάσκων

12 Μεγαλύτερες Αστικές Περιοχές
Μαδρίτη Βαρκελώνη Βαλένθια Σεβίλλη Μπιλμπάο Μάλαγα Οβιέδο-Χιχόν Αλικάντε-Έλτσε

13 Ισπανικό Πρωτάθλημα Η Πριμέρα Ντιβιζιόν ή Λίγκα είναι η κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Ισπανίας. Διεξάγεται από την περίοδο και η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, με την Μπαρτσελόνα να ακολουθεί. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν κυριαρχήσει στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος, ενώ άλλες 7 ομάδες έχουν κατακτήσει τον τίτλο.

14 Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης

15 Mundial 2010 A’ Το 2010 το Παγκόσμιο Κύπελλο κλήρωση, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2009, τοποθετείται στην Ισπανία Όμιλος H , παράλληλα με την Ελβετία , την Ονδούρα και τη Χιλή . Η Ισπανία έχασε τον πρώτο αγώνα στάδιο της ομάδας κατά την Ελβετία, 0-1. Στο δεύτερο παιχνίδι τους νίκησαν Ονδούρα με 2 γκολ από τον David Villa . Επόμενο αγώνα τους εναντίον της Χιλής στις 25 Ιουνίου είχε κερδίσει 2-1. Θα προχωρήσει σε νοκ άουτ φάση για να νικήσουμε την Πορτογαλία 1-0, φτάνοντας στα προημιτελικά, όπου νίκησε την Παραγουάη 1-0, σκοράροντας μακριά από ένα γκολ από τον David Villa που βάζουν την μπάλα στο πίσω μέρος του διχτυού μετά χτύπησε την μπάλα από τη θέση, φτάνοντας τα τέσσερα τελευταία για πρώτη φορά από το Στη συνέχεια, προχώρησε σε τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της, νικώντας την ευνόησε η Γερμανία 1-0 μέσω ενός επικεφαλής γκολ από τον Κάρλες Πουγιόλ . Η Ισπανία λαμβάνει μια γωνία κατά της Πορτογαλίας σε μια Φάση των 16 ματς στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA

16 Mundial 2010 B’ Στα τελευταία τέσσερα λεπτά επιπλέον χρόνος κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου τελικό εναντίον της Ολλανδίας , Αντρές Ινιέστα σκόραρε ένα γκολ από ένα πέρασμα που έδωσε Cesc Fabregas , που κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο για την Ισπανία, για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Σε αυτό το φυσικό ματς, η Ισπανία έλαβε 5 κίτρινες κάρτες, ενώ το "Oranje" έλαβε 9, καθώς και 1 κόκκινη κάρτα, το υψηλότερο σύνολο των καρτών για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο τελικός στην ιστορία. Η Ισπανία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο από μόνο σκοράροντας 8 γκολ και παραχωρώντας 2, το οποίο είναι το χαμηλότερο από οποιοδήποτε νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στις δύο περιπτώσεις. Επίσης, είναι η μόνη ομάδα που δεν έχει δεχτεί γκολ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του τουρνουά. Η Ισπανία είναι η μόνη ομάδα που έχει κερδίσει τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού έχει χάσει το παιχνίδι το άνοιγμά του. Η Ισπανία είναι μόνο η δεύτερη ομάδα για να κερδίσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο έξω από τη δική τους ήπειρο, μετά τη Βραζιλία κερδίζει στη Σουηδία και την Κορέα , η οποία επίσης κάνει η Ισπανία η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα για να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο εκτός της Ευρώπης. Το 2010 FIFA World Cup ομάδα κέρδισε το βραβείο της FIFA παίξουν δίκαιη, ενώ μερικά από τους παίκτες του κέρδισαν επίσης βραβεία. τερματοφύλακας Ίκερ Κασίγιας κέρδισε το χρυσό γάντι για παραχωρώντας μόνο δύο στόχους κατά τη διάρκεια του τουρνουά. David Villa κέρδισε το χάλκινο μπάλα και εκκίνησης ασήμι , δεμένος για πρώτος σκόρερ του τουρνουά με συνολικά 5 γκολ και 1 ασίστ

17 Εθνική Ομάδα Ισπανίας- Μπαρτσελόνα

18 Βαρκελώνη

19 Μαδρίτη

20 Βαλένθια

21 Ισπανικές ομάδες


Κατέβασμα ppt "Ισπανία Παπαδοπούλου Ζωή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google