Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τους Μηλιάκο Κωνσταντίνο Και Μασγανά Γιώργο. … Μπαλόνια γεμισμένα με ήλιον! Μεγάλα, φουσκω­τά, με φατσούλες... Ωπ! Μας έφυγε το ένα! Να το, ανεβαίνει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τους Μηλιάκο Κωνσταντίνο Και Μασγανά Γιώργο. … Μπαλόνια γεμισμένα με ήλιον! Μεγάλα, φουσκω­τά, με φατσούλες... Ωπ! Μας έφυγε το ένα! Να το, ανεβαίνει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από τους Μηλιάκο Κωνσταντίνο Και Μασγανά Γιώργο

2 … Μπαλόνια γεμισμένα με ήλιον! Μεγάλα, φουσκω­τά, με φατσούλες... Ωπ! Μας έφυγε το ένα! Να το, ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό κι ολοένα μικραίνει... μικραίνει... σαν μια κουκκίδα. Κι ώσπου να ανοιγο-κλείσεις τα μάτια, χάνεται εντελώς. Τι απογίνονται τα μπαλόνια που ανεβαίνουν στον ουρανό; Τάχα πηγαίνουν στο διάστημα; Όχι βέβαια. Η αλήθεια είναι πως, μόλις φύγει από μέσα τους το ήλιον, δηλαδή το αέριο που τα ανεβάζει ψηλά στον, ουρανό, ξαναγυρίζουν πάλι στη Γη. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα για τα πουλιά και τα άλλα ζώα.

3 · Τα μπαλόνια ηλίου συχνά παρασύρονται από τους, ανέμους ώς τη θάλασσα. Έστω και αν η θάλασσα είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά, τα μπαλόνια μπο­ρούν να φτάσουν ώς εκεί. Το αλμυρό νερό της θάλασσας ξεπλένει το χρώμα με το οποίο είναι βαμμένο το μπαλόνι και το κάνει διάφανο., · Μερικές φορές, τα πλάσματα της θάλασσας νομί­ζουν πως τα μπαλόνια εί-, ναι φαγητό και τα τρώνε. Οι θαλάσσιες χελώνες, ας, πούμε, τρώνε τα μπαλό­νια, που όπως επιπλέουν, μοιάζουν με τσούχτρες. Αν μια χελώνα κάνει το λά­θος και φάει ένα μπαλόνι, μπορεί να φράξει το στο­μάχι της. Κι έτσι θα πεθά-, νει από την πείνα - όπως, ακριβώς γίνεται και με τα πλαστικά. Οι φάλαινες τυχαίνει καμιά φορά να καταπιούν μπαλόνια που πλέουν στη θάλασσα. Τα μπαλόνια σφηνώνονται στο στομάχι τους και μπορεί να πε­θάνουν απ' αυτό! Συμβαίνει κι αυτό: Καμιά φορά τυχαίνει να μας ξεφύγουν από τα χέρια εκεί­να τα ασημόχρωμα μπαλόνια (που είναι φτιαγμένα από ένα υλικό που μοι­άζει με αλουμινόχαρτο) και να πιαστούν σε ηλεκτρικά καλώδια. Έτσι προ­καλούν βραχυκύκλωμα και πολύς κόσμος μένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

4 Σίγουρα ξετρελλαίνουν τα παιδιά και για πολλούς ανθρώπους αποτελούν βασικό στοιχείο των πάρτυ, ωστόσο τα μπαλόνια με αέριο ήλιο σύντομα ενδέχεται να ανήκουν στο παρελθόν. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Tom Welton, καθηγητής στο κολλέγιο Imperial του Λονδίνου, οι παγκόσμιες ελλείψεις σε ήλιο κρούουν το καμπανάκι ότι το στοιχείο αυτό θα έπρεπε να χρησιμοποιείται πολύ πιο συντηρητικά. Εκτός από το να γεμίζει πολύχρωμα παιδικά μπαλόνια, το ήλιο χρησιμοποιείται για την ψύχρανση των μεγάλων μαγνητών στους μαγνητικούς τομογράφους, τα ιατρικά μηχανήματα που παρουσιάζουν ακριβείς εικόνες για το τι συμβαίνει στο σώμα του ασθενούς.

5 … «Δεν θα ξεμείνουμε από ήλιο σήμερα όμως, αν δεν λάβουμε μέτρα, σε 30 με 50 χρόνια θα έχουμε σοβαρά προβλήματα», τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως το ήλιο αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για τους μαγνητικούς τομογράφους και πως η χρήση του στα μπαλόνια είναι εξοργιστική. Το ήλιο βρίσκεται σε μεγάλα βάθη στο υπέδαφος και συνήθως εξάγεται ως παραπροϊόν κατά τις εξορύξεις φυσικού αερίου. Το πρόβλημα είναι ότι τα αποθέματα του αερίου είναι περιορισμένα και η ζήτηση ολοένα αυξάνεται με αποτέλεσμα ο κίνδυνος της εξάντλησης να είναι ορατός. Πριν δυο χρόνια, με αφορμή σοβαρών ελλείψεων σε ήλιο, ο Αμερικανός επιστήμονας Robert Richardson, βραβευμένος με Νόμπελ, ζήτησε την κοστολόγηση ενός μπαλονιού με ήλιο στα 60 δολάρια έτσι ώστε να μειωθεί η ζήτηση.

6 … «Αυτή την περίοδο υπάρχει έλλειψη», δήλωσε ο Doug Thornton, διευθυντής του Βρετανικού Συνδέσμου Συμπιεσμένων Αερίων. «Αυτό οδήγησε σε άνοδο των τιμών για δυο χρόνια, αν και υπολογίζουμε ότι οι τιμές θα μειωθούν και πάλι καθώς νέα κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν στη Ρωσία. Όμως δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές για την προμήθεια του αερίου», τόνισε. Την αύξηση των πιέσεων στα αποθέματα ηλίου και τη συνεπακόλουθη έκρηξη τιμών επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα και ο Σύνδεσμος Βρετανικών Μπαλονιών.

7 Δοκίμασε τη δύναμη σου: Βάλε όλη σου τη δύναμη, για να δεις αν μπορείς να σπάσεις ένα τέτοιο μπα­λόνι. Μάλλον δεν θα είναι τόσο εύκολο. Ίσως και να μην τα καταφέρεις. Αυ­τό δεν θα πει ότι δεν έχεις δύναμη, αλλά ότι αυτά τα μπαλόνια είναι φτιαγ­μένα από γερό υλικό - άλλος ένας λόγος που τα κάνει τόσο επικίνδυνα για ια θαλάσσια πλάσματα.

8 Πρόσεχε να μη σου φεύγουν τα μπαλόνια σου. Δένε τα από το λουράκι του ρολογιού σου, τα κορδόνια του παπουτσι­ού σου, τον καρπό του χεριού σου ή από όπου αλλού σε βολεύει καλύ­τερα. Αν σε κάποια γιορτή στο σχολείο σου θέλουν να αφήσουν μπαλόνια στον αέρα, πες τους πόσο επικίν­δυνα είναι για τα θαλάσσια ζώα. Πολύς κόσμος δεν καταλαβαί­νει πως τα μπαλόνια μπο­ρούν να βλάψουν αυτά τα πλάσματα.

9 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?pag e=arthro&id=177246&catID=5http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?pag e=arthro&id=177246&catID=5


Κατέβασμα ppt "Από τους Μηλιάκο Κωνσταντίνο Και Μασγανά Γιώργο. … Μπαλόνια γεμισμένα με ήλιον! Μεγάλα, φουσκω­τά, με φατσούλες... Ωπ! Μας έφυγε το ένα! Να το, ανεβαίνει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google