Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεTheseus Demos Τροποποιήθηκε πριν 10 χρόνια
1
ΛΙΠΙΔΙΑ Ορισμός A group of compounds that are soluble in certain organic solvents such as Ether, Benzene, and Chloroform, and are insoluble in water
2
ΛΙΠΙΔΙΑ ΥΔΡΟΛΥΌΜΕΝΑ ΜΗ ΥΔΡΟΛΥΟΜΕΝΑ (Παρουσία εστερικού δεσμού)
(Απουσία εστερικού δεσμού) Γλυκερίδια Κηροί Στεροειδή Προσταγλανδίνες Λίπη-Έλαια Φωσφολιπίδια
3
Γλυκερίδια Λίπη-Έλαια
Fat: solid at room temperature Oil: liquid at room temperature Glycerol + 3 Fatty Acids Triglyceride
4
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ With a few exceptions, natural fatty acids:
Contain an even number of carbon atoms Arranged in an un-branched line Have a carboxyl group (-COOH) at the end
5
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΑΚΟΡΕΣΤΑ
6
Omega System Delta system: carbon atom in a fatty acid is numbered from the carboxyl end Omega system: carbon atom is numbered from the methyl end
7
Omega System C-C-C=C-C-C=C-C-C=C-C-C-C-C-C-C-C-COOH Animal can put in a double bond in the omega 9 position but not at either 3 or 6 Cold water fish accumulate a lot of omega 3 fatty acids from their diet Ω-3 Ω-6 Ω-9
9
ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ω-3 ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Στην φυσιολογική ανάπτυξη Στην πρόληψη και την θεραπεία της στεφανιαίας νόσου Στην υπέρταση Στον διαβήτη Στην αρθρίτιδα Στις φλεγμονώδεις ασθένειες και Στον καρκίνο
10
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Added fat to the diet Butter and coconut oil---no effect Olive oil---no effect Corn and linseed oil---very effective
12
ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΑΚΟΡΕΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΗΞΕΟΣ
Palmitic Acid (16:0) Solid 63° C Stearic Acid (18:0) 70° Oleic Acid (18:1) Liquid 13° Linoleic Acid (18:2) -5° Linolenic Acid (18:3) -14.5° Arachidonic Acid (20:4) -49.5°
13
Conjugated Linoleic Acid
trans 10, cis 12 CLA cis 9, trans 11 CLA linoleic acid
14
Conjugated Linoleic Acid
Product of normal fermentation in the rumen Found in the muscle and milk of ruminant species Has human health benefits
15
Conjugated Linoleic Acid
16
CLA May Prevent Breast Cancer
The addition of two glasses of milk per day in a Finnish study significantly reduced the risk of breast cancer. This was an increase of 55mg/d of CLA. “If margarine was replaced by butter in the American diet it would increase CLA intake by approximately 54mg/day.”
19
Digestion
20
ΣΑΠΩΝΕΣ
21
ΑΠΟΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΡΥΠΑΝΤΙΚΑ
22
ΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΑ
24
ΝΟΥΚΛΕΪΝΙΚΑ ΟΞΕΑ
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.