Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ξεκινώντας… Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αγγελική Φωτοπούλου Συνεργαζόμενοι: Αναστάσιος Μιχαηλίδης, Βασιλική Ρουμελιώτη, Καλλιόπη Φωτοπούλου Tάξη : Ε΄

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ξεκινώντας… Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αγγελική Φωτοπούλου Συνεργαζόμενοι: Αναστάσιος Μιχαηλίδης, Βασιλική Ρουμελιώτη, Καλλιόπη Φωτοπούλου Tάξη : Ε΄"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ξεκινώντας… Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αγγελική Φωτοπούλου Συνεργαζόμενοι: Αναστάσιος Μιχαηλίδης, Βασιλική Ρουμελιώτη, Καλλιόπη Φωτοπούλου Tάξη : Ε΄

2 Η οργάνωση της τάξης… Η εργασία σε ομάδες αποτελεί μια μορφή οργάνωσης της τάξης που εξασφαλίζει τη μέγιστη ανάπτυξη των παιδιών σε όλους τους τομείς. Βασική επιδίωξη ήταν στις ομάδες να περιλαμβάνονται μαθητές με διαφορετικό γνωστικό επίπεδο, διαφορετικές ικανότητες και χαρακτήρα, ώστε να υπάρχει ποικιλία στις απόψεις αλλά και το τελικό αποτέλεσμα. Η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία ανάμεσα σε ¨διαφορετικούς ¨μαθητές είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της επίδοσης και την εμφάνιση ποιοτικών χαρακτηριστικών τα οποία ευνόησαν τη μάθηση αλλά και τους ίδιους τους μαθητές. Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί πως έγινε προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν ομάδες μεταξύ φίλων, που σχηματίζουν μεταξύ τους τρίγωνο ή αλυσίδα και απομονώνουν συμμαθητές τους, επειδή δε μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα. Τέλος, δημιουργήθηκε το συναίσθημα ότι όλοι συνεισφέρουν ισάξια στη δραστηριότητα της τάξης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προσπάθειών τους.

3 Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες των 5 παιδιών και αφού ορίστηκαν, κάθε μέλος της ομάδας ζωγράφισε κάτι σχετικό με το θέμα ενασχόλησής μας. Στη συνέχεια επιλέχτηκε από τα μέλη της κάθε ομάδας η ζωγραφιά που την αντιπροσώπευε και αποτέλεσε τη "σημαία" της.

4

5 Επιλέξαμε το θέμα αυτό….
Αρκετές φορές οι γονείς αλλά και οι μαθητές αναφέρουν, ότι οι τελευταίοι δεν καταναλώνουν πρωινό στο σπίτι πριν φύγουν για το σχολείο και τρώνε «κάτι» στο πρώτο διάλειμμα, χωρίς να ελέγχεται πολλές φορές , τι είναι αυτό το «κάτι». Η συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να πεινούν περισσότερο όταν επιστρέφουν στο σπίτι και να προσπαθούν να ικανοποιήσουν το αίσθημα της πείνας τους με ό,τι βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας τους. Καθώς όμως, τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες της ημέρας στο σχολείο θα πρέπει να ακολουθούν μια σωστή διατροφή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού, η διατροφή του ανθρώπου αποτελεί σύνθετη έννοια που συνδέεται με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, την υγεία και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η παραπάνω διαπίστωση σε συνάρτηση με την 4η ενότητα του "Ερευνώ και ανακαλύπτω", με τίτλο «Πεπτικό σύστημα» αποτέλεσαν αφορμή για μια πιο ουσιαστική και λεπτομερή μελέτη των απαραίτητων συστατικών για τον οργανισμό μας, ώστε να επιλέγουμε τις κατάλληλες τροφές για να είμαστε υγιείς και δυνατοί. 

6 Κατασκευή διατροφικής πυραμίδας: Οι μαθητές συγκέντρωσαν εικόνες και φωτογραφίες τροφίμων και τις τοποθέτησαν στη διατροφική πυραμίδα (κολάζ).

7 Ημερίσιο Πρόγραμμα Διατροφής: Η κάθε ομάδα διαμόρφωσε ένα ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής, αποτελούμενο από 5 γεύματα( πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό) και δημιούργησε τη δική της κάρτα παρουσίασης. \

8 Δημιουργία κάρτας παρουσίασης…

9 Μαγειρική στην τάξη: Όλοι μαζί αποφασίσαμε να παρασκευάσουμε νόστιμα και υγιεινά γλυκά και φαγητά. Φτιάξαμε καπέλα και ποδιές μαγειρικής, προμηθευτήκαμε τις πρώτες ύλες, ψωμί, μέλι, γιαούρτι, φρούτα, σοκολάτα υγείας και ελαιόλαδο, επιστρατεύσαμε τις μαγειρικές μας γνώσεις και απολαύσαμε μοναδικές νοστιμιές

10

11 Παραμύθι :   Αυτή τη φορά λειτουργήσαμε συνολικά και δημιουργήσαμε το παραμύθι της τάξης μας.

12 Ο δήμαρχος της Λεπτοχώρας.....
  Ο δήμαρχος της Λεπτοχώρας..... Mια φορά και έναν καιρό στη Λεπτοχώρα, ζούσε ένας παχουλός δήμαρχος. Ήταν πολύ λυπημένος και ντρεπόταν επειδή ήταν διαφορετικός από τους υπόλοιπους κατοίκους. Κάλεσε λοιπόν τους διατροφολόγους της χώρας του και τούς ρώτησε πώς μπορούσε να αδυνατίσει. Αυτοί ζήτησαν λίγο χρόνο, προκειμένου να συμβουλευτούν τα βιβλία τους για απώλεια βάρους , σωστή διατροφή και σωματική άσκηση. Λίγο αργότερα του απάντησαν πως θα αδυνάτιζε γρήγορα, αν ακολουθούσε ένα πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής. Ο δήμαρχος ένιωσε χαρά , γιατί υπήρχε λύση στο πρόβλημά του, όμως αναρωτήθηκε τι ήταν αυτή η διατροφή και ζήτησε εξηγήσεις από τους διατροφολόγους. Αυτοί για να τον βοηθήσουν του παρουσίασαν τη διατροφική πυραμίδα και τον διαβεβαίωσαν πώς θα χάσει κιλά με υγιεινό τρόπο. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να καταναλώνει περισσότερες τροφές από τα κατώτερα επίπεδα και λιγότερες από τα ανώτερα. Έπρεπε να αντικαταστήσει τα γλυκά με γιαούρτι και μέλι, να μαγειρεύει με ελαιόλαδο και να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού. Όλα αυτά έπρεπε να συνδυαστούν με σωματική άσκηση. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά! Λίγους μήνες αργότερα, ο δήμαρχος ζυγίστηκε παρουσία όλων των κατοίκων της Λεπτοχώρας, στην κεντρική πλατεία. Ένα θερμό χειροκρότημα "έσπασε" την απόλυτη ησυχία. Ο δήμαρχος είχε καταφέρει να χάσει όλα τα περιττά κιλά και ένιωθε απόλυτα υγιής. Ήταν υπερήφανος για τον εαυτό του, αφού δίκαια ήταν ο δήμαρχος της Λεπτοχώρας!!!!!!

13 Συγκεντρώθηκαν σοφά λόγια των "παππούδων και των γιαγιάδων μας" με αναφορές σε φαγητά (ψωμί, φρούτα, λαχανικά κ.τ.λ.)και σημαντικά ηθικά διδάγματα:

14 Παροιμίες: Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φα΄ το.
Όποιος έχει νου και γνώση πριν πεινάσει θα ζυμώσει Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Πρώτα θεμέλια του σπιτιού, λάδι κρασί και λάδι. Άνθρωπος χωρίς υπομονή, λυχνάρι δίχως λάδι. Βάλε ελιά για τα παιδιά σου και μηλιά για την κοιλιά σου. Άπραγος στο ζύμωμα, στραβά κουλούρια πλάθει. Για να ζυμώσεις το πρωί, αποβραδίς κοσκίνισε. Όποιος χορταίνει ύπνο, δε χορταίνει ψωμί Πίτα που δεν τρως τι σε μέλει κι αν καεί; Δυο καρπούζια δε χωράνε σε μια μασχάλη. Εμείς ψωμί δεν έχουμε και η γάτα πίτα σέρνει. Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα και το στομάχι σου ελαφρύ, γιατρού δεν έχεις χρεία. Έχουμε και του πουλιού το γάλα. Η τέχνη θέλει μάστορη κι η φάβα θέλει λάδι. Κάλλιο λάχανα με γέλια παρά ζάχαρη με γκρίνια. Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Κουκί το κουκί γεμίζει το σακί.

15 Μας επισκέφτηκαν και επισκεφτήκαμε:
Στη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος επισκέφθηκαν το σχολείο μας: Α. Εκπρόσωποι της Dole (εταιρία εισαγωγής και εξαγωγής φρούτων), τόνισαν στα παιδιά την αξία των φρούτων και έκαναν σαφές με την παράλληλη προβολή video, πως πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά τουλάχιστον πέντε (5) φρούτα, διαφορετικού χρώματος από τον καθένα μας.

16

17 Β. Η κ. Ευγενία Πάγκα μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας επισκέφθηκε το σχολείο μας και ενημέρωσε τους μαθητές για προβλήματα διατροφής.

18 Τόνισε τα αρνητικά αποτελέσματα της παχυσαρκίας στην υγεία μας, ενώ παράλληλα, παρουσίασε video που έκανε σαφέστερες τις συνέπειες των ανθυγιεινών τροφών στον οργανισμό μας.

19 Γ. Η διατροφολόγος- διαιτολόγος, κ
Γ. Η διατροφολόγος- διαιτολόγος, κ. Σπυριδούλα Χριστοπούλου έδωσε βασικές, αλλά απαραίτητες οδηγίες για την παρασκευή και την κατανάλωση ενός σωστού πρωινού.

20

21 Συμβούλευσε τα παιδιά για το ποια προϊόντα πρέπει να επιλέγουν ώστε να αποτελούν τις πρώτες ύλες του βασικότερου γεύματος της ημέρας και στη συνέχεια , όλοι μαζί, έκαναν συνδυασμούς τροφών για τη δημιουργία ενός υγιεινού αλλά και νόστιμου πρωινού.

22

23 Δ. Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη πατρινή βιομηχανία γάλακτος "ΠΡΩΤΟ". Εκεί δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να ενημερωθούν για τον τρόπο παστερίωσης του γάλατος, να ξεναγηθούν στους χώρους του εργοστασίου από το έμπειρο προσωπικό του και τελικά να απολαύσουν σοκολατούχο γάλα!

24

25 Παρουσίαση Στον εξωτερικό τοίχο της τάξης μας, τοποθετήσαμε το κολάζ της διατροφικής πυραμίδας καθώς και τις καρτέλες ημερήσιας διατροφής. Όλοι οι μαθητές του σχολείου μπορούσαν να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

26

27 Για την αφομοίωση των νέων γνώσεων, στο προαύλιο του σχολείου μας, έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες, απόλαυσαν οι μαθητές μας ένα γευστικό πρωινό, που περιελάμβανε γάλα, χυμό φρούτων, ψωμί με μέλι, φρούτα και σπιτικό κέικ. Εκεί έγινε κατανοητό από όλους πώς τα υγιεινά προϊόντα μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πολύ νόστιμα.... Σημαντική ήταν η παρουσία της διατροφολόγου- διαιτολόγου κ. Σπυριδούλας Χριστοπούλου, αφού τόνισε πόσο σημαντικό είναι να μοιραζόμαστε τα γεύματά μας με αγαπημένα μας πρόσωπα, προκειμένου να δημιουργούμε κοινές εμπειρίες, γεμάτες από όμορφα συναισθήματα.

28

29 Αξιολόγηση... Τέλος κατάλαβαν, τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές , ότι η ώρα του γεύματος είναι σημαντικός οικογενειακός χρόνος. Άρχισαν λοιπόν να επιζητούν τη κοινή συμμετοχή σε κοινά γεύματα. Το πρότυπο των γονέων που τρώει υγιεινά γεύματα , βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Ταυτόχρονα, τα παιδιά καλλιεργούν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, τη συνομιλία ,τις οικογενειακές σχέσεις και μαθαίνουν τους σωστούς επιτραπέζιους κανόνες και νέους τρόπους υγιεινής διατροφής. Οι μαθητές έχοντας συνειδητοποιήσει ότι οι διατροφικές συνήθειες των σύγχρονων Ελλήνων έχουν αλλάξει και χαρακτηρίζονται από την υπερκατανάλωση σε έτοιμα φαγητά , σε αναψυκτικά και στη ζάχαρη αποφάσισαν και πολλοί τελικά κατάφεραν να τη βελτιώσουν. Επιδίωξαν λοιπόν , η διατροφή τους να στηρίζεται στο μεσογειακό πρότυπο. Την κατανάλωση κυρίως λαχανικών, όσπριων, δημητριακών, φρούτων , γαλακτοκομικών, ελαιόλαδου, ψαριού και ελάχιστου κρέατος. Συνειδητοποίησαν ότι οι συγκεκριμένες ομάδες τροφών έχουν λίγες θερμίδες αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα δρουν καταλυτικά στη σωματική τους ανάπτυξη και στην εξασφάλιση της πνευματικής τους ευεξίας.

30 Με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά των ομάδων προσέγγισαν το θέμα της διατροφής, δημιουργώντας αστεία και διασκεδαστικά ποιήματα:

31 " Μια υγιεινή εβδομάδα " Κάνω Μεσογειακή διατροφή,
το συνιστούν και οι γιατροί. Τρώω μέλι και ψωμί που μου αρέσει πολύ! Κάθε ωραίο πρωινό πίνω φυσικό χυμό Και για γλύκισμα μετά τρώω δημητριακά! Κάθε Δευτέρα , Τετάρτη και Παρασκευή τρώω όσπρια πολλά που είναι υγιεινά. Τρώω φρούτα και λαχανικά για υγεία και χαρά και για μπράτσα δυνατά. Και για βραδινό τρώω λίγο φαγητό νόστιμο και θρεπτικό!!!

32 " Η μεσογειακή διατροφή" Μην τρέφεσαι ανθυγιεινά η κοιλιά σου θα πονά φρικτά, αν τη διατροφική πυραμίδα ακολουθείς θα μάθεις τους σωστούς κανόνες της διατροφής. Αν με σωματική άσκηση τη συνδυάσεις τότε άμεσα βάρη θα χάσεις. Η μεσογειακή διατροφή είναι φημισμένη και από αυτή δε θα βρεις άλλη πιο ολοκληρωμένη.

33 " Η πατάτα η χοντρή" Στην πατάτα την παχουλή που έτρωγε πολύ
πρότεινε, η πιπεριά η λεπτή, μια δίαιτα αποτελεσματική.  Εμφανίστηκε ξαφνικά, μια όμορφη φακή και της είπε πώς πρέπει να κάνει και γυμναστική.  Ήρθε και η ντομάτα η καλή και τη συμβούλευσε να τρώει φρούτα και λαχανικά. Η πατάτα η στρουμπουλή ακολούθησε τη δίαιτα αυτή και έγινε ξαφνικά λεπτή. Η μελιτζάνα μόλις είδε τα αποτελέσματα αυτά, χάρηκε πραγματικά και αποφάσισε να κάνει τη διατροφή προσεχτικά. Λίγες μέρες μετά τα αποτελέσματα ήταν ορατά.

34 " Η διατροφή μας" Έκανα σωστή διατροφή και αδυνάτισα πολύ
έτρωγα φρούτα και λαχανικά, πατάτες και κουκιά. Έφαγα ψωμί και μέλι για να γίνω ξεφτέρι. Έφαγα πορτοκάλι και έγινα τσακάλι. Ήπια χυμό και έκανα μπράτσο γερό. Έφαγα όμως ένα γλυκό και αμέσως πήγα στο γιατρό....

35


Κατέβασμα ppt "Ξεκινώντας… Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αγγελική Φωτοπούλου Συνεργαζόμενοι: Αναστάσιος Μιχαηλίδης, Βασιλική Ρουμελιώτη, Καλλιόπη Φωτοπούλου Tάξη : Ε΄"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google