Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΑΤΙΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΑΤΙΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΑΤΙΟΥ

2 Γ Τα επικουρικά όργανα παρέχουν προστασία και στήριξη στο ανθρώπινκο μάτι ενώ διατηρούν υγρή και καθαρή από σκόνες και μικρόβια την εξωτερική επιφάνεια του βολβού

3 Ο ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΣ ΛΟΒΟΣ

4 Ο εξωτερικός βολβός προσφέρει μηχανική υποστήριξη και προστασία-συμμετέχει στη διαδικασία εστίασης.
Ο σκληρός χιτώνας αποτελεί το άσπρο του ματιού και είναι πολύ ανθεκτικός και προστατεύει το εσωτερικό του οφθαλμικού βολβού. Ο κερατοειδής χιτώνας βρίσκεται στο εμπρόσθειο μέρος του βολβού που είναι διαφανής ώστε το φως να περνά στο εσωτερικό του βολβού.

5 Ο μεσαίος χιτώνας ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο εσωτερικό του ματιού και επίσης ρυθμίζει το σχήμα του φακού για την εστίαση. Χοριοειδής χιτώνας είναι ένα δίκτυο από αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία στον τρίτο χιτώνα τον αμφιβληστροειδή Ίριδα είναι ένας έγχρωμος δίσκος με μία οπή στο κέντρο, την κόρη του ματιού. Η κόρη του ματιού στο έντονο φώς, με την δράση ειδικών μυών, συστέλλεται, ενώ αντίθετα στο αμυδρό φώς, διαστέλλεται, ρυθμίζοντας έτσι την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι. Αυτές οι μεταβολές γίνονται αυτόματα. Ο φακός βρίσκεται ακριβώς πίσω από την ίριδα και σχηματίζεται από εξειδικευμένα κύτταρα που περιέχουν ειδικές πρωτεϊνες, τις κρυσταλλίνες. Το ακτινωτό σώμα, οι εσωτερικοί μυς του ματιού συγκρατούν τον φακό στη θέση του, ενώ μεταβάλλουν την καμπυλότητα του ανάλογα με την απόσταση των αντικειμένων ώστε το είδωλο τους να σχηματίζεται πάντα πάνω στον αμφιβληστροειδή.

6 Οι φωτουποδοχείς είναι εξειδικευμένα κύτταρα που αντιδρούν στο φώς και μετατρέπουν την φωτεινή ενέργεια σε ηλεκτρικά σήματα. Νευρικά κύτταρα είναι κύτταρα που συνδέονται με τους φωτοϋποδοχείς και συλλέγουν τις οπτικές πληροφορίες τις οποίες τις στέλνουν στον εγκέφαλο, αφού πρώτα περάσει το φως μέσα από τα γαγγλιακά και τα δίπολα κύτταρα.

7 Τα ραβδιά είναι υπεύθυνα για την όραση μέσα στο σκοτάδι και σε συνθήκες αμυδρού φωτισμού.
Τα κωνία είναι υπεύθυνα για την όραση σε συνθήκες έντονου φωτισμού και για την αντίληψη των χρωμάτων.

8 Ο ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΗΣ ΧΙΤΩΝΑΣ
Στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα υπάρχουν περίπου 125 εκατομμύρια ραβδία και 6 εκατομμύρια κωνία. Τα περισσότερα από αυτά τα κωνία βρίσκονται σε μια περιοχή απέναντι από τον φακό την ωχρή κηλίδα .

9

10 ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΔΩΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΗ
Το είδωλο που σχηματίζεται στον αμφιβληστροειδή είναι ανεστραμμένο και αντίθετο του αντικειμένου. Ο εγκέφαλος ωστόσο το βλέπει κανονικά.

11

12

13

14 ΕΓΧΡΩΜΗ ΟΡΑΣΗ

15 Έγχρωμη όραση Τα μάτια μας διεγείρονται από φωτόνια στο φάσμα του ορατού φωτός στον άνθρωπο( nm) i) τα ραβδία δίνουν πληροφορίες στο ΚΝΣ για την ύπαρξη ή όχι φωτονίων ii) τα κωνία πληροφορούν για το μήκος κύματος και δίνουν έτσι την δυνατότητα να αντιληφθούμε τα χρώματα.

16 Ανάλογα με το φάσμα της χρωστικής που περιέχεται σε αυτά τα κωνία διακρίνονται σε 3 τύπους.
Κάθε χρωστική έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στο μήκος κύματος ενός από τα τρία βασικά χρώματα:Κόκκινο, μπλε και πράσινο. Η διέγερση λοιπόν των τριών αυτών τύπων κωνίων σε διαφορετικές αναλογίες έχει ως αποτέλεσμα την έγχρωμη όραση, που έχει τριχρωματική βάση.

17 ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ Η αδυναμία που παρουσιάζεται στην διάκριση των χρωμάτων. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι η αδυναμία διάκρισης του κόκκινου από το πράσινου χρώματος. Περίπου 8% των ανδρών πάσχουν από αχρωματοψία. Εντοπίζεται με ειδικούς πίνακες που αποτελούνται από χρωματιστές κουκκίδες

18 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Αν εκτεθούμε για πολύ ώρα σε έντονο φως η ευαισθησία του ματιού μας στο φώς ελαττώνεται, αφού μεγάλο μέρος των φωτοευαίσθητων ουσιών των κωνίων και των ραβδίων μετατρέπεται σε ρετινίνη και οψίνες. Αν από την άλλη μείνουμε πολύ ώρα στο σκοτάδι οι οψίνες και η ρετινίνη μετατρέπονται σε φωτοευαίσθητες ουσίες αναγνωρίζοντας ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα φωτός. Αυτό ονομάζεται προσαρμογή στο σκοτάδι . Ο χρόνος που χρειάζεται το μάτι για να προσαρμοστεί στο σκοτάδι είναι μεγαλύτερος από αυτόν που απαιτείται για το φως.


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΑΤΙΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google