Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Β΄ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΜΠΑΖΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΡΑΪΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

2 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ O τουρισμός μπορεί απλά να οριστεί ως το γεγονός εκείνο που συμβαίνει όταν ένα άτομο αλλάζει φυσικό περιβάλλον και ρυθμό ζωής. Μπορεί δε να χαρακτηριστεί ότι είναι ένα πολυσύνθετο οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο και πραγματοποιείται όταν συναντιέται η ανθρώπινη θέληση με το ταξίδι.

3 Ο τουρισμός είναι ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος ψυχαγωγίας, ειδικά στον Δυτικό Κόσμο ενώ παράλληλα αποτελεί μια πολύ μεγάλη βιομηχανία και σημαντικότατη πηγή εσόδων για παραδοσιακά τουριστικές χώρες όπως την Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και την Ελλάδα. Πρόσφατα χάρη στην μεγάλη μείωση του κόστους ταξιδιού και της πτώσης του Τείχους, υπάρχουν ανερχόμενοι τουριστικοί προορισμοί όπως Τσεχία, Ουγγαρία, Κροατία, Τουρκία, Αίγυπτος, που προσελκύουν κάθε χρόνο και περισσότερους τουρίστες με όπλο τις χαμηλές τιμές και την καλή εξυπηρέτηση.

4 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ · Εγχώριος τουρισμός (domestic tourism): ο τουρισμός των κατοίκων μίας χώρας όταν ταξιδεύουν μόνο εντός αυτής (πχ. ένας Αθηναίος πηγαίνει στην Τρίπολη) · Εξερχόμενος τουρισμός (outbound tourism): αφορά στους μόνιμους κατοίκους μίας χώρας οι οποίοι ταξιδεύουν σε μία άλλη χώρα (πχ. ένας Έλληνας που ταξιδεύει στη Γαλλία) · Εισερχόμενος τουρισμός (inbound tourism): ο τουρισμός των αλλοδαπών οι οποίοι ταξιδεύουν σε δεδομένη χώρα (πχ. ένας Γάλλος που ταξιδεύει στην Ελλάδα)

5 Διεθνής τουρισμός (international tourism): το σύνολο του εισερχόμενου και του εξερχόμενου τουρισμού.
Εσωτερικός τουρισμός (internal tourism): το σύνολο του εγχώριου και του εισερχόμενου τουρισμού Εθνικός τουρισμός: (national tourism): το σύνολο του εγχώριου και του εξερχόμενου τουρισμού

6 ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Διακρίνεται σε τρεις γενικές μορφές
Τον κλασικό τουρισμό Τον τουρισμό των ειδικών ενδιαφερόντων Τον εναλλακτικό τουρισμό

7 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

8 Ο Αθλητικός Τουρισμός είναι μια ειδική μορφή ποιοτικού τουρισμού η οποία μας δίδει την ευκαιρία να επενδύσουμε σε μία τεράστια δυναμική αγορά

9 Σήμερα ο αθλητισμός και ο τουρισμός αποτελούν δύο μεγάλους κοινωνικούς θεσμούς, που έχουν σε πολλές περιπτώσεις άμεσες αλληλεπιδράσεις. Οι δύο αυτοί θεσμοί γιγαντώθηκαν ειδικότερα μετά το 1960 και αποτελούν σήμερα δύο κερδοφόρες βιομηχανίες που αποφέρουν τεράστια κέρδη. Ο συνδυασμός που προκύπτει από τις τουριστικές και τις αθλητικές δραστηριότητες και η ταύτιση του χρόνου των διακοπών με το χρόνο της πραγματοποίησης των μεγάλων αθλητικών γεγονότων αποτέλεσαν τη γενεσιουργό αιτία του αθλητικού τουρισμού.

10

11

12 Ο αθλητικός τουρίστας ταξιδεύει είτε για εργασία είτε για αναψυχή, με στόχο να συμμετάσχει παθητικά ή ενεργητικά με οργανωμένο και ανεξάρτητο τρόπο σε μεμονωμένα ή πολλαπλά αθλήματα. Με βάση αυτό τον ορισμό, αθλητικός τουρίστας μπορεί να θεωρηθεί και ο κοινός τουρίστας του ξενοδοχείου διακοπών, που όμως επιλέγει το θέρετρο γιατί παρέχει τις απαραίτητες αθλητικές υποδομές και προγράμματα στα οποία είναι διατεθειμένος να αφιερώσει ένα σημαντικό τμήμα του χρόνου του

13 Στην Ελλάδα αναπτύσσονται αρκετές εταιρίες που ασχολούνται με τον αθλητικό τουρισμό όπως: α) Εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων, με μεγάλη πρόοδο και υιοθέτηση συστημάτων συνεργασίας franchising.. Επίσης εταιρείες που ειδικεύονται σε ταξίδια κινήτρων και σε εταιρικά ταξίδια για στελέχη επιχειρήσεων. β) Εταιρείες θαλάσσιων σπορ και αθλημάτων περιπέτειες (λειτουργούν εποχικά με άδεια από το Λιμεναρχείο και εξυπηρετούν τις ανάγκες των παραθεριστών και πελατών ξενοδοχείων). γ) Λουτροπόλεις και ξενοδοχεία με κέντρα θαλασσοθεραπείας, όπου λειτουργούν εξοπλισμένα γυμναστήρια με ειδικευμένο προσωπικό. δ) Εταιρείες που εκπονούν προγράμματα φιλοξενίας  και προετοιμασίας ομάδων και αθλητών. Επίσης προπόνητικά κέντρα, κ.α.

14

15 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

16 Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι κάποια καινούρια έννοια, πρόσφατα επινοημένη. Πρόκειται για την παλαιότερη και επικρατέστερη μορφή μετακίνησης στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς τα μέλη όλων των κοινωνιών επιζήτησαν να επικοινωνήσουν με το θείο. 

17 Ως συνέπεια, το θρησκευτικό ταξίδι ανάγει τις καταβολές του στην προσκυνηματική δραστηριότητα παλαιότερων εποχών. Από τους αρχαίους χρόνους ακόμη, το ταξίδι με θρησκευτικό χαρακτήρα αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο που οδήγησε Έλληνες και ξένους να κατευθυνθούν σε θρησκευτικά κέντρα ανά την Ελλάδα. Ανέκαθεν οι Έλληνες συνήθιζαν να εκφράζουν το θρησκευτικό τους αίσθημα, τη βαθιά τους πίστη και ευλάβεια προς το Θεό, βασικό χαρακτηριστικό της Ορθοδοξίας εδώ και χρόνια.

18 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Κοινωνικός τουρισμός είναι μια ειδική μορφή τουρισμού που προωθείται από ενώσεις οργανισμούς. Η πελατεία του κοινωνικού τουρισμού είναι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με χαμηλό εισόδημα ,άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι και νέοι της περιόδου.

19 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Τα ταξίδια για λόγους υγείας αποτελούν μια ειδική μορφή τουρισμού που συνδέεται στενά με τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας ,η οποία είναι μια από τις βασικές συνιστώσες της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής. Ο στόχος της βελτίωσης ή της αποκατάστασης της υγείας με την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού , όπως για παράδειγμα με μια κρουαζιέρα ή απλώς μια μετακίνηση για αλλαγή κλίματος , υπήρξε ανέκαθεν ισχυρό ταξιδιωτικό κίνητρο.

20 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ο εκπαιδευτικός τουρισμός απευθύνετε σε τουρίστες κυρίως νέους, των οποίων τα κίνητρα είναι συνυφασμένα είτε με απόκτηση ειδικών γνώσεων είτε με επιμόρφωση σε κάποιο ειδικά θέματα άμεσου ενδιαφέροντος που αναζητούν τον εμπλουτισμό της γνώσης τους και των εμπειριών τους.

21 ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο συνεδριακός τουρισμός είναι άκρως αλληλεπιδραστικός: απαιτεί, ένα υψηλού επιπέδου υπόβαθρο από τη χώρα υποδοχής, συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας μιας περιοχής και δίνει τη δυνατότητα σε κοινό, κατοίκους και επισκέπτες, να έρθουν σε επαφή με τα ανθρώπινα επιτεύγματα και τις καινοτομίες.

22 ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ο εκθεσιακός τουρισμός είναι μια ειδική μορφή τουρισμού στην οποία υπάγονται κάθε είδους εκθέσεις οπού αυτές ,συνήθως, διοργανώνονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε οι επισκέπτες αυτών των εκθέσεων να μπορούν να συνδυάσουν την επαγγελματική τους ενημέρωση με κάποια άλλη μορφή τουρισμού. Για την ανάπτυξη των τουριστικών εκθέσεων απαιτείται κατάλληλη υποδομή δηλαδή συγχρόνους εκθεσιακούς χώρους ,που να είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και να διαθέτουν διαφόρους βοηθητικούς χώρους ,δηλαδή εστιατόρια, καφετέριες, ταχυδρομείο, γραφείο εξυπηρέτησης πελατών, ιατρεία, χώρους στάθμευσης κ.λ.π.

23 ΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ/ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
Ο αστικός τουρισμός είναι μία από τις ειδικές μορφές τουρισμού οι οποίες φαίνονται να έχουν ιδιαίτερη απήχηση στη σημερινή εποχή στην προσπάθεια του ανθρώπου να ξεφύγει από τον μαζικό τουρισμό.

24 Η Ελλάδα έχει αρχίσει να μπαίνει δυναμικά στο χώρο του αστικού τουρισμού στον παγκόσμιο χάρτη. Είναι άλλωστε ιδανική χώρα για τουρισμό πόλεων · πρόκειται για ένα από τα πιο χαρισματικά μέρη όσον αφορά το κάλλος του φυσικού περιβάλλοντος, με ήπιες κλιματικές συνθήκες, διαθέτει τοπία με θάλασσα και βουνό. Συνδυάζει μοναδικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ψώνια και νυχτερινή ζωή με μια υποδειγματική υποδομή για φιλοξενία συνεδρίων και εκθέσεων.

25

26 ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ O αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σημείο αναφοράς των διακοπών σε ένα αγρόκτημα-ξενώνα είναι η άμεση επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, κάτι το ιδιαίτερο για το μεγαλύτερο ποσοστό του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη, κατοίκου αστικής περιοχής. Πέρα από την υποδοχή και τη φιλοξενία του επισκέπτη σε ένα περιβάλλον λιτό με τοπικό χαρακτήρα και όλες τις απαραίτητες ανέσεις, προβλέπεται και η ενεργή συμμετοχή του τουρίστα σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων.

27 Η βασική ιδιαιτερότητα της πρακτική αυτής της μορφής τουρισμού στις ανεπτυγμένες αγροτουριστικά χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία) είναι πως βασίζεται σε διαμονή σε φάρμες στο ύπαιθρο, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στον αντίστοιχο βαθμό στην Ελλάδα, αν και διαθέτει μεγάλο αξιοποιήσιμο κεφάλαιο προς αξιοποίηση (λαϊκός και πολιτιστικό πλούτος, γεωφυσικά στοιχεία, κ.τ.λ.) και με τις κατάλληλες προσαρμογές στα δεδομένα του Ελληνικού τοπίου, ο Ελληνικός Αγροτουρισμός μπορεί να βρεθεί σε ανταγωνιστική θέση συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής

28 ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Περιήγηση στην Ελλάδα σημαίνει ένα μοναδικό ταξίδι που το χαρακτηρίζει η περιπέτεια και η γνώση. Η πεμπτουσία της περιπέτειας βρίσκεται μέσα στην εξερεύνηση σε μέρη όπου το καταπράσινο χαλί της φύσης πάνω στα επιβλητικά βουνά σβήνει απαλά εκεί που ξεκινά το απέραντο γαλάζιο υδάτινο στοιχείο, για να αναδειχθεί αυτό το περίτεχνο μωσαϊκό που είναι η Ελλάδα. Οι προκλήσεις- και επιλογές- πολλές. Ανέβασμα σε καταπράσινα βουνά, εξερεύνηση των υπέροχων σπηλαίων, διάπλους των ιστορικών Ελληνικών θαλασσών με τα απάνεμα λιμάνια και τις παραλίες με τα βαθυγάλανα νερά, «κατεβασιές» σε ποτάμια με παγωμένα νερά...

29 Ο περιηγητής γίνεται μύστης του φυσικού τοπίου καθώς συναντά ενδημικά είδη ζώων και επισκέπτεται σπουδαίους βιότοπους και εθνικούς δρυμούς όπως επίσης και παραδοσιακούς οικισμούς που κρύβουν μια μακρά ιστορία συνυφασμένη με τη συνέχιση των παραδοσιακών ηθών και εθίμων. Η σύγχρονη Ελλάδα προκαλεί τους ταξιδιώτες να βιώσουν όλα αυτά που έχει να τους προσφέρει , με ένα και μοναδικό στόχο: το ταξίδι σε κάθε γωνιά της, που θα κάνει τον επισκέπτη να ερωτευτεί την ασύγκριτη φυσική ομορφιά της.

30 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ Ο τουρισμός περιπέτειας ανήκει στην κατηγορία του εναλλακτικού τουρισμού. Όταν μιλάμε για τουρισμό έχουμε, συνήθως, στο μυαλό μας τον ήλιο, τη θάλασσα ακόμα και το χιόνι… Καθώς αυτό θεωρούμε αυτονόητο για τις διακοπές μας. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που κατά την διάρκεια των διακοπών τους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τα αξιοθέατα μιας περιοχής, κάποιους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία που υπάρχουν στον τόπο προορισμού.

31

32 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Περιλαμβάνει δραστηριότητες ήπιας περιπέτειας ( πεζοπορία, ορειβασία, διάσχιση φαραγγιών, εξερεύνηση σπηλαίων…) καθώς και ριψοκίνδυνες δραστηριότητες όπως πέταγμα με αλεξίπτωτο πλαγιάς, πλεύση σε ποταμό με κανώ ή καγιάκ, κατάβαση ορμητικών ποταμών κ.λπ.

33 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

34 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

35 ΟΙ ΟΙΚΟΝΙΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΣΡΟΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

36 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Ο τουρισμός, μέσα από τις δραστηριότητές του, επιδρά σε πολύ μεγάλο βαθμό με το φυσικό περιβάλλον, σε σημείο που όταν υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον να πλήττει το τουριστικό προϊόν. Αυτό οφείλεται στην μορφή του μαζικού – βιομηχανοποιημένου που έχει πάρει ο τουρισμός τι τελευταίες δεκαετίες. Οι αρνητικές επομένως επιδράσεις του τουρισμού στο φυσικό περιβάλλον εμφανίζονται όταν ο τουρισμός ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα του φυσικού περιβάλλοντος, όταν δηλαδή η τουριστική ανάπτυξη ξεπεράσει τα όρια αντοχής του τόπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της τουριστικής ανάπτυξης, την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και του φυσικού περιβάλλοντος.

37 Το έδαφος δέχεται μεγάλες πιέσεις από τον τουριστικό τομέα, αφού είναι ο βασικός πόρος ανάπτυξης των τουριστικών δραστηριοτήτων. Προκαλεί επέκταση της αστικής δομής, παρέμβαση στο άθικτο φυσικό περιβάλλον για την κάλυψη των αναγκών σε μεταφορές, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και κέντρων αναψυχής και δραστηριοτήτων. Με αυτό τον τρόπο ανταγωνίζεται σε τεράστιο βαθμό τις παραδοσιακές χρήσεις της γης (γεωργία, κτηνοτροφία). Επιπλέον τεράστιες επιπτώσεις υφίστανται και οι παράκτιες περιοχές όπως η διάβρωση των ακτών, η ακαλαισθησία και η ρύπανση των νερών.

38 Μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί και η ρύπανση του εδάφους που προέρχεται από τα στερεά απόβλητα των ξενοδοχείων και των κέντρων αναψυχής ή από τα σκουπίδια που πετούν μεμονωμένοι τουρίστες. Τα απόβλητα των τουριστικών επιχειρήσεων τις περισσότερες φορές δεν υφίστανται την απαραίτητη επεξεργασία με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Τα σκουπίδια που πετάνε ασυνείδητοι τουρίστες προκαλούν, εκτός από τη ρύπανση του εδάφους και αισθητική ρύπανση, επιβαρύνοντας και υποβαθμίζοντας την περιοχή.

39 ΝΕΡΟ Το νερό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους για την άνθιση του τουριστικού προϊόντος. Οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται στις τουριστικές περιοχές, καθώς ο αριθμός των ατόμων που διανέμουν σ’ αυτές αυξάνεται κατά τους τουριστικούς μήνες. Οι τουριστικές ανάγκες αφορούν την καθαριότητα των ατόμων και των χώρων, την πόση, το πότισμα των μεγάλων κήπων ή των γκολφ και των υπεραρίθμων πισινών και τις διάφορες δραστηριότητες. Η κατανάλωση νερού εξαρτάται από το μέγεθος του καταλύματος και από των αριθμό των τουριστών. Εκτός από το ζήτημα της ποσότητας του νερού, προκύπτει και το ζήτημα της ποιότητάς του, το οποίο προκαλεί ρύπανση ή μόλυνση της θάλασσας από τα διάφορα απόβλητα των τουριστικών μονάδων και από την απόρριψη αποβλήτων από τα τουριστικά πλοία.

40 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Η ατμόσφαιρα επίσης μπορεί να επιβαρυνθεί από τις τουριστικές δραστηριότητες. Κάποιες από αυτές έχουν άμεση επίδραση και κάποιες έμμεση. Στις άμεσες επιδράσεις συγκαταλέγονται οι μεταφορές, τόσο αυτές που αφορούν το χώρο προέλευσης στο χώρο προορισμού, όσο και αυτές που αφορούν το τόπο διαμονής. Έμμεσες επιπτώσεις αποτελεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε εργοστάσια που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη ορυκτά καύσιμα.

41 Κοινωνικές επιπτώσεις
Οι κοινωνικές επιπτώσεις του τουρισμού, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια όπου ο τουρισμός έχει μαζικότητα είναι πολλές. Επιδρά: ΣΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΙΤΑ ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

42 Κοινωνικές Επιδράσεις
Η τουριστική ανάπτυξη επιδρά στο κοινωνικό σύστημα τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Αυτό εξαρτάται από το είδος του τουρισμού που αναπτύσσεται στην περιοχή, αλλά και από το βαθμό συνοχής των εσωτερικών κοινωνικών δομών των κοινοτήτων υποδοχής. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος των κρατικών φορέων, αφού με τη θέσπιση μέτρων μπορούν να περιορίσουν τις αρνητικές επιδράσεις.

43 ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Πολλές είναι οι ωφέλειες του τουρισμού στον κοινωνικό τομέα. Μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται η μείωση της ανεργίας, η ανάπτυξη έργων υποδομής (π.χ. δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια), η βελτίωση των υπηρεσιών (π.χ. τράπεζες, μεταφορές) καθώς επίσης και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής. Επομένως, πολλές και σημαντικές είναι οι θετικές επιδράσεις σε μια περιοχή που μπορεί να έχει ο τουρισμός στην κοινωνία (π.χ. εγκαταστάσεις υγείας και ευημερίας), στον πολιτισμό (π.χ. αποκατάσταση και ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων) και στην αισθητική (π.χ. διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής).

44 Αρνητικές Κοινωνικές Επιδράσεις Παρόλα αυτά, η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να επιφέρει και αρνητικές επιδράσεις στο κοινωνικό περιβάλλον μια περιοχής, αφού μπορεί να επηρεάσει: την κοινωνική δομή: καθώς οι παραγωγικές σχέσεις μεταβάλλονται και τουριστικοποιούνται, ενώ παρατηρούνται φαινόμενα έντονης αστικοποίησης, κυρίως στην περίπτωση του μαζικού τουρισμού, επιδρώντας αρνητικά πάνω στην κουλτούρα και τον πολιτισμό μιας περιοχής. την απασχόληση του εργατικού δυναμικού: εγκαταλείπονται τα παραδοσιακά επαγγέλματα του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και της αλιείας, καθώς το «εύκολο» χρήμα και η ανεργία ωθούν τον πληθυσμό σε επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.

45 τις κοινωνικές σχέσεις: τα ήθη και τα έθιμα των τοπικών πληθυσμών επηρεάζονται από τη συμπεριφορά των τουριστών, ενώ αλλάζουν ή ατονούν οι σχέσεις μεταξύ των κατοίκων. τα έθιμα και τον τοπικό πληθυσμό: οι κάτοικοι απομακρύνονται από τις παραδόσεις του τόπου τους ή οδηγούνται στην εμπορευματοποίηση, με σκοπό το οικονομικό όφελος, καθώς ο νέος τρόπος ζωής τους στηρίζεται στον καταναλωτισμό και την παγκοσμιοποίηση. το δομημένο περιβάλλον: για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των τουριστών χρειάζονται νέοι χώροι διαμονής, διασκέδασης και άλλες υποδομές όπως δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ. Μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται και οι αλλαγές που υφίστανται παραδοσιακοί οικισμοί

46 Η συναναστροφή και στενή επαφή των κατοίκων με τους επισκέπτες κάποιες φορές έχει αρνητικές επιρροές. Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, η νεανική παραβατικότητα, η εμπορία, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών έχουν γίνει συχνός πονοκέφαλος στις τοπικές αρχές. Επίσης, ο τουρισμός έχει μεγεθύνει άλλα κοινωνικά προβλήματα όπως η αισχροκέρδεια, η πορνεία και ο τζόγος. Λόγω της τουριστικής ανάπτυξης έχει παρατηρηθεί αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα ορισμένων περιοχών. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω εσωτερικής μετακίνησης πληθυσμών π.χ. από τις μη ανεπτυγμένες περιοχές στις τουριστικά αναπτυγμένες προκαλώντας μαρασμό της υπαίθρου.


Κατέβασμα ppt "ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google