Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό Έτος 2013-2014 Ερευνητική Εργασία Θέμα Α΄ Τετραμήνου: «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό Έτος 2013-2014 Ερευνητική Εργασία Θέμα Α΄ Τετραμήνου: «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό Έτος Ερευνητική Εργασία Θέμα Α΄ Τετραμήνου: «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία»

2 Οδός Αρχαίου Θεάτρου Ένα από τα αρχαιότερα θέατρα της εποχής του. Το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Μεγαλόπολης. Είχε χωρητικότητα ατόμων περίπου, και εκτός από θεατρικές παραστάσεις φιλοξενούσε επίσης τις συγκεντρώσεις των αντιπροσώπων των 40 αρκαδικών πόλεων που ήταν συνοικισμένες στη Μεγαλόπολη. Ένα από τα αρχαιότερα θέατρα της εποχής του. Το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Μεγαλόπολης. Είχε χωρητικότητα ατόμων περίπου, και εκτός από θεατρικές παραστάσεις φιλοξενούσε επίσης τις συγκεντρώσεις των αντιπροσώπων των 40 αρκαδικών πόλεων που ήταν συνοικισμένες στη Μεγαλόπολη.

3 Οδός Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Ο Γέρος του Μοριά. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Επανάσταση του 1821, πολιτικός, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας. Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αγώνα, όπως στη νίκη στο Βαλτέτσι , στην άλωση της Τριπολιτσάς, στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη, στα Δερβενάκια όπου διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο, αφού πρυτάνευσαν η ευφυΐα και η τόλμη του στρατηγικού του νου.

4 Οδός Αγίου Νικολάου Ο προστάτης των ναυτικών και της πόλης μας. Ο Άγιος Νικόλαος (270 - 6 Δεκεμβρίου 343) είναι άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης, αλλά και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στα Μύρα της Λυκίας. Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας και έσωσε πολλούς ανθρώπους, και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του.Αναφέρονται πλείστα θαύματα του Αγίου όπως η απελευθέρωση των τριών στρατηλατών, θεραπείες νοσούντων και αποκαταστάσεις φτωχών.

5 Οδός Λεωνίδα Ζέρβα Ο διεθνώς διάσημος Χημικός. Ο Λεωνίδας Ζέρβας γεννήθηκε στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας στις 21 Μαΐου Τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Καλαμάτα (1918) και μετά φοίτησε για 2 χρόνια στο Χημικό Τμήμα της Φυσικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και για 4 χρόνια στο Χημικό Τμήμα του Παν/μίου του Βερολίνου ( ).

6 Οδός Παπαφλέσσα Γρηγόριος Δίκαιος. Μυήθηκε στην Φιλική εταιρεία με το όνομα Γρηγόριος Δικαίος Φλέσσας ή Παπαφλέσσας και χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης από τον Γρηγόριο τον Ε΄. Στη Μάχη στο Μανιάκι στις 20 Μαΐου, βρήκε τον θάνατο προβάλλοντας ηρωική αντίσταση μαζί με τους λίγους άνδρες που του είχαν μείνει. Ο Ιμπραήμ μετά από διάταξη εύρεσης του πτώματός του, πλησίασε τον νεκρό Παπαφλέσσα και τον φίλησε στο μέτωπο σε ένδειξη αναγνώρισης της γενναιότητας και του ανιδιοτελούς θάρρους του.

7 Οδός Νικηταρά Ο Τουρκοφάγος. Ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ή Τουρκοφάγος ( ) γεννήθηκε στη Νέδουσα . Καταγόταν από το χωριό Τουρκολέκα, του δήμου Φαλαισίας της Μεγαλόπολης. Ήταν ανηψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Υπέγραφε και με το όνομα Τουρκολέκας ή Τουρκολακιώτης. Πέθανε το 1849 σε ηλικία 68 ετών. Τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφει δίπλα στο Κολοκοτρώνη όπως και έγινε.

8 Οδός Επικούρειου Απόλλωνα
Ο σπουδαιότερος και επιβλητικότερος Ναός της αρχαιότητας. Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλίας Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται επιβλητικά στα μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολιών. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία και συνάμα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 1986.

9 Οδός Αρχαίας Λυκόσουρας
Η αρχαία αρκαδική πόλη. Ιδρύθηκε από τον Λυκάονα πρώτο βασιλιά των Αρκάδων και γιο του Πελασγού και ήταν η πρωτεύουσα των Αρκάδων μέχρι ο Κλείτωρ να την μεταφέρει στον Κλείτορα. Θεωρούταν η ιερότερη και παλιότερη πόλη της Αρκαδίας, μάλιστα όπως αναφέρει ο Παυσανίας ήταν η πρώτη πόλη που είδε ο ήλιος, παλιότερη όλων των πόλεων σε γη και νησιά, δηλαδή η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε στον πλανήτη. Σύμφωνα με τον Παυσανία, πριν τον Λυκάονα και την ίδρυση της Λυκόσουρας οι άνθρωποι ζούσαν στην ύπαιθρο και σε σπήλαια αφού ο πατέρας του Λυκάονα, Πελασγός, τους έμαθε να φτιάχνουν καλύβες και να φοράνε δέρματα ζώων ως ρούχα. Ήταν από τις αρκαδικές πόλεις που εποίκησαν την Μεγαλόπολη. Στην Λυκόσουρα υπήρχε ναός της Δέσποινας στον οποίο λατρεύονταν πολλοί θεοί και όχι ένας όπως συνηθιζόταν, και ομώνυμο άλσος, επίσης ιερό του Πανός και της Αθηνάς.

10 Οδός Παπαϊωάννου Ο πρώτος Έλληνας λαϊκός συνθέτης που ταξίδεψε στην Αμερική. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1914 στην Κίο της Μικράς Ασίας και πέθανε στις 3 Αυγούστου του 1972 σε τροχαίο δυστύχημα, στην Αθήνα. Υπήρξε κουμπάρος του Βασίλη Τσιτσάνη κ’ ήταν συνθέτης και μουσικός του λαϊκού ρεμπέτικου τραγουδιού. Πρωτοεμφανίσθηκε επαγγελματικά δίπλα στους Μάρκο Βαμβακάρη και Στέλιο Κερομύτη το 1937. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία και έπειτα ακολούθησαν και πολύ άλλοι δίσκοι.  Θεωρείται ο πρώτος, στο λαϊκό ρεμπέτικο τραγούδι, που χρησιμοποίησε στις ηχογραφήσεις του το λεγόμενο "πρίμο σεκόντο" (διφωνία) .

11 Οδός Παρασκευά Καρασούλου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Υμηττό. Μπήκε στη δισκογραφία το 1987 με το δίσκο "Το μαγικό κλειδί" που συνέθεσε ο Στέφανος Κορκολής και ερμήνευσε η Μαρία Δημητριάδη. Οι επόμενοι δύο δίσκοι του έχουν επίσης την υπογραφή του Στέφανου Κορκολή: το 1988 κυκλοφορεί ο δίσκος "Λες κι είσαι νύχτα", όπου ο συνθέτης τραγουδάει κιόλας, και το 1989 ο δίσκος "Παλίρροια" τον οποίο ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη.

12 Οδός Καστανοχωρίου Το Καστανοχώρι ανήκει στην περιοχή της Μεγαλόπολης και πήρε την ονομασία του από το Καστανοδάσος του.

13 Οδός Πλάτωνος Ο Πλάτωνας (427 π.Χ.–347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από την Αθήνα, ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη. Το έργο του με τη μορφή φιλοσοφικών διαλόγων έχει σωθεί ολόκληρο (του αποδίδονται ακόμα και μερικά νόθα έργα)· άσκησε τεράστια επιρροή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και γενικότερα στη δυτική φιλοσοφική παράδοση μέχρι τις ημέρες μας.

14 Οδός 25ης Μαρτίου Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Το σύνθημα της επανάστασης, "Ελευθερία ή Θάνατος", έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και από το 1838 η 25η Μαρτίου, επέτειος εορτασμού της έναρξής της επανάστασης, καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής εορτής και αργίας.

15 Οδός Λυκαίου Το Λύκαιο είναι βουνό της Αρκαδίας και βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας. H ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας, η αρχαία Κρητέα και έχει υψόμετρο μέτρα. Το όνομα Λύκαιο πιστεύεται ότι βγαίνει από την ρίζα Λυκ που σημαίνει φως. Το βουνό οριοθετείται από τον Αλφειό ποταμό έως τα παράλια της Κυπαρισσίας.

16 ΟΔΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ Ο οπλαρχηγός Θεοχάρης Κούγκας του Πέτρου και της Ελισάβετ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια ( Γιδά ) το 1870 και πέθανε το Το 1910 τον χειροτόνησε ιερέα ο Μητροπολίτης Φώτιος κι από τότε τον αποκαλούσαν Παπαντώνη, όνομα με το οποίο έμεινε στην μνήμη όλων των ντόπιων του Γηδά.

17 Οδός Αλφειού Ο Αλφειός είναι ο σημαντικότερος ποταμός της Πελοποννήσου. Λέγεται επίσης και Ρουφιάς, που προέρχεται από λαϊκή παρετυμολογία μετά από πολλές μεταπτώσεις: Αλφειός - Αλφειάς - Αρφειάς Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου και έχει μήκος 111 χιλιόμετρα. Πηγάζει στην Αρκαδία, κοντά στο χωριό Βούρβουρα - Ρουφιάς.

18 Οδός Ελασσώνους Γεννήθηκε το 1953 στο Νησί της λίμνης των Ιωαννίνων. Στην συνέχεια φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος το Το έτος 1995 εξελέγη από την Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος.

19 Οδός 28ης Οκτωβρίου Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

20 ΟΔΟΣ Π.ΚΕΦΑΛΑ Η καταγωγή του ήταν από το Δυρράχιο της Αρκαδίας. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην Καλαμάτα, αργότερα πήγε στην Καρύταινα και από κει στο Βαλτέτσι όπου ενώθηκε με τον Δ. Παπατσώνη. Ο Κεφάλας έπεσε στην ηρωική μάχη στο Μανιάκι μαζί με το Γρηγόριο Φλέσα.

21 Οδός Μακεδονίας Η Μακεδονία είναι ιστορική περιοχή της βαλκανικής χερσονήσου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η περιοχή μοιράζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και στις τρεις Περιφέρειες της Κεντρικής ,Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

22 Οδός Λυκόρτα Ο Λυκόρτας ήταν στρατηγός των Αχαιών. Καταγόταν από τη Μεγαλόπολη και διατέλεσε στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο πατέρας του Πολύβιου, τον οποίο και δίδαξε αρκετά πράγματα για τον στρατό και την πολιτική.

23 Οδός Δημητρακόπουλου Γεννήθηκε στην Καρύταινα και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Αρχικά εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα. Με δικές του ενέργειες ιδρύθηκε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, επίσης αύξησε τους δικαστικούς μισθούς, καθιέρωσε τη μονιμότητα των δικαστών, έδωσε έμφαση στους νόμους περί προστασίας των εκλογών.

24 Οδός Παπαναστασίου Γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1876 στο Λεβίδι Αρκαδίας. Ήταν γιος του Παναγιώτη Παπαναστασίου και της Μαριγώς Ρογάρη - Αποστολοπούλου. Σπούδασε Νομικά και κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1907 και την επόμενη χρονιά ίδρυσε την Κοινωνιολογική Εταιρία και ήταν συνιδρυτής μαζί με τον Δελμούζο και τον Πετιμεζά της "Ομάδας των Κοινωνιολόγων".

25 Οδός Αγίου Κωνσταντίνου
Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 274 μ.Χ. εις την Ναϊσόν ή Νίσσαν της Μοισίας, περιοχή δηλαδή της σημερινής Νοτιοσλαβίας ή Κεντρικής Σερβίας. Μητέρα του ήταν η ευσεβέστατη χριστιανή Αγία Ελένη, της οποίας η μνήμη εορτάζεται την 21η Μαΐου από κοινού με τον υιό της, τον Άγιο Κωνσταντίνο.

26 Οδός Επαμεινώνδα Ο Επαμεινώνδας ήταν στρατηγός και πολιτικός της Θήβας, ο οποίος απάλλαξε τη Θήβα από τη σπαρτιατική υποταγή και τη μετέτρεψε σε ισχυρή πόλη-κράτος. Νίκησε τους Σπαρτιάτες στη μάχη των Λεύκτρων και απελευθέρωσε τους Μεσσήνιους οπλίτες Ο Ρωμαίος ρήτορας Μάρκος Τύλλιος Κικέρωνας τον χαρακτήρισε ως «πρώτο άνδρα της Ελλάδας». Ο Επαμεινώνδας παρουσιάζεται από τους σύγχρονούς του ως ιδεαλιστής και ελευθερωτής.

27 Οδός Σμύρνης Mε τον όρο καταστροφή της Σμύρνης αναφέρονται τα γεγονότα της σφαγής του ελληνικού  και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τους Τούρκους, καθώς και της πυρπόλησης της πόλης, που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 1922. Με τη βοήθεια του ευνοϊκού για τους Τούρκους ανέμου και της βενζίνης με την οποία οι Τούρκοι ράντιζαν τα σπίτια, η φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη, εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία, και διήρκεσε από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου του 1922.

28 Οδός Πετρoπούλου Ο Γιάννης Πετρόπουλος γεννήθηκε το 1935 στα Λαγκάδια Αρκαδίας από οικογένεια με μεγάλη συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση. Νέος οικοδόμος εντάχθηκε στον εργατικό τομέα της ΕΔΑ και στο Δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα.

29 Οδός Αγγελοπούλου Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στη Βυτίνα Αρκαδίας. Είναι απόγονος ιστορικών οικογενειών, των «Αγγελοπουλαίων» και των «Τζαβελλαίων» του Σουλίου. Εκτός από την έντονη επαγγελματική του δράση, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ασχολείται με το άθλημα της ιππασίας, τόσο ως αθλητής, όσο και ως αθλητικός παράγοντας.

30   Οδός Ηπείρου Η Ήπειρος είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που εκτείνεται στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας. Αποτελείται από τους νομούς Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Σήμερα το τμήμα της Ηπείρου που βρίσκεται μεταξύ του Γενούσου και των σημερινών ελληνοαλβανικών συνόρων ανήκει στο Αλβανικό κράτος και είναι η λεγομένη Βόρεια Ήπειρος.

31 Οδός Θράκης Η Θράκη είναι μια ιστορική και γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποτελείται από τους νομούς Εύρου, Ξάνθης και Ροδόπης.

32 Οδός Αγ. Αθανασίου Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας. Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325, στη Νίκαια της Βιθυνίας.

33 Αγγελακοπούλου Σταυρούλα Γεωργοπούλου Μιχαλία Δημάκη Φλώρα
«Τα κορίτσια» Μέλη Ομάδας: Αγγέλοβα Ντιάνα Τσιμποτάρη Ρομίκα Κανέλλου Ελένη Κεντιστού Αθηνά «Ροζ Ράμπο» Αγγελακοπούλου Σταυρούλα Γεωργοπούλου Μιχαλία Δημάκη Φλώρα Ασημακοπούλου Θεοδώρα «Οι 4 & ο κούκος» Μέλη Ομάδας: Αλεξανδρής Νικόλαος Κερκεμέζου Ευαγγελία Αποστολοπούλου Ακριβή Ζώταλη Αναστασία Ανδριανοπούλου Παναγιώτα «Τα 5 ΜΑΝ» Παναγιώτης Βουράνης Κοντογιάννης Αργύρης Κίφορ Αλέξανδρος Κατσιώλης Αθανάσιος Παναγιώτης Αλεξόπουλος

34 «Πολύχρωμοι Πάνθηρες»
Μέλη Ομάδας: Γεωργανάς Αριστοτέλης Γκιουμές Νίκος Βελισσάρη Κωνσταντίνα Δρούλιας Βασίλειος Συντονίστρια καθηγήτρια: Παπαθανάση Αικατερίνη


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό Έτος 2013-2014 Ερευνητική Εργασία Θέμα Α΄ Τετραμήνου: «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google