Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου

2 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ηλιακή ενέργεια Αιολική ενέργεια Υδροηλεκτρική ενέργεια Γεωθερμική ενέργεια Βιομάζα

3 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ηλιακή ενέργεια Αιολική ενέργεια Υδροηλεκτρική ενέργεια Γεωθερμική ενέργεια Βιομάζα

4 Ηλιακή ενέργεια Οι ηλιακές κυψέλες μετατρέπουν την ενέργεια του ηλιακού φωτός απευθείας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η κατασκευή των ηλιακών κυψελών είναι πολύ δαπανηρή και απαιτεί τη χρήση πολύ τοξικών ουσιών. Ωστόσο, όταν κατασκευαστούν οι ηλιακές κυψέλες, δεν προκαλούν ρύπανση και χρειάζονται λίγη συντήρηση. © NASA/NREL Αυτό καθιστά τις ηλιακές κυψέλες ιδανικές για χρήση σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου είναι δύσκολη η συντήρηση και άλλες πηγές ηλεκτρισμού είναι πιο δαπανηρές.

5 Αποδοτικότητα των ηλιακών κυψελών
Οι ηλιακές κυψέλες πάσχουν από χαμηλή αποδοτικότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή απαιτείται φως με επαρκή ενέργεια , το οποίο αντιστοιχεί μόνο στο 25% όλου του ηλιακού φωτός περίπου. Η ποσότητα ηλεκτρισμού, την οποία παράγει ένα ηλιακό πάνελ, εξαρτάται από δύο παράγοντες: το εμβαδόν της επιφάνειάς του και την ένταση του φωτός. Η παραγωγή επαρκούς ηλεκτρισμού για να καλύψει τις ανάγκες μιας πόλης απαιτεί πολύ μεγάλη περιοχή με ηλιακά πλαίσια. Ωστόσο, η κάλυψη της στέγης ενός σπιτιού μπορεί να καλύψει τις ετήσιες απαιτήσεις σε ηλεκτρισμό του νοικοκυριού.

6 Μειονεκτήματα των ηλιακών κυψελών.
Ένα προφανές μειονέκτημα που έχουν οι ηλιακές κυψέλες είναι ότι δεν παράγουν ηλεκτρισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, παράγεται περισσότερος ηλεκτρισμός απ’ όσος καταναλώνεται, η περίσσεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση μπαταρίας, η οποία θα μπορούσε τότε να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια τη νύχτα. © Warren Gretz/NREL Οι επιστήμονες προσπαθούν να βελτιώσουν τον τρόπο παραγωγής των ηλιακών κυψελών, ώστε να χρησιμοποιούνται χημικές ενώσεις που ρυπαίνουν λιγότερο για την κατασκευή τους, να μειωθεί το κόστος τους και να αυξηθεί η απόδοσή τους.

7 Αποτελεσματική χρήση των ηλιακών κυψελών
Οι ηλιακές κυψέλες είναι πολύ χρήσιμες για απομακρυσμένες περιοχές, όπου η παροχή ηλεκτρισμού από το κύριο δίκτυο είναι δαπανηρή. Αυτά τα φώτα δρόμου που τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια βρίσκεται σε απόμακρη θέση, στην οποία δεν υπάρχει ηλεκτρικό δίκτυο κοντά της. Η χρήση της ηλιακή ενέργειας κατ’ αυτό τον τρόπο απομακρύνει την ανάγκη να τοποθετούνται ηλεκτρικά καλώδια για το φωτισμό, που είναι άλλο ένα όφελος για το περιβάλλον.

8 Αποτελεσματική χρήση των ηλιακών κυψελών
Οι ηλιακές κυψέλες είναι πολύ χρήσιμες εκεί όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση του φωτός. Αυτά τα ηλιακά πλαίσια βρίσκονται σε απομακρυσμένη περιοχή στο Μαρόκο, όπου χρησιμοποιούνται από μια τοπική εταιρεία. © Courtesy of BP Solarex/NREL Οι ηλιακές κυψέλες είναι επίσης χρήσιμες σε περιπτώσεις που χρειάζονται μικρή ισχύς. Οι υπολογιστές χρειάζονται μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε οι περισσότεροι υπολογιστές χρησιμοποιούν σήμερα ηλιακές κυψέλες στη θέση των μπαταριών.

9 Τα υπέρ και τα κατά των ηλιακών κυψελών
Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Δεν χρειάζονται συντήρηση Είναι δαπανηρή η κατασκευή τους Δεν χρειάζονται γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος Έχουν μικρή απόδοση Δεν χρειάζονται καύσιμα Η κατασκευή τους προκαλεί ρύπανση Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής Η ισχύς που παράγουν είναι μικρή

10 © Sandia National Laboratory/NREL
Σταθμοί ηλιακής ενέργειας Οι σταθμοί ηλιακής ενέργειας χρησιμοποιούν την ενέργεια του Ήλιου για να ζεστάνουν νερό και να παράγουν ατμό, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την κίνηση ατμοστροβίλων. © Sandia National Laboratory/NREL Μερικοί σταθμοί ηλιακής ενέργειας χρησιμοποιούν μια σειρά καθρεπτών, που ονομάζονται ηλιοστάτες, για να ανακλούν το φως πάνω σε ένα μπόιλερ. Αυτός ο σταθμός ηλιακής ενέργειας στην Καλιφόρνια αποτελείται από περίπου 1800 ηλιοστάτες και είναι ισχύος 10 MW.

11 Αποτελεσματική χρήση των σταθμών ηλιακής ενέργειας
Οι σταθμοί ηλιακής ενέργειας είναι πιο αποτελεσματικοί όταν εγκαθίστανται σε περιοχές με μεγάλη ένταση φωτός. Αυτός ο σταθμός είναι τοποθετημένος στην Αριζόνα, όπου υπάρχει έντονη ηλιακή ακτινοβολία και η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλή. Οι καθρέπτες πρέπει να ακολουθούν την πορεία του Ήλιου, καθώς κινείται στον ουρανό για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί. © Bill Timmerman/NREL

12 Περισσότεροι ηλιακοί σταθμοί
Ορισμένοι σταθμοί ηλιακής ενέργειας χρησιμοποιούν καμπύλους καθρέπτες, οι οποίοι εστιάζουν το φως του Ήλιου σε σωλήνες που περιέχουν νερό. Το νερό ζεσταίνεται και παράγεται ατμός. © Warren Gretz/NREL © Warren Gretz/NREL

13 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ηλιακή ενέργεια Αιολική ενέργεια Αιολική ενέργεια Υδροηλεκτρική ενέργεια Γεωθερμική ενέργεια Βιομάζα

14 Αιολική ενέργεια Ο άνεμος είναι το αποτέλεσμα της θέρμανσης της Γης από τον Ήλιο και της δημιουργίας ρευμάτων μεταφοράς στη γήινη ατμόσφαιρα. Η χρήση του ανέμου ως πηγής ενέργειας δεν είναι νέα ιδέα. Τα ιστιοφόρα πλοία, υπάρχουν για χιλιάδες χρόνια. Οι ανεμόμυλοι που χρησιμοποιούσαν την ενέργεια του ανέμου για να αλέσουν σπόρους δημητριακών ήταν πολύ συνηθισμένοι σε πολλές περιοχές.

15 Οι ανεμογεννήτριες Οι ανεμογεννήτριες (ανεμοτουρμπίνες) χρησιμοποιούν μεγάλα πτερύγια για να δεσμεύουν την κινητική ενέργεια του ανέμου. Η κινητική ενέργεια χρησιμοποιείται για να περιστρέφει απ’ ευθείας μια τουρμπίνα και να παράγεται ηλεκτρισμός. Οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρύπους. Ωστόσο, μερικοί θεωρούν ότι είναι θορυβώδεις και αποτελούν αντιαισθητικό θέαμα. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα, ότι αν δεν προσεχθεί η θέση τους, θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο μεταναστευτικών πουλιών.

16 Αιολικά πάρκα Ένα από τα μειονεκτήματα των ανεμογεννητριών είναι ότι κάθε μία δεν παράγει πολύ ηλεκτρισμό. Συνήθως χρειάζεται μεγάλος αριθμός τους για να υπάρχει αισθητή παραγωγή ενέργειας. Μια ομάδα ανεμογεννητριών ονομάζεται αιολικό πάρκο. © Robert Thresher/NREL Τα αιολικά πάρκα χρειάζονται μεγάλη έκταση σε ανοιχτές περιοχές, αλλά η γη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί συγχρόνως για καλλιέργειες. Αιολικά πάρκα μπορούν να κατασκευαστούν και στη θάλασσα, έξω από τις ακτές. Αυτό το αιολικό πάρκο βρίσκεται σε απόσταση 10 km από τις νοτιοανατολικές ακτές της Ιρλανδίας.

17 Αποτελεσματική χρήση των ανεμογεννητριών
Η ενέργεια που παράγεται από μια ανεμογεννήτρια εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου. Αν δεν έχει αρκετή ταχύτητα, δεν παράγεται ηλεκτρισμός, οπότε οι ανεμογεννήτριες δεν είναι αξιόπιστη πηγή ηλεκτρισμού. Για να είναι αποτελεσματικές, οι ανεμογεννήτριες χρειάζεται να τοποθετούνται σε περιοχές που πνέουν άνεμοι. Δυστυχώς, αυτές οι περιοχές είναι συνήθως υψίπεδα με φυσική ομορφιά και μερικοί αντιτίθενται στην κατασκευή αιολικών πάρκων σ’ αυτές τις περιοχές. Η αιολική ενέργεια χρησιμοποιείται αποτελεσματικά σε απομακρυσμένες περιοχές για τη φόρτιση μπαταριών, οι οποίες μπορούν τότε να χρησιμοποιηθούν για σταθερή παροχή ηλεκτρισμού.

18 Η αιολική ενέργεια στο παρελθόν και στο παρόν

19 Ποιες απόψεις για την αιολική ενέργεια είναι σωστές και ποιες λάθος;
Σωστές και Λάθος απόψεις για την αιολική ενέργεια Ποιες απόψεις για την αιολική ενέργεια είναι σωστές και ποιες λάθος; 1. Τα αιολικά πάρκα είναι αξιόπιστες πηγές ηλεκτρισμού. ΛΑΘΟΣ 2. Τα αιολικά πάρκα χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις. ΣΩΣΤΟ 3. Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετηθούν στη θάλασσα. 4. Η περιοχή στην οποία δημιουργείται αιολικό πάρκο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τίποτε άλλο ταυτόχρονα. 5. Η χρήση του ανέμου ως πηγή ενέργειας είναι πρόσφατη ιδέα. 6. Οι ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να προσφέρουν όλο τον ηλεκτρισμό που χρειαζόμαστε. 7. Τα αιολικά πάρκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία σε απομακρυσμένες περιοχές. 8. Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να τροφοδοτούν το εθνικό δίκτυο.

20 Τα υπέρ και τα κατά της αιολικής ενέργειας
Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Ανεξάντλητη μορφή ενέργειας Δεν είναι προβλέψιμη, ούτε ομαλή, ούτε συνεχής Δε ρυπαίνει Αισθητική αλλοίωση της φύσης Εύκολη η κατασκευή ανεμογεννητριών Προβλήματα ανάπτυξης της χλωρίδας της περιοχής Έχει το μικρότερο κόστος παραγωγής kwh και είναι άμεσα χρησιμοποιήσιμη με μεγάλο βαθμό απόδοσης Προβλήματα στην αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας Σε απομακρυσμένες περιοχές αποτελεί τον πιο οικονομικό τρόπο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας Ευθύνονται για το θάνατο χιλιάδων πτηνών κάθε χρόνο

21 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ηλιακή ενέργεια Αιολική ενέργεια Υδροηλεκτρική ενέργεια Γεωθερμική ενέργεια Βιομάζα

22 Ενέργεια από το νερό Η ενέργεια του ρέοντος νερού έχει χρησιμοποιηθεί επί εκατοντάδες χρόνια για τη λειτουργία μηχανών. Η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

23 Υδροηλεκτρική ενέργεια
Οι μεγάλης κλίμακας υδροηλεκτρικές μονάδες περιλαμβάνουν την κατασκευή φράγματος εγκάρσια στο ρεύμα ενός ποταμού στο τέλος μιας κοιλάδας για τη δημιουργία ενός υδροταμιευτήρα. Αυτός κατασκευάζεται ψηλά σε μια ορεινή περιοχή. Οι σταθμοί υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να αρχίσουν να παράγουν ηλεκτρισμό γρήγορα. Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι επίσης πολύ αξιόπιστη.

24 Σταθμός υδροηλεκτρικής ενέργειας
Η κινητική ενέργεια του νερού χρησιμοποιείται για την περιστροφή ενός στροβίλου για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Κατασκευάζεται φράγμα εγκάρσια σε μια κοιλάδα, αναγκάζοντάς τη να πλημμυρίσει. Το νερό πέφτει μέσα από το φράγμα. Η βαρυτική ενέργεια του νερού αυτού μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια.

25 Αποτελεσματική χρήση της υδροηλεκτρικής ενέργειας
Οι σταθμοί υδροηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να κατασκευάζονται σε ορεινές περιοχές μεγάλου υψόμετρου. Φράσσοντας το ποτάμι, προκαλείται πλημμύρα στην κοιλάδα. Αυτό σημαίνει ότι καταστρέφονται σπίτια και χωριά. Οι μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι δαπανηρές και χρειάζονται πολύ χρόνο για να κατασκευαστούν. Ωστόσο, διαρκούν πολύ χρόνο και μπορούν να παράγουν μεγάλα ποσά ηλεκτρισμού. Όταν κατασκευαστούν, οι υδροηλεκτρικές μονάδες προσφέρουν φθηνή και αξιόπιστη πηγή ηλεκτρισμού.

26 Η ενέργεια του νερού στο παρελθόν και στο παρόν.
Νερόμυλος Ο παλιός μύλος Α.Π.Ε.

27 Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Υπέρ και κατά της υδροηλεκτρικής ενέργειας Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Πολύ αξιόπιστη. Δαπανηρή κατασκευή. Μεγάλη διάρκεια ζωής. Καταστροφή βιοτόπων. Μικρό κόστος λειτουργίας και συντήρησης – λίγο προσωπικό. Απαιτούνται ορεινές περιοχές. Μεγάλο βαθμό απόδοσης Υπάρχει εξάρτηση από τους καιρικούς παράγοντες (ανομβρία) Τεχνητές λίμνες – αξιόλογοι υδροβιότοποι

28 Η ενέργεια των κυμάτων Η άνοδος και η κάθοδος των κυμάτων είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αποτελεσματικοί τόποι για τη συλλογή της ενέργειας των κυμάτων χρειάζεται να έχουν ισχυρά κύματα για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή επαρκούς ηλεκτρισμού. Ο “Limpet” στη Σκωτία είναι η πρώτη στον κόσμο εμπορική συσκευή ενέργειας από κύματα. Έχει χαμηλό προφίλ, ώστε να μην διαταράζει την όψη της ακτής.

29 Πώς λειτουργεί η ενέργεια των κυμάτων
τουρμπίνα γεννήτρια θάλαμος Το “Limpet” είναι ένας μετατροπέας της ενέργειας των κυμάτων σε ηλεκτρική. Το ανέβασμα και το κατέβασμα των κυμάτων, χρησιμοποιείται για την περιστροφή μιας τουρμπίνας και την παραγωγή ηλεκτρισμού.

30 Πώς λειτουργεί η ενέργεια των κυμάτων
τουρμπίνα γεννήτρια θάλαμος 1. Ο πυθμένας του θαλάμου βρίσκεται κάτω από το κατώτερο επίπεδο που φτάνει η επιφάνεια του νερού. Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να μπει και να βγει αέρας από το θάλαμο είναι μέσω της τουρμπίνας.

31 Πώς λειτουργεί η ενέργεια των κυμάτων
τουρμπίνα γεννήτρια παγιδευμένος αέρας θάλαμος 2. Καθώς ανεβαίνει η στάθμη του νερού, ο αέρας που βρίσκεται στο θάλαμο συμπιέζεται και αναγκάζεται να περάσει μέσα από την τουρμπίνα. Η τουρμπίνα περιστρέφει τη γεννήτρια, η οποία παράγει ηλεκτρισμό.

32 Πώς λειτουργεί η ενέργεια των κυμάτων
τουρμπίνα γεννήτρια παγιδευμένος αέρας θάλαμος 3. Καθώς κατεβαίνει η στάθμη του νερού, ο αέρας περνάει στο θάλαμο μέσα από την τουρμπίνα. Η τουρμπίνα περιστρέφεται προς την αντίθετη φορά. Περιστρέφει τη γεννήτρια, που παράγει ηλεκτρισμό.

33 Πώς λειτουργεί η ενέργεια των κυμάτων
τουρμπίνα γεννήτρια παγιδευμένος αέρας θάλαμος 4. Ο ηλεκτρισμός που παράγεται από την ενέργεια των κυμάτων μπορεί να συνεισφέρει στο εθνικό δίκτυο

34 Η ενέργεια των παλιρροιών
Η εκμετάλλευση της ενέργειας των παλιρροιών περιλαμβάνει την κατασκευή ενός φράγματος εγκάρσια στις εκβολές ενός ποταμού. Το νερό μπορεί να ρέει προς ή από τον υγρότοπο μέσω των στροβίλων του φράγματος, που δαμάζουν την παλιρροϊκή ενέργεια. Η παλιρροϊκή ενέργεια έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολύ ηλεκτρισμό, αλλά η κατασκευή ενός παλιρροϊκού φράγματος είναι πολύ δαπανηρή. Λόγω της ύπαρξης του φράγματος, ο υγρότοπος πλημμυρίζει. Αυτό σημαίνει ότι χάνεται σημαντικοί βιότοποι για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά.

35 Αποτελεσματική χρήση της παλιρροϊκής ενέργειας
Η παλιρροϊκή ενέργεια προσφέρει μια τακτική πηγή ηλεκτρισμού. Ακριβώς πότε θα παραχθεί ο ηλεκτρισμός, εξαρτάται από τις παλίρροιες, οι οποίες εξαρτώνται από τη Σελήνη. Οι μηνιαίες μεταβολές στο μέγεθος των παλιρροιών, επηρεάζει επίσης την ποσότητα του παραγόμενου ηλεκτρισμού. Η διέλευση πλοίων από το παλιρροϊκό φράγμα και οι επιδράσεις στην άγρια ζωή, περιπλέκει επίσης την κατασκευή των παλιρροϊκών φραγμάτων.

36 Πώς λειτουργεί η παλιρροϊκή ενέργεια.
εκβολές θάλασσα Η ροή της παλίρροιας κινεί τεράστιες ποσότητες νερού δύο φορές την ημέρα. Η ροή της τακτικής ανόδου και καθόδου της στάθμης της θάλασσας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

37 Πώς λειτουργεί η παλιρροϊκή ενέργεια.
εκβολές θάλασσα 1. Κατασκευάζεται φράγμα εγκάρσια στις εκβολές ενός ποταμού, με το οποίο παγιδεύεται το νερό μέσα στον υγρότοπο. Το νερό μπορεί να ρέει προς τα μέσα ή προς τα έξω του υγρότοπου μέσω των στροβίλων που βρίσκονται στο φράγμα.

38 Πώς λειτουργεί η παλιρροϊκή ενέργεια.
εκβολές θάλασσα 1. Όταν η παλίρροια ανεβαίνει, ρέει νερό από τη θάλασσα μέσω του φράγματος και περιστρέφει τις τουρμπίνες, οι οποίες με τη σειρά τους περιστρέφουν γεννήτριες. Οι τουρμπίνες σταματούν να περιστρέφονται όταν περάσει όλη η παλίρροια.

39 Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Τα υπέρ και τα κατά της παλιρροϊκής ενέργειας Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Αξιόπιστη πηγή ενέργειας. Δαπανηρή κατασκευή. Μεγάλη παραγόμενη ισχύς. Καταστροφή βιοτόπων. Μικρό κόστος λειτουργίας. Μεταβαλλόμενο μέγεθος παλιρροιών. Μεγάλη διάρκεια ζωής.

40 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ηλιακή ενέργεια Αιολική ενέργεια Υδροηλεκτρική ενέργεια Γεωθερμική ενέργεια Βιομάζα

41 Η γεωθερμική ενέργεια © Joel Renner - DOE/NREL Στο υπέδαφος, η διασπάσεις ορισμένων ραδιενεργών στοιχείων, όπως για παράδειγμα του ουρανίου, θερμαίνουν τα πετρώματα. Σε ορισμένες περιοχές, ανεβαίνουν στην επιφάνεια του εδάφους θερμό νερό και ατμός. © David Parsons/NREL Ο ατμός και το καυτό νερό, που ανεβαίνουν με φυσικό τρόπο στην επιφάνεια μπορούν να τιθασευτούν για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Η μεγαλύτερη γεωθερμική μονάδα βρίσκεται στην Καλιφόρνια και έχει ισχύ 750 MW.

42 Η γεωθερμική ενέργεια Σε ορισμένες περιοχές, τα θερμά πετρώματα βρίσκονται σε πολύ μεγάλο βάθος. © Warren Gretz/NREL Όπου συμβαίνει αυτό, δημιουργούνται πηγάδια έως τα θερμά πετρώματα και τροφοδοτείται προς τα κάτω ψυχρό νερό. Το νερό θερμαίνεται από τα πετρώματα και επιστρέφει στην επιφάνεια υπό μορφή ατμού. Η μονάδα γεωθερμικής ενέργειας στην Καλιφόρνια διαθέτει 57 πηγάδια και παράγει ηλεκτρική ισχύ 52 MW.

43 Υπέρ και κατά της γεωθερμικής ενέργειας
Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Αξιόπιστη πηγή ενέργειας. Δαπανηρή κατασκευή. Μη χρήση ορυκτών καυσίμων. Δεν μπορεί να προσφέρει όλη την απαιτούμενη ισχύ. 24ωρη λειτουργία. Κατάλληλη μόνο για ορισμένες περιοχές. Μεγάλη διάρκεια ζωής.

44 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ηλιακή ενέργεια Αιολική ενέργεια Υδροηλεκτρική ενέργεια Γεωθερμική ενέργεια Βιομάζα

45 Βιομάζα Η βιομάζα είναι υλικό από ζωντανές πηγές. Οι απλούστερες πηγές ενέργειας βιομάζας είναι φυτά που καίγονται για την παραγωγή ατμού που κινεί έναν ατμοστρόβιλο. Παραδοσιακά, καίγονται ξύλα για την παραγωγή θερμότητας, αλλά τα ξύλα αναπτύσσονται αργά και χρειάζονται μεγάλες περιοχές. Άλλα υλικά, όπως τα απόβλητα από πτηνοτροφεία, μπορούν επίσης να καούν. Τα καύσιμα βιομάζας είναι ανανεώσιμα, καθώς μπορούν να αναπτυχθούν νέα φυτά, που θα παραγάγουν περισσότερη βιομάζα. Τα καύσιμα βιομάζας δεν συνεισφέρουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται κατά την καύση τους απορροφάται από τα φυτά που αναπτύσσονται για να τα αντικαταστήσουν.

46 The then and now guide to biomass
How has the use of biomass changed over time?

47 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της βιομάζας
Μειονεκτήματα Συγκράτηση πληθυσμών στις αγροτικές περιοχές. Δυσκολία στη συλλογή μεταποίηση και αποθήκευση Μη χρήση ορυκτών καυσίμων. Με την καύση τους εκλύεται τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο τα φυτά έχουν απορροφήσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους άρα δε συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου Μεγάλος όγκος και μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας Κάλυψη τοπικών αναγκών και τροφοδοσία του εθνικού ηλεκτρικού δικτύου Εποχιακή παραγωγή Πολλές εφαρμογές στη γεωργία βιομηχανία – τηλεθέρμανση, τηλεψύξη.

48 Σας ευχαριστούμε πολύ…. Η π.ο. του ΚΠΕ Καστρίου
Σχεδίαση παρουσίασης: Σαββόπουλος Γεώργιος, μέλος της π.ο. του ΚΠΕ Καστρίου


Κατέβασμα ppt "Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google