Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

2 Σκοπός της έρευνας και ερευνητικά ερωτήματα
1η ΕΝΟΤΗΤΑ Σκοπός της έρευνας και ερευνητικά ερωτήματα α) Σκοπός της έρευνας: Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην ενημέρωση σχετικά με την φυτική παραγωγή, την παραγωγή του Βιοντίζελ και τη συνεισφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την παραγωγή Πέλλετ και Ελαιόλαδου. Επιπλέον στοχεύει να τονίσει την προσφορά της Αγριαγκινάρας στην παραγωγή ενέργειας και την σημαντική αύξηση της παραγωγής της για τα τελευταία 10 χρόνια . Η ομάδα καλείται να ερευνήσει τα στάδια της διαδικασίας για όλα τα προαναφερθέντα, για το καθένα ξεχωριστά. Επίσης, χρειάζεται να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει στην εθνική οικονομία, όσο και στο κοινωνικό σύνολο και το μέγεθος της συμβολής αυτής.

3 β) ερευνητικά ερωτήματα
1. Τι είναι η φυτική παραγωγή; 2. Ποια είναι τα γεωργικά προϊόντα; 3. Ποια είναι η έννοια του φυτού; 4. Ποια είναι η διάκριση των φυτών ; 5. Πως καλλιεργείται η πατάτα ; 6. Πως καλλιεργείται το σπανάκι; 7. Πως καλλιεργούνται τα κολοκύθια; 8. Πως καλλιεργείται το αγγούρι; 9. Τι είναι η σπιρουλίνα; 10.Τι είναι η Aloe Vera; 11.Τι είναι η στέβια; 12. Πως καλλιεργείται ο καπνός; 13. Ποια είναι η παραγωγή άλλων δενδροκομικών προϊόντων; 14. Πως συμβάλλει η φυτική παραγωγή στην κοινωνία και ποια η συμμετοχή της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στην εθνική οικονομία ; 15. Ποια τα υλικά από τα οποία αποτελείται το βιοντίζελ; 16. Τι είναι το πελλετ και πως κατασκευάζεται; 17. Τι είναι οι φυτικές ίνες και που τις βρίσκουμε;

4 18. Επιπτώσεις της ζάχαρης και διατροφικές συνήθειες. 19
18. Επιπτώσεις της ζάχαρης και διατροφικές συνήθειες. 19. Με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό γίνεται η εκμετάλλευση τον τεύτλων και της ζάχαρης; 20. Ποια είναι τα οφέλη των νοικοκυριών σε τοπικό επίπεδο και γενικότερα της εθνικής οικονομίας; 21. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ζάχαρης; 22. Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία και στο περιβάλλον; 23. H παραγωγή της ζάχαρης σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

5 2η ΕΝΟΤΗΤΑ Αιτιολόγηση του θέματος
1.Τι είναι η φυτική παραγωγή; Ο όρος φυτική παραγωγή γενικά αναφέρεται είτε στην ανάπτυξη των καρπών, είτε στην πώληση, είτε στην κυρίως κατανάλωση. Ο καρπός αναφέρεται στην παραγωγή φυτών που καλλιεργούνται όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα. 2.Ποια είναι τα γεωργικά προϊόντα; Τα γεωργικά προϊόντα διαχωρίζονται σε προϊόντα διατροφής, κτηνοτροφικής ζήτησης, βιομηχανικής ζήτησης και καλλωπιστικά φυτά. Προϊόντα διατροφής, σιτηρά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, προϊόντα κτηνοτροφικής ζήτησης, τριφύλλι, υποπροϊόντα άλλων γεωργικών προϊόντων, προϊόντα βιομηχανικής ζήτησης, βαμβάκι, λινάρι, χρώματα.

6 3.Ποια είναι η έννοια του φυτού; Με τον όρο φυτό χαρακτηρίζεται ένας από τους τύπους με τους οποίους εμφανίζεται η ζωή στη γη, κι ο όρος φυτό είναι γενική ονομασία που δίνεται στα ποώδη, θαμνώδη και δενδρώδη ζώντα είδη. Το φυτό αρχίζει να αναπτύσσεται από ένα μικρό σπόρο και μπορεί να γίνει ένα μεγάλο δέντρο. Η ανάπτυξη και οι διαστάσεις που θα πάρει το φυτό εξαρτώνται κατά πρώτο λόγο από την αύξηση του αριθμού των κυττάρων. Το φυτό τρέφεται και οι σχηματιζόμενες, στην περίπτωση αυτή, οργανικές ουσίες μετατρέπονται σε ουσίες του ίδιου του πρωτοπλάσματος. Το κύτταρο αρχίζει να διαιρείται και από το ένα δημιουργούνται δύο. 4. Ποια είναι η διάκριση των φυτών; Τα φυτά διακρίνονται σε καλλιεργούμενα, σε άγρια, σε φυτά των τοίχων, σε φυτά φαρμακευτικά, που χρησιμεύουν στην Ιατρική ως φάρμακα, σε δηλητηριώδη. Επίσης σε ξηρόφυτα που ζουν σε ξερά περιβάλλοντα, σε υδρόφυτα που προτιμούν ποσότητα νερού, σε θερμόφιλα, σε ψυχρόφιλα.

7 5.Πως καλλιεργείται η πατάτα; Η πατάτα, γνωστή και ως "γεώμηλο", είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών. Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής του πληθυσμού. Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στην αρχή καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα. Η παραγωγή πατάτας ήταν πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια των Παγκοσμίων πολέμων, αφού έθρεψε και κράτησε ζωντανούς πολλούς ανθρώπους. Ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερό, υγρό κλίμα.

8 6.Πως καλλιεργείται το σπανάκι; Σπορά: μέσα Αυγούστου μέχρι το Φεβρουάριο. Συγκομιδή: 6 εβδομάδες μετά. Το φυτό αυτό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνες, χλωροφύλλη, άλατα ιωδίου και σαπωνίνες. Ο πολλαπλασιασμός του σπανακιού γίνεται με σπορά. Το ψυχρό κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη του. Στην Ελλάδα γίνεται σπορά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το Φεβρουάριο. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό. Το σπανάκι έχει δύο φάσεις στην ανάπτυξη του. Πολλές από τις καλλιέργειες πάντως είναι ξερικές, ειδικά οι καλοκαιρινές. 7.Πως καλλιεργούνται τα κολοκύθια; Καλλιέργεια: Η καλλιέργεια των κολοκυνθών και της κολοκύθας είναι παρόμοια με του πεπονιού και του αγγουριού που είναι και αυτά μέλη της οικογένειας των κολοκυνθών. Απαιτούν ζεστές μέρες και νύχτες για να ωριμάσουν καλά. Ημέρες βλάστησης: 5-10 Εποχή σποράς-Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι C Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Αύγουστο Έδαφος: Κρατήστε το χώμα υγρό με σάπια φύλλα και βρεγμένα άχυρα ή χορτάρια όταν αρχίζουν οι ζέστες.

9 8.Πως καλλιεργείται το αγγούρι;
Τα αγγούρια είναι μονοετή φυτά, της οικογενείας των κολοκυνθωδών. Έχουν φύλλα μεγάλα, παλαμοειδή και οδοντωτά με πέντε λοβούς, γκρίζα στη κάτω επιφάνεια και βαθειά πράσινα στην επάνω. Τα άνθη είναι μικρά, κίτρινα και χωριστά το ένα γένος από το άλλο. Τα αρσενικά ανοίγουν ποιό γρήγορα και είναι άπλα, τα δε θηλυκά παρουσιάζονται μαζί με ωοθήκη στο κάτω μέρος, η οποία αφού γονιμοποιηθεί, μεγαλώνει και σχηματίζει το γνωστό αγγούρι. Οι καρποί είναι κυλινδρικοί, συνήθως, ακανόνιστοι και διαφόρου μεγέθους. Οι σπόροι είναι μακρουλοί και ασπριδεροί, πολύ όμοιοι με εκείνους της πεπονιάς. Τα αγγουριά απαιτούν χώματα επαρκώς λιπασμένα και δουλευμένα με 2-3 βαθειά σκαψίματα. Η κοπριά αποτελεί το καλύτερο λίπασμα. Η συστηματική καλλιέργεια των αγγουριών έγκειται κυρίως, στη παραγωγή πρωίμων καρπών. Στα θερμά μέρη η παραγωγή επιτυγχάνεται φυσιολογικώς, πολύ πρώιμη. Η σπορά, στους τόπους αυτούς γίνεται κατά Φεβρουάριο-Μάρτιο ή και νωρίτερα. Στα ψυχρά όμως μέρη όπου το κλίμα είναι πιο τραχύ, η σπορά πραγματοποιείται τον Απρίλιο-Μάιο.

10 9.Τι είναι η σπιρουλίνα; Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροφύκι του γλυκού νερού, το κυανοπράσινο χρώμα του οποίου οφείλεται στη χλωροφύλλη και στη φυκοκυανίνη (μπλε). Το θαυματουργό αυτό φύκι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά φυτικά συστατικά, ενώ περιέχει σπάνια καλά λιπαρά οξέα. Ακόμη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις διάφορες βλάβες. 10.Τι είναι η Aloe Vera; Η aloe vera είναι παχύφυτο με αντοχές, μπορεί να αποφέρει ένα σημαντικό εισόδημα στο παραγωγό που ανάλογα τα στρέμματα καλλιέργειας, μπορεί να κυμανθεί από την απλή ενίσχυση του εισοδήματος μέχρι ένα σταθερό καλό εισόδημα. Στην ηλικία των 2.5 ετών μια aloe vera μπορεί δημιουργήσει τουλάχιστον δέκα παραφυάδες. Για να φτάσει σε παραγωγική ηλικία απαιτούνται 3.5 χρόνια.

11 11.Τι είναι η στέβια; Η στέβια προέρχεται από τα υψίπεδα της Παραγουάης. Η στέβια είναι ένα πολυετές, ποώδες και πολύκλαδο φυτό, με μορφή μικρού θάμνου, που στο στάδιο συλλογής έχει βλαστούς ημιξυλώδεις και ύψος εκατοστά. Η στέβια χαρακτηρίζεται από πολλούς ως “το φυτό της νέας χιλιετίας” και η στεβιοζάχαρη ως “η ζάχαρη του μέλλοντος”. Η “ζάχαρη της στέβιας” διαφημίζεται σήμερα ως “φυσική γλυκαντική ουσία με μηδέν θερμίδες”. Η στέβια με τις διάφορες μορφές της, φύλλα, εκχυλίσματα, γλυκαντική ουσία, έχει πολλές βιοχημικές ιδιότητες: α) Καρδιοτονωτική δ) Αντιοξειδωτικές β) Αντιυπερτασική ε) Επουλωτικές ως αντισηπτικό γ) Αντιβακτηριδιακές στ) Περιποιητικό του δέρματος

12 12. Πως καλλιεργείται ο καπνός;
Ο καπνός ήρθε στην Ισπανία από το Περού της Αμερικής κατά τον 16ο αιώνα, στην αρχή με την μορφή των φύλλων και αργότερα ήρθαν και οι σπόροι του. Πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Πορτογαλία και στη Γαλλία ως διακοσμητικό, κοσμητικό και φαρμακευτικό φυτό. Στην Ελλάδα φαίνεται να ήρθε στις αρχές του 19ο αιώνα από την περιοχή της Θράκης και αμέσως έφτασε και στη περιοχή του Βάλτου και του Ξηρόμερου. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες οικογένειες καπνοπαραγωγών βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω της φθηνής τιμής πώλησης, της κατάργησης σχεδόν της ποικιλίας Τσεμπέλι, την μείωση του ποσοστού καπνοκαλλιέργειας και οι περιοχές αυτές οδηγούνται μαθηματικά σε μαρασμό και αδιέξοδο.

13 13. Ποια είναι η παραγωγή άλλων δενδροκομικών προϊόντων;
Η παραγωγή λεμονιών συγκεντρώνεται στη Δ. Ελλάδα κατά 35,94%, στην Πελοπόννησο κατά 17,91% και ακολουθούν η Κρήτη με, το Ν. Αιγαίο και τα Ιόνια. Η παραγωγή πορτοκαλιών συγκεντρώνεται στην Πελοπόννησο. Η παραγωγή μανταρινιών συγκεντρώνεται στην Περιφέρεια Ηπείρου και στην Πελοπόννησο. Η παραγωγή αχλαδιών συγκεντρώνεται στη Θεσσαλία και ακολουθεί η Κ. Μακεδονία και η Πελοπόννησος. Η παραγωγή μήλων προέρχεται από την Κ. Μακεδονία, από την Θεσσαλία και από τη Δ. Μακεδονία. Η παραγωγή ροδάκινου συγκεντρώνεται στην Κ. Μακεδονία. Η παραγωγή βερίκοκου στην Πελοπόννησο και στην Κ. Μακεδονία, η οποία επίσης συγκεντρώνει το 72% της παραγωγής κερασιού. Όσον αφορά την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς, αυτή συγκεντρώνεται: στη Στερεά Ελλάδα, στην Κ. Μακεδονία και στη Δ. Ελλάδα. Αντίστοιχα οι ελιές για ελαιοπαραγωγή, συγκεντρώνονται στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο.

14 14.Πως συμβάλλει η φυτική παραγωγή στην κοινωνία και ποια η συμμετοχή της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στην εθνική οικονομία ; Η φυτική παραγωγή, βρίσκεται σε άμεση σχέση με την οικονομία μιας χώρας, διότι όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή τόσο περισσότερα είναι τα έσοδα για τη χώρα. Το αντίκτυπο λοιπόν αυτού του εισοδήματος εντοπίζεται στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της χώρας. Η ελληνική αγροτική παραγωγή, συμβάλει κατά 7-8% στον σχηματισμό του εθνικού μας εισοδήματος και κατά 18 % στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ κατέχει το 30% περίπου του συνόλου της αξίας των εξαγωγών μας.

15 15.Ποια τα υλικά από τα οποία αποτελείται το Βιοντίζελ;
Το βιοντίζελ παράγεται από φυτικά έλαια, ζωικά λίπη, διάφορες ενεργειακές καλλιέργειες, φύκια, αλλά και ποικίλα ανακυκλωμένα λάδια. Το βιοντίζελ ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των ανανεώσιμων καυσίμων και είναι το πλέον γνωστό και διαδεδομένο από τα βιοκαύσιμα. Η συνήθης χρήση του είναι ως καύσιμο σε ντιζελοκινητήρες και τούτο διότι η χημική του σύσταση είναι παραπλήσια με αυτή του ορυκτού ντίζελ.

16 16. Τι είναι το πελλετ και πως κατασκευάζεται;
To Pellet, είναι το υλικό που παράγεται από «ζωντανούς οργανισμούς» όπως ξύλο, υπολείμματα καλλιεργειών, κατάλοιπα υλοτομίας, αλλά σήμερα υπάρχει και καλλιέργεια των λεγόμενων ενεργειακών φυτών και χρησιμοποιείται σαν καύσιμο, προκειμένου να παραχθεί ενέργεια. Με ειδική επεξεργασία που υπόκεινται τα βιολογικά υποπροϊόντα, απαλλάσσονται από κάθε υγρασία και στη συνέχεια συμπιέζονται σε μικρούς κυλίνδρους διαμέτρου 60-80χιλ και μήκους περίπου 100χιλ, τα λεγόμενα pellets. Τα pellets, είναι αυτά που χρησιμοποιούνται σαν καύσιμο στους νέας τεχνολογίας λέβητες, προκειμένου να παραχθεί κυρίως θερμότητα. Το pellet λόγω της χαμηλής του υγρασίας δεν εκπέμπει καπνό και δεν αφήνει μεγάλα ποσοστά στάχτης (1%) , αυτό επιτυγχάνεται λόγο της υψηλής απόδοσης ως καύσιμη ύλη που αγγίζει το 94%.

17 17. Τι είναι οι φυτικές ίνες και που τις βρίσκουμε;
Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες αποτελούν το βρώσιμο τμήμα των φυτικών τροφίμων, οι οποίες δεν μπορούν να πεφθούν ή να απορροφηθούν στο λεπτό έντερο και περνούν ανέπαφες στο παχύ έντερο. Περιλαμβάνουν μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες, ολιγοσακχαρίτες, λιγνίνη και συναφή φυτικά συστατικά. Ο όρος φυτικές ίνες περιλαμβάνει επίσης έναν τύπο αμύλου που είναι γνωστός και ως ανθεκτικό άμυλο (περιέχεται στα όσπρια, σε ημιαλεσμένους σπόρους και σιτηρά και σε ορισμένα δημητριακά πρωινού), επειδή αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο και φθάνει στο παχύ έντερο ανέπαφο. Οι φυτικές ίνες υπάρχουν στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, καθώς και σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως.

18 18.Επιπτώσεις ζάχαρης και διατροφικές συνήθειες.
Όταν τρώμε ζάχαρη, το σώμα μας δανείζεται ζωτικές θρεπτικές ουσίες από τα υγιή κύτταρα για να μεταβολίσει την ζάχαρη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, και σε φθορά των δοντιών. Το αίμα γεμίζει από απόβλητα, και μπορεί να οδηγηθούμε σε δηλητηρίαση. Παράλληλα γίνεται πιο πηχτό, εμποδίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη παρεμβαίνει στην όρεξη δημιουργώντας μια ακόρεστη επιθυμία να συνεχίσουμε το φαγητό. Μελέτες συνδέουν την κατανάλωση ζάχαρης με τον διαβήτη, την κακοήθεια, καθώς και καρδιαγγειακά προβλήματα και προβλήματα στο νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, προκαλεί το σύνδρομο της υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά. Μπορεί να είναι αιτία πονοκεφάλων και ημικρανιών. Αυξάνει τις πιθανότητες για παχυσαρκία και προκαλεί πρόωρη γήρανση. Αυξάνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Η κατανάλωση ζάχαρης αφαιρεί την βιταμίνη Β από τα κύτταρα, ενώ μειώνει και την παραγωγή φυσικής ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική διαταραχή, και νεανική παραβατικότητα.

19 19. Με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό γίνεται η εκμετάλλευση τον τεύτλων και της ζάχαρης.
Η ζάχαρη, ως τρόφιμο, δεν έχει και την καλύτερη φήμη. Για την ακρίβεια, έχει μάλλον τη χειρότερη. Κατηγορείται ότι προκαλεί πολλά προβλήματα στην υγεία. Κι όμως, η ζάχαρη έχει και ευεργετικές ιδιότητες. Φτάνει να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά. α) Κάψιμο της γλώσσας β) ιδανικό συστατικό για peeling γ) τροφή για τα φυτά δ) καθαρισμός των χεριών ε) καθαρισμός λεκέδων από γκαζόν στ) διατήρηση κέικ ζ) ανακούφιση πληγών

20 20. Ποια είναι τα οφέλη των νοικοκυριών σε τοπικό επίπεδο και γενικότερα της εθνικής οικονομίας ;
Η προτίμηση κατανάλωσης της ζάχαρης, συναντάται σε ιδιαίτερες καταστάσεις ή στην καθημερινή διατροφική αγωγή του ατόμου. Οι ιδιαίτερες καταστάσεις, όπου προτιμάται η ζάχαρη είναι σε ενδεχόμενη φάση υπογλυκαιμίας, έντονης κούρασης ή σε κρίση έντονου άγχους. Τα φρούτα περιέχουν ένα σημαντικό ποσό ζάχαρης, όπως επίσης και η σοκολάτα, οπότε κρίνεται συνετό να καταναλωθούν τα φρούτα αντί της σοκολάτας. Το αποτέλεσμα ως προς τη θετική πλευρά, πέραν του άμεσου ταχύτατου ρυθμού απόδοσης ενέργειας, θα είναι και το ότι ο οργανισμός μέσω της ζάχαρης των φρούτων θα αξιοποιήσει το μεγαλύτερο ποσό της ενέργειας και θα αποφύγει την άμεση αποθήκευση του σε μορφή λίπους. Στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες και οι γεωπόνοι της ζαχαροβιομηχανίας μιλούν για τεύτλα με υψηλό ζαχαρικό τίτλο και ικανοποιητική στρεμματική απόδοση. Κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν υψηλότερα έσοδα και για τον αγρότη, αφού η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας είναι κλιμακωτή και συνδέεται άμεσα και με την ποιότητα της παραγωγής.

21 21.Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ζάχαρης ;
Πλεονεκτήματα Τα τεύτλα χάρη στην πλούσια σύνθεσή τους, είναι χρήσιμα και έχουν πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες και είναι επίσης πολύ χαμηλά σε θερμίδες. Τα τεύτλα περιέχουν βιταμίνη η οποία μειώνει την τοξική αμινοξύ. Επιπλέον χρησιμοποιείται σε λοιμώδεις φλεγμονές του δέρματος αλλά και για την θεραπεία διαταραχών του αίματος. Ακόμα η τακτική χρήση τεύτλων θα λάβει ακτινοβολία και τα βαρέα μέταλλα από το σώμα, βοηθά για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, αντιμετωπίζει τη νόσο του θυρεοειδούς, εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων αίματος, αποκαθιστά εντερική χλωρίδα και βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού. Μειονεκτήματα στα: α) γαστρεντερικό κάνει ιδιαίτερα όξινο το πεπτικό σύστημα δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για την ανάπτυξη βλαβών και ασθενειών. β) καρδιαγγειακό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές και καρδιαγγειακές παθήσεις γ) παιδιά μπορεί να προκαλέσει μια ραγδαία αύξηση των επιπέδων της αδρεναλίνης στα παιδιά και να μειώσει την αυξητική ορμόνη δ) νευροορμονικό ε) κακοήθεια προκαλεί σημαντική παραγωγή στ) όραση προκαλεί μυωπία, εξασθενεί την όραση και συμβάλλει στη δημιουργία καταρράκτη

22 22. Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία και στο περιβάλλον;
Επιπτώσεις στην υγεία: 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί παγκοσμίως από διαβήτη Τύπου 2 Η κατάσταση κοστίζει στο παγκόσμιο σύστημα υγείας 470 δισεκατομμύρια δολάρια Η ζάχαρη διαταράσσει τις ισορροπίες των μετάλλων στο σώμα. Μπορεί να συμβάλλει στην οστεοπόρωση, να εμποδίσει την απορρόφηση πρωτεΐνης και να προκαλέσει υπογλυκαιμία. Η κατανάλωση της ζάχαρης αυξάνει την κατακράτηση των υγρών του σώματος Μπορεί να μειώσει την ποσότητα της βιταμίνης E στο αίμα Μειώνει την ικανότητα των ενζύμων να λειτουργήσουν Μπορεί να βλάψει το πάγκρεας αλλά και να αυξήσει την ποσότητα του λίπους και το μέγεθος του ήπατος

23 Επιπτώσεις στο περιβάλλον:
Η ζάχαρη έχει αναμφισβήτητα τόσο μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον, όπως και κάθε άλλο βασικό γεωργικό προϊόν. Οι περισσότερες από τις περιβαλλοντικές ζημίες ήταν η απώλεια της βιοποικιλότητας , το αποτέλεσμα της μετατροπής χονδρικής του οικοτύπου στα τροπικά νησιά και στις παράκτιες περιοχές.

24 23. Η παραγωγή της ζάχαρης σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο
Σε τοπικό επίπεδο: Η παραγωγή της ζάχαρης στο ζαχαρουργείο Σερρών προέρχεται από την επεξεργασία τεύτλων όπως και στα υπόλοιπα εργοστάσια της χώρας. Η βιομηχανία ζάχαρης φροντίζει για την ποιότητα και την επάρκεια των καλλιεργειών ενώ παράλληλα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Σε πανελλαδικό επίπεδο: Ο τομέας των ζαχαροτεύτλων και της ζάχαρης στην Ελλάδα είναι ένας τομέας σχετικά νέος, αφού ξεκίνησε με την ίδρυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που είναι η νεότερη ζαχαροβιομηχανία της Ευρώπης. Τότε ξεκίνησε η καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων στη χώρα μας, η νεότερη καλλιέργεια της ελληνικής γεωργίας.

25 Διαδικασία που έχει ακολουθηθεί
3η ΕΝΟΤΗΤΑ Διαδικασία που έχει ακολουθηθεί Αρχικά, χωρίστηκαν οι ενότητες στα άτομα της ομάδας και άρχισε η αναζήτηση πληροφοριών για κάθε ενότητα του θέματος. Στη συνέχεια συμπτύχθηκαν τα στοιχεία που βρέθηκαν από διάφορες πηγές και εντάχθηκαν στην εργασία. Ύστερα η εργασία μελετήθηκε προσεχτικά και συντάχθηκε ο σκοπός της και η βιβλιογραφία με τις πηγές που συνέδραμαν στην αναζήτηση πληροφοριών. Τέλος, έγινε έλεγχος των κειμένων της εργασίας για τυχόν συντακτικά και εκφραστικά λάθη.

26 Αναμενόμενα αποτελέσματα- συμπεράσματα
4Η ΕΝΟΤΗΤΑ Αναμενόμενα αποτελέσματα- συμπεράσματα 1)Η φυτική παραγωγή αναφέρεται στους καρπούς και σε κάθε εκμετάλλευση τους. 2) Ο διαχωρισμός των γεωργικών προϊόντων. 3) Ο ορισμός του φυτού και οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η ανάπτυξή του. 4)Η διάκριση των φυτών. 5) Η καλλιέργεια της πατάτας και η ιστορία της. 6) Τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας του σπανακιού. 7) Ευνοϊκές συνθήκες και τρόπος καλλιέργειας του κολοκυθιού. 8)Αγγούρι τα χαρακτηριστικά του φυτού και παράγοντες που βοηθούν στην επιτυχή καλλιέργεια. 9) Σπιρουλίνα ορισμός και συστατικά.

27 10)Aloe vera, ορισμός, απόδοση και χαρακτηριστικά.
11)Χαρακτηριστικά στέβιας και βιοχημικές ιδιότητες. 12)Η ιστορία του καπνού και η κατάσταση των καπνοπαραγωγών τα τελευταία χρόνια. 13)Τόπος παραγωγής και συγκέντρωσης δεντροκομικών προιόντων στην Ελλάδα. 14)Η συμβολή της φυτικής παραγωγής και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στην κοινωνία και στην εθνική οικονομία. 15)Τα συστατικά του βιοντίζελ και η χρήση του. 16)Υλικά παραγωγής πέλλετ, τρόπος επεξεργασίας αυτών και η χρήση του για παραγωγή θερμότητας. 17)Φυτικές ίνες ορισμός, χαρακτηριστικά και τρόφιμα στα οποία τις συναντάμε.

28 18) Οι αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης.
19) Άλλες χρήσεις της ζάχαρης. 20) Η καθημερινή χρήση της ζάχαρης στα νοικοκυριά και τα οφέλη στην εθνική οικονομία. 21) Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ζάχαρης στον ανθρώπινο οργανισμό. 22) Επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία και το περιβάλλον. 23) Η παραγωγή και η απόδοση της ζάχαρης σε τοπικό επίπεδο και η ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας.

29 Υλικά-πόροι-εξοπλισμός
5η ΕΝΟΤΗΤΑ Υλικά-πόροι-εξοπλισμός Ο υπολογιστής που βρίσκεται στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας. Ο προσωπικός υπολογιστής των μελών της ομάδας μας . Πλήθος ιστοσελίδων σχετικών με το θέμα. Άρθρα στο διαδίκτυο .

30 6η ΕΝΟΤΗΤΑ Βιβλιογραφία Ιστοσελίδες www.ask.com www.hefaistos.anko.gr
fitologos.blogspot.gr


Κατέβασμα ppt "ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google