Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θεοχαροπούλου Θεοδώρα Καμενίδου Χαρά Μπαζούκη Ντίνα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θεοχαροπούλου Θεοδώρα Καμενίδου Χαρά Μπαζούκη Ντίνα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θεοχαροπούλου Θεοδώρα Καμενίδου Χαρά Μπαζούκη Ντίνα
ΠΟΝΤΟΣ Θεοχαροπούλου Θεοδώρα Καμενίδου Χαρά Μπαζούκη Ντίνα

2 Ιστορία Ποντιακών Τραγουδιών
Ο Πόντος αποτέλεσε προπύργιο του Ελληνισμού λόγω της γεωγραφικής του θέσης και ανέπτυξε ενδιαφέρουσα μουσική παράδοση η οποία διατηρείται έως σήμερα. Τα ποντιακά τραγούδια δημιουργήθηκαν όπως όλα τα δημοτικά τραγούδια. Δημιουργός ενός δημοτικού τραγουδιού/ποντιακού είναι ένα άτομο. Συνήθως αυτό το άτομο μαθαίνει για κάποιο συγκλονιστικό γεγονός ευχάριστο ή δυσάρεστο και δοκιμάζει να το εκφράσει. Έτσι δημιουργείται η έμπνευση και κατασκευάζεται το λαϊκό τραγούδι. Αν είναι πολύ πετυχημένο ο λαός το μαθαίνει και το διαδίδει, έτσι μεταδίδεται από γενιά σε γενιά προφορικά. Οι λαϊκοί οργανοπαίκτες του Πόντου με πρώτο το λυράρη είναι οι δημιουργοί των περισσότερων ποντιακών τραγουδιών.  

3 Στα ποντιακά τραγούδια υμνείται ο έρωτας, ο θρίαμβος της φυλής και οι συμφορές της.. Επίσης παίζουν και τραγουδούν ενάντια στο θάνατο υμνούν την ποντιακή γη και τις ομορφιές της εκφράζουν την ομορφιά και την χαρά της ζωής και τον πόνο. Τραγουδούν επίσης τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους , τραγουδούν την αγάπη τους για το ωραίο, το γνήσιο και το παραδοσιακό. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 

4 Το τραγούδι της Γενοκτονίας <Την Πατρίδα μ΄ έχασα>

5 ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΝΤΟΥ Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι έγχορδα όπως η λύρα (κεμεντζέ), πνευστά όπως η φλογέρα (γαβάλ) και κρουστά όπως το νταούλι. Είναι όργανα που τα κατασκευάζουν ειδικοί λαϊκοί τεχνίτες. Η λύρα είναι ο αποκλειστικός συνοδός του ποντιακού τραγουδιού. Σπάνια χρησιμοποιούνται και άλλα όργανα όπως το κλαρίνο και το βιολί.

6 Πόντιοι Τραγουδιστές Παρχαρίδης Πουταχίδης Ιωαννίδης Νικολαϊδης
Καρασαββίδης Τσιτιρίδης Ιορδανίδης Κουρτίδης Σοφιανίδης Θεοδωσιάδης Σιαμλίδης Παυλίδης

7 Ποντιακοί Χοροί Αρματσούκ ή Ελματσούκ (περιοχών Καυκάσου και Σεβάστειας) Σαρί Γουζ(Ίμερα) Γιουβαρλαντούμ(Χορός του Ακ Νταγ Ματέν. Η μουσική παίζεται με βιολί και ούτι) Διπάτ’ (Δύο Πατήματα) Έταιρε(Χορός της Τραπεζούντας) Κότσαρι(Καρς ) Ομάλ’ Απλόν ή Ομάλ Μονόν Σαμψόν (Πιερίας ) Τάμσαρα (Νικόπολη ) Ένας χορός που χορευόταν μόνο από άντρες του Πόντου είναι ο ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ.  

8 ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ

9 Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο'' (το έθνος και αν σκλαβώθηκε θα αναστηθεί και πάλι)

10 ΤΕΛΟΣ!!!!


Κατέβασμα ppt "Θεοχαροπούλου Θεοδώρα Καμενίδου Χαρά Μπαζούκη Ντίνα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google