Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Φροντίζω τον εαυτό μου» Σχολ. Έτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Φροντίζω τον εαυτό μου» Σχολ. Έτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Φροντίζω τον εαυτό μου» Σχολ. Έτος 2013-2014
Οι Βιωματικές Δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής και κοινωνικής ζωής στην Α΄ Γυμνασίου ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Φροντίζω τον εαυτό μου» Σχολ. Έτος

2 ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗ ΕΦΗΒΕΙΑ

3 Στόχοι Βιωματικών Δράσεων
Παροχή ευκαιριών ανάπτυξης δεξιοτήτων, ώστε να μπορούμε να φροντίζουμε και να διατηρούμε τον εαυτό μας υγιή και ασφαλή. Να αναπτύξουμε συνήθειες σωστής διατροφής, δεξιότητες αποφυγής κινδύνων και ατυχημάτων και σωστής σωματικής υγιεινής. Να καλλιεργήσουμε στάσεις και συμπεριφορές αναφορικά με την αποφυγή καπνού και αλκοόλ. Να καταλάβουμε ότι πάντα μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι και στον συνάνθρωπό μας.

4 Μεθοδολογία υλοποίησης
Ομάδες εργασίας-υποθέματα. Συμβόλαιο ομάδας. Έρευνα με ερωτηματολόγια- συζήτηση, διάφορα παιχνίδια ρόλων- ζωγραφική. Συλλογή πληροφοριών από: διαδίκτυο, έντυπα, βιβλιοθήκη, διδακτικό βιβλίο οικιακής οικονομίας. Παρουσίαση των πληροφοριών μεταξύ των ομάδων και προς το σχολείο.

5 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η διατροφή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου.

6 Εφηβική διατροφή & παράγοντες που επηρεάζουν την διατροφή μας
Η εφηβική ανάπτυξη για τα κορίτσια αρχίζει σε ηλικία ετών και ολοκληρώνεται στα 15έτη, ενώ για τα αγόρια αρχίζει σε ηλικία ετών και ολοκληρώνεται στα 19 έτη. Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την διατροφή μας είναι η θρησκεία, το οικονομικό μας επίπεδο, ο πολιτισμός, Μ.Μ.Ε., προσωπικές επιλογές, οι αντιλήψεις, η γεωγραφική μας θέση, ο τρόπος ζωής και η οικογένεια.

7 Διατροφικές διαταραχές, έθιμα & παραδοσιακές τοπικές συνταγές
Παχυσαρκία Παράγοντες ορμονικοί Γονιδιακοί Νευρική ανορεξία Στα Ριζώματα όπως και σε άλλα χωρία έχουμε τα δικά μας παραδοσιακά φαγητά : Οι σαρμάδες. Η βασιλόπιτα με το φλουρί . Η γεμιστή γαλοπούλα. Την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία του χωριού τρώμε φασολάδα με λαγάνα. Το Πάσχα το αρνάκι.

8 Έρευνα μαθητών σχετικά με την διατροφή 11 άτομα
Αν τρώω πρωινό:63% ή 7/11 Αν τρώω γεύμα στο σχολείο:81% ή 9/11

9 ΟΜΑΔΑ Α’ Βασιλική Παπαδοπούλου Γιάννης Οικονόμου Γιώργος Σιαπάκας
Γεωργία Κικιοπούλου

10 Πρόληψη ατυχημάτων και πρώτες βοήθειες
ΑΙΤΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ: Απροσεξία Αμέλεια Απειρία Άγνοια Έλλειψη επίβλεψης παιδιών κ.ά.

11 ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ: Οι σωματικές κακώσεις προκαλούν τις μεγαλύτερες σε βαρύτητα βλάβες από κάθε άλλη νόσο. Ειδικότερα είναι η κύρια αιτία θανάτου στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους ενήλικους. A) Διαρκής ενημέρωση B) Προσοχή στους διακόπτες με βρεγμένα χέρια Γ) Ύπαρξη πυροσβεστήρα, όπου χρειάζεται

12 ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η ζώνη ασφαλείας είναι το σπουδαιότερο μέσο για την πρόληψη των ατυχημάτων. Ζώνη ασφαλείας θα πρέπει να φορά τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός, αλλά και οι συνεπιβάτες στα πίσω καθίσματα. Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων, απαγορεύεται: Α) Να μεταφέρουνε αντικείμενα, τα οποία εμποδίζουν την οδήγηση του οχήματος τους ή εκθέτουν σε κίνδυνο τους λοιπούς χρήστες της οδού. Β) Να κινούνται ανά δύο Γ) Να σύρουν μαζί τους ζώα δεμένα με λουρί Δ) Να χρησιμοποιούν εν κίνηση ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητές ηχητικές συσκευές ή κινητό τηλέφωνο

13 ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΕΖΩΝ
1.Οι πεζοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια ή τα ειδικά γι’ αυτούς ερείσματα. Κατά εξαίρεση, μπορούν να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα, αφού λάβουν τις αναγκαίες προφυλάξεις: Α) Πεζοί που ωθούν, σύρουν ή μεταφέρουν ογκώδη αντικείμενα, οι οποίοι αν βάδιζαν στο πεζοδρόμιο ή το έρεισμα, θα προκαλούσαν σοβαρή δυσχέρεια στη κίνηση των άλλων πεζών. Β) Ομάδες πεζών, όταν οδηγούνται από ειδικά για το σκοπό αυτόν επιφορτισμένο πρόσωπο ή σχηματίζουν πομπή. Γ) Άτομα με Αναπηρίες τα οποία κινούνται σε αναπηρικά καθίσματα.

14 Τι είναι οι πρώτες βοήθειες??
Οι πρώτες βοήθειες είναι όλες οι κινήσεις και η φροντίδα που παρέχονται σε τραυματίες και σε άτομα που παθαίνουν μια ξαφνική αρρώστια ή βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

15 Πως εκτιμώ μια επείγουσα κατάσταση
Βλέπω για πιθανά συμπτώματα Μιλάω στο θύμα-άρρωστο για να δω αν ανταποκρίνεται Ελέγχω αν έχει σφυγμό και αν αναπνέει

16 Τι προσέχω όταν προσφέρω Π.Β.
Να μην επιδεινώσω την κατάσταση του θύματος Να εξασφαλίσω την δική μου ασφάλεια Να διατηρήσω την ψυχραιμία μου Να ζητήσω βοήθεια

17 ΟΜΑΔΑ Β’ Ζιούζιου Ευγενία Μανωλόπουλος Δημήτριος Μαργαρίτης Αθανάσιος
Παπαγεωργόπουλος Θωμάς

18 Οδηγίες για σωστό ντύσιμο:
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ 1. Καθημερινή καθαριότητα, φροντίδα και υγιεινή των ενδυμάτων. Οδηγίες για σωστό ντύσιμο: Ωραίο ντύσιμο δεν είναι το ακριβό, αλλά το απλό, το καθαρό, το καλοβαλμένο, εκείνο που ταιριάζει στην προσωπικότητα και στον τύπο του κάθε ανθρώπου. Να γίνεται έλεγχος της ποιότητας, της σύνθεσης, του μεγέθους, του κόστους κ. α Τα ενδύματα θα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στην ντουλάπα καθαρά, σιδερωμένα και με τάξη. Τα καθημερινά ενδύματα και παπούτσια θα πρέπει να είναι κομψά, αλλά και άνετα για να γίνεται καλύτερα η κυκλοφορία του αίματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. 2. Σωστή στάση του σώματος Η σωστή στάση του σώματος είναι η κατακόρυφη θέση και είναι σημαντική για την όλη στατική του σώματος. Πολύ συνηθισμένη στην προ-εφηβεία, κυρίως στα κορίτσια, είναι η εμφάνιση σκολίωσης.

19 3. Η ακμή στην εφηβική ηλικία και πως αντιμετωπίζεται
Η ακμή είναι η νόσος της εφηβικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Το εξάνθημα είναι πολύμορφο αποτελούμενο από βλατίδες, οζίδια, κύστες, ουλές και μπορεί να συνοδεύεται από σμηγματόρροια-πιτυρίδα. Στις ενήλικες γυναίκες, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών και αντηλιακών στο δέρμα με προδιάθεση ακμής, η παραμέληση του σχολαστικού ντεμακιγιάζ πριν τον ύπνο, η παχυσαρκία, αλλά ακόμη και το στρες, προκαλούν ακμή.

20 4. Κανόνες ατομικής υγιεινής
Α. Η ατομική υγιεινή έχει ως στόχο τη πρόληψη της ασθένειας, τη διατήρηση της υγείας η ατομική υγιεινή περιλαμβάνει την καθαριότητα του σώματος, τον υγιεινό ύπνο, τη στοματική υγιεινή και άλλες υγιεινές καθημερινές συνήθειες. Τακτικό πλύσιμο χεριών και περιποίηση νυχιών Τακτικό βούρτσισμα δοντιών Τακτικό πλύσιμο προσώπου Καθαρές κάλτσες, άνετα και καλής ποιότητας παπούτσια Χρήση ατομικής πετσέτας, χτένας, οδοντόβουρτσας κ.τ.λ. Β. Ο ύπνος βοηθά στη σωστή σωματική ανάπτυξη, ξεκουράζει και αναζωογονεί όλο το σώμα .O βαθύς και κανονικής διάρκειας ύπνος ηρεμούν, δραστηριοποιούν το άτομο. Αντίθετα, η αϋπνία επιδρά αρνητικά στην υγεία και εξαντλεί κυρίως το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Οι ενήλικες έχουν ανάγκη 7-8 ώρες, ενώ τα παιδιά 8-10 ώρες ύπνο.

21 5.Στοματική κοιλότητα-Δόντια
Για να μην πάσχουν τα δόντια σας από νόσους όπως είναι η τερηδόνα, η ουλίτιδα, οι ορθοδοντικές ανωμαλίες, οι δυσχρωμίες, οι απασβεστώσεις κ.α. πρέπει να: α. Βουρτσίζεται καθημερινά τα δόντια σας συνήθως 3 φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα και, κυρίως, μετά το βραδινό φαγητό για 3 λεπτά περίπου. β. Από την ηλικία των 2-2,5 χρονών να ξεκινά η χρήση της οδοντόβουρτσας με την επίβλεψη των γονέων. γ. Να χρησιμοποιείτε φθοριούχο διάλυμα μια φορά τη μέρα. δ. Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα.

22 διατροφη διατροφη

23 Βαϊνά Χριστίνα Βουβουλής Γεώργιος Χρυσόπουλος Γεώργιος
Γ΄ΟΜΑΔΑ Βαϊνά Χριστίνα Βουβουλής Γεώργιος Χρυσόπουλος Γεώργιος

24 Κάπνισμα και εφηβεία Η κρίσιμη ηλικία που τα παιδιά δοκιμάζουν το κάπνισμα είναι τα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν εθισμό στην νικοτίνη

25 Γιατί αρχίζουν το κάπνισμα; Και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Γιατί??Το κάπνισμα των γονέων είναι πολύ σημαντικό, όπως σημαντικό είναι και ο ρόλος των χώρων διασκέδασης. Κίνδυνοι: Συχνά επεισόδια βρογχίτιδας Μειωμένη άμυνα Υπολειπόμενη ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος

26 Βοήθεια για έφηβους καπνιστές
Ενημέρωση και ήμερος διάλογος Σωματική άσκηση Υγιεινή διατροφή Εάν χρειάζεται, ψυχολογική βοήθεια

27 Παθητικό κάπνισμα Οι παθητικοί καπνιστές αναπνέουν τον καπνό από το τσιγάρο που καίγεται και επίσης αυτόν που εκπνέεται από καπνιστή. Οι παθητικοί καπνιστές μπορεί να έχουν ενοχλήσεις στα μάτια, πόνο στο λαιμό και ζαλάδα.

28 Αλκοόλ και εφηβεία Στην Ελλάδα το 15% των εφήβων καταναλώνει αλκοόλ. Στις προτιμήσεις των εφήβων είναι η μπύρα, τα σκληρά ποτά και το κρασί.

29 Επιπτώσεις του αλκοόλ στην εφηβική ηλικία
Στην εφηβική ηλικία το αλκοόλ μειώνει τη σχολική απόδοση και τη συγκέντρωση. Η κατανάλωση αλκοόλ σ’ αυτές τις ηλικίες έχει δραματική επίδραση στην προσωπικότητα και προκαλεί εχθρικότητα και επιθετικότητα.

30 Ο λόγος που οδηγεί τους εφήβους στην κατανάλωση αλκοόλ είναι γιατί πιέζονται από το κοινωνικό περιβάλλον Τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος: Προτείνετε αντί για να πιείτε αλκοόλ να κάνετε κάτι διαφορετικό (παιχνίδια,σπόρ,ψυχαγωγία) Αν η παρέα σας συνεχίζει να σας πιέζει για να πιείτε αλκοόλ, καλύτερο είναι να φύγετε όταν εκείνοι πίνουν. Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντες δραστηριότητες με άλλες παρέες.

31

32 Έρευνα μαθητών σχετικά με το κάπνισμα
Στο ερώτημα για ποιο λόγο καπνίζουν οι έφηβοι?? Οι απαντήσεις των παιδιών ήτανε: 1.για μαγκιά και εξυπνάδα 2.για να προσελκύσουν το άλλο φύλο 3.για να ξεχάσουν τον πόνο τους

33 Αποστολοπούλου Παναγιώτα Σβαρνογιάννης Περικλής Χρυσόπουλος Αντώνιος
ΟΜΑΔΑ Δ’ Αποστολοπούλου Παναγιώτα Σβαρνογιάννης Περικλής Χρυσόπουλος Αντώνιος

34 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ

35 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Φροντίζω τον εαυτό μου» Σχολ. Έτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google