Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργοστάσιο-Κατίκι. Δραστηριότητες της ομάδας Μέλη της ομάδας : Λευτέρης, Θοδωρής και Παύλος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργοστάσιο-Κατίκι. Δραστηριότητες της ομάδας Μέλη της ομάδας : Λευτέρης, Θοδωρής και Παύλος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δραστηριότητες της ομάδας Μέλη της ομάδας : Λευτέρης, Θοδωρής και Παύλος

2 Εργοστάσιο-Κατίκι

3

4

5

6

7

8

9

10

11 ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ

12 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ
Το ξακουστό Κατίκι Δομοκού είναι ένα παραδοσιακό τυροκομικό προϊόν, το οποίο έχει χαρακτηριστεί Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), δηλαδή: Παράγεται και ωριμάζει αποκλειστικά σε συγκεκριμένη περιοχή. (στη περιοχή Δομοκού, στο οροπέδιο της Όθρυς)

13 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ
Η πρώτη ύλη απ' όπου προέρχεται παράγεται επίσης εντός της ίδιας περιοχής. Δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του. Κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες

14 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ
Το Κατίκι Δομοκού είναι κρεμάλες τυρί λευκού χρώματος, με γεύση ελαφρά ξινή και αλμυρή και ξεχωριστό άρωμα. Δεν έχει συγκεκριμένο σχήμα και σερβίρεται με κουτάλι. Κατασκευάζεται από γάλα κατσικίσιο ή μίγμα αυτού με πρόβειο. Χρησιμοποιείται πλέον σε πάρα πολλές συνταγές και μπορείτε να το βρείτε, εκτός της περιοχής Δομοκού, σε εμπορικά καταστήματα με είδη διατροφής αλλά και σε Super Market καθώς ήδη το προϊον έχει προωθηθεί από μεγάλες εταιρείες στο χώρο της διατροφής. 

15 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΙΡΗΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Κατίκι Δομοκού: Χαρακτηριστικά Μέγιστη Υγρασία 75% Αλάτι 1% Ελάχιστο λίπος επί ξηρού 40%

16 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Κατίκι Δομοκού: Μέση θρεπτική αξία ανά 100g Ενέργεια 169kcal Πρωτεΐνες 10g Υδατάνθρακες 3g Λιπαρά 13g

17 ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Μέθοδος Παρασκευής: Το γάλα μετά τη παστερίωση ψύχεται στους βαθμούς C. Ακολουθεί η πήξη με ή χωρίς πυτιά και παραμένει σε συνθήκες θερμοκρασίας βαθμούς C.  Το πήγμα πολτοποιείται και τοποθετείται σε υφασμάτινους σάκους για στράγγιση. Η στράγγιση σταματά όταν η υγρασία του τυριού φτάσει 75-80% Κ.. Το στραγγισμένο πήγμα αλατίζεται, αναμιγνύεται ώστε να αποκτήσει ομοιογένεια και συσκευάζεται σε δοχεία ή διατηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους με θερμοκρασία μικρότερη των 4 βαθμών C μέχρι της διάθεσης του. Η χημική του σύσταση είναι: Υγρασία 75%   Λιπαρά επί ξηρού 40%,  Αλάτι 2-3%.

18 ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

19

20 Εβδομάδα Δέντρου Ελία Δέντρο χρονιάς 2012 20

21 Όρια φυσικής κατανομής της ελιάς (Olea Europea) στην Μεσόγειο
Εβδομάδα Δέντρου Όρια φυσικής κατανομής της ελιάς (Olea Europea) στην Μεσόγειο Ελία Δέντρο χρονιάς 2012 21

22 Ευεργετικές ιδιότητες ελαιολάδου
Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο βοηθάει στην: Μείωση κακής χοληστερίνης (LDL) Διατήρηση καλής χοληστερίνης (HDL) Πρόληψη καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών του καρκίνου. Πρόληψη της χολολιθίασης

23 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

24

25 ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Ως ζώνης παραγωγής ορίζονται τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων : Βαθύκοιλου, Πελασγίας, Μύλων,Σπαρτιάς, Αχλαδίου, Ραχών, Παλαιοκερασιάς, Αχινού και Καραβόμυλλου, Στυλίδας, Αυλακιού και Αγίας Μαρίνας.

26 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Λίπανση:

27 ΑΡΔΕΥΣΗ-ΚΛΑΔΕΜΑ

28 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΑΚΟΥ

29 ΣΥΛΛΟΓΗ

30 ΜΕΤΑΦΟΡΑ-ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
Η μεταφορά του ελαιοκάρπου γίνεται με πλαστικά τελάρα 25 κιλών. Η εκπίκριση γίνεται για τις μαύρες ελιές σε δεξαμενές με διάλυμα χλωριούχου νατρίου. Και για τις πράσινες ελιές με καυστική σόδα και στην συνέχεια καλό πλύσιμο με νερό και τοποθέτηση στην άλμη. Συντήρηση συσκευασία γίνεται σε διάλυμα άλμης σε ποσότητα 7-9% και υποβοηθείται από την οξύτητα που δημιουργείται από την αναερόβια γαλακτική ζύμωση από τις ερμητικά κλειστές δεξαμενές.

31 ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
1Ο ΕΠΑ.Λ ΛΑΜΙΑΣ

32 ΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΠ;
Ως «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης - ΠΟΠ» θεωρείται το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μιας χώρας. Το προιον του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία λαμβάνουν χώρα στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, λεγεται προϊόν ΠΟΠ

33 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ
Ο καρπός του ακτινιδίου, εξωτερικά χρώματος καφέ και πράσινος στο εσωτερικό. Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι ράγα και είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, χρώματος μαύρου.

34 ΚΑΤΑΓΩΓΗ Η Κίνα θεωρείται επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια. Το φυτό ήταν αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία. Η ονομασία του είναι κίουι (Kiwi) . Την ονομασία αυτή την πήρε το ακτινίδιο από το φυτοκόμο Hayward Wright ( ), ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία που είναι γνωστή σήμερα. Το ακτινίδιο καλλιεργείται από το 1950.

35 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ Αρκετή ποσότητα καλίου όση περίπου έχει και η μπανάνα
Μαγνήσιο Διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C Φυτικές ίνες Ιχνοστοιχεία για την όραση Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και Ε Τα σπόρια του ακτινιδίου έχουν ωμέγα 3 λιπαρά Φολικά οξέα

36 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Έδαφος: χρειάζεται εδάφη γόνιμα καλά στραγγιζόμενα, αρδευόμενα, ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα.

37 Κλίμα: Η ακτινιδιά προσαρμόζεται σε θερμά και υγρά κλίματα και οι ιδανικότερες περιοχές είναι οι μεσημβρινής έκθεσης καλά ηλιαζόμενες και αρδευόμενες πλαγιές. Δεν πρέπει να επιλέγονται περιοχες με εμφάνιση παγετών, διότι η ακτινιδιά είναι πολύ ευαίσθητη.

38 ΦΥΤΕΥΣΗ Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή των επικονιαστριών ποικιλιών, ώστε να συνανθίζουν καθώς και με την διάταξη τους στη φυτεία. Η αναλογία που χρησιμοποιείται είναι 1:6, 1:5 αρσενικών προς θηλυκά φυτά και αποβλέπουμε στην καλύτερη παραγωγή .

39 ΛΙΠΑΝΣΗ Η ακτινιδιά έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία τόσο στα πρώτα στάδια, ώστε να εξασφαλιστεί ζωηρή βλάστηση και ανάπτυξη, όσο και στο στάδιο της πλήρους παραγωγής .

40 Η λίπανση στην ακτινιδιά χωρίζεται σε τρία στάδια:
α. Λίπανση πριν την εγκατάσταση όπου με βάση τις εδαφολογικές αναλύσεις αποφασίζουμε αν χρειάζεται να βελτιώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση και αν είναι σύμφορη οικονομικά για τον παραγωγό. Εφαρμόζουμε λοιπόν ποσότητες είτε κοπριάς είτε compost και στις περιπτώσεις που τα εδάφη είναι αλκαλικά (Ημαθία) προσθέτουμε στοιχειακό θείο ή τύρφη. Στα αντίστοιχα όξινα εδάφη προσθέτουμε ανθρακικό ασβέστιο. β. Λίπανση ανάπτυξης: Ονομάζεται η λίπανση που εφαρμόζεται έως και τον 7ο χρόνο ανάπτυξης της φυτείας οπότε τα φυτά εισέρχονται σε στάδιο πλήρους παραγωγής. Οι ανάγκες των φυτών δεν έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο αφού σταδιακά αυξάνονται.

41 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΧΘΡΩΝ Οι σοβαρότεροι εχθροί της ακτινιδιάς στη χώρα μας είναι οι εξής: 1. Pseudaulacaspis pentagona οικ. Diaspididae: Το κοκκοειδές αυτό προσβάλλει τον κορμό, τα κλαδιά και τους καρπούς. Πολλαπλασιάζεται με μεγάλη ταχύτητα και απορροφάει τους χυμούς του πρέμνου, οδηγώντας το στην εξασθένιση έως και την ξήρανση. Για την αντιμετώπιση του υπάρχουν τρία ωφέλιμα έντομα που ελέγχουν αποτελεσματικά το κοκκοειδές, τα Encarsia berlesey, Chilocorus bipustulatus, Lindorus tophanthae. Εφαρμόζεται επίσης η μέθοδος της υδροβολής όπου τα δένδρα ψεκάζονται με νερό υπό πίεση, καθώς και διάφορα σκευάσματα παραφινελαίων. 2. Thrips tabaki οικ. Thripidae: Προσβάλει κυρίως τα φύλλα μεταχρωματίζοντας τα και επιφέρει την τελική ξήρανση τους. Αντιμετωπίζεται από ωφέλιμα αρπακτικά όπως τα Orius sp. , Anthocoris sp. , Amblyseius sp. Και με την χρήση σκευασμάτων που έχουν βάση στις πυρεθρίνες. 3. Ακάρεα της οικ. Tentranychidae: Τα ακμαία τρέφονται από τους χυμούς και προκαλούν μεταχρωματισμούς στα φύλλα. Δεν αποτελεί σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για την καλλιέργεια. Αντιμετωπίζεται με την παρουσία αρπακτικών όπως το Phytoseiulus persimilis και με την χρήση θερινού πολτού. 4. Bothynoderes punctiventris οικ. Curculionidae και Melolontha melolontha οικ. Scarabacidae. Oι ζημιές που επιφέρουν τα δύο αυτά έντομα δεν κρίνονται ως σοβαρές. Εμφανίζονται κυρίως σε φυτείες που γειτνιάζουν με τευτλοκαλλιέργειες. 5. Νηματώδεις: Η ακτινιδιά προσβάλλεται από νηματώδεις του γένους Meloidogyne spp. και κυρίως από τα είδη M. halpa, M, avanica. Τα φυτά που προσβάλλονται μένουν καχεκτικά και η παραγωγή μειώνεται ποσοτικά και ποιοτικά. Η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. 5. Νηματώδεις: Η ακτινιδιά προσβάλλεται από νηματώδεις του γένους Meloidogyne spp. και κυρίως από τα είδη M. halpa, M, avanica. Τα φυτά που προσβάλλονται μένουν καχεκτικά και η παραγωγή μειώνεται ποσοτικά και ποιοτικά. Η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη.

42 ΑΝΤΙΠΑΓΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Η αντιπαγετική προστασία είναι πολύ σημαντική για την ακτινιδιά, γιατί μετά από την εμφάνιση παγετού η παραγωγή μηδενίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά. Παθητική προστασία: 1. Η εκλογή της θέσης του οπωρώνα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποφεύγονται οι θύλακες παγετού και περιοχές με μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης παγετών ακτινοβολίας. 2. Παρουσία ανεμοφρακτών. 3. Κοπή των φυτών εδαφοκάλυψης επιβάλλεται γιατί ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ζημιάς από παγετούς ακτινοβολίας. 4. Κάλυψη με μονωτικά υλικά των κορμών. Ενεργητική προστασία: 1. θέρμανση οπωρώνα με θερμάστρες. 2. Εφαρμογή τεχνητής βροχής με το εγκατεστημένο σύστημα άρδευσης. Η χρησιμοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος με διακοπτόμενη διαβροχή δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. 3. Εγκατάσταση ανεμομικτών οι οποίοι έχουν το μειονέκτημα του υψηλού κόστους αγοράς και της αναποτελεσματικότητας όταν μεταφέρονται ψυχρές μάζες αέρα.

43 Συνέντευξη από τον Κ. Κόκκινο
Συνέντευξη από τον Κ. Κόκκινο Από πού προέρχεται το ακτινίδιο; Το ακτινίδιο προέρχεται από την Κίνα Σχετικά με τους ψεκασμούς; Ο ψεκασμός που χρησιμοποιούμε λέγεται Βαμβακάδα Πόσα στρέμματα καλλιεργούνται στην Φθιώτιδα; Στην Φθιώτιδα καλλιεργούνται χιλ. Στρέμματα Πώς γίνεται το κλάδεμα; Το κλάδεμα γίνεται με αλισιδοπριονο Σε πια θερμοκρασία και για πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί ένα ακτινίδιο; Το ακτινίδιο θα πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες άνω των -12 βαθμών, επίσης είναι οικονομική καλλιέργεια γιατί μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι ένα χρόνο…

44 ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

45 ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ Η ΦΙΣΤΙΚΙΑ;
Ο τόπος καταγωγής της φιστικιάς μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα δεν ήταν καθορισμένος. Στο τέλος του 19ου αιώνα Ευρωπαίοι Βοτανικοί που επισκέφθηκαν τη Μέση Ανατολή και είδαν τις εκτεταμένες καλλιέργειες φιστικιάς, αποφάνθηκαν ότι πατρίδα της φιστικιάς ήταν η Συρία, Τουρκία, Μεσοποταμία.

46 ΤΙ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΔΑΦΟΣ ΠΡΟΤΙΜΑ Η ΦΙΣΤΙΚΙΑ;
Kλίμα:      Η φιστικιά ευδοκιμεί καλύτερα σε περιοχές με μακρό, θερμό και ξηρό θέρος και ήπιους χειμώνες. Ευδοκιμεί άριστα σε κλίμα ζεστό και ξηρό που επηρεάζεται από τη θάλασσα. Η ψηλή υγρασία επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της. Αναπτύσσεται καλά μέχρι υψόμετρο 650 μέτρα και δεν πρέπει να φυτεύεται σε άνω των 800μ υψόμετρο, γιατί οι θερμοκρασίες κατά το θέρος δεν είναι επαρκείς για την κανονική ανάπτυξη του σπέρματος.

47 Έδαφος: προτιμά τα σχετικώς βαθιά, καλά αποστραγγιζόμενα, μέσης σύστασης εδάφη, με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο. Ανέχεται όμως ελαφρώς τα όξινα, αλκαλικά ή αλατούχα εδάφη. Νόστιμα φιστίκια παράγονται σε εδάφη στραγγερά, ασβεστώδη και με μέση σύσταση εδάφη.

48 ΠΩΣ ΕΊΝΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ Η ΦΙΣΤΙΚΙΑ;
Το δέντρο είναι δυικό στα 8 θηλυκά βάζουμε στην μέση ένα αρσενικό, δεν έχει πρόβλημα υψόμετρου δεν κινδυνεύει απ το κρύο και από τον αέρα.

49 ΠΟΙΟΣ Ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΛΥΦΩΤΟΥ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ;
«Ο Συνεταιρισμός παραγωγών κελυφωτού φιστικιού Μώλου Φθιώτιδας» είναι νεοσύστατος και απαρτίζεται από 55 μέλη τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Κεντρικής Φθιώτιδας από την Aμφίκλεια μέχρι το Ελευθεροχώρι και από το Κωσταλέξη του Δήμου Λαμίας  μέχρι  και τα Καμένα Βούρλα, με την πλειονότητά τους βέβαια στο Μώλο. H έκταση που διαθέτουν τα μέλη του είναι περίπου στρέμματα με σύνολο δένδρων περί τα φιστικόδενδρα, ενώ η παραγωγή του Συνεταιρισμού κυμαίνεται από τόνους  περίπου κελυφωτού φιστικιού. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη των μελών του, να πάρουν στα χέρια τους την τύχη του προϊόντος τους, προωθώντας το μόνοι τους, στον Έλληνα καταναλωτή, με διαφανείς διαδικασίες και ελεγμένη ποιότητα, χωρίς την παρέμβαση τρίτων, με τελικό στόχο την μεγαλύτερη ωφέλεια και για  τους  δύο.

50 ΠΟΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ; Στην έκταση αυτή βρίσκονται φυτεμένα περί τα φιστικόδενδρα που παράγουν περί τους τόνους κελυφωτό φιστίκι (υπό πιστοποίηση ΟΠΕΓΕΠ περί της προστατευόμενης ονομασίας Προέλευσης - ΠΟΠ), το οποίο διοχετεύεται κάθε χρόνο μέχρι τώρα στην Ελληνική επικράτεια χωρίς καμία επίσημη ταυτότητα, προς κατανάλωση από  εμπόρους. 

51 Συνέντευξη από τον παραγωγό κ.ζέρβα
1.Το δέντρο είναι δυικό στα 8 θηλυκά βάζουμε στην μέση ένα αρσενικό, δεν έχει πρόβλημα υψόμετρου δεν κινδυνεύει απ το κρύο και από τον αέρα. 2.θέλει αρκετούς ψεκασμούς, περίπου 10 ψεκασμούς, θέλει μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος από τους μύκητες, τις ασθένειες και τα καμαρόσπορια.

52 3.Η φιστικιά θέλει αρκετά λιπάσματα και αρκετό νερό.
4.Η συγκομιδή γίνεται τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη και κάθε χρόνο το στρέμμα έχει από 300 κιλά. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια και με ξύλα χτυπώντας το δέντρο με προσοχή. Επίσης γίνεται με μηχανήματα τα οποία είναι ακριβά, όπως τους δονητές..


Κατέβασμα ppt "Εργοστάσιο-Κατίκι. Δραστηριότητες της ομάδας Μέλη της ομάδας : Λευτέρης, Θοδωρής και Παύλος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google