Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ’’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ’’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ’’
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ’’ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ:ΑΓΛΑΙΑ ΚΑΡΑΟΥΖΑ,ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΙΣΣΑ,ΧΡΥΣΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΤΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΚΑΨΟΥΡΗ ΔΩΡΑ

2 Η Πόλη των Χανίων Η πιο ποιητική πόλη της Κρήτης σου αφήνει μια ευχάριστη γεύση ομορφιάς όταν την περπατάς με τα πόδια. Χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας είδε κι έζησε πολλούς επιδρομείς, αλλά γεύτηκε και πολιτισμούς των οποίων τα αποτυπώματα φαίνονται σε προσόψεις κτισμάτων, σε κάστρα, τείχη, αρχαιότητες, μοναστήρια κι εκκλησίες. Η πόλη έχει δύο εισόδους: το αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι, και το λιμάνι της Σούδας (το μεγαλύτερο της Μεσογείου). Κυρίαρχη θέση στο κέντρο της πόλης κατέχει η Δημοτική αγορά, ένα περίλαμπρο οίκημα σε σταυρωτό σχήμα που ολοκληρώθηκε το 1913 με πρότυπο την ανάλογη της Μασσαλίας. Σε απόσταση πολύ κοντινή από το κέντρο της πόλης σας περιμένει ο Δημοτικός κήπος και δίπλα του το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών. Οι κήποι είναι οι ομορφότεροι της Κρήτης, όπως επίσης ο δημοτικός κήπος διαθέτει μικρό ζωολογικό κήπο με ζώα της κρητικής πανίδας. Το ενετικό λιμάνι γραφικότατο οποιαδήποτε ώρα και εποχή αποτελεί πόλο έλξη για επισκέπτες και ντόπιους, τόσο για την ομορφιά του όσο και για τις επιλογές διασκέδασης που παρέχει για όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις του κόσμου. Οι συνοικίες της παλιάς πόλης "εντός των τειχών", διατηρούν την βενετσιάνικη αρχοντιά τους. Στενά σοκάκια πλακόστρωτα περιβάλλονται από καλαίσθητα αναπαλαιωμένα σπίτια διαφόρων εποχών, προσφέρονται για ένα ευχάριστο περίπατο. Πολλά νεοκλασικά κτίσματα σώζονται εξάλλου και σε συνοικίες που "γειτνιάζουν" με την πόλη των Χανίων , όπως η Χαλέπα. Η περιοχή των Χανίων, λόγω της φυσικής ομορφιάς και της ποικιλίας αξιοθεάτων, προσελκύει πολλούς τουρίστες απ' όλο τον κόσμο. Η πόλη δέχεται και επισκέπτες που ενδιαφέρονται για οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή, αλλά και επιστήμονες και εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για τα ιστορικά αρχεία, ιστορικά μνημεία και μουσεία ή ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο είναι ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο.

3 ΡΟΔΟΣ Είναι γνωστή ως το νησί του θεού Ήλιου- Απόλλωνα, γι΄ αυτήν ο Πίνδαρος αναφέρει ότι γεννήθηκε από τον έρωτα του Ήλιου με την νύμφη Ρόδα. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αιθραία, Οφιούσα, Αστερία, Κολυμβία και Τελχινίς. Λένε πως το όνομα της το πήρε προς τιμή μιας θυγατέρας του Ποσειδώνα και άλλοι από το ομώνυμο άνθος. Πρωτοκατοικήθηκε κατά την Προϊστορική περίοδο και στην Ιλιάδα αναφέρεται ότι έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Πρώτα κατοικήθηκε από τους μυθικούς Τελχίνες, ακολούθησαν οι Μινωίτες, Αχαιοί και Δωριείς. Μάλιστα οι τελευταίοι δημιούργησαν τρεις ισχυρές πόλεις, την Λίνδο, την Ιαλυσό και την Κάμειρο και η Ρόδος γνώρισε μεγάλη ακμή ιδρύοντας πολλές αποικίες στη Μ. Ασία και την Κάτω Ιταλία. Τον 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα το νησί είχε ήδη 5 μεγάλα λιμάνια με νόμους που αποτελούσαν το ισχύον διεθνές ναυτικό δίκαιο της εποχής. Η πόλη ιδρύθηκε το 408 π.Χ. και το 290 π.Χ. κατασκευάστηκε ο Κολοσσός. Την εποχή εκείνη ο εξόριστος εκεί ρήτορας Αισχίνης ίδρυσε σχολή στην οποία αργότερα σπούδασαν σημαντικές προσωπικότητες. Το 164 π.Χ. συμμάχησε με τη Ρώμη και απέκτησε σημαντική ανάπτυξη. Στην περίοδο όμως του Βυζαντίου πολλοί ήταν οι επιδρομείς που χτύπησαν το νησί όπως, οι Πέρσες, οι Άραβες, οι Γενοβέζοι, οι Βενετοί οι πειρατές και τέλος οι Σταυροφόροι. Το 70μ. Χ. υποτάχθηκε στους Ρωμαίους και αργότερα στο Βυζάντιο. Το 515 μ.Χ. καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό και το 1097 την κατέλαβαν οι Σταυροφόροι. Το 1309 κατακτήθηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου οι οποίοι μάλιστα οχύρωσαν την πόλη με τείχη, έχτισαν μέσα στην μεσαιωνική πόλη το κάστρο και κατασκεύασαν σπουδαία μνημεία και δημόσια έργα και έμειναν 2 αιώνες στο νησί. Το 1480 επί μαγίστρου Πίαρ Ντομπισόν η Ρόδος πολιορκήθηκε και έμεινε απόρθητη. Το 1522 την κατέλαβαν οι Τούρκοι με δύναμη 200,000 στρατιωτών υπό τις διαταγές του Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπή. Ο μεγάλος μάγιστρος Φιλίπ Βιγέρ ντε Λιλ Αντάμ μετά από ηρωικότατη αντίσταση αναγκάσθηκε να παραδώσει την πόλη της Ρόδου. Το 1912 την καταλαμβάνουν οι Ιταλοί έως το 1948 που απελευθερώθηκε και μαζί με τα άλλα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.

4 Το νησί έχει 100,000 κατοίκους και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και κοσμικότερα των Δωδεκανήσων. Έχει πλούσια βλάστηση, χείμαρρους και κλειστούς όρμους αλλά και πολλούς ανοιχτούς που δεν προφυλάσσονται από τους ανέμους. Το κλίμα της είναι πολύ γλυκό, τα μεσαιωνικά κάστρα της δίνουν μια αυτοκρατορική όψη και η νυχτερινή ζωή της δημιουργεί μια αίσθηση νοσταλγίας και ζωντάνιας. Ο τουρισμός είναι πολύ ανεπτυγμένος στο νησί που έχει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο αφού οι φυσικές ομορφιές της οι θαυμάσιες θάλασσες και τα πολλά πολιτιστικά δρώμενα την κάνουν πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο. Όταν την επισκεφθείτε το σίγουροι είναι ότι θα έχετε πάρα πολλά πράγματα να θαυμάσετε. Στην Παλιά πόλη απαγορεύεται η είσοδος των αυτοκινήτων χωρίς ειδική άδεια. Στο νότιο τμήμα της πόλης έμεναν οι Φράγκοι, ανατολικά οι Εβραίοι και στο κάστρο οι Ιωαννίτες των οποίων τα καταλύματα και το νοσοκομείο παραμένουν σχεδόν άθικτα ως σήμερα. Οι επιρροές της από το Βυζάντιο και την Ανατολή είναι ελάχιστες. Εκεί μέσα θα δείτε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, τον Δρόμο των Ιπποτών, τα Τείχη του Κάστρου, τον Πύργο του Αγίου Νικολάου, το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό & το Λαογραφικό Μουσείο, το Ρολόι, το Τζαμί του Σουλειμάν, το Τζαμί του Μουράτ Ρέις, την Τούρκικη Βιβλιοθήκη, το Χαμάμ, το Νοσοκομείο των Ιπποτών όπως προαναφέραμε. Στο Monte Smith όπως λέγεται η Αρχαία Ακρόπολη κατέθεταν οι Ροδίτες τις συνθήκες που έκλειναν με άλλες πόλεις. Τα κτίρια του Δημαρχείου, του Δικαστηρίου, της Νομαρχίας, του Ταχυδρομείου, του Θεάτρου και της Παλιάς Αγοράς μέσα στην νέα πόλη τα οποία είναι ιταλικής αρχιτεκτονικής. Στο βόρειο σημείο του λιμανιού στο Μανδράκι στην αρχαιότητα δέσποζε ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου ο Κολοσσός το γνωστό άγαλμα του Ήλιου όπου σήμερα στην θέση του είναι τα Ελάφια. Στο Ροδίνι θα χαρείτε την απίστευτη δροσιά του τεράστιου καταπράσινου με λιμνούλες κήπου και θα δείτε τον λαξευτό τάφο των Πτολεμαίων. Επίσης μπορείτε να δείτε εκπληκτικά έργα στην Δημοτική Πινακοθήκη, να θαυμάσετε στο Ενυδρείο σπάνια είδη ψαριών και υδρόβιων ζώων και να χαρείτε μια επίσκεψη στην Καστελάνια βιβλιοθήκη. Οι πιο πιστοί μπορούν να δουν την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, τον Άγιο Φανούριο και την Ευαγγελίστρια.

5 Στο Παλάτι οι λάτρεις της μουσικής μπορούν να παρακολουθήσουν τις πασίγνωστες εκδηλώσεις του Ήχος και Φως και όσοι αγαπούν τα τυχερά παιχνίδια να περάσουν μια βόλτα από το Καζίνο. Για Ιαματικά Λουτρά κατευθυνθείτε στην Καλλιθέα στον παρακείμενο οικισμό φυσικά που χτίστηκε από τους Ιταλούς το 1020, τα παλιά κτίσματα δεν βρίσκονται πια σε λειτουργία έχουν στερέψει πια, εκεί έστελνε τους ασθενείς του ο Ιπποκράτης να γίνουν καλά. Ιδανικό καταφύγιο για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού είναι επίσης οι Επτά Πηγές, όπου κάτω από τα πλατάνια κοντά στην λίμνη και τον καταρράκτη να κάνετε πικνίκ. Δεν πρέπει επίσης να παραλείψετε μια επίσκεψη στην γνωστή Λίνδο με τους 900 κατοίκους που είναι χτισμένη πάνω σε ένα βράχο και διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα. Στην Ακρόπολη της Λίνδου θα ανεβείτε είτε με τα πόδια είτε με γαιδουράκι όπου θα δείτε τα σπουδαιότερα αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία της. Την μεγαλύτερη ακμή της την πέρασε τον 6ο αιώνα π.Χ. όταν την κυβερνούσε ο Κλεόβουλος ένας από τους σοφούς της αρχαιότητας που καταγόταν από βασιλική γενιά. Στην περιοχή της Μονής Θάρρι είναι το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του 17ου αιώνα, ένα άλλο όμορφο χωριό με ιστορικά στοιχεία είναι το Ασκληπιείο, καθώς επίσης η Αρχαία Κάμειρος ή Φιλέρημος και φυσικά η Αρχαία Ιαλυσός μια από τις αρχαιότερες πόλεις του νησιού. Οι φυσιολάτρεις εκτός από τις Επτά Πηγές δεν πρέπει να παραλείψουν επίσκεψη στις Πεταλούδες μια εκπληκτική καταπράσινη κοιλάδα με ρυάκια, πλατάνια, μονοπάτια και ξύλινα γεφυράκια. Οι πεταλούδες πάνε εκεί για να πολλαπλασιαστούν στις 15 Ιουνίου και φεύγουν πάντα στις 30 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα όμως κοιμούνται και αν δεν δείξετε τον απαραίτητο σεβασμό στην ησυχία του και τις κάνετε να πετάξουν μόνο και μόνο για να τις δείτε να ξέρετε ότι μπορεί να πεθάνουν. Τέλος στο γήπεδο της Αφάντου μπορείτε να παίξετε γκολφ. Φυσικά μην ξεχάσετε μέσα σε όλα αυτά ότι εκεί πήγατε για μπάνια και ξεκούραση. Έχει τεράστιες και πολύ ωραίες παραλίες. Φαγητό πάρα πολύ καλό και τρομερή ποικιλία. Μην και δεν επισκεφθείτε για γλυκό τον Τούρκο στην Πόλη θα χάσετε. Διασκέδαση ότι και να πούμε είναι λίγο αφού η Ρόδος είναι γνωστή για την νυχτερινή της ζωή.

6 Μέσα στην Παλιά Πόλη για να την περπατήσετε όλη θέλετε τουλάχιστον 3 ώρες. Για να πάτε εκδρομές σε άλλες περιοχές διαθέτει πολύ καλή αστική συγκοινωνία και για να γυρίσετε όλο το νησί που είναι αρκετά μεγάλο μπορείτε να νοικιάσετε μηχανή ή αυτοκίνητο υπάρχει μεγάλη ποικιλία εξυπηρέτησης. Για να φτάσετε στο νησί από Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει πτήσεις καθημερινά. Επίσης με φεριμπότ από Πειραιά είναι 15 ώρες. Συνδέεται όμως αεροπορικώς και με Κάρπαθο, Κάσο, Κω, Μεγίστη, Ηράκλειο, Σαντορίνη και Μύκονο. Με Ιπτάμενα Δελφίνια με την Κάλυμνο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Κάσο, Κω, Μεγίστη, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Ικαρία, Φούρνους, Σάμο και Αστυπάλαια. Και τέλος με φεριμπότ συνδέεται με Αστυπάλαια, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Κάσο, Κω, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Ηράκλειο, Σητεία, Λήμνο, Σάμο, Χίο, Ίο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Σύρο.

7 ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ Σαντορίνη ή αλλιώς Στρογγύλη όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα λόγω του κυκλικού σχήματός της το οποίο άλλαξε με την έκρηξη του ηφαιστείου τον 15ο αιώνα και το κεντρικό μέρος του νησιού βυθίστηκε σχηματίζοντας έτσι την καλντέρα. Οι Φοίνικες Δε την ονόμαζαν Καλλλίστη και οι Δωριείς Θήρα. Το όνομα Σαντορίνη το πήρε τον 12ο αιώνα από τους Φράγκους που για την ακρίβεια την έλεγαν Σάντα Ιρένε, δηλαδή Αγία Ειρήνη. Η έκρηξη ήταν και ο σημαντικός λόγος που σταμάτησε η μεγάλη ανάπτυξη του νησιού αφού το 2000 π. Χ. ακόμα είχε έναν εξαιρετικό μινωικό πολιτισμό. Λέγεται μάλιστα ότι το Αιγαίο όλο σκοτείνιασε και τα κύματα ήταν τόσο μεγάλα ύψους 250μ. και έτρεχαν με 300 χλμ την ώρα καταστρέφοντας έτσι τον μινωικό πολιτισμό της Κρήτης και της Αιγύπτου. Κάποιες άλλες μυθολογικές θεωρίες συνδέουν την καταστροφή αυτή με τον καταποντισμό της Ατλαντίδος. Ως Θήρα είχε δηλώσει υποταγή στους Πέρσες ενώ αργότερα συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες και το 426 π.Χ. πέρασε στους Αθηναίους. Αργότερα οι Πτολεμαίοι και τέλος οι Ρωμαίοι ήταν οι κατακτητές της. Κατά την περίοδο του Βυζαντίου άνηκε στο Θέμα του Αιγαίου όπως λεγόταν, μετά στο φράγκικο Δουκάτο της Νάξου ώσπου τελικά την πήραν οι Ενετοί. Τότε ήταν που πολλοί κάτοικοι του νησιού ασπάσθηκαν τον καθολικισμό. Το 1537 όμως το κατέκτησαν οι πειρατές του Μπαρμπαρόσα και το 1579 οι Τούρκοι. Από το 1770 έως το 1774 το είχαν οι Ρώσοι και τέλος το 1832 ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος. Σήμερα αριθμεί μόνιμους κατοίκους διασκορπισμένους στα 10 περίπου χωριά της. Η Φηρά θεωρείται η πρωτεύουσα του νησιού και η Οία από τα πιο όμορφα χωριά του γνωστή σε όλο τον κόσμο για το πιο εντυπωσιακό και μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Οι μαύρες παραλίες της, με του απότομους γκρεμνούς, τα ηφαιστιογενή πετρώματα δίνουν στο νησί μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Στην καλντέρα σε βάθος 400 μ. βρίσκεται ένας τεράστιος κρατήρας 10 χλμ. Η αρχιτεκτονική του νησιού είναι απόλυτα δεμένη με τις ανάγκες των κατοίκων και την ομορφιά ενός κυκλαδίτικου νησιού.

8 Μεγάλη εντύπωση δημιουργούν στον επισκέπτη τα υπόσκαφα σπίτια με τα ζωηρά χρώματα λαξευμένα στους βράχους, και οι θολωτές εκκλησίες, καθώς επίσης και τα ελάχιστα αναστηλωμένα αρχοντικά από το σεισμό του Η Σαντορίνη είναι αγαπητή πολύ στους λάτρεις του περπατήματος αφού τα σκαλοπάτια της πολλά όποτε λίγο δύσκολο να τα αποφύγετε. Καλό θα είναι λοιπόν να είστε προετοιμασμένοι, αλλιώς ετοιμαστείτε να γυμναστείτε. Επίσης είναι πολύ ρομαντική γι' αυτό και την προτιμούν τα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν σε τέτοια μέρη ή οι νιόπαντροι που θέλουν να πάνε ταξίδι του μέλιτος. Τον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να πάτε να δείτε το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο ή κάποιες εκκλησιές καθώς επίσης και το μέγαρο Γκύζη που φιλοξενεί πίνακες ζωγραφικής και γκραβούρες. Η Σκάλα των Φηρών είναι ιδανική για περίπατο όπως και η μεσαιωνική συνοικία. Μπορείτε επίσης να πάτε εκδρομές στα γειτονικά νησιά με καίκι. Τα ξενοδοχεία που θα βρείτε στην Σαντορίνη είναι ίσως από τα ωραιότερα. Από διασκέδαση γίνεται χαμός αφού τους καλοκαιρινούς μήνες το νησί βυθίζετε στον κόσμο και το ξενύχτι πάει σύννεφο. Θα φάτε σίγουρα καλά τόσο μεσογειακή κουζίνα όσο και διεθνή. Κορυφαίες φυσικά η φάβα, οι ντοματοκεφτέδες και η σκορδομακαρονάδα καθώς επίσης μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και το λικέρ Βισάντο. Το ντόπιο εμφιαλωμένο κρασί είναι πολύ καλό. Μέσα στο νησί ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Μπορείτε όμως να προτιμήσετε τα λεωφορεία ή τα taxi αλλά αν είστε πιο ρομαντικοί το γαιδουράκι είναι ιδανικό. Για να φτάσετε στην Σαντορίνη αεροπορικώς συνδέεται με Μύκονο, Ρόδο, Ηράκλειο Κρήτης και φυσικά Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ακτοπλοϊκώς με Φεριμπότ από Πειραιά και Θεσσαλονίκη καθώς επίσης με Πάρο, Ίο, Μύκονο, Ανάφη, Νάξο, Σίκινο, Σύρο, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Σέριφο, Σίφνο, Τήνο, Φολέγανδρο, Αστυπάλαια, Κάρπαθο, Διαφάνι, Κάσο, Ρόδο, Χάλκη, Ηράκλειο Κρήτης, Σκιάθο, Σκύρο και Βόλο. Με ταχύπλοα Δελφίνια συνδέεται με Ραφήνα και όλα τα παραπάνω νησιά. Εμείς σας ευχόμαστε αξέχαστα ηλιοβασιλέματα...

9 ΚΕΡΚΥΡΑ Είναι αναμφισβήτητα το πιο κοσμοπολίτικο και ομορφότερο νησί του Ιονίου. Προικισμένη από την φύση η Κέρκυρα με πολύ πράσινο, απίστευτες αμμουδιές και εκπληκτικά τοπία έχει και μεγάλη ιστορία. Ο θρύλος λεει πως το όνομά της το πήρε από την όμορφη νύμφη Κέρκυρα ή αλλιώς Κόρκυρα στην δωρική διάλεκτο ή οποία ήταν κόρη του θεού ποταμού Αισωπού και την ερωτεύτηκε τρελά ο Ποσειδώνας και την πήγε στο νησί. Η Κέρκυρα είναι το ομηρικό νησί των Φαιάκων με το βασιλιά Αλκίνοο. Τον 8ο π.Χ. αιώνα κατοικήθηκε από του Ερετριείς και έπειτα από του Κορίνθιους. Στους αιώνες που ακολούθησαν εξελίχθηκε σε ισχυρή ναυτική και εμπορική δύναμη με αποτέλεσμα να ενοχλήσει την μητρόπολη Κόρινθο και έτσι το 644π.Χ συνεπλάκησαν σε ναυμαχία στην οποία νίκησε η Κέρκυρα. Το 299π.Χ. γίνεται το πρώτο κομμάτι Ελλάδος που κατακτούν οι Ρωμαίοι με τους οποίους όμως συνυπάρχουν ειρηνικά και τον 4ο μ.Χ αιώνα περνά στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία και αρχίζει η παρακμή της καθώς δέχεται συνεχείς επιδρομές από Βαρβάρους. Το 1204 κατακτείται από τους Ενετούς και πάλι οι Βυζαντινοί το Το 1267 παίρνουν σειρά οι Γάλλοι και πάλι οι Ενετοί το 1386 όπου κάτω από την κυριαρχία τους γλίτωσαν οι Κερκυραίοι την Τουρκοκρατία και κατάφεραν να αναπτυχθούν πολιτιστικά και πνευματικά όπως όλος ο Δυτικός κόσμος. Το 1797 το κατέλαβαν πάλι οι Γάλλοι, οι οποίοι ήταν από τους χειρότερους διαχειριστές που πέρασαν από το νησί, μάλιστα έκαψαν και το Libro d' Oro δηλαδή την Βίβλο των Ευγενών και τους τίτλους ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να ζητήσουν οι Κερκυραίοι την βοήθεια ων Ρώσων και έτσι να διακηρύξουν την ανεξαρτησία των Ιονίων Νήσων και αργότερα με την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης το 1800 δημιουργείται ανεξάρτητο κράτος η Επτάνησος Πολιτεία. Η ανεξαρτησία του όμως καταλύεται και πάλι από τους Γάλλους το 1807 που αυτή την φορά όμως συμπεριφέρθηκαν καλύτερα και έφταιξαν και έργα. Με την ήττα όμως του Ναπολέοντα σειρά έχουν οι Άγγλοι οι οποίοι κατασκεύασαν πολλά δημόσια έργα στο νησί.

10 Το 1863 με την συνθήκη του Λονδίνου η Κέρκυρα και όλο το Ιόνιο παραχωρούνται στην Ελλάδα. Οι Κερκυραίοι είναι γνωστοί για την μουσική, την θεατρική και φυσικά την πνευματική τους παράδοση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φιλαρμονική ιδρύθηκε το 1840 και η Ιόνιος Ακαδημία που ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδος το 1808. Η σχολή Καλών Τεχνών το 1815 και η Αναγνωστική εταιρεία ήταν το πρώτο πνευματικό ίδρυμα, η οποία μέχρι σήμερα συνεχίζει την δράση της. Εκτός όμως από την τεράστια ιστορία της έχει πολλά αξιοθέατα να δείτε όπως για παράδειγμα το πανέμορφο Αχίλλειο την έπαυλη που έχτισε η αυτοκράτειρα Σίσσυ για να μείνει την εποχή που ήταν άρρωστη και να γίνει καλά αφού οι γιατροί της Αυστριακής Αυλής της πρότειναν το υπέροχο κλίμα της Κέρκυρας για ανάρρωση. Είναι ο ιδανικός τόπος διαμονής για όλους αφού είναι αρκετά μεγάλη και έχει την δυνατότητα να προσφέρει στον επισκέπτη από το πιο απομονωμένο σημείο μέχρι το πιο κοσμοπολίτικο. Διασκέδαση ότι θέλετε και τραβάει η ψυχή σας, μέχρι τέκνο-ρειβ και τρανέ μπαρ τα οποία είναι και τα αγαπημένα των Ιταλών. Φαγητό καλό και τρομερή ποικιλία. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε Κερκυραϊκή παστιτσάδα, μπουρδέτο και σοφρίτο και θα μας θυμηθείτε. Χώροι διαμονής πολλοί και για όλες τις τσέπες και τα γούστα. Για του εραστές της ησυχίας τα μικρά νησάκια Οθωνοί, Ερεικούσα, Μαθράκι, καθώς επίσης οι Παξοί και Αντίπαξοι είναι ιδανικά. Για τους ακόμα πιο περίεργους από το λιμάνι της Κέρκυρας φεύγουν πλοιάρια για Πάργα και Αλβανία. Για όσους αγαπούν τα σπορ υπάρχει η δυνατότητα να παίξουν γκολφ, να κάνουν ιππασία και να επιδοθούν σε φιγούρες στις κεφάτες για όλους νεροτσουλήθρες. Για να επισκεφθείτε το νησί υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Ένας από αυτούς είναι αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης με λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή οργανωμένες εκδρομές με πούλμαν, ή ακόμα με το αυτοκίνητό σας μέσω Ρίου- Αντιρρίου και Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας. Και τέλος με φεριμπότ από Πάτρα.

11 Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τους Παξούς, την Παλαιοκαστρίτσα, την Σαγιάδα Θεσπρωτίας, την Κεφαλονιά, την Αλβανία και την Ιταλία από όπου έχει και τους περισσότερους επισκέπτες της. Όταν φτάσετε εκεί αν δεν έχετε δικό σας μεταφορικό είναι πολύ εύκολο να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι ή ακόμα να χρησιμοποιήσετε τις αστικές συγκοινωνίες αφού ως γνωστόν το νησί διαθέτει πολύ καλές. Αν ξεχάσατε να πάρτε κάτι μαζί σας μην αγχώνεστε, μπορείτε να αγοράσετε τα πάντα. Για όσους αγαπούν το shopping therapy τύφλα να έχει το Κολωνάκι. Εμείς αν και ζηλεύουμε σας ευχόμαστε να περάσετε απίθανα και να ξεφαντώσετε.

12 ΜΥΚΟΝΟΣ Το νησί των ανέμων, των διασημοτήτων, της τρελής διασκέδασης και των ανεμόμυλων. Περιδιαβαίνοντας στα στενά σοκάκια της μην εκπλαγείτε αν δίπλα σας βολτάρει η Κωρίνα Τσοπέη, η Σάντρα Μπούλοκ, ο Ράιαν Ο΄νίλ ή ο Όλιβερ Στόουν και τόσοι άλλοι. Πασίγνωστη στα πέρατα του κόσμου η Μύκονος τραβά κοντά της τα μεγαλύτερα ονόματα της show biz από τα μέσα της δεκαετίας του ¨50 ακόμα όταν η ακόρεστη Ελλάδα άρχισε να τραβά τα βλέμματα του διεθνούς τζετ σετ. Όλοι τους θεωρούσαν την χώρα μας ιδανική για ξεκούραση και χαλάρωση με αποτέλεσμα τα καλντερίμια της Μυκόνου να μετατραπούν σε ένα κυκλαδίτικο πανηγύρι. Το νησί βρέχεται από υπέροχες παραλίες με καταγάλανα νερά ιδανικές επίσης και για κάθε είδους sport, ενώ ένας καυτός κυκλαδίτικος ήλιος χαρίζει σε όλους το ιδανικό μαύρισμα. Συνδυάζει επίσης τους νωχελικούς νησιώτικους ρυθμούς με την ξέφρενη διασκέδαση, την καλοπέραση με την καλοφαγία (μιας και τα κρέατα και τα λαχανικά είναι παραγωγής τους αφού διαθέτουν φάρμες εκτροφής και βιολογικής καλλιέργειας, υπέροχα ψαρικά που βγάζουν με τα καΐκια τους). Η ιστορία του νησιού έρχεται από την αρχαιότητα και η ανάπτυξή της κράτησε μέχρι την καταστροφή της Δήλου από τον Μιθριδάτη. Το όνομα του νησιού το έδωσε ο ήρωας της Αθηναϊκής Συμμαχίας Μύκονος και σήμερα αριθμεί κατοίκους. Οι δροσεροί άνεμοι τους καλοκαιρινούς μήνες κάνουν πιο υποφερτή την ζέστη αφού η μορφολογία του νησιού είναι πετρώδεις με λίγη βλάστηση. Οι Μυκονιάτες προσέφεραν πολλά στον αγώνα κατά των Τούρκων με αρχηγό την Μαντώ Μαυρογένους. Οι Μυκονιάτες είναι αυτοδίδακτοι μάστορες στην τέχνη του χτισίματος πράγμα που φαίνεται από την αρμονική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της χώρας με αποτέλεσμα να γίνουν γνωστοί σε όλη την Ελλάδα και να τους προτιμούν αργότερα όταν ξεκίνησε την δεκαετία του ΄70 η έξαρση νέων κτισμάτων στην Αθήνα.

13 Οι ομορφιές της πολλές το ίδιο και τα αξιοθέατα για περάσετε δημιουργικά κάποιον από τον χρόνο σας. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο ή ακόμα κάποια από τις πολύ παλιές εκκλησιές της, ακόμα τις ιδιαίτερες κατασκευές όπως το Δημαρχείο, τα Τρία Πηγάδια και τους Ανεμόμυλους. Στην Μικρή Βενετία μπορείτε να θαυμάσετε ένα από τα πιο ρομαντικά ηλιοβασιλέματα. Οι τρόποι πρόσβασης στο νησί είναι πολλοί αφού συνδέεται ακτοπλοϊκώς με όλα τα τριγύρω νησιά όπως Σίφνο, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σύρο, Τήνο, Μήλο, Σίκινο, Άνδρο, Σχοινούσα, Φολέγανδρο, Σέριφο, Κάρυστο, Αμοργό, Ίο, Πάτμο, Λειψούς, Ικαρία, Εύδηλο, Δονούσα, Ανάφη. Επίσης με τα κεντρικά λιμάνια της χώρας Πειραιά και Ραφήνα αεροπορικώς με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, την Σαντορίνη, την Ρόδο και το Ηράκλειο Κρήτης.

14 ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ Ένα ακόμα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων είναι και η Πάρος. Βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και έχει πληθυσμό περίπου κατοίκους. Είναι ένα νησί για ξεκούραση και ηρεμία, αλλά και για ατέλειωτα βράδια κεφιού, καθώς τα μαγαζιά πνίγουν κυριολεκτικά το νησί. Θα εκπλαγείτε από τα κάτασπρα σπίτια, τα πολλά μικρά εκκλησάκια και τα λιθόστρωτα σοκάκια. Αξίζει να επισκεφτείτε την Παροικιά, την πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, και να γευτείτε τα παραδοσιακά φαγητά καθώς και την φιλοξενία των Παριανών. Εκεί θα βρείτε και το πασίγνωστο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας, την Παναγία την Εκατονταπυλιανή, όπου στην αυλή της εκκλησίας βρίσκονται πολλά γλυπτά και ο τάφος της ηρωίδας Μαντώ Μαυρογένους. Επίσης, θα δείτε το Κάστρο, το οποίο χτίστηκε από τον Δούκα της Νάξου Μάρκο Σανούδο τον 13ο αιώνα μ.Χ. και σώζονται πολλά τμήματά του. Μην παραλείψετε όμως να πάτε και στη κοιλάδα των πεταλούδων, που βρίσκεται μόλις 6 χλμ νότια από την Παροικιά. Εκεί θα δείτε έναν πραγματικό παράδεισο, μία καταπράσινη κοιλάδα με τρεχούμενα νερά, γεμάτη από ένα είδος πεταλούδων που στολίζουν με τα χρωματιστά φτερά τους τα φύλλα και τους κορμούς των δέντρων. Η Νάουσα από την άλλη πλευρά, το δεύτερο μεγαλύτερο χωρίο της Πάρου, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της κοσμικής ζωής του νησιού, με πολλές μπουτίκ και καλόγουστα μπαρ.

15 Στην είσοδο του γραφικού λιμανιού της θα δείτε τα απομεινάρια ενός μικρού ενετικού φρουρίου του 15ου αιώνα. Πολύ όμορφες είναι και οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη και της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το νησί θα σας μείνει αξέχαστο και για τις χρυσαφένιες παραλίες του. Διαθέτει και ήρεμες παραλίες, γι΄ αυτούς που αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση, αλλά και εκείνες που το ξεφάντωμα ξεκινάει από το μεσημεριανό μπάνιο. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε κάποιες παραλίες, όπως την Αγία Ειρήνη, τα Καμίνια, την Πούντα, τον Κριό, τις Κολυμπήθρες, το Μοναστήρι, τον Παράσπορο κ.α. Για όλους αυτούς όμως που επιθυμούν να ξεφύγουν από τους έντονους ρυθμούς της Πάρου και να περάσουν ήσυχες διακοπές, μια πολύ καλή λύση είναι και η Αντίπαρος που βρίσκεται περίπου μισό μίλι από την Πάρο. Το μοναδικό χωριό του μικρού νησιού αριθμεί 850 κατοίκους, αρκετές ψαροταβέρνες, ουζερί και μπαρ. Το χωριό είναι χτισμένο γύρω από το ενετικό κάστρο του 15ου αιώνα. Επίσης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το περίφημο σπήλαιο του νησιού, βάθους 70 μ, αλλά και να βουτήξετε στις παραλίες Ψαραλυκές, Παναγιά, Σωρό και Αϊ Γιώργη. Μπορείτε να φτάσετε εκεί μέσα σε 10 λεπτά με το φεριμπότ από το χωριό Πούντα, ενώ αν επιλέξετε να πάτε από την Παροικιά με πλοίο, θα χρειαστείτε περίπου 30 λεπτά. Οπουδήποτε κι αν επιλέξετε να μείνετε, ένα είναι σίγουρο, ότι θα εντυπωσιαστείτε τόσο πολύ που θα θελήσετε να επισκεφθείτε ξανά αυτά τα ξεχωριστά νησιά. Η Πάρος πάντως περιμένει να σας φιλοξενήσει και να σας δείξει τις ομορφιές της οποιαδήποτε στιγμή.

16 ΣΑΜΟΣ Συνδυάζει ψηλά βουνά και πλούσια βλάστηση, όμορφες παραλίες και νυχτερινή ζωή και σίγουρα πολιτιστικό ενδιαφέρον. Μεγάλη δύναμη της αρχαιότητας και γενέτειρα του μαθηματικού και φιλόσοφου Πυθαγόρα καθώς και του αστροφυσικού Αρίσταρχου που διατύπωσε πρώτος της θεωρία για την κίνηση της γης. Κατοικήθηκε την Τρίτη χιλιετία π.Χ. γύρο στο 1000 π.Χ. από Ίωνες αποίκους. Στα αρχαϊκά χρόνια π.χ. όμως γνωρίζει μεγάλη οικονομική άνθιση, δημιουργεί αποικίες μέχρι την Αίγυπτο και αποτελεί σπουδαία ναυτική δύναμη κυρίως κατά την περίοδο της τυραννίας του Πολυκράτη. Το 478π.Χ. μετά τους περσικούς πολέμους ανήκε στην Συμμαχία της Δήλου και της επιβλήθηκε από την Αθήνα Δημοκρατικό πολίτευμα. Μετά κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους ενώ στην Βυζαντινή περίοδο ανήκε στο Θέμα των Νήσων. Το 1204 υποτάχθηκε στους Φράγκους και το 1576 ύστερα από έναν αιώνα ερήμωσης επί Τουρκοκρατίας το νησί ξανακατοικήθηκε. Αν και πρωτοστάτησε στην επανάσταση του '21 και έμεινε ελεύθερη για πολλά χρόνια παραχωρήθηκε στην Τουρκία από τις μεγάλες δυνάμεις και μέχρι το 1913 που ενώθηκε με την Ελλάδα τελούσε υπό καθεστώς σχετικής αυτονομίας. Στο Δημαρχείο και στην Πινακοθήκη θα θαυμάσετε σπάνια κειμήλια του νησιού, ενώ το αρχαιολογικό της μουσείο είναι ένα από τα πιο αξιόλογα της Ελλάδας.

17 Το Ηραίο της θεάς Ήρας η οποία κατά την μυθολογία γεννήθηκε στην Σάμο είναι ο αρχαιότερος ναός, το μοναστήρι της Παναγιάς της Βροντιανής και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, η εκκλησία του Αϊ Γιάννη, η εκκλησιά του Αϊ Σπυρίδωνα, το Παλαιοντολογικό μουσείο και το Εκκλησιαστικό-Βυζαντινό μουσείο είναι μερικά από τα υπέροχα μέρη που θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε αν θέλετε να μάθετε την τεράστια ιστορία του νησιού. Η Σάμος ή Βαθύ στον ομώνυμο απάνεμο κόλπο είναι το σημαντικότερο λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού. Εκεί θα δείτε πολλά νεοκλασικά αρχοντικά. Η Σάμος έχει παραλίες με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Τα χωριά της είναι ιδανικά για περιηγήσεις καθώς και το νησάκι Σαμιοπούλα. Καίκια κάνουν καθημερινές εκδρομές για το νησί. Όσοι αγαπούν τα βουνά μπορούν να πάνε στο όρος Κέρκη μ. και από εκεί θα βρείτε τα καταπράσινα χωριουδάκια Καλλιθέα, Αγία Κυριακή & Δρακαίοι, θα δείτε εκκλησιές του 8ου αιώνα και θα φάτε κάτω από θεόρατα πλατάνια. Το Κοκκάρι είναι από τα πιο τουριστικά θέρετρα του νησιού ενώ στο Μαραθόκαμπο εκτός από όλα τα άλλα θα δείτε το σπήλαιο που κρύφτηκε ο Πυθαγόρας κυνηγημένος από τον Πολυκράτη. Και το πιο φανταστικό τα άσπρα, μπλε κίτρινα και κόκκινα βοτσαλάκια μοναδικής ομορφιάς που μπορείτε να θαυμάσετε ή να μαζέψετε στην παραλία Βοτσαλάκια. Τα γραφικά μαγαζάκια σε όλο το νησί προσφέρουν απολαυστικές γεύσεις φαγητών με εξαιρετικούς χωριάτικους μεζέδες και το γνωστό σαμιώτικο γλυκό κρασί της που παράγεται από τα αρχαία χρόνια. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με αεροπλάνο από Αθήνα, με πλοίο από Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Δωδεκάνησα, Καβάλα, Κυκλάδες και νησιά Ανατολικού Αιγαίου και με ιπτάμενα δελφίνια από τα Δωδεκάνησα.

18 ΡΕΘΥΜΝΟ - ΚΡΗΤΗ Κατοικήθηκε για πρώτη φορά την προϊστορική περίοδο αλλά η ακμή της αρχαίας Ρίθυμνας ξεκίνησε τον 4ο και τον 3ο π.Χ. αιώνα. Το 1204 οι Βενετοί έχτισαν το λιμάνι με οχύρωση αλλά αποδείχθηκε ανεπαρκής αφού το 1645 ο Λέων της Βενετίας ηττήθηκε από τον Χουσείν πασά και καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Αυτό σήμανε το τέλος στην ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών και φυσικά του πολιτισμού και οδήγησε τους κατοίκους σε μια μακρόχρονη σκοτεινή περίοδο καταπίεσης η οποία έληξε το 1913 όταν η Κρήτη ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα. Σημείο αναφοράς της περιοχής είναι η ιστορική Μονή του Αρκαδίου η οποία χτίστηκε τον 14ο αιώνα και το 1866 τα γυναικόπαιδα μαζί με τους μοναχούς και τους επαναστάτες αντιστάθηκαν λυσσαλέα στους Τούρκους του Μουσταφά πασά και μόλις αυτοί εισέβαλαν στο μοναστήρι οι πολιορκημένοι ανατίναξαν την πυριτιδαποθήκη και θάφτηκαν μαζί με τους εχθρούς κάτω από τα ερείπια. Στην πόλη αξίζει να περπατήσετε όλο την παλιά μεριά της με τα όμορφα στενόσακα, να δείτε το Βενετσιάνικο λιμάνι, τα Τζαμιά, τα μουσεία της, την κρήνη όπου το νερό τρέχει μέσα από τα στόματα 3 λιονταριών και την loggia το μνημείο των Ενετών. Οι βρύσες στο Σπήλι θα σας μαγέψουν καθώς τα κεφάλια 25 λιονταριών βγάζουν από τα στόματα τους το νερό, στα Ανώγεια θα δείτε το σπήλαιο της Σφεντόνης όπου οι κάτοικοι μιλούν την κρητική διάλεκτο, δεν αποχωρίζονται το όπλα τους, πίνουν ρακές και κερνούν τους επισκέπτες, φορούν παραδοσιακές στολές και είναι το σημείο εκκίνησης για όσους θέλουν να ανεβούν στον Ψηλορείτη.

19 Στις Μαργαρίτες λένε πως η βασίλισσα Μαργαρίτα μαγεύτηκε από το τοπίο και έχτισε το χωριό του οποίου οι κάτοικοι φημίζονται για την φιλοξενία τους και για την αγγειοπλαστική. Στους Μύλους θα περπατήσετε μέσα σε ένα υπέροχο μονοπάτι για να δείτε του νερόμυλους που είχαν χτίσει στον Μεσαίωνα και θα απολαύσετε το κελάηδημα των πουλιών και την ομορφιά του φαραγγιού. Στην Ελεύθερνα έχουν μείνει τα λείψανα του τείχους του υδραγωγείου και των γιγάντιων δεξαμενών του καθώς και ο αρχαϊκός κορμός γυναίκας. Μπορείτε να δείτε απίστευτα πολλά μέρη γι' αυτό να προμηθευτείτε οπωσδήποτε χάρτη. Οι παραλίες αρκετές και αμμουδερές για να χαρείτε το μπάνιο σας. Φαγητό από τα καλύτερα της Ελλάδος αν πάτε σε χωριουδάκια να φάτε εκεί και δεν θα χάσετε. Μέσα στην πόλη η νυχτερινή ζωή δεν υστερεί σε τίποτα από άλλες κοσμικές πόλεις. Στο Ρέθυμνο μπορείτε να αγοράσετε κεντήματα, στις Μαργαρίτες κεραμικά και στα Ανώγεια υφαντά. Χώροι διαμονής πολλοί και θαυμάσιοι, διαλέξτε ανάλογα των απαιτήσεων σας. Αν δεν έχετε αυτοκίνητο για να επισκεφθείτε τα τριγύρω μέρη ή τις μακρινές παραλίες μπορείτε να νοικιάσετε ενώ μέσα στην πόλη αξίζει να περπατήσετε. Με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ μπορείτε να πάτε στο Ηράκλειο, στα Χανιά ή στα Σφακιά. Το Ρέθυμνο εξυπηρετείτε από το αεροδρόμιο των Χανίων και από εκεί η διαδρομή γίνεται με λεωφορεία της Ολυμπιακής. Επίσης από τον Πειραιά φεύγει φεριμπότ το οποίο κάνει 10 ώρες. Καλά να περάσετε.

20 ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΚΡΗΤΗ Υπάρχει στην Κρήτη κάποια φλόγα, ας την πούμε ψυχή, κάτι πάνω απ΄ τη ζωή και το θάνατο που είναι δύσκολο να ορίσεις. Υπάρχει αυτή η υπερηφάνεια, το πείσμα, η παλικαριά, η αψηφισιά και μαζί του κάτι άλλο ανέκφραστο κι αστάθμητο που σε κάνει να χαίρεσαι που είσαι άνθρωπος... Είναι τα λόγια του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, του ανθρώπου που γεννήθηκε και γαλουχήθηκε από την λεβεντομάνα Κρήτη. Είναι δύσκολο μέσα σε λίγες σελίδες να σας περιγράψουμε τι θα ζήσετε όταν την επισκεφθείτε αφού και η ίδια είναι τόσο μεγάλη με τόσα πολλά πράγματα να σας δώσει. Θα σας την παρουσιάσουμε λοιπόν τμηματικά και ξεκινάμε από το Ηράκλειο. Την πόλη των κατοίκων που γέννησε τον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, τον ζωγράφο El Greco, τον τραγουδιστή Νίκο Ξυλούρη και πολλούς άλλους. Εκεί βρίσκεται και η μινωική Κνωσός, εκεί και το ιστορικότατο χωριό Αρχάνες. Εκεί θα φάτε την γνωστή κρητική κουζίνα με γνήσιο και υγιεινό ελαιόλαδο. Θα κάνετε μπάνιο στις πολλές και απίθανες παραλίες της. Θα χαρείτε την διαμονή σας σε εξοπλισμένα πλήρως καταλύματα αφού ως γνωστόν η Κρήτη είναι από τις πολύ οργανωμένες περιοχές της Ελλάδος. Επίσης από διασκέδαση θα βρείτε ότι αγαπάτε ακόμα και το χειμώνα. Ο Χάνδακας όπως λεγόταν τον 9ο αιώνα το Ηράκλειο ήταν πειρατικό ορμητήριο, το 1204 που οι Βενετοί αγόρασαν την Κρήτη μετονομάστηκε σε Κάντια και στολίστηκε με όμορφα δημόσια έργα. Ο Βενετός επικεφαλής Φραντζέσκο Μοροζίνι παρέδωσε το νησί στους Τούρκους που το πολιορκούσαν επί 20 συνεχή έτη και οι οποίοι επιδόθηκαν σε σφαγές και βιαιότητες. Το 1822 με εισήγηση των Κρητικών πληρεξούσιων πήρε το όνομα Ηράκλειο. Για να θαυμάσετε τα αξιοθέατα της πόλης που είναι και αρκετά μπορείτε να κινηθείτε με τα πόδια και σίγουρα με χάρτη γιατί όπως θα διαπιστώσετε τόσο οι νέοι Ηρακλιώτες όσο και οι παλιοί έχουν μεγάλοι αδυναμία στους λαβύρινθους.

21 Τα taxi είναι από τα φθηνότερα της Ευρώπης και τα λεωφορεία εξυπηρετικά αφού έχουν συνέχεια δρομολόγια. Τα τουριστικά γραφεία της περιοχής διοργανώνουν καθημερινές αποδράσεις. Το Ηράκλειο συνδέεται αεροπορικώς με όλες τις πόλεις του εξωτερικού καθώς και με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη. Ακτοπλοϊκώς συνδέεται με Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κάρπαθο, Χάλκη, Ίο, Πάρο, Σαντορίνη, Κάσο, Διαφάνι, Νάξο, Πάρο, Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Σκιάθο, Βόλο και Σκύρο. Να είστε σίγουροι ότι αν πάτε Κρήτη θα θέλετε να ξαναπάτε. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην την αγάπησε με την πρώτη ματιά. Εξάλλου όπως σας προείπαμε είναι τόσο μεγάλη και έχει τόσα ενδιαφέροντα που είναι σίγουρο ότι δεν θα προλάβετε να τα απολαύσετε όλα. Καλά να περάσετε...

22 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Ως πρώτοι της κάτοικοι θεωρούνται οι Θράκες, ενώ στην χερσόνησο του Άθω πρώτοι πήγαν οι Πελασγοί. Το εύφορο έδαφος και η ύπαρξη μεταλλείων στην περιοχή είχαν το αποτέλεσμα της δημιουργίας αποικιών. Από τα σημαντικότερα γεγονότα υπήρξε η καταστροφή του στόλου του Μαρδόνιου στον Άθω, η λεγόμενη τομή της διώρυγας του Ξέρξη, η πολιορκία της Ποτίδαιας. Σημαντική επίσης περίοδο για την περιοχή ήταν και αυτή του Πελοποννησιακού Πολέμου. Από το 348 π.Χ. μετά την καταστροφή της Ολύνθου από τον Φίλιππο τον Γ' περιήλθε στο Μακεδονικό Βασίλειο. Το 168 π. Χ. την κατέκτησαν οι Ρωμαίοι ενώ κατά το Βυζάντιο δέχθηκε καταστροφικές επιδρομές. Το 9ο αιώνα άρχισε η ίδρυση των μοναστηριών του Αγίου Όρους, ενώ τον 14ο αιώνα το μεγαλύτερο μέρος της ήταν υπό Σερβική εξουσία. Στην συνέχεια υποδουλώθηκε στους Τούρκους αλλά απολάμβανε ειδικά προνόμια λόγω της εκμετάλλευσης των μεταλλίων. Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1821, απελευθερώθηκε το 1912 και μετά το 1922 δέχθηκε χιλιάδες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Οι θαυμάσιες και πεντακάθαρες ακρογιαλιές της και η αναπτυγμένη οργάνωση του τουριστικού τομέα την κάνουν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών. Το οδικό της δίκτυο βελτιώνεται συνεχώς και η διασκέδαση που προσφέρει είναι εξαιρετική. Τα χωριουδάκια της είναι πανέμορφα και παραδοσιακά. Οι κύριοι μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος αφού επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε άνδρες και να χαρούν τα υπέροχα ιστορικά μοναστήρια και τα εκπληκτικά τοπία. Όσοι αγαπούν την ορειβασία μπορούν να την χαρούν στο όρος Χολομώντα, και οι ψαράδες καλά θα κάνουν να προσέχουν τις απότομες αλλαγές καιρού. Όσο για τους κυνηγούς τα θηράματα είναι λίγα και προστατεύονται γι αυτό καλά θα κάνετε να πάτε πρώτα από τους κυνηγετικούς συλλόγους της Αρναίας, της Κασσάνδρειας και των Νέων Μουδανιών.

23 Αυτοί που αγαπούν τα σπορ μπορούν να χαρούν την ιππασία, το γκολφ, την ιστιοπλοΐα, το τένις, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το σέρφινγκ και τις καταδύσεις. Μπορείτε να αγοράσετε υφαντά στον Πολύγυρο και την Αρναία. Θυμαρίσιο μέλι από τα χωριά της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας. Το οινοποιείο Πόρτο Καρράς είναι ανοιχτό όλο το καλοκαίρι και μπορείτε να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες του. Τον Ιούλιο γίνετε και η γιορτή της σαρδέλας στα Νέα Ρόδα, του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου στην Μεταμόρφωση, στις 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία στην Ιερισσό, τα Σωκράτεια στις 26 Ιουλίου στην Αρναία, της Αγίας Παρασκευής στην Γαλάτιστα στις 26 Ιουλίου, της Παναγίας στις 15 & 23 Αυγούστου στην Καλάνδρα, επίσης στην Κασσάνδρεια της Παναγίας στις 8 Σεπτεμβρίου, στο χωρίο Μάμα στις 2 Σεπτέμβρη το γλέντι για τον άγιο Μάμα, και 7ήμερο γλέντι στα Νέα Μουδανιά στα μέσα Ιουλίου για την γιορτή της σαρδέλας και εμπορικό πανηγύρι στις 8 Σεπτεμβρίου, στην Νέα Φωκαία στις 29&30 Ιουνίου το πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων, ενώ στο Νέο Μαρμαρά η κοινότητα οργανώνει το ψάρεμα του τόνου και πανηγύρια στις 27 Ιουλίου και 29 Αυγούστου και πολλά άλλα ακόμα. Όλη η Χαλκιδική είναι ένα καταπράσινο μέρος φιλόξενο και αγαπητό σε όσους το επισκέπτονται.

24 Η πόλη της Τήνου Είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της Ελλάδας. Η Τήνος αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο, οι οποίοι ζητούν από τη Παναγιά βοήθεια και παρηγοριά. Η Τήνος είναι ένα ακόμη όμορφο Κυκλαδονήσι, που χρωστά τη φήμη του στα θαύματα της Παναγιάς. Βρίσκεται στις βόρειες Κυκλάδες, ανάμεσα στη Σύρο, την Άνδρο και τη Μύκονο. Το νησί έχει γίνει διάσημο ως θρησκευτικό κέντρο. Κι όμως, παρόλη την τεράστια σημασία που έχει για την ορθοδοξία, η Τήνος διαθέτει και πολλές φυσικές καλλονές και σημαντικά αξιοθέατα τα οποία – δυστυχώς – πολλοί από τους χιλιάδες επισκέπτες της, τα αγνοούν αφού οι περισσότεροι αρκούνται σε μια ημερήσια εκδρομή στα πλαίσια της εκπλήρωσης ενός τάματος. Αξίζει λοιπόν, να γνωρίσετε την άγνωστη Τήνο. Να περιηγηθείτε στα γραφικά χωριά της, να δείτε τα αυθεντικά κυκλαδίτικα τοπία της ενδοχώρας, με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους περιστερώνες και τα ξωκλήσια. Να κολυμπήσετε στις παραλίες της, που μακριά από την τουριστική κίνηση διατηρούν την πρωτόγονη ομορφιά τους. Επίσης, θα επισκεφθείτε τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, φανερώνουν πτυχές του παρελθόντος του νησιού και το ρόλο του ως θρησκευτικό κέντρο σε κάθε ιστορική περίοδο. Θα γευματίσετε στις παραθαλάσσιες ταβέρνες και θα απολαύσετε τις ιδιαίτερες Τηνιακές συνταγές. Μπορεί η Τήνος να μη φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή, αλλά οι ευκαιρίες για διασκέδαση δε θα σας λείψουν.

25 Βόλτα στη πόλη Η Χώρα και πρωτεύουσα της Τήνου είναι μια χαρακτηριστική κυκλαδίτικη πόλη. Είναι κτισμένη γύρω από το λιμάνι, απ’ όπου ξεκινάει και η λεωφόρος της Μεγαλόχαρης που καταλήγει στον επιβλητικό ναό της Παναγίας της Τήνου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη δεξιά πλευρά του δρόμου, έχει τοποθετηθεί μια λωρίδα χαλιού που φτάνει ως τον περίβολο της εκκλησίας, για να διευκολύνει τους πιστούς που καταφτάνουν στη Παναγία γονυπετείς, εκπληρώνοντας το τάμα τους. Ανεβαίνοντας κανείς τον ανηφορικό δρόμο και βλέποντας στο βάθος να δεσπόζει ο επιβλητικός ναός, νοιώθει την κατανυκτική ατμόσφαιρα να τον κατακλύζει. Μετά το προσκύνημα στη Παναγιά, το ενδιαφέρον του επισκέπτη επικεντρώνεται στην πόλη και στη περιήγησή του στις ομορφιές της. Περπατώντας λοιπόν κανείς στα πλακόστρωτα δρομάκια της, διαπιστώνει ότι πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη πόλη, πιστή στη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Σε κάθε γειτονιά θα συναντήσετε μικρές εκκλησιές που φανερώνουν τη πίστη των κατοίκων. Στους κεντρικότερους δρόμους τα εμπορικά καταστήματα με τα είδη δώρων και τα σουβενίρ, ξυπνούν τη διάθεση για ψώνια. Κατά μήκος της παραλιακής οδού λειτουργούν πολλά εστιατόρια στα οποία θα δοκιμάσετε τη τηνιακή κουζίνα, αλλά και καφετέριες για να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας το καφεδάκι σας. Η Τήνος τη νύχτα

26 Γνωριμία με την άγνωστη Τήνο
Κατά την παραμονή σας στη Τήνο, θα περιηγηθείτε στα παραδοσιακά χωριά του νησιού και θα γνωρίσετε τις μοναδικές κρυμμένες του ομορφιές. Παραθαλάσσιοι οικισμοί αλλά και ημιορεινοί, υπέροχες αμμουδιές και άγονοι ορεινοί όγκοι χαρακτηρίζουν το νησί. Στην ανατολική πλευρά του νησιού ξεχωρίζουν οι αμμουδιές: Άγιος Ιωάννης – Πόρτο, Άγιος Σώστης και Άγιος Φωκάς. Είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού και λόγο της κοντινής τους απόστασης από την πόλη αποτελούν πόλο έλξης για τους εκδρομείς. Οι περιοχές αναπτύσσονται τουριστικά. Στη δυτική πλευρά του νησιού και πολύ κοντά στη πόλη, βρίσκονται τα Κιόνια. Ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, από τα πιο ανεπτυγμένα του νησιού. Διαθέτει μια καταπληκτική παραλία, ενώ στην ακροθαλασσιά θα δείτε τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που χρονολογούνται από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Συνεχίζοντας την εξερεύνηση των δυτικών ακρών συναντάμε τον όρμο της Καρδιανής. Θα κολυμπήσετε και θα χαρείτε τα καθαρά νερά. Ενώ μια βόλτα στον ομώνυμο οικισμό θα σας αποκαλύψει το άλλο πρόσωπο της Τήνου. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα πανύψηλα πλατάνια και τα άφθονα τρεχούμενα νερά. Το παραδοσιακό χωριό Υστέρνια

27 Στην ίδια κατεύθυνση και σε απόσταση 20 χμλ
Στην ίδια κατεύθυνση και σε απόσταση 20 χμλ. από τη Χώρα βρίσκονται τα Υστέρνια. Ένα παραδοσιακό χωριό με χαρακτηριστικό του τα μαρμαρόστρωτα δρομάκια. Περπατώντας κανείς στα γραφικά σοκάκια του εντυπωσιάζεται από την αρχιτεκτονική του χωριού. Τα γνωστά κυκλαδίτικα βόλτα, τα διώροφα σπίτια με τα μαρμάρινα υπέρυθρα, χαρίζουν στο χωριό μια λάμψη και μια αρχοντιά μοναδική. Και φτάνουμε στον Πύργο, το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου κι ένα από τα γραφικότερα των Κυκλάδων. Ξεχωρίζει για την αρχοντική του ομορφιά, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την αυθεντικότητα των τοπίων του. Ο Πύργος είναι το χωριό των καλλιτεχνών. Αξίζει να επισκεφθείτε το σπίτι του Χαλεπά, του γνωστού γλύπτη, που έχει μετατραπεί σε μουσείο, καθώς και τα εργαστήρια γλυπτικής του χωριού. Αν θέλετε να κολυμπήσετε προτιμήστε την κοντινή παραλία του Πάνορμου. Επίσης, μπορείτε να προσεγγίσετε και τις παραλίες του Αγίου Νικολάου, το Καβαλούρκο και την Αγία Θάλασσα. Το πανέμορφο χωριό Πύργος

28 Στο κέντρο περίπου του νησιού θα συναντήσετε το χωριό Κάμπος
Στο κέντρο περίπου του νησιού θα συναντήσετε το χωριό Κάμπος. Είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι οι 200 (!) περίπου περιστερώνες που υπάρχουν στην περιοχή. Έχει θέα στο λόφο του Ξώμπουργου, όπου ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη της Τήνου. Σήμερα, στο σημείο αυτό δεσπόζουν τα ερείπια του ενετικού κάστρου, που όσο κι αν αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου, οι ζημιές που έχει υποστεί του είναι ανεπανόρθωτες. Άλλος ένα χωριό της κεντρικής Τήνου που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Κώμη, που βρίσκεται ανάμεσα σε μια πεδιάδα. Κι εδώ έχει θριαμβεύσει η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα σπίτια, οι μικρές πλατείες και οι εκκλησιές, μετατρέπουν τη βόλτα στον γραφικό οικισμό, σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο. Σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από την Κώμη βρίσκεται ο κόλπος της Κολυμπήθρας, που περιλαμβάνει πέντε παραλίες στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Ενετικό κάστρο Ξώμπουργου

29 Η Παναγιά της Τήνου Όταν μιλάμε για τη Τήνο, η σκέψη μας πηγαίνει αυθόρμητα στην Παναγιά και στον επιβλητικό ναό της που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού. Ιδρύθηκε το 1823 και κτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμφωνα με το όραμα της Αγίας Πελαγίας. Πρόκειται για ένα λαμπρό οικοδόμημα κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, το οποίο είναι το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους. Μπαίνοντας κανείς στο ναό από την κεντρική πύλη, αντικρίζει στα αριστερά της εισόδου το εικονοστάσι, στο οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι γεμάτη από αφιερώματα (τάματα) των πιστών, όπως εξάλλου και όλη η εκκλησία. Πολλά από αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα θαύματα της Παναγίας. Το εσωτερικό του ναού της Ευαγγελίστριας

30 Ακριβώς κάτω από τον κεντρικό ναό, βρίσκεται ο ναός της Ευρέσεως, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Ζωοδόχο Πηγή. Κοντά στην είσοδο του ναού της Ευρέσεως βρίσκεται και το Μαυσωλείο της «Έλλης». Πρόκειται για το εύδρομο που τορπιλίστηκε στο λιμάνι της Τήνου το 1940, από ιταλικό υποβρύχιο. Βρίσκονταν στο νησί για να αποδώσει τιμές στο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Το μαυσωλείο της Έλλης

31 Η εκκλησία της Μεγαλόχαρης με τα γύρω κτίσματα αποτελούν το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας, το οποίο έχει ευρύτερους κοινωνικούς και θρησκευτικούς στόχους και συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού. Τα βοηθητικά κτίρια της εκκλησίας φιλοξενούν: το μουσείο των Τηνίων Καλλιτεχνών, την Πινακοθήκη, την έκθεση με τα εκκλησιαστικά κειμήλια, το σκευοφυλάκιο, τα γραφεία των υπαλλήλων και το αρχείο του ιδρύματος της Ευαγγελίστριας. Η Παναγιά της Τήνου


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ’’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google