Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΡΙΚΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

2 «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ»
H περίφημη φράση ανήκει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Χαρίλαο Τρικούπη. Το 1893, ο Τρικούπης ανακοίνωσε στη Βουλή τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους. Από τότε, η φράση έχει μείνει ιστορική και ακούγεται μέχρι τις μέρες μας όταν η οικονομία δεν είναι και στα καλύτερά της….

3 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ

4 Την περίοδο , η Ελλάδα ήταν χωρισμένη σε 2 στρατόπεδα: Τους Βασιλικούς και τους Βενιζελικούς. Μεταξύ αυτών των δύο… Ένα απύθμενο μίσος. Ο λόγος? Η διαμάχη του Βασιλιά με τον Βενιζέλο για το ποια θέση έπρεπε να πάρει η Ελλάδα στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. O Κωνσταντίνος προτείνει ουδετερότητα. Από την άλλη ο Βενιζέλος κάνει τα πάντα για να μπει η Ελλάδα στον πόλεμο υπέρ των Αγγλο-Γάλλων. Και όταν λέμε τα πάντα, ο Βενιζέλος δε θα διστάσει να κάνει απόβαση στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια των Δυνάμεων της Entente. Η Ελλάδα κόβεται και επίσημα στα δύο. Από τη μια το κράτος της Αθήνας και από την άλλη το κράτος της Θεσσαλονίκης που μπαίνει στον πόλεμο. Ο Βενιζέλος άλλωστε θα προτρέψει το γαλλικό ναυτικό να αποβιβάσει άνδρες στον Πειραιά, ενώ θα βομβαρδιστούν περιοχές της Αθήνας γύρω από το Στάδιο και κοντά στα Ανάκτορα. Ο εθνικός διχασμός φθάνει στο απόγειό του. "Ο φονεύων βενιζελικόν δεν φονεύει άνθρωπον", διακήρυτταν οι Βασιλικοί.

5 «Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤI ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΞΙΑ»

6 Οι κουμουνιστές θα υποστούν διώξεις στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, ιδιαίτερα όμως τον καιρό των δεξιών δικτατοριών. Λιγότερη γνωστή από αυτήν των Συνταγματαρχών, η δικτατορία του Μεταξά ξεκίνησε στις 4/08/36 και διήρκεσε 5 χρόνια. Ένας από τους στόχους της ήταν να καταπνίξει το κουμμουνιστικό κίνημα. Η δικτατορία είχε έντονα φασιστικά χαρακτηριστικά, όπως τη λογοκρισία, τη σύσταση της «Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας, και το όραμα ενός «Γ΄ ελληνικού πολιτισμού» που θα βασιζόταν στην φυλετική υπεροχή των Ελλήνων.

7 «ΤΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»
Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε τη γερμανική κατοχή υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός. Απέναντι στον εθνικό στρατό, οι ομάδες των Αριστερών δίνουν έναν ανελέητο αγώνα για να φέρουν τον κουμμουνισμό στην Ελλάδα. Πολλά ειδεχθή εγκλήματα θα διεπραχθούν, όπως βασανιστήρια και σφαγές αμάχων. Τα κονσερβοκούτια γίνονταν όπλα με τα οποία κόβονταν λαιμοί, όπως θα παραδεχθεί και ο επί πολλά χρόνια ηγέτης του Κ.Κ.Ε, Χαρίλαος Φλωράκης…

8 ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Ο Λαμπράκης ήταν βουλευτής της ΕΔΑ δηλ. της Αριστεράς. Το 1963, μετά από μια ομιλία, σκοτώνεται από ένα αυτοκίνητο που πέφτει πάνω του με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η κυβέρνηση θα μιλήσει για τροχαίο ατύχημα, όμως γρήγορα θα αποκαλυφθεί ότι επρόκειτο για πολιτική δολοφονία.

9 Η ΠΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

10 «Προίκα στην παιδεία, κι όχι στη Σοφία»
Η σημερινή βασίλισσα της Ισπανίας ήταν κόρη του Έλληνα βασιλιά Παύλου Α΄. Ο γάμος της με τον Χουάν-Κάρλος στις 14 Μαΐου του 1963, θα αποτελέσει το λαμπρότερο γεγονός της χρονιάς για την Ελλάδα. Όμως τα χρήματα που θα ξοδευτούν για τις δεξιώσεις και για την «προίκα» της πριγκίπισσας θα προκαλέσουν την αντίδραση μέρους του ελληνικού λαού. Γνωστό σύνθημα εκείνης της περιόδου έλεγε: «Προίκα στην παιδεία, κι όχι στη Σοφία»

11 ΧΟΥΝΤΑ Η΄ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ?

12 Υπό το φόβο κουμμουνιστικής εξεγέρσεως, μια ομάδα συνταγματαρχών με επικεφαλής των Γεώργιο Παπαδόπουλο καταλαμβάνει την εξουσία στις 21 Απριλίου του 1967. Κατά τη διάρκεια της 7ετούς δικτατορίας που επιβάλλεται, πολλοί Αριστεροί θα γνωρίσουν την εξορία και τις διώξεις. Η δικτατορία θα πέσει με τα γεγονότα της Κύπρου και η Δημοκρατία θα επανέλθει στη χώρα. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη και σήμερα νοστάλγοί της που προτιμούν να την αποκαλούν «Επανάσταση».

13 ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΓΩ!

14 «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» «ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ»
Στις 14 Νοεμβρίου του 1973, φοιτητές κλείνονται στο κτήριο του Πολυτεχνείου για να διαδηλώσουν κατά της χούντας. Τα συνθήματά τους: «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» «ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ» Ο κόσμος ενώνεται με τους φοιτητές και επί 3 μέρες, το Πολυτεχνείο γίνεται ένα σύμβολο αντίστασης. Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, ένα τανκ ρίχνει την πόρτα. Η εξέγερση καταστέλλεται, η δικτατορία όμως έχει αρχίσει ήδη να ξεψυχά.

15 Ε-Ε-ΕΡΧΕΤΑΙ! Το σύνθημα αυτό που τραγουδάμε ακόμη και σήμερα όταν περιμένουμε κάτι με ανυπομονησία ακουγόταν σ’όλη την Ελλάδα το βράδυ της 24ης Ιουλίου του Τότε ο κόσμος που παραληρούσε από χαρά περίμενε να επιστρέψει στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για να επαναφέρει τη Δημοκρατίας.

16 «ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»
Τη δεκαετία του ’70 αυτό το σύνθημα ακουγόταν παντού. Ο λόγος? Η συμπαράσταση του προέδρου V.-G. D’Estaing στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που καλείται και πάλι πίσω στην Αθήνα για να τερματίσει την περίοδο της δικτατορίας. Ο Γάλλος πρόεδρος προσφέρει το προσωπικό του αεροσκάφος στον Έλληνα πολιτικό, και η Γαλλία συνδέεται στη συνείδηση του λαού με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

17 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΓ΄ Η΄ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ?
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΓ΄ Η΄ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ?

18 Οι εχθροί του δεν του συγχώρεσαν ποτέ το ότι αναγνώρισε την κυβέρνηση των Δικτατόρων, έστω και με βαριά καρδιά. Παρόλο που οργάνωσε κίνημα για να ρίξει τη Χούντα, ο Κωνσταντίνος δεν ανέτρεψε το κλίμα. Το 1974, θα χάσει και οριστικά τον θρόνο του, αφού ο λαός θα ψηφίσει υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Για τους οπαδούς του βέβαια παραμένει πάντοτε ο «Βασιλιάς Κωνσταντίνος». Για τους πολέμιούς του πάλι, είναι ο «Γκλύξμπουργκ» ένας Δανός Βασιλιάς…

19 Η «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»

20 Το όνομά της παραπέμπει σε μια ηρωική στιγμή αντίστασης κατά των δικτατόρων, Η ίδια όμως ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε στην Ελλάδα από το 1975 μέχρι το 2002 οπότε και συνελήφθηκαν τα μέλη της. Η «17 Νοέμβρη», ευθύνεται για 23 δολοφονίες, τραυματισμούς και εκρήξεις βομβών. Στόχοι της ήταν κυρίων δεξιοί πολιτικοί, επιχειρηματίες και στρατιωτικοί και διπλωμάτες δυτικών χωρών κυρίως των Η.Π.Α

21 «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»
Κυρίαρχο σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Α. Παπανδρέου το «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» σημαίνει ότι η εξουσία ανήκει στο λαό.

22 «ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ»! Ο Τσοβόλας ήταν υπουργός οικονομικών του Παπανδρέου. Λίγο πριν τις εκλογές του ’89, ο Παπανδρέου προαισθανόμενος την ήττα, προσπαθεί να «γοητεύσει» το εκλογικό σώμα λέγοντας την περιβόητη αυτή φράση.

23 «ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ’89» Η΄ «ΜΕΣΑ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ»?
Το 1989, μια αναπάντεχη συνεργασία δημιουργείται μεταξύ κουμουνιστών και δεξιών. Στόχος η δημιουργία κυβέρνησης προκειμένου να μην παραγραφούν τυχόν ευθύνες του Α. Παπανδρέου σε σημαντικά σκάνδαλα εκείνης της εποχής.

24 «ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ»
Θεωρείται ως το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της σύγχρονής Ελλάδας, για το οποίο κατηγορήθηκε η κυβέρνηση Σημίτη. Το 1999, οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέβαιναν θεαματικά με αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες να αγοράζουν μετοχές πιστεύοντας ότι θα έλυναν τα οικονομικά τους προβλήματα. Το κράχ δεν άργησε ωστόσο να έρθει με αποτέλεσμα, πολλοί μικροεπενδυτές να χάσουν τα πάντα. Η κυβέρνηση αν και γνώριζε δεν προειδοποίησε για τους κινδύνους που υπήρχαν.

25 «ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ» Είναι το μεγάλο σκάνδαλο που πλήττει τη σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας. Έγκειται στο ότι δύο υπουργοί της κυβερνήσεις ενήργησαν εις βάρους του Δημοσίου παραχωρώντας περιοχές που άνηκαν στο κράτος στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου όρους.


Κατέβασμα ppt "«ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google