Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:
Το σχολείο του ΚΟΣΜΟΥ... Είμαστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ αλλά ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!!! ΤΟΜΕΑΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΒΥ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΤΗΣΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ» ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Πάσχου Κωνσταντίνα Ντάσιου Παρασκευή Ιστοσελίδα:

2 Το προς μελέτη θέμα Ο τομέας Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών ΒΥ του 4ου ΕΠΑ.Λ. Αθηνών ανέλαβε τη μελέτη του χώρου του πρώην εργοστασίου «Ελληνική Εριουργία» (έκτασης 8,4 στρεμμάτων) στα Άνω Πατήσια (Δήμος Αθηναίων , Ν. Αττικής), φερόμενης ιδιοκτησίας των: «Ελληνική Εριουργία Α.Ε, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε. (Ε.Β.Ο. – ΠΥΡΚΑΛ) και Ο.Σ.Κ.». Ο χώρος (Ο.Τ και 94108) που περικλείεται από τις οδούς Κιλικίας – Τραλλέων – Λ. Ιωνίας – Αγ. Αντωνίου, περιλαμβάνει και διατηρητέα κτήρια και κατά το παρελθόν έχουν γίνει μελέτες για την ανάπλαση του χώρου και αξιοποίησή του για τη στέγαση σχολείων, δημιουργία χώρων πράσινου και δραστηριοτήτων ιδιωτικών επιχειρήσεων. (Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, ΑΔΑ: 4Α1ΦΓ-ΦΘ).

3 Η επιλογή του θέματος Το θέμα προέκυψε από την ανάγκη επίλυσης ζητημάτων που αφορούν τη βιωσιμότητα της σχολικής μας μονάδας σε σχέση με την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης της τοπικής κοινωνίας. Το 4ο ΕΠΑ.Λ. Αθηνών, ως το μοναδικό διακεκριμένο «Αειφόρο ΕΠΑ.Λ.» στο νομό Αττικής (2012), εστιάζει στους 4 πυλώνες της αειφορίας στο μικροπεριβάλλον του (Espinosa, A, Porter, T, 2011, «Sustainability, complexity and learning: insights from complex systems approaches.», The Learning Organization, Vol. 18, No. 1, pp ).

4 Οι στόχοι του θέματος (1/2)
Στόχος του θέματος της Ε.Θ.Δ. είναι να αξιοποιήσει τα μαθήματα ειδικότητας του τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα από τους προϋπολογισμούς και την απλή καταγραφή της αξίας σε νομισματικές μονάδες. Προχωρά στην εκτίμηση τόσο της εμπορικής όσο και της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικολογικής αξίας ενός ακινήτου.

5 Οι στόχοι του θέματος (2/2)
Να ενισχύσει την επικοινωνία και συνεργασία εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών μεταξύ τους και με τα μέλη της τοπικής κοινότητας. Να ενισχύσει την ανάληψη πρωτοβουλιών των μελών της σχολικής κοινότητας ώστε η έρευνα να τροφοδοτείται από την τοπική κοινωνία και τα αποτελέσματα της έρευνας να ωφελούν αμφότερους.

6 Η μεθοδολογία υλοποίησης
Έρευνα γραφείου (αναζήτηση σχετικής βιβλιογραφίας, αρθρογραφίας, ιστοσελίδων) Επίσκεψη στο χώρο της «Ελληνικής Εριουργίας Α.Ε.» στα Άνω Πατήσια Έρευνα πεδίου: α) ερωτηματολόγια (κλειστού και ανοιχτού τύπου) ή/και συνεντεύξεις σε μέλη της τοπικής κοινωνίας (φυσικά πρόσωπα και τοπικές επιχειρήσεις) β) ημιδομημένες συνεντεύξεις σε εκπροσώπους οργανισμών και ομάδων ενδιαφερομένων. Περιοδική Παρουσίαση σχετικού υλικού από κάθε υποομάδα στην ολομέλεια του τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών – Αναστοχασμός – Προτάσεις. Περιοδική Διάχυση Αποτελεσμάτων και συζήτηση με τους άλλους δύο τομείς (Πληροφορικής και Εφαρμοσμένων Τεχνών) - Ολομέλεια Τομέων: Αναστοχασμός – Προτάσεις.

7 Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Δημιουργία ψηφιακής παρουσίασης με: α) τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έρευνας, β) τεκμηριωμένες προτάσεις τη βιωσιμότητα της σχολικής μονάδας σε σχέση με την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης της τοπικής κοινωνίας. Διάχυση αποτελεσμάτων σε σχετικούς φορείς (σε σχολική εκδήλωση ή / και με άλλους τρόπους επικοινωνίας: ανάρτηση στην ιστοσελίδα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλέφωνο, επίσκεψη στους φορείς, παρουσιάσεις σε σχετικές εκδηλώσεις).

8 Ιστορία του 4ου ΕΠΑ.Λ. Αθηνών
Το σχολείο μας ήταν το πρώτο Τεχνικό Λύκειο της Αττικής που ιδρύθηκε με τις ειδικότητες Καλλιτεχνικών Σπουδών και ήταν η συνέχεια της Σχολής Δοξιάδη που μετεξελίχθηκε στη Μέση Θ’ Δημόσια Τεχνική Σχολή. 1979 Ξεκίνησε τη λειτουργία του ως 4ο ΚΕΤΕ Αθηνών στην οδό Χερσώνος 8 στο Λυκαβηττό. 1984 Mεταστεγάστηκε στην οδό Σκαραμαγκά 5, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και επιλέχτηκε για να λειτουργήσουν για πρώτη φορά, και μόνο στα σχολεία αυτά, οι ειδικότητες Συντηρητών Έργων Τέχνης και Πληροφορικής. 1987 Mετονομάστηκε σε 4ο ΤΕΛ Αθηνών και λειτούργησε με τις ίδιες ειδικότητες, εκτός αυτής των Ηλεκτρολόγων. Στις ειδικότητες αυτές το σχολείο είχε εξαιρετικές επιδόσεις με αποτέλεσμα το ποσοστό επιτυχίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την είσοδο στα ΤΕΙ να ξεπερνά το 60%. 1998 Mεταστεγάστηκε στην οδό Τσίλλερ και Ρως 1, στα Πατήσια. Την ίδια χρονιά, σύμφωνα με το Νόμο 2640, μετονομάστηκε σε 4ο ΤΕΕ Αθηνών. 2007 Mετονομάστηκε σε 4ο ΕΠΑ.Λ. Αθηνών. 2012 Έλαβε διάκριση (4η θέση) στο «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου»

9 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΕΠΑ.Λ. ΑΘΗΝΩΝ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΕΠΑ.Λ. ΑΘΗΝΩΝ Μοναδικότητα και συγκοινωνιακός κόμβος… Στο 4ο και 5ο Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων δεν υπάρχει άλλο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ. Ειδικότερα, στην περιοχή από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τα Άνω Πατήσια που λειτουργούμε σήμερα δεν υπάρχει κανένα άλλο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ που να καλύπτει την ειδικότητα Γραφικών Τεχνών και να διαθέτει δικά του άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια και εκπαιδευτικό προσωπικό για τη συγκεκριμένη ειδικότητα - το πιο «κοντινό» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ με τη συγκεκριμένη ειδικότητα βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια. Επιπλέον, η πλειονότητα των μαθητών/τριών του σχολείου μας προέρχεται από περιοχές σε μικρή απόσταση από το σχολείο μας και οι υπόλοιποι έχουν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τρένο, λεωφορεία, τρόλεϊ) καθότι το σχολείο μας βρίσκεται σε συγκοινωνιακό κόμβο. Πολιτισμικός κόμβος και Ασφαλές περιβάλλον… Η λειτουργία του σχολείου είναι υποδειγματική. Συγκεκριμένα, λειτουργούμε σε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον πολυπολιτισμικής σύμπνοιας και ομόνοιας, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες από δέκα διαφορετικές χώρες αλληλεπιδρούν καθημερινά, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και μαθαίνοντας στοιχεία από διαφορετικές κουλτούρες, δημιουργούμε δηλαδή τον παγκόσμιο πολίτη-επαγγελματία του αύριο. Ψηφιακός κόμβος… Επιπλέον, διαθέτουμε δυνατότητα ασφαλούς ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο σε όλους τους χώρους του σχολείου μας και έχουμε μεριμνήσει ώστε οι μαθητές/τριες που δεν διαθέτουν δικούς του υπολογιστές ή/και διαδικτυακή πρόσβαση, να έχουν τη δυνατότητα χρήσης της τεχνολογικής μας υποδομής και πέραν του πρωινού σχολικού ωραρίου, καθημερινές απογεύματα έως τις 20:30.

10 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΕΠΑ.Λ. ΑΘΗΝΩΝ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΕΠΑ.Λ. ΑΘΗΝΩΝ  Οικονομικοί Πόροι & Δραστηριότητες Από το 2003 το 4ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Αθηνών λειτουργεί ως πιστοποιημένο Κ.Σ.Ε. (Κέντρο Στήριξης Επιμόρφωσης) Α’ Επιπέδου για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα πλαίσια της Πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στην διδακτική πράξη».  Το 2010 αναβαθμίστηκε σε πιστοποιημένο Κ.Σ.Ε. Β’ Επιπέδου και μέχρι το τέλος του σχολικού έτους λειτούργησαν δύο προγράμματα καθημερινά τις απογευματινές ώρες. Το Μάρτιο 2013 εγκρίθηκαν τρία προγράμματα για την επιμόρφωση Β' Επιπέδου: Δασκάλων, Φιλολόγων και Φυσικών. Μέσω των λειτουργικών εξόδων των προγραμμάτων επιμόρφωσης εξασφαλίζουμε επιπλέον υλικό εξοπλισμό και γραφική ύλη για τη λειτουργία του σχολείου. Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών μας από το 2000 μέχρι σήμερα, αξιοποιήσαμε στο έπακρο τους πόρους που μας διατέθηκαν από τη συμμετοχή μας σε προγράμματα του ΕΠΕΑΕΚ (Λαέρτης, Οδύσσεια, Εικονικές Επιχειρήσεις, Δαίδαλος, Θερινά σχολεία, Τεχνομάθεια). “Χτίσαμε” τα εργαστήριά μας από την αρχή και με προσωπική εργασία των εκπαιδευτικών μας τα συντηρούμε, τα αναβαθμίζουμε και τα εμπλουτίζουμε διαρκώς ώστε να διασφαλίζουμε τα πιο σύγχρονα μέσα εκπαίδευσης για το μαθητικό δυναμικό μας και όλα τα απαιτούμενα ψηφιακά μέσα διοικητικής υποστήριξης με την ελάχιστη δυνατή επιπλέον επιβάρυνση για το Δημόσιο. Η πρωτοβουλία μας για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου» αποτελεί μια μικρή ένδειξη των προσπαθειών μας για συνεχή βελτίωση: διαρκή αυτοέλεγχο για μείωση των λειτουργικών μας εξόδων με αντίστοιχη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ταυτόχρονα διαρκή βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης και εργασίας.

11 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΕΠΑ.Λ. ΑΘΗΝΩΝ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΕΠΑ.Λ. ΑΘΗΝΩΝ Κάθετο Μοντέλο σχολικής μονάδας… «Comparing approaches to converting large high schools into smaller units.», Thomas H Levine, Improving Schools July 2011 vol. 14, no. 2  , Σύμφωνα με τους Allen L, Steinberg A «Σήμερα ένας αριθμός σχολικών διευθύνσεων χρησιμοποιεί την ανάπτυξη μικρών σχολείων ως κεντρική στρατηγική για τη βελτίωση μεγαλύτερων σχολείων» (Allen L, Steinberg A, 2004, σελ 3). Όλα τα παραπάνω καθιστούν το σχολείο μας όαση στο χώρο της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ καθότι στην πράξη αποδεικνύεται ότι αυτό το μοντέλο σχολείου – κάθετη σχολική μονάδα που δεν είναι ενταγμένη σε σχολικό συγκρότημα, με δικά της σχολικά εργαστήρια και στους τρεις τομείς – Πληροφορικής, Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, λειτουργεί άριστα μέχρι σήμερα και βελτιώνεται διαρκώς με δικούς της πόρους με την ελάχιστη δυνατή επιπλέον επιβάρυνση για το Δημόσιο.  Γι’ αυτό το λόγο, με την καινούργια δομή και οργάνωση του Νέου Τεχνολογικού Λυκείου, ευελπιστούμε να επανέλθουν οι ειδικότητες Συντηρητών Έργων Τέχνης και Σχεδιαστών Εσωτερικών Χώρων του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών που καταργήθηκαν με Π.Δ. του 2008, ώστε ο τομέας αυτός να είναι ολοκληρωμένος - καθότι διαθέτει τόσο τις κατάλληλες υποδομές και εργαστήρια, όσο και το έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

12 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΕΠΑ. Λ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΕΠΑ.Λ. ΑΘΗΝΩΝ… ΩΣΤΟΣΟ… το κόστος Ωστόσο οι προσπάθειες της σχολικής μας κοινότητας για συνεχή βελτίωση οριοθετούνται και παρακωλύονται από το γεγονός ότι το σχολικό μας κτίριο είναι ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟ με κόστος περίπου € ανά έτος από το 1998 μέχρι σήμερα. Αυτό το είδος των λειτουργικών δαπανών ανέρχεται συνολικά μέχρι σήμερα, κατά προσέγγιση σε €.

13 ΕΡΓΑΣΙΑ 1η: να ζητήσετε μισθώματα και κόστος ΔΕΗ, ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΡΑΔΗΜΑ)

14 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΕΠΑ. Λ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΕΠΑ.Λ. ΑΘΗΝΩΝ… ΩΣΤΟΣΟ… το κόστος Το ποσό αυτό αφορά συνολική επιφάνεια εμβαδού …………… με την κατανομή που αναφέρεται στον επόμενο πίνακα και αφορά τη λειτουργία του κτιρίου. Στο παραπάνω οικονομικό κόστος προστίθεται και η απώλεια τεκμαρτού εισοδήματος από την ενδεχόμενη εγκατάσταση και χρήση φωτοβολταϊκού συστήματος, ΕΑΝ το κτίριο ήταν ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Λεπτομερής αναφορά γίνεται σε επόμενες διαφάνειες (Οικονομοτεχνική μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων).

15 Εργασία 2η από τις κατόψεις (διαγράμματα από Δ/ντη) να υπολογίσετε το συνολικό εμβαδό, καθώς και τα επιμέρους εμβαδά: αίθουσες διδασκαλίας, διοίκησης, πολλαπλών χρήσεων, εργαστηρίων, WC, αύλειου χώρου, γυμναστηρίου (κλειστού), ανοιχτών γηπέδων κλπ. Να υπολογίσετε όλες τις πρωτογενείς και δευτερογενείς χρήσεις του χώρου, καθώς και τις κατειλημμένες επιφάνειες ως ποσοστό του συνολικού εμβαδού του κτιρίου). Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν και στην εκτίμηση του απαιτούμενου οικοπέδου για ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου στην περιοχή Άνω Πατήσια.

16 Εργαστήρια Γραφιστικής Διάδρομοι 6 Κλιμακοστάσια 1 Αποθήκες 2
Χώρος Αριθμός Αιθουσών Επιφάνεια (εμβαδό σε m2) % του εμβαδού του κτιρίου Αίθουσες Διδασκαλίας 10 Γραφεία 5 Τουαλέτες Εργαστήρια ΗΥ 4 Εργαστήρια Γραφιστικής Διάδρομοι 6 Κλιμακοστάσια 1 Αποθήκες 2 Εργαστήριο Τεχνολογ Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Κλειστό Γυμναστήριο Προαύλιο Αίθουσες Προβολών Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

17 Εργασία 3η Να ψηφιοποιήσετε σε ΦΩΤΟ τις κατόψεις από τα αρχιτεκτονικά σχέδια (θα τα ζητήσετε από το δ/ντή)

18 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΕΠΑ. Λ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΕΠΑ.Λ. ΑΘΗΝΩΝ… ΩΣΤΟΣΟ… το κτίριο…. Επιπλέον η παλαιότητα του κτιρίου θέτει ερωτήματα για τη μελλοντική συμπεριφορά του σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (κυρίως σεισμούς) και απαιτεί συχνότερους ελέγχους και άρα επιπλέον κόστος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κατανομής των χώρων του σε 4 (τέσσερεις) ορόφους εγείρει επιπλέον θέματα ασφάλειας και έγκαιρης εκκένωσης σε περίπτωση σεισμού.

19 ΩΣΤΟΣΟ… το κτίριο… Σεισμικότητα και Σχολική Στέγη
ΩΣΤΟΣΟ… το κτίριο… Σεισμικότητα και Σχολική Στέγη Στην Ελλάδα, οι κυριότερες φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν είναι οι σεισμοί, καθώς η χώρα μας είναι η 6η πιο σεισμογενής στον κόσμο (Βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α) Οι σεισμοί λόγω της σφοδρότητάς τους θεωρούνται ίσως το πιο τρομακτικό φυσικό φαινόμενο που επιδρά ακαριαία στη ψυχολογία των ανθρώπων και ακόμα και αν δεν προκαλέσει καταστροφές μπορεί να υπάρξουν θύματα λόγω του πανικού που επικρατεί. Στην Ελλάδα, λόγω της μεγάλης σεισμικότητας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι σεισμοί είναι ο κυριότερος παράγοντας πρόκλησης βλαβών σε δημόσια κτίρια. Οι σεισμοί παρόλο που δε μπορούν να προβλεφθούν μπορεί με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων στην κατασκευή των κτιρίων, να μετριαστούν οι επιπτώσεις τους και κυρίως ο χρόνος που χρειάζεται για να επαναλειτουργήσουν. Σύμφωνα με τον John Heinz «Η γρήγορη επαναλειτουργία του σχολείου αποδείχθηκε σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση ολόκληρης της κοινότητας» (Heinz, 2002). Ο σημαντικότερος τρόπος είναι μέσω του σωστού σχεδιασμού της χρήσης γης μέσω του οποίου θα προστατευθούν οι επικίνδυνες περιοχές (FEMA, 2004, Risk Management Series). Γενικά, όσο νεότερο είναι το κτίριο τόσο καλύτερη σεισμική συμπεριφορά παρουσιάζει. Τα παλαιότερα κτίρια (όπως το δικό μας) ιδιαίτερα αυτά που κτίστηκαν πριν τη δεκαετία του 1960 εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ζημιές. Για αυτό το λόγο ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων εφαρμόζει ένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου που έχει ολοκληρωθεί για τα σχολεία ηλικίας άνω των 40 ετών. Η επίδραση ενός ισχυρού σεισμού στις σχολικές μονάδες φάνηκε στο σεισμό του 1999 με επίκεντρο την Πάρνηθα, όπου 429 σχολικές μονάδες από τις 2465 (ποσοστό 17,4% ) κρίθηκαν ακατάλληλες για χρήση. Παλαιότερα, στο σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978, 35 σχολικές μονάδες κρίθηκαν με ΜΗ επισκευάσιμες βλάβες.

20 Το Ιδιωτικό Κτίριο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» όπου στεγάζεται το 4ο ΕΠΑ.Λ. Αθηνών

21 Ιστορία του Ιδιωτικού Κτιρίου ΗΦΑΙΣΤΟΣ όπου στεγάζεται το 4ο ΕΠΑ. Λ
Ιστορία του Ιδιωτικού Κτιρίου ΗΦΑΙΣΤΟΣ όπου στεγάζεται το 4ο ΕΠΑ.Λ. Αθηνών

22

23 Η εναλλακτική μας πρόταση
Η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης μας οδήγησε στην αναζήτηση εναλλακτικής λύσης (εξέταση της διαθεσιμότητας γης για εκπαιδευτική χρήση ή/και υπαρχόντων δημόσιων κτιρίων), στο πλαίσιο του υποδείγματος αειφορίας του σχολείου μας: Μετά από επιτόπια έρευνα στη γύρω περιοχή και από πληροφορίες των περιοίκων, εντοπίσαμε το χώρο του πρώην εργοστασίου «Ελληνική Εριουργία» (έκτασης 8,4 στρεμμάτων) στα Άνω Πατήσια (Δήμος Αθηναίων , Ν. Αττικής), φερόμενης ιδιοκτησίας των: «Ελληνική Εριουργία Α.Ε, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε. (Ε.Β.Ο. – ΠΥΡΚΑΛ) και Ο.Σ.Κ.». Ο χώρος αυτός (Ο.Τ και 94108) που περικλείεται από τις οδούς Κιλικίας – Τραλλέων – Λ. Ιωνίας – Αγ. Αντωνίου, περιλαμβάνει και διατηρητέα κτήρια και κατά το παρελθόν έχουν γίνει μελέτες για την ανάπλαση του χώρου και αξιοποίησή του για τη στέγαση σχολείων, δημιουργία χώρων πράσινου και δραστηριοτήτων ιδιωτικών επιχειρήσεων. (Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, ΑΔΑ: 4Α1ΦΓ-ΦΘ).

24 Η εναλλακτική μας πρόταση
Προσπαθήσαμε επανειλημμένα να έρθουμε σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους φορείς και ιδιοκτήτες του ακινήτου για περεταίρω διευκρινήσεις αλλά οι προσπάθειές μας δεν ευοδώθηκαν (μέχρι σήμερα). Μετά από άτυπη συνέντευξη σε άτομο (ίσως εργαζόμενο) μιας από τις μικρές επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κατάλοιπα του κτιρίου στο χώρο που εξετάζουμε, πληροφορηθήκαμε ότι στην ιδιοκτησία του Ο.Σ.Κ. ανήκει το τμήμα του οικοπέδου που συνορεύει με τις οδούς Αγίου Αντωνίου και Κιλικίας όπως φαίνεται στην επόμενη διαφάνεια.

25

26 Η εναλλακτική μας πρόταση
Στη συνέχεια προχωρήσαμε στην αναζήτηση των κριτηρίων χαρακτηρισμού ενός χώρου ως «σχολικού», ώστε να έχουμε μία πρώτη εκτίμηση για την καταλληλότητα του παραπάνω οικοπέδου ως κατάλληλου για σχολική χρήση και ειδικότερα για Επαγγελματικό Λύκειο με τα χαρακτηριστικά (του 4ου ΕΠΑ.Λ. Αθηνών) που περιγράψαμε παραπάνω. Στη συνέχεια παραθέτουμε αυτά τα χαρακτηριστικά.

27 ΕΡΓΑΣΙΑ 4η Να σχολιάσετε καθένα από τα παρακάτω κριτήρια σε σχέση με:
Α) την καταλληλότητα του οικοπέδου «Ελληνική Εριουργία» για σχολική χρήση Β) τις ανάγκες υποδομών του σχολείου μας

28 Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής χώρων για στέγαση Σχολικών Μονάδων
Από την Υπουργική Απόφαση: ΥΑ 81839.ΣΤ1/ ΦΕΚ Β'/1150/ (Βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ) για τον καθορισμό των κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής χώρων, για την ανέγερση διδακτηρίων καθώς και χώρων μετά κτηρίων κατάλληλων για στέγαση Σχολικών Μονάδων, επιλέξαμε αυτά που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά του μαθητικού δυναμικού, του τύπου του σχολείου μας (Επαγγελματικό Λύκειο) και του υπό μελέτη χώρου για μελλοντική χρήση του ως σχολικού χώρου (Βλ. Ελληνική Εριουργία Α.Ε.). Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής: § 1. Οι μέγιστες διανυόμενες αποστάσεις των μαθητών πρέπει να είναι 1000 έως 1500 μέτρα για μαθητές Λυκείου. Σημειώνεται ότι μόνο σε πυκνοδομημένες περιοχές, που δεν υπάρχουν οικόπεδα με την προαναφερομένη απόσταση, μπορεί να γίνουν αποδεκτοί χώροι που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση και πάντως όχι μεγαλύτερη του διπλασίου της επιθυμητής κατά περίπτωση.

29

30 Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής χώρων για στέγαση Σχολικών Μονάδων
§ 2. Ασφάλεια πρόσβασης Αποφυγή κεντρικών οδικών αρτηριών με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, σιδηροτροχιών, σταθμών λεωφορείων και τραίνων, σταθμών φορτηγών διακίνησης εμπορευμάτων, αεροδιαδρόμων κ.λ.π. και γενικότερα κάθε χώρου που η λειτουργία του αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των μετακινουμένων μαθητών από και προς το σχολείο.

31 Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής χώρων για στέγαση Σχολικών Μονάδων
§ 3. Ασύμβατες χρήσεις Ο προτεινόμενος χώρος επιβάλλεται να βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από χώρους ή λειτουργίες, που αποτελούν εστίες ηχορύπανσης, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, πυρκαγιάς, εκρήξεων και λοιπών μολύνσεων, ώστε να αποτρέπονται οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που απορρέουν από τη γειτνίαση, ως εξής: § 3.1 Κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ, πυλώνες και κέντρα υψηλής τάσης της ΔΕΗ. § 3.2 Πρατήρια υγρών καυσίμων, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. 3.3 Βιομηχανικές ή εμπορικές δραστηριότητες, αποθήκες επικίνδυνων εμπορευμάτων. § 3.4 Καταστήματα όπως μπαρ, καφετέρειες, καφενεία, μπιλιάρδα, καζίνο κ.λ.π. § 3.5 Σωφρονιστικά ιδρύματα, Νοσοκομεία, Νεκροταφεία. § 3.6 Κτηνοτροφικές μονάδες. Μόνον σε πυκνοδομημένες αστικές περιοχές η απόσταση μπορεί να μειωθεί στα 200 μέτρα, κατ' ελάχιστον.

32 Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής χώρων για στέγαση Σχολικών Μονάδων
§ 4. Πολεοδομικές ρυθμίσεις Σε περιπτώσεις χώρων που είναι ήδη χαρακτηρισμένοι «ως Σχολικοί» και δεν ανταποκρίνονται στα ανωτέρω κριτήρια καταλληλότητας θα πρέπει να ζητηθεί ο αποχαρακτηρισμός του χώρου και να εξευρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος. Το ίδιο ισχύει και για χώρους προτεινόμενους για χαρακτηρισμό σε περιοχή υπό ένταξη σε Σχέδιο Πόλεως.

33 Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής χώρων για στέγαση Σχολικών Μονάδων
§ 5. Εμβαδόν χώρων Το εμβαδόν των απαιτουμένων χώρων για ανέγερση σχολικών κτηρίων ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και αριθμό μαθητών : §5.10 περίπου έως 7000μ2 για ΕΠΑΛ. ανάλογα με τις ειδικότητες και τα εργαστήρια.

34 § 6. Τεχνικά χαρακτηριστικά χώρων
Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής χώρων για στέγαση Σχολικών Μονάδων § 6. Τεχνικά χαρακτηριστικά χώρων § 6.1. Προτιμητέα οικόπεδα με κανονικό σχήμα, επίπεδα χωρίς έντονες κλίσεις. § 6.2. Να είναι ελεύθερα κτισμάτων ή άλλων εγκαταστάσεων. Σε πυκνοδομημένες περιοχές, που δεν υπάρχουν χώροι με την προαναφερόμενη επιφάνεια, μπορεί να γίνουν αποδεκτοί χώροι με μικρότερη επιφάνεια, εφόσον τα λοιπά χαρακτηριστικά εξασφαλίζουν την δυνατότητα ανέγερσης του απαιτουμένου διδακτηρίου.

35

36 Εργασία Αναζητήστε σχετική βιβλιογραφία και περιγράψτε το ρόλο της σχολικής στέγης ως παρακαταθήκης για το μέλλον των ερχόμενων γενεών αλλά και ως μέσο πολιτικής προστασίας & κοινωνικής συνοχής.

37 Η σχολική στέγη ως παρακαταθήκη για το μέλλον των ερχόμενων γενεών αλλά και ως μέσο πολιτικής προστασίας & κοινωνικής συνοχής. Τα τελευταία χρόνια ο σχολικός χώρος θεωρείται ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκπαίδευση, αλλά να αποδίδεται στους κατοίκους της περιοχής και για άλλες δραστηριότητες τις ώρες που δεν γίνονται μαθήματα. Όλα αυτά για να πραγματοποιηθούν, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: Να γίνει η κατασκευή του διδακτηρίου στον κατάλληλο χώρο.

38 Η σχολική στέγη ως παρακαταθήκη για το μέλλον των ερχόμενων γενεών αλλά και ως μέσο πολιτικής προστασίας & κοινωνικής συνοχής. Η θέση του σχολείου επηρεάζει το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό χαρακτήρα της πόλης. Τα δημόσια σχολεία δεν αποτελούν μόνο χώρο εκπαίδευσης αλλά επιπλέον παρέχουν χώρους άθλησης, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και περιπάτου στον αύλειο χώρο τους, δραστηριότητες από τις οποίες ωφελείται το σύνολο των κατοίκων. (The Oregon Transportation & Growth management, 2005 σελ.3)

39 Το σχολικό κτίριο που αξιοποιεί και ενισχύει τις υπάρχουσες υποδομές
Τα οικόπεδα που πρόκειται να ανεγερθούν σχολεία πρέπει να εντάσσονται ομαλά στις όμορες χρήσεις γης ώστε να ωφελείται το σχολείο από αυτές και αντίστροφα (New Hampshire Department of education, Manual for planning Construction of school buildings 2006, p8). Τα διδακτήρια κοντά σε υπάρχουσες υποδομές (π.χ. βιβλιοθήκες, μουσεία, πινακοθήκες, αλλά και κέντρα υγείας) μειώνουν τις ανάγκες για νέες εγκαταστάσεις καθώς και το κόστος ανέγερσής τους. Ειδικά στη περίπτωση διατηρητέων κτιρίων μπορεί να διατηρείται η πρόσοψη, δηλαδή ο παραδοσιακός χαρακτήρας του κτιρίου και να ανακαινίζεται ή να ανακατασκευάζεται το εσωτερικό τους σε συνεργασία με ειδικούς στη διατήρηση ιστορικών κτιρίων αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς.

40 Αειφόρος πρόσβαση «σπίτι-σχολείο»
Δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης με τα πόδια, το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αποφυγή χρήσης του αυτοκινήτου από τους γονείς και τους κατοίκους οδηγεί στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Όσο πιο εύκολη είναι η πρόσβαση στο σχολείο τόσο πιο εύκολα μπορεί να γίνει σημείο συνάντησης μαθητών/τριών και των κατοίκων της περιοχής. Το σχολικό κτίριο είναι προτιμότερο να βρίσκεται κοντά στο κέντρο του εξυπηρετούμενου πληθυσμού μαθητών/τριών και της αστικής δραστηριότητας γενικότερα. (Community choices tools, 2006).

41 Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία
«Είναι σημαντικό το σχολείο να αναδεικνύει την τοπική κοινωνία» (Haar 2008, σελ.6). Οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μπορούν να φιλοξενήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες (π.χ. θεατρικά έργα, ομιλίες, συναυλίες κ.ά.). Τα ΕΠΑ.Λ. με εργαστήρια πληροφορικής μπορούν να λειτουργούν και ως Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης, Πιστοποίησης στις νέες τεχνολογίες, να χρησιμοποιούνται στα πλαίσια δράσεων και προγραμμάτων για μαθητές/τριες και γονείς εκτός του σχολικού ωραρίου ή να είναι διαθέσιμα στους μαθητές/τριες που δε διαθέτουν τα ανάλογα μέσα.

42 Κάθετο Μοντέλο σχολικής μονάδας…
«Comparing approaches to converting large high schools into smaller units.», Thomas H Levine, Improving Schools July 2011 vol. 14, no. 2  , «Scholars and reformers in the United States have called for converting large high schools into smaller units to provide a more effective, personal, and culturally responsive education for all students. Current literature argues that such ‘conversion high schools’ should break into fully autonomous small schools rather than more interdependent smaller learning communities (SLCs). In contrast to existing recommendations, this comparative case study identifies four potential advantages of interdependent SLCs. A longitudinal study of teacher collaboration and teaching practices conducted over two years at two conversion high schools suggests that retaining a degree of interdependence among sub-units in conversion high schools may: support teaching and learning of specific academic subjects; promote more learning from other subunits on the campus of the high school; reduce the stress and chaos that accompany high school conversion; and offer more support for new teachers.» Σύμφωνα με τους Allen L, Steinberg A «Σήμερα ένας αριθμός σχολικών διευθύνσεων χρησιμοποιεί την ανάπτυξη μικρών σχολείων ως κεντρική στρατηγική για τη βελτίωση μεγαλύτερων σχολείων» (Allen L, Steinberg A, 2004, σελ 3).

43 Μακροπρόθεσμη Επένδυση χρειάζεται μακροπρόθεσμες προβλέψεις
Μακροπρόθεσμη πρόβλεψη που λαμβάνει υπόψη τα δημογραφικά δεδομένα της περιοχής ώστε να καλύψει τις ανάγκες για σχολική στέγη που θα προκύψουν σε ορίζοντα μιας ή δυο δεκαετιών βάσει: 1) του ρυθμού αύξησης γεννήσεων, 2) των μεταναστευτικών τάσεων 3) της τάσης (από-)αστικοποίησης, 4) της τάσης μαθητικής διαρροής.

44 Πολιτική Προστασία και μαθητική ασφάλεια
Η χωροθέτηση ενός σχολικού κτιρίου είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών/τριών. Το οικόπεδο θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, πρατήρια υγρών και αερίων καυσίμων και άλλες εγκαταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας ΚΑΙ…..

45 Πολιτική Προστασία και μαθητική ασφάλεια
Το κτίριο του σχολείου πρέπει να είναι ασφαλές απέναντι σε ενδεχόμενο φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Ο σχολικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος καταφυγής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι ενταγμένος στα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που εκπονούν οι αρμόδιοι φορείς και ανάλογα εξοπλισμένος ώστε να είναι χρήσιμος στους κατοίκους εάν συμβεί οποιαδήποτε καταστροφή φυσικής ή ανθρωπογενούς προέλευσης. Ο Schneider αναφέρει ότι: «Δεν υπάρχει απλή λύση για τη σχολική ασφάλεια. Κάθε χώρος έχει ένα σύνολο αρχιτεκτονικών, κοινωνικών και οικονομικών χαρακτηριστικών που πρέπει να ληφθούν υπόψη» (Schneider 2008, σελ.4).

46 ΕΡΓΑΣΙΑ Μελετήστε τα επόμενα κείμενα του ΟΣΚ σχετικά με το θέμα μαςκαι σημειώστε μία λίστα με τα κυριότερα που είναι σχετικά με τη μελέτη μας.

47 ΟΣΚ: Προγραμματισμός & Απόκτηση Γης

48 Προγραμματισμός & Απόκτηση Γης
Αίτημα Ο αρμόδιος φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης συντάσσει το αίτημα για την υλοποίηση ενός έργου σχολικών υποδομών. Οι προτάσεις της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας ή/και κοινωνίας [Διευθυντής Εκπαίδευσης, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, κ.ά.] μπορεί να έχουν συμπεριληφθεί ή συνεκτιμηθεί. Το αίτημα για τη δημιουργία νέας σχολικής μονάδας είναι πιθανόν να περιλαμβάνει προτάσεις για οικόπεδα. Στο πλαίσιο σύνταξης του αιτήματος, ο αρμόδιος φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης ελέγχει και τεκμηριώνει την αναγκαιότητα για την υλοποίηση του έργου. Στοιχεία που είναι απαιτούμενα ‐κατά περίπτωση‐ για την αναγκαιότητα είναι τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής, ο τρόπος λειτουργίας υφιστάμενων σχολικών μονάδων [π.χ. σε μισθωμένο κτίριο, σε παλαιό κτίριο, κ.ά.], ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα κ.ά. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της αναγκαιότητας της σχολικής μονάδας επανεξετάζεται από την Επιτροπή Καταλληλότητας του χώρου/οικοπέδου.

49 Προγραμματισμός & Απόκτηση Γης
Πρακτικό Καταλληλότητας Η Επιτροπή Καταλληλότητας είναι αρμόδια για να προχωρήσει σε αυτοψία του χώρου και να συντάξει το Πρακτικό Καταλληλότητας. Τα κριτήρια καταλληλότητας & επιλογής χώρων Σχολικής Στέγης καθορίζονται με απόφαση Υπουργού [Υ.Α /ΣΤ1 ΦΕΚ 635Β/ ]. Το σχετικό ΦΕΚ, καθώς και όλη η σχετική νομοθεσία επισυνάπτονται στο CD της ΟΣΚ ΑΕ. Πλέον της ίδρυσης του σχολείου, στο Πρακτικό Καταλληλότητας τεκμηριώνεται και η αναγκαιότητα απόκτησης του χώρου βάσει των στοιχείων που διαθέτει ο Δήμος και η ΟΣΚ ΑΕ [απογραφικές πληροφορίες των Σχολικών Μονάδων, δεδομένα και χάρτες GIS, πληροφοριακή βάση αιτημάτων κ.λπ.].

50 Προγραμματισμός & Απόκτηση Γης

51 Προγραμματισμός & Απόκτηση Γης
Χαρακτηρισμός χώρου Προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία απόκτησης χώρου καθώς και η έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτείται ο χαρακτηρισμός του χώρου ως Σχολικού. [Οι σχετικές αποφάσεις ΣτΕ 813/2004 & 814/2004 έκριναν αντισυνταγματικό το άρθρο 31 § 4 του Ν. 2009/1992, το οποίο θεωρούσε ότι όλα τα εντός σχεδίου οικοδομήσιμα οικόπεδα είναι κατάλληλα για ανέγερση σχολείων]. Ο φορέας υλοποίησης του έργου αιτείται εγγράφως το χαρακτηρισμό του χώρου ‐επισυνάπτοντας το Πρακτικό Καταλληλότητας‐ στον αντίστοιχο Δήμο. Ο Δήμος είναι αρμόδιος για την προώθηση της διαδικασίας του χαρακτηρισμού: έκδοση απόφασης Δημοτικού συμβουλίου, κοινοποίηση στους αρμοδίους, συζήτηση ενστάσεων κ.λπ. και στη συνέχεια διαβίβαση αρμοδίως στην Περιφέρεια ή Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής [ΥΠΕΚΑ] για την ολοκλήρωση του χαρακτηρισμού και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ.

52 Προγραμματισμός & Απόκτηση Γης
Περιπτώσεις απόκτησης γης Η απόκτηση του χώρου από την ΟΣΚ ΑΕ γίνεται με αναγκαστική απαλλοτρίωση, αγορά ή παραχώρηση. Σε περιοχές μη αρμοδιότητας της ΟΣΚ ΑΕ απαιτείται έκδοση Υπουργικής Απόφασης για ανάθεση του έργου στην ΟΣΚ ΑΕ [άρθρο 6 § 24 του Ν. 2240/1994 [153/Α/ ]. Για την περίπτωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ισχύουν οι Ν.3027/02 [ΦΕΚ 152/Α/2002] & Ν.2882/2001 [ΦΕΚ 17/Α/2001]. Η ΟΣΚ ΑΕ προχωράει στη σύνταξη κτηματολογικού διαγράμματος και πίνακα και στη συνέχεια προωθεί τη διαδικασία για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης [ΚΥΑ] για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης. Στο Παράρτημα του παρόντος υπάρχει αρχείο με όλα τα στάδια απαλλοτρίωσης οικοπέδου. Για την περίπτωση της αγοράς, ισχύουν οι Ν.3027/2002 [ΦΕΚ 152/Α/2002] & Ν.2882/2001 [ΦΕΚ 17/Α/2001]. Για την παραχώρηση ισχύει το άρθρο 16 § 2 του Ν. 513/1976 [ΦΕΚ 356/Δ/ ]. Απαιτείται η πρόταση του φορέα για την παραχώρηση οικοπέδου, η αποδοχή της παραχώρησης από την ΟΣΚ ΑΕ και η μεταγραφή στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.

53 Προγραμματισμός & Απόκτηση Γης
Σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος Μετά την απόκτηση του χώρου ‐με οποιονδήποτε τρόπο‐ ακολουθεί η σύνταξη του τοπογραφικού διαγράμματος για την εκπόνηση της μελέτης. Στο τοπογραφικό διάγραμμα πρέπει να περιλαμβάνονται οι θεωρημένοι όροι δόμησης για το αντίστοιχο οικόπεδο. Συμπλήρωση φακέλου έργου για εκπόνηση μελέτης Η ΟΣΚ ΑΕ μπορεί μετά την έκδοση της σχετικής Υπουργικής απόφασης να αναλάβει συγκεκριμένο έργο ανέγερσης διδακτηρίου στην Επικράτεια. Για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης απαιτείται η συμπλήρωση του φακέλου του έργου, σύμφωνα με τα παρακάτω:

54 Προγραμματισμός & Απόκτηση Γης
Έργα συμβατικής κατασκευής στην επικράτεια Κατ’ εφαρμογή του άρ. 6 παρ. 24 του Ν.2240/94 [ΦΕΚ 153/Α/ ] σε συνδυασμό με το αρ. 113 του Ν.1892/90 [ΦΕΚ 101/Α/ ], το οποίο προβλέπει ότι μετά σχετική Υπουργική Απόφαση μπορεί να ανατεθεί στην ΟΣΚ ΑΕ συγκεκριμένο έργο ανέγερσης διδακτηρίου, σε περιοχή αρμοδιότητας της οικείας Νομαρχίας [ή Δήμου από ], η ΟΣΚ ΑΕ εκπονεί μια σειρά από έργα ανέγερσης διδακτηρίων όλων των μεγεθών και βαθμίδων εκπαίδευσης στην Επικράτεια. Η κατάρτιση των φακέλων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και προϋποθέσεις [βλ. Παράρτημα 12.02: Προϋποθέσεις εγκατάστασης διδακτηρίου στην Επικράτεια] γίνεται από τις τεχνικές υπηρεσίες της οικείας Νομαρχίας [από του οικείου Δήμου] σε συνεργασία με την ΟΣΚ ΑΕ [διερεύνηση δυνατότητας κατασκευής σχολείου σε προτεινόμενο από τη Νομαρχία χώρο, εξέταση τοπογραφικών διαγραμμάτων, τίτλων ιδιοκτησίας κλπ]. Η απόκτηση γης γίνεται κυρίως σε χώρους ιδιοκτησίας της Νομαρχίας [ή του Δήμου] μετά από παραχώρηση κατά χρήση με δικαίωμα ανέγερσης [Άρθρο 3 παρ. 2 του Ν.513/1976 ‐ΦΕΚ 356/Α/ ]. Όπως ισχύει και στην Αττική, παραμένει η βασική προϋπόθεση του χαρακτηρισμού του χώρου ως σχολικού. Μετά τη συμπλήρωσή τους με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι πλήρεις φάκελοι διαβιβάζονται για εκπόνηση μελέτης, δημοπράτηση και κατασκευή του διδακτηρίου από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της ΟΣΚ ΑΕ.

55 Μελέτη & Κατασκευή έργων σχολικών υποδομών
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόκτησης γης, η ΟΣΚ ΑΕ προχωράει στην εκπόνηση των μελετών και τη δημοπράτηση των έργων αρμοδιότητάς της. Το στελεχιακό δυναμικό της ΟΣΚ ΑΕ έχει την απαιτούμενη εμπειρία για να αντεπεξέλθει στο μεγάλο όγκο αιτημάτων, προκειμένου να υλοποιούνται σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις σχολικών υποδομών σε όλη την Ελλάδα.

56 Μελέτη & Κατασκευή έργων σχολικών υποδομών
Κτιριολογικό Πρόγραμμα [σύμφωνα με τη νομοθεσία έως ] Τα κτιριολογικά προγράμματα Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καθώς και των Μουσικών Σχολείων, εκπονούνται από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Ερευνών του Υπουργείου ΥΠΔΜΘ και ισχύουν για την ΟΣΚ ΑΕ και τις ΝΑ [Ν. 3467/2006 αρθ.18 παρ.2β ΦΕΚ 128/Α/ ]. Στο στάδιο της προμελέτης μπορεί να γίνει τροποποίηση σε ό,τι αφορά τη συνολική επιφάνεια των χώρων με προσαύξηση 10% [Ν.3467/2006 αρ.18 παρ.2β ΦΕΚ 128/Α/ ]. Η έγκριση των Κτιριολογικών Προγραμμάτων και των Κτιριολογικών Προτύπων γίνεται με Υπουργική Απόφαση [Ν. 3027/2002 αρθ.2 παρ.5α,β,γ ΦΕΚ 152/Α/ ].

57 Μελέτη & Κατασκευή έργων σχολικών υποδομών
Κτιριολογικό Πρόγραμμα | Πρόταση Η πρόταση της ΟΣΚ ΑΕ αφορά στην έγκριση των κτιριολογικών προγραμμάτων των υπό ανέγερση σχολικών μονάδων στην επικράτεια από το ΥΠΔΒΜΘ, σύμφωνα με τις υποβαλλόμενες κάθε φορά εγκεκριμένες από την ΟΣΚ ΑΕ σχετικές προτάσεις. Έκδοση Πολεοδομικής Άδειας Η ΟΣΚ ΑΕ, μέσω του Πολεοδομικού της Γραφείου, έχει αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης της κατά το νόμο απαραίτητης οικοδομικής άδειας για τα έργα αρμοδιότητάς της. Σύμφωνα με το Ν.1892/1990, «[…] οι οικοδομικές άδειες των δημόσιων κτιρίων που ανεγείρονται με ευθύνη του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων εκδίδονται από τον Οργανισμό αυτόν, με αποφάσεις, που εκδίδονται από τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών για τα κτίρια αυτά».

58 Έργα με προγραμματικές συμβάσεις
Μετά την έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, η ΟΣΚ ΑΕ μπορεί να συνάπτει Προγραμματικές Συμβάσεις με φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής και της επικράτειας. Νομοθεσία έως Σύμφωνα με το Άρθρο 6 παρ. 24 του Ν.2240/94 [ΦΕΚ 153/Α’/16‐09‐1994]: «Σε απρόβλεπτες και εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, να ανατεθεί στην ΟΣΚ ΑΕ η μελέτη και η εκτέλεση συγκεκριμένων έργων σε βάρος πάντοτε των προβλεπόμενων πιστώσεων στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση» και «[…] Κατ’ εξαίρεση, η κατασκευή σχολικών κτιρίων του Νομού Αττικής παραμένει στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων [ΟΣΚ]. Η ΟΣΚ ΑΕ μπορεί να συνάπτει Προγραμματικές Συμβάσεις κατά τις διατάξεις του άρθρου 28 του ΠΔ 323/1989 [ΦΕΚ 146Α΄], με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους ΟΤΑ του Νομού Αττικής».

59 Έργα με προγραμματικές συμβάσεις
Το παρακάτω κείμενο αφορά στις απαιτούμενες διαδικασίες υλοποίησης έργων μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την επικράτεια, σύμφωνα με τη νομοθεσία έως Αττική Σύμφωνα με το Ν.2240/94, η ΟΣΚ ΑΕ έχει την αρμοδιότητα της κατασκευής των σχολικών κτιρίων στην Αττική και μπορεί να συνάπτει Προγραμματικές Συμβάσεις με ΝΑ και ΟΤΑ Αττικής. Με την ΠΣ, ο φορέας υλοποίησης ΟΤΑ‐ΝΑ αναλαμβάνει τη δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου, ενώ η ΟΣΚ ΑΕ εκπονεί ή/και εγκρίνει τις μελέτες, χρηματοδοτεί και ελέγχει την υλοποίηση του οικονομικού αντικειμένου του έργου.

60 Έργα με προγραμματικές συμβάσεις
1. Αίτημα του Δήμου προς την ΟΣΚ ΑΕ για εκτέλεση σχολικών υποδομών [προσθήκη, ανέγερση κ.λπ.] 2. Αξιολόγηση από την ΟΣΚ ΑΕ [σε συνεργασία με αντίστοιχο γραφείο εκπαίδευσης για μαθητικό δυναμικό, αναγκαιότητα σχολικής υποδομής και χωροταξική κατανομή της σχολικής μονάδας], 3. Πρόταση υλοποίησης στον Διευθύνοντα Σύμβουλο για υλοποίηση μέσω ΠΣ 4. Εισήγηση στο ΔΣ της ΟΣΚ ΑΕ μετά από διαβίβαση σχετικής απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για ένταξη του έργου σε πίνακα ΠΣ 5. Αποστολή απαιτούμενων δικαιολογητικών και προδιαγραφών από ΟΣΚ ΑΕ σε ΟΤΑ‐ΝΑ για σύνταξη σχετικών μελετών 6. Έλεγχος προμελετών από μηχανικούς της ΟΣΚ ΑΕ [αρχιτεκτονικά, στατικά και Η/Μ] για την τήρηση κτιριολογικών προγραμμάτων ‐ προδιαγραφών της ΟΣΚ ΑΕ 7. Εισήγηση για έγκριση από Τεχνικό Συμβούλιο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, σύνταξη προϋπολογισμού, χρόνου υλοποίησης του έργου και ισχύος της ΠΣ 8. Εισήγηση για έκδοση Απόφασης από ΔΣ της ΟΣΚ ΑΕ για τη σύναψη με προϋπολογισμό και χρόνο υλοποίησης 9. Υπογραφή ΠΣ έπειτα από τη σύμφωνή γνώμη, με σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό και χρόνο υλοποίησης του έργου 10. Υποβολή από ΟΤΑ‐ΝΑ οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής, έλεγχος και έγκριση από το Τεχνικό Συμβούλιο της ΟΣΚ ΑΕ & υποβολή από ΟΤΑ‐ΝΑ τευχών δημοπράτησης για σύμφωνη γνώμη της ΟΣΚ ΑΕ 11. Δημοπράτηση από ΟΤΑ‐ΝΑ με συμμετοχή εκπροσώπου της ΟΣΚ ΑΕ 12. Παρακολούθηση του φυσικού αντικειμένου μέσω του οικονομικού αντικειμένου [έλεγχος πιστοποιήσεων, χρηματοδότηση, σύμφωνη γνώμη της ΟΣΚ ΑΕ ως προς τη σκοπιμότητα των υποβληθέντων ΑΠΕ και των συμπληρωματικών συμβάσεων, έγκριση παρατάσεων της ισχύος ΠΣ κ.λπ.].

61 Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα
Η ΟΣΚ ΑΕ έχει εντάξει στη στρατηγική της επόμενης τριετίας την περαιτέρω αξιοποίηση του αναπτυξιακού μοχλού των συμπράξεων, με την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ. Στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και με δεδομένο ότι τα έργα αυτά δημιουργούν μελλοντικές υποχρεώσεις για το δημόσιο, η ΟΣΚ ΑΕ προχωράει με τη δημοπράτηση των ώριμων και αναγκαίων έργων, που έχουν υψηλή κοινωνική προτεραιότητα. Η ήδη αποκτηθείσα τεχνογνωσία της ΟΣΚ ΑΕ στον τομέα των ΣΔΙΤ επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων σχολικών μονάδων σε έργα ΣΔΙΤ, ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης και τη γεωγραφική περιοχή τους.

62 Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα
Η ΟΣΚ ΑΕ κατέχει σημαντική πείρα σε θέματα διαγωνισμών και έργων ΣΔΙΤ. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι αντίστοιχες διαδικασίες για τρία έργα ΣΔΙΤ σχολικών υποδομών: έχει ολοκληρωθεί η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για δύο έργα ΣΔΙΤ, ενώ άλλος ένας διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα έργα αφορούν αντίστοιχα στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 12 σχολικών μονάδων στην Αττική [προϋπολογισμού 75,75 εκ. €], 10 σχολικών μονάδων στην Αττική [προϋπολογισμού 59,40 εκ. €] και 16 σχολικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη [προϋπολογισμού 89,10 εκ. €]. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ωρίμανση του τέταρτου έργου ΣΔΙΤ της ΟΣΚ ΑΕ, το οποίο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση σχολικών μονάδων στην Κρήτη. Το ακριβές αντικείμενο και χρονοδιάγραμμα του έργου θα οριστικοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2011.

63 Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στις περιπτώσεις υπαγωγής του έργου της υλοποίησης σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις διατάξεις του Ν.3389/2005 “Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα”, η ΟΣΚ ΑΕ ή ο εκάστοτε αρμόδιος δημόσιος φορέας ασκούν σε όλη την επικράτεια τις αρμοδιότητες της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, πάσης φύσεως συντήρησης, τεχνικής και κάθε άλλης διαχείρισης και διάθεσης των ανεγερθέντων κτιρίων, καθώς και φύλαξης, ασφάλισης και λειτουργίας κυλικείων των εν λόγω σχολικών μονάδων.

64 Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα
Σχετική Νομοθεσία Οι σχετικοί νόμοι είναι ο Ν.3794/2009, ο οποίος προσθέτει το άρθρο 28Α στο Ν.1404/1983, ο Ν.1894/1990 και ο Ν.3389/2005 περί ΣΔΙΤ. Αντικείμενο των έργων ΣΔΙΤ Οι ΣΔΙΤ αποτελούν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης για την κατασκευή σχολικών κτιρίων. Προβλέπουν τη μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη συντήρηση και την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης της σχολικής υποδομής [ενεργειακή διαχείριση, καθαριότητα, φύλαξη κ.ά.] για 25 χρόνια. Η αποπληρωμή του έργου γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας και αρχίζει αμέσως μετά την έναρξη της περιόδου λειτουργίας του έργου. Το χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση της κατασκευής καθορίζεται σε 2 έτη από την υπογραφή της σύμβασης.

65 Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα
Το έργο υλοποιείται πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια [δεν εκταμιεύει το δημόσιο κατά την περίοδο κατασκευής] και το δημόσιο καταβάλλει για την περίοδο λειτουργίας ένα ετήσιο αντίτιμο βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων απόδοσης. Ο ιδιώτης ανάδοχος θα ελέγχεται για την ποιότητα του έργου και την παροχή των υπηρεσιών συνεχώς επί 25 έτη. Με τα ΣΔΙΤ ουσιαστικά εισάγεται μια διαφορετική νοοτροπία ως προς το δημόσιο έργο με έμφαση στις προδιαγραφές αποτελέσματος, οι οποίες κρίνονται συνεχώς κατά την περίοδο λειτουργίας. Η ΟΣΚ ΑΕ έχει καθορίσει τις προδιαγραφές αποτελέσματος για τα σχολικά κτίρια, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της σύμβασης.

66 Αξιοποίηση των προγραμμάτων συγχρηματοδότησης
Η ΟΣΚ ΑΕ προκειμένου να συμμετάσχει στα προγράμματα συγχρηματοδότησης και να συμβάλλει στην απορροφητικότητα των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει καταγράψει τα έργα εκπαιδευτικών υποδομών που πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξή τους στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς [ΕΣΠΑ 2007‐2013] και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη [ΕΠΕΡΑΑ]. Για τις περιπτώσεις οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δεν έχουν την απαραίτητη διαχειριστική επάρκεια, η ΟΣΚ ΑΕ μπορεί να προχωρήσει στην προετοιμασία όλου του φακέλου για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ [κτιριολογικό πρόγραμμα, μελέτη εφαρμογής, τεύχη δημοπράτησης, τεχνικό δελτίο κ.ά.], μετά την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης ή/και τη σύναψη της αντίστοιχης Προγραμματικής Σύμβασης. Για το 2011, η ΟΣΚ ΑΕ έχει προγραμματίσει την υποβολή περισσότερων από 70 έργα σχολικών υποδομών σε όλη την επικράτεια για τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ. Στην ανάλυση των χρηματοοικονομικών στόχων της ΟΣΚ ΑΕ, προβλέπεται η απορρόφηση 63,4 εκ. € εντός του 2011.

67

68 Φωτοβολταϊκό: Οικονομοτεχνική Μελέτη
Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ Β’ 1079/ ) καθώς και την συμπλήρωσή της (ΦΕΚ Β’ 1557/ ) καθορίστηκε το Ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης Φ/Β συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις μέχρι και 10kWp για όλη την Επικράτεια. Με το πρόγραμμα αυτό δίνονται κίνητρα με τη μορφή ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε ο οικιακός καταναλωτής ή μία μικρή επιχείρηση να κάνουν απόσβεση του συστήματος που εγκατέστησαν και να έχουν ένα λογικό κέρδος για τις υπηρεσίες (ενεργειακές και περιβαλλοντικές) που παρέχουν στο δίκτυο. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (<2 εκ. ευρώ ετήσιο τζίρο και <10 άτομα προσωπικό), τα οποία έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος έως 10kWp. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν επίσης τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει στην κυριότητά του τον χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί το Φ/Β σύστημα Να υπάρχει μετρητής ΔΕΗ στο όνομα του ενδιαφερομένου Να υπάρχει εγκατεστημένος ηλιακός θερμοσίφωνας ή γενικά μέρος των θερμικών αναγκών του ακινήτου για ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται με χρήση ανενεώσιμων πηγών ενέργειας, όταν το ακίνητο χρησιμοποιείται για κατοικία.

69 Φωτοβολταϊκό: Οικονομοτεχνική Μελέτη
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες/δώματα  έχει διπλό χαρακτήρα: α) αυτόν της επένδυσης και β) αυτόν της καλλιέργειας και ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης των πολιτών. Αξίζει ιδιαίτερα να αντιμετωπιστεί ως επενδυτική πρόταση από τους πολίτες που έχουν ακίνητο στην κυριότητά τους λόγων πέντε ισχυρών παραγόντων: Της υψηλής ηλιοφάνειας της Ελλάδας που εξασφαλίζει εισόδημα από 7.000€ έως 8.000€ για Φ/Β σύστημα ισχύος 10kWp. Της τιμής πώλησης του ρεύματος προς τη ΔΕΗ προς 0,495€/kWh* η οποία είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Του αφορολόγητου εισοδήματος που προκύπτει από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ. Της 25ετούς σύμβασης με τη ΔΕΗ Της δυνατότητας χρηματοδότησης έως και 100% του ποσού της επένδυσης μέσω Τραπεζών * Η τιμή πώλησης ορίζεται σε 0,495€/kWh για τις Συμβάσεις Συμψηφισμού που θα συναφθούν έως τον Αύγουστο του Η τιμή μειώνεται κατά 5% κάθε εξάμηνο για τις νέες Συμβάσεις Συμψηφισμού έως και (ΦΕΚ Β’ 97/ ).

70 Φωτοβολταϊκό: Οικονομοτεχνική Μελέτη
Για την υποβολή αίτησης για εγκατάσταση νέου Φ/Β σταθμού ισχύος μέχρι και 10kWp στο δώμα ή στη στέγη νομίμως υφιστάμενου κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων στεγάστρων, βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων και προκειμένου η αίτηση αυτή να κριθεί άξια αξιολόγησης από τη ΔΕΗ απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά: Αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (για τον μετρητή κατανάλωσης του ακινήτου ή των κοινόχρηστων μέσω του οποίου θα διενεργείται ο οικονομικός συμψηφισμός). Α) Ταυτότητα ιδιοκτήτη, ΑΦΜ και ΔΟΥ (για Φυσικά πρόσωπα) Β) Καταστατικό εταιρίας, ΦΕΚ σύστασης και εκπροσώπησης για ΕΠΕ ή ΑΕ, Βεβαίωση έναρξης εργασιών από την οικεία ΔΟΥ (για Νομικά πρόσωπα) Οικοδομική άδεια κτιρίου Κάτοψη δώματος από τα σχέδια της οικοδομικής άδειας Πλήρες τοπογραφικό διάγραμμα (χάρτης 1:5.000, συντεταγμένες κατά ΕΓΣΑ ’87) της θέσης εγκατάστασης (προκειμένου για κτιριακές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου πόλεως)

71 Φωτοβολταϊκό: Οικονομοτεχνική Μελέτη
Αποδεικτικό δικαιώματος χρήσης του χώρου εγκατάστασης, κατά περίπτωση ως ακολούθως: Για εγκατάσταση του συστήματος σε ιδιόκτητο χώρο από τον κύριο του χώρου αυτού: Τίτλος κυριότητας (αντίγραφο συμβολαιογραφικής πράξης και πιστοποιητικού μεταγραφής της στο υποθηκοφυλακείο) Για εγκατάσταση του συστήματος σε ιδιόκτητο χώρο από άλλον, πλην του ιδιοκτήτη, κύριο οριζόντιας ιδιοκτησίας στο ίδιο κτίριο: Τίτλος κυριότητας ως ανωτέρω και έγγραφη συμφωνία του κυρίου του χώρου εγκατάστασης για την παραχώρησή του σε άλλο κύριο οριζόντιας ιδιοκτησίας του ίδιου κτιρίου, με ιδία ευθύνη των υπογραφόντων Για εγκατάσταση του συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο είτε από το σύνολο των κυρίων οριζοντίων   ιδιοκτησιών του κτιρίου, είτε από έναν εκ των κυρίων οριζοντίων ιδιοκτησιών, μετά από παραχώρηση του χώρου αυτού: Πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου με ευθύνη του διαχειριστή ή του κυρίου οριζόντιας ιδιοκτησίας που θα εγκαταστήσει το σύστημα αντίστοιχα Το δικαίωμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος σε κτίριο ιδιοκτησίας Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), τη χρήση του οποίου έχει αναλάβει διαχειριστής (π.χ. σχολική επιτροπή), παρέχεται στον διαχειριστή, μετά από συναίνεση του κυρίου του κτιρίου. Οι συμβάσεις σύνδεσης και συμψηφισμού συνάπτονται με τον διαχειριστή του κτιρίου, που θεωρείται για την εφαρμογή της παρούσας κύριος του φωτοβολταϊκού συστήματος. ( )

72 Φωτοβολταϊκό: Οικονομοτεχνική Μελέτη
Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία ο αιτών δηλώνει ότι: Το έργο της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος δεν έχει ενταχθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα χρηματοδότησης Μέρος των θερμικών αναγκών σε ζεστό νερό του κτιρίου επί του οποίου εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (με αναφορά στον τρόπο κάλυψης, όπως ηλιακός θερμοσίφωνας, ηλιοθερμικά, βιομάζα κλπ) μόνο για την περίπτωση που ο συμψηφισμός γίνεται με μετρητή ιδιόκτητης κατοικίας Κατατάσσεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές καθορίζονται από την Ε.Ε. μόνο προκειμένου για φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες Όλοι ανεξαιρέτως οι συνιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών του κτιρίου έχουν υπογράφει το πρακτικό της γενικής συνέλευσης ή έχουν εγγράφως συμφωνήσει για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος Όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται με την αίτηση είναι αληθή

73 Φωτοβολταϊκό: Οικονομοτεχνική Μελέτη
- ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η παράγραφος 2 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Στην περίπτωση που ο κύριος του φωτοβολταϊκού αλλάξει προμηθευτή για την ηλεκτροδότηση των καταναλώσεών του στο κτίριο, λήγει αυτοδικαίως η Σύμβαση Συμψηφισμού και συνάπτεται νέα Σύμβαση Συμψηφισμού για το υπολειπόμενο εκ των είκοσι πέντε (25) ετών διάστημα μεταξύ κυρίου του φωτοβολταϊκού και του νέου προμηθευτή. Η νέα Σύμβαση Συμψηφισμού συνομολογείται με τιμή αναφοράς ίση με την τιμή της Σύμβασης που έληξε, όπως αυτή έχει αναπροσαρμοστεί βάσει της παραγράφου 4. Σε περίπτωση μεταβολής στο πρόσωπο του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος λόγω μεταβίβασης της σχετικής ιδιοκτησίας του στο κτίριο όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό σύστημα, ο νέος κύριος υπεισέρχεται αυτοδίκαια στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από τη Σύμβαση Συμψηφισμού.» … Μετά την αποδοχή της Προσφοράς Σύνδεσης, προσκομίζονται από τον κύριο του φωτοβολταϊκού τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 3 της υπουργικής απόφασης « Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια και οικόπεδα εντός σχεδίου περιοχών και σε οικισμούς.»(ΦΕΚ …), υπογράφεται η Σύμβαση Σύνδεσης μεταξύ του κυρίου του φωτοβολταϊκού και της Δ.Ε.Η. Α.Ε., ως Διαχειριστή του Δικτύου, και καταβάλλεται η σχετική δαπάνη. Η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. εντός είκοσι (20) ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα Δικτύου.”

74 Εργασία 6η Μελετήστε τις επόμενες διαφάνειες και υπολογίστε το συνολικό ετήσιο λειτουργικό κέρδος από τη χρήση φωτοβολταϊκού. Προβληματισμός: Αν ήταν εγκατεστημένο σε δημόσιο σχολικό κτίριο το έσοδο, σε ποιο ποσοστό θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις υπόλοιπες ετήσιες λειτουργικές δαπάνες?

75 Φωτοβολταϊκό: Οικονομοτεχνική Μελέτη
Κρίσιμο μέγεθος για τον υπολογισμό των βασικών οικονομοτεχνικών δεικτών της επένδυσης είναι η ποσότητα ηλιακής ενέργειας που προσπίπτει στα Φ/Β πλαίσια. Από τον χάρτη ηλιακής ακτινοβολίας, όπως φαίνεται παραπάνω, προκύπτει ότι μια μέση τιμή για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ανά εγκατεστημένο kWp ανά έτος στη Ηπειρωτική Ελλάδα είναι 1.300kWh/kWp/έτος και kWh/kWp/έτος στην περιφέρεια της Κρήτης. Μετρήσεις από συνδεδεμένους σταθμούς σε όλη την επικράτεια δείχνουν ότι οι θεωρητικές αυτές τιμές για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι συντηρητικές και οι πραγματικές μετρήσεις δείχνουν την ηλεκτρική ενέργεια να έχει αγγίξει τις kWh/kWp ανά έτος για εγκαταστάσεις με σταθερή βάση στήριξης στην Ηπειρωτική Ελλάδα ενώ στην περιφέρεια της Κρήτης τις kWh/kWp ανά έτος. Γνωρίζοντας την ετήσια ενεργειακή απόδοση του Φ/Β συστήματος μπορούν να υπολογιστούν τα έσοδα του επενδυτή από τη ΔΕΗ. Η παραγόμενη ενέργεια αγοράζεται από τη ΔΕΗ με τιμή 0,495€/kWh*, η οποία είναι κλειδωμένη για 25 έτη και αναπροσαρμόζεται αυξητικά κατά 25% του ετησίου δείκτη καταναλωτή (πληθωρισμού). Χρησιμοποιώντας την τιμή πώλησης και την ετήσεια ενεργειακή απόδοση, τα έσοδα ανέρχονται από 7.000€ έως και 8.000€ ετησίως. * Η τιμή πώλησης ορίζεται σε 0,495€/kWh για τις Συμβάσεις Συμψηφισμού που θα συναφθούν έως τον Αύγουστο του Η τιμή μειώνεται κατά 5% κάθε εξάμηνο για τις νέες Συμβάσεις Συμψηφισμού έως και (ΦΕΚ Β’ 97/ ).

76 Φωτοβολταϊκό: Οικονομοτεχνική Μελέτη

77 Φωτοβολταϊκό: Οικονομοτεχνική Μελέτη
Σημειώνεται ότι τo κόστος φωτοβολταϊκού συστήματος κυμαίνεται από 4.000–5.000€ ανά Kw ανάλογα με το μέγεθος του, τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης καθώς και των απαιτήσεων του κάθε ιδιοκτήτη. ( Β1. Τι κεφάλαιο (πόσα χρήματα) χρειάζετε να ξοδέψω για ένα μικρό φωτοβολταϊκο σύστημα σε στέγη, ταράτσα ή σκεπή; Τα χρήματα που χρειάζεται κάποιος για ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα είναιανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης που θέλει να κάνει. Έτσι για παράδειγμα αν κάποιος τοποθετήσει 1 φωτοβολταϊκό πάνελ των 200 Watt (μαζί με τα λοιπά εξαρτήματα) σε μια σκεπή για να πουλήσει το ρεύμα που παράγει στην ΔΕΗ θα χρειαστεί από 700 έως 1100 ευρώ. Εάν πάλι τοποθετήσει 5 πάνελ των 200 Watτ (σύνολο 5 Χ 200= 1000 Watt ή 1 kW (κιλοβατ)) το αντίστοιχο κόστος θα είναι από 3500 έως 5500 ευρώ . Εάν αντίστοιχα αποφασίσετε να εγκαταστήσετε 5KW οι τιμές που θα βρείτε θα κυμαίνονται από  έως ευρώ. Το κύριο μέρος του κόστους της εγκατάστασης αφορά ταφωτοβολταϊκά πλαίσια (ή πάνελ ή συλλέκτες ή πανέλα ή καθρέφτες ή ακόμα και ...τζάμια (50% - 70% του συνολικού κόστους). Το υπόλοιπο κόστος επιμερίζεται στους αντιστροφείς, το σύστημα στήριξης και κατά δεύτερο λόγο στις καλώδιώσεις και ηλεκτρολογικούς πίνακες (ασφάλειες, διακόπτες, αντικεραυνικά κλπ). Γενικά λοιπόν το κόστος και οι τιμές για ένα σταθερό φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελληνική αγορά κυμαίνεται από 3.500 έως ευρώ ανα kW ή 3,5 εώς 5,5 ευρώ ανά Watt. Φυσικά η αναλογία τιμή/Watt μειώνεται όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της εγκατάστασης.*Οι τιμές που ανφέρουμε δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ. Για το ΦΠΑ δείτε και την ερώτηση Α14 κλικ εδώ

78 Φωτοβολταϊκό: Οικονομοτεχνική Μελέτη
Πόσα χρήματα - έσοδα θα έχω από μια μικρή εγκατάσταση στο σπίτι μου ή σε πολυκατοικία; Τα έσοδα εξαρτώνται από την ενέργεια που παράγει (βλέπε και ερώτηση 3) το φωτοβολταϊκό σύστημα σας. Κόντα στο σημείο σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος με το δίκτυο της ΔΕΗ θα υπάρχει ένας διπλός μετρητής (ο ίδιος και για την ενέργεια που καταναλώνουμε) που θα μετράει την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό σύστημα σε κιλοβατώρες (kWh). Αυτήν την ενέργεια η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να την αγοράζει πληρώνοντας 0,55 σεντς ανά κιλοβατώρα( 0,55 euro cents/kWh ). Αυτό σημαίνει ότι εάν για κάποιον μήνα παράγουμε για παράδειγμα 100 κιλοβατώρες (100kWh) η ΔΕΗ θα πρέπει να μας πληρώσει 55 ευρώ.Συνεπώς ανάλογα με την ενέργεια που παράγει το σύστημα έχουμε και τα αντίστοιχα έσοδα σε ευρώ πολλαπλάσιαζοντας τις κιλοβατώρες που παράγουμε με το 0,55.Για ένα αυτόματο υπολογισμό των εσόδων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τηνδωρεάν φόρμα υπολογισμού εσόδων (κλικ εδώ) του selasenergy.

79 Φωτοβολταϊκό: Οικονομοτεχνική Μελέτη
Πόση ενέργεια παράγει ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα; ΒΗΜΑ 1: ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ) Η ενέργεια που παράγει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα έχει να κάνει με τηνσυνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών πάνελ που έχει το σύστημα μας (Προσοχή: όχι τον αριθμό των πανελ!!)Για να βρούμε την συνολική ισχύ του φωτοβολταϊκού συστήματος πολλαπλασιάζουμε την ισχύ που έχει το κάθε πάνελ (αναγράφεται σε ταμπελάκι στο πίσω μέρος) και το αποτέλεσμα είναι η συνολική εγκατεστημμένη του συστήματος. (Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί στο ίδιο σύστημα να υπάρχουν πάνελ διαφορετικού τύπου οπότε κανουμε τον πολλαπλασιασμό δύο φορές για τις αντίστοιχες ποσότητες των πάνελ και στο τέλος αθροίζουμε τα δύο υποσύνολα).Παράδειγμα 1: Έχουμε 5 φωτοβολταϊκά πάνελ με ισχύ για το καθένα 180 Watt (Βατ). Η συνολική ισχύς του συστήματος μας θα είναι 5 Χ 180 = 900 Watt.Παράδειγμα 2: Έχουμε 6 φωτοβολταϊκά πάνελ με ισχύ για το καθένα 170 Watt (Βατ) και 5 φωτοβολταϊκά πάνελ με ισχύ για το καθένα 160 Watt (Βατ). Η συνολική ισχύς για το σύστημα μας θα είναι α) 6 Χ 170 = 1020 Watt (Βατ) β) 5 Χ 160 = 800 Watt (Βατ) Σύνολο  = 1820 Watt (Βατ)

80 Φωτοβολταϊκό: Οικονομοτεχνική Μελέτη
ΒΗΜΑ 2: ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ Η ενέργεια που παράγεται από το σύστημα μας εξαρτάται από κυρίως δύο παράγοντες: Την συνολική ισχύ του φωτοβολταϊκού συστήματος (βλεπε Βήμα 1 πάνω) Την ηλιοφάνεια της περιοχής που θα εγκαταστήσουμε το σύστημα (ηλιακή ενέργεια) Το ποσό της ηλιακής ενέργειας είναι διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή και στην Ελλάδα σε γενικές γραμμές είναι μεγαλύτερο όσο πιο νότια βρισκόμαστε. Έτσι όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που "πέφτει" στα πάνελ τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια αυτά παράγουν. Σε γενικές γραμμές στην Βόρεια Ελλάδα η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει 1kW (1 κιλοβατ) φωτοβολταϊκών είναι από 1.150 έως kWh(κιλοβατώρες) κάθε έτος (για σταθερό σύστημα). Στην Κεντρική Ελλάδα η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει 1kW (1 κιλοβατ) φωτοβολταϊκών είναι από 1.200 έως kWh (κιλοβατώρες) κάθε έτος (για σταθερό σύστημα). Στην Νοτια Ελλάδα η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει 1kW (1 κιλοβατ) φωτοβολταϊκών είναι από 1.250 έως kWh (κιλοβατώρες) κάθε έτος (για σταθερό σύστημα). Για να κάνετε μια ακριβέστερη πρόβλεψη της παραγόμενης ενέργειας ανάλογα με την περιοχή που προτίθεστε να εγκαταστήσετε το σύστημα σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δωρεάν φόρμα υπολογισμού ενέργειας (κλίκ εδώ) του selasenergy.

81 Φωτοβολταϊκό: Οικονομοτεχνική Μελέτη
ΒΗΜΑ 3: ΤΕΛΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αφού μάθετε την συνολική ισχύ (από Βημα 1) του συστήματος μας και την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια αν κιλοβατ για την περιοχή σας (από Βημα 2) στην συνέχεια πολλαπλασιάζουμε την συνολική ισχύ του συστήματος με την παραγωγή ηλεκτρισμού από 1kw για την περιοχή σας και βρίσκουμε την συνολική ηλεκτρική ενέργεια που παράγουμε ανά έτος (και τελικά θα πουλήσουμε στην ΔΕΗ). Παράδειγμα 1: Φωτοβολταϊκό σύστημα 3,5 KW στην Αθήνα α) Συνολική ισχύς 3.500 Watt ή 3,5 kW β) Εγκατάσταση στην Αθήνα (1kW παράγει kWh) γ) Συνολική παραγωγή ανα έτος 3,5 Χ = kWh δ) Έσοδα από πώληση ενέργειας για τον πρώτο χρόνο 4.690 Χ 0,55 = 2.579,5 ευρώ Παράδειγμα 2: Φωτοβολταϊκό σύστημα 4,2 KW στην Καλαμάτα α) Συνολική ισχύς 4.200 Watt ή 4,2 kW β) Εγκατάσταση στηνΚαλαμάτα (1kW παράγει kWh) γ) Συνολική παραγωγή ανα έτος 4,2 Χ = kWh δ) Έσοδα από πώληση ενέργειας για τον πρώτο χρόνο 5.208 Χ 0,55 = 2.864,4 ευρώ ΠΡΟΣΟΧΗ 1: Η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχή και μπορεί να αποκλίνει από τις προσεγγιστικές τιμές που σας παρουσιάζουμε. Συμβουλευτείτε και το ακόλουθο κείμενο για περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με μετρήσεις της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας (κλικ εδώ). ΠΡΟΣΟΧΗ 2: Για τα παραπάνω παραδείγματα υποθέτουμε: α) Βέλτιστη κλίση των πάνελ προς τον νότο (βρείτε την βέλτιστη κλίση σε κάθε περιοχή κλικ εδώ) β) Ασκίαστη επιφάνεια των πάνελ για όλη την διάρκεια της μέρας και για όλες τις μέρες του έτους γ) Σωστή επιλογή υλικών και σωστή ηλεκτρολογική μελέτη και εγκατάσταση Για ένα αυτόματο υπολογισμό των εσόδων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τηνδωρεάν φόρμα υπολογισμού εσόδων (κλικ εδώ) του selasenergy (Σημείωση: Στην επιλογή "τρόπος τιμολόγησης" επιλέξτε για μικρό σύστημα <5kW).

82 Εργασία 5η - Απαντήσεις Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι, το ετήσιο λειτουργικό έσοδο του δημοσίου αν είχαμε εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά και ΑΝ ΣΤΕΓΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΙΡΙΟ θα ήταν: ……...... Και θα κάλυπτε το ……….% των υπόλοιπων ετήσιων λειτουργικών μας εξόδων.

83 Εργασία 7η Ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου, να εκτιμήσετε την οικονομική του αξία με βάση τις τιμές στη γύρω περιοχή αλλά και τη διαθεσιμότητα ενός ενιαίου χώρου 2,4 στρεμμάτων Αναζητήστε πληροφορίες για την πολιτιστική του αξία και τις δυνατότητες ανάπλασης ενός μέρους των κτιρίων.

84 Εργασία 8η Εκτιμήστε το κόστος ανέγερσης ενός νέου ΕΠΑΛ μαζί με φωτοβολταϊκά στο οικόπεδο που μελετήσαμε. Σε πόσα χρόνια αναμένεται η απόσβεση της επένδυσης από το Δημόσιο: α) ΧΩΡΙΣ χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και β) ΜΕ χρηματοδότηση ΕΣΠΑ Ποια θα είναι τα κοινωνικά αποτελέσματα;

85

86

87 Αναφορές – Βιβλιογραφία (1/3)
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, ΑΔΑ: 4Α1ΦΓ-ΦΘ. Espinosa, A, Porter, T, 2011, «Sustainability, complexity and learning: insights from complex systems approaches.», The Learning Organization, Vol. 18, No. 1, pp Thomas H Levine, 2011, «Comparing approaches to converting large high schools into smaller units.»,Improving Schools, Vol. 14, No. 2, pp.  , Allen L, Steinberg A, 2004, «Big Buildings, Small Schools: Using a smallschools strategy for high school reform.», Jobs for the future, Boston. FEMA, (2004), Risk Management Series – Design Guide for improving school safety in Earthquakes, Floods, and high winds. FEMA, (2004), Risk Management Series – Incremental Seismic Rehabilitation of School Buildings (K-12) FEMA, (2004), Primer for Design Professionals – Communicating with owners and managers of new buildings on earthquake risk Heinz J. (2002), Human links to coastal disasters, Center for science, economics and environment, Washington The Oregon Transportation & Growth management, 2005, The Oregon School Siting Handbook, Oregon.

88 Αναφορές – Βιβλιογραφία (2/3)
New Hampshire Department of education, 2006, Manual for planning Construction of school buildings. Community choices tools, 2006, Linking School Siting to Land Use Planning, Haar S, 2008, Schools for cities. Urban Strategies, Washington, DC., National Endowment for the Arts, NEA Series on Design. Schneider T, 2008, «Ensuring Quality school facilities and security technologies.», Portland, OR, Northwest Regional Educational Laboratory. Υ.Α /ΣΤ1 ΦΕΚ 635Β/ Υ.Α. 81839.ΣΤ1/ ΦΕΚ Β'/1150/ ΣτΕ 813/2004 & 814/2004 Recent Earthquakes in Greece (automatic locations) ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: και Τροποποίηση:

89 Αναφορές – Βιβλιογραφία (3/3)
Κόστος Φωτοβολταϊκού: και

90 Παράρτημα Α: Ελλάδα η 6η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο
Την έκτη θέση στον κατάλογο των περισσότερο σεισμογενών χωρών του κόσμου καταλαμβάνει η Ελλάδα, η οποία παρότι κατέχει το 0,02 της επιφάνειας της Γης, απελευθερώνει το 2% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας κάθε χρόνο και πλέον του 50% της ευρωπαϊκής. Η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο είναι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Δημοκρατία Βανουάτου ή Νέες Εβρίδες, το Περού, τα Νησιά του Σολομώντα και η Χιλή. Όπως σημείωσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Κοκολάκης, η Ελλάδα έχει 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα που έχουν δώσει 570 σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκ των οποίων, οι 20 σημειώθηκαν στη Ζάκυνθο, οι 17 στην Κεφαλλονιά και οι 16 στη Λευκάδα κατατάσσοντας το Ιόνιο ως την πιο σεισμογενή περιοχή της Ελλάδας. Βλ. και Recent Earthquakes in Greece (automatic locations)

91

92 Παράρτημα Β (1/4) Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής χώρων για στέγαση Σχολικών Μονάδων ΥΑ 81839.ΣΤ1/ ΦΕΚ Β'/1150/ Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής χώρων, για την ανέγερση διδακτηρίων καθώς και χώρων μετά κτηρίων κατάλληλων για στέγαση Σχολικών Μονάδων. Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Eχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του π.δ. 414/ (Φ.Ε.Κ. 291 Α) «Μετατροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων σε Ανώνυμη Εταιρία και έγκριση του Καταστατικού της». 2. Τις διατάξεις του ν /1994 ( ΦΕΚ 90 Α) «Iδρυση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ.λ.π.». 3. Τις διατάξεις του ν.2240/1994 ( ΦΕΚ 153/Α’) «Συμπλήρωση διατάξεων για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κ.λ.π.». 4. Τις διατάξεις του ν. 3467/2006 ( ΦΕΚ 128/Α/ ), αποφασίζουμε: Τα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής χώρων για την ανέγερση διδακτηρίων, καθώς και χώρων μετά κτηρίων, καταλλήλων για στέγαση σχολικής μονάδας είναι τα εξής: 1. Αποστάσεις. Οι μέγιστες διανυόμενες αποστάσεις των μαθητών πρέπει να είναι οι εξής: 1.1 Απόσταση 500 μέτρα για νήπια και μαθητές Δημοτικού. 1.2 Απόσταση 1000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίου. 1.3 Απόσταση 1000 έως 1500 μέτρα για μαθητές Λυκείου. Σημειώνεται ότι μόνο σε πυκνοδομημένες περιοχές, που δεν υπάρχουν οικόπεδα με την προαναφερομένη απόσταση, μπορεί να γίνουν αποδεκτοί χώροι που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση και πάντως όχι μεγαλύτερη του διπλασίου της επιθυμητής κατά περίπτωση.

93 Παράρτημα Β (2/4) Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής χώρων για στέγαση Σχολικών Μονάδων ΥΑ 81839.ΣΤ1/ ΦΕΚ Β'/1150/ 2. Ασφάλεια πρόσβασης Αποφυγή κεντρικών οδικών αρτηριών με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, σιδηροτροχιών, σταθμών λεωφορείων και τραίνων, σταθμών φορτηγών διακίνησης εμπορευμάτων, αεροδιαδρόμων κ.λ.π. και γενικότερα κάθε χώρου που η λειτουργία του αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των μετακινουμένων μαθητών από και προς το σχολείο. 3. Ασύμβατες χρήσεις Ο προτεινόμενος χώρος επιβάλλεται να βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από χώρους ή λειτουργίες, που αποτελούν εστίες ηχορύπανσης, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, πυρκαγιάς, εκρήξεων και λοιπών μολύνσεων, ώστε να αποτρέπονται οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που απορρέουν από τη γειτνίαση, ως εξής: 3.1 Κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ, πυλώνες και κέντρα υψηλής τάσης της ΔΕΗ. 3.2 Πρατήρια υγρών καυσίμων, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. 3.3 Βιομηχανικές ή εμπορικές δραστηριότητες, αποθήκες επικίνδυνων εμπορευμάτων. 3.4 Καταστήματα όπως μπαρ, καφετέρειες, καφενεία, μπιλιάρδα, καζίνο κ.λ.π. 3.5 Σωφρονιστικά ιδρύματα, Νοσοκομεία, Νεκροταφεία. 3.6 Κτηνοτροφικές μονάδες. Μόνον σε πυκνοδομημένες αστικές περιοχές η απόσταση μπορεί να μειωθεί στα 200 μέτρα, κατ' ελάχιστον.

94 Παράρτημα Β (3/4) Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής χώρων για στέγαση Σχολικών Μονάδων ΥΑ 81839.ΣΤ1/ ΦΕΚ Β'/1150/ 4. Πολεοδομικές ρυθμίσεις Σε περιπτώσεις χώρων που είναι ήδη χαρακτηρισμένοι «ως Σχολικοί» και δεν ανταποκρίνονται στα ανωτέρω κριτήρια καταλληλότητας θα πρέπει να ζητηθεί ο αποχαρακτηρισμός του χώρου και να εξευρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος. Το ίδιο ισχύει και για χώρους προτεινόμενους για χαρακτηρισμό σε περιοχή υπό ένταξη σε Σχέδιο Πόλεως. 5. Εμβαδόν χώρων Το εμβαδόν των απαιτουμένων χώρων για ανέγερση σχολικών κτηρίων ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και αριθμό μαθητών : 5.1 περίπου 1.200μ2 για νηπιαγωγείο 2τάξεων, 30 νηπίων. 5.2 περίπου 1.400μ2 για νηπιαγωγείο 3τάξεων, 60 νηπίων. 5.3 περίπου 1.850μ2 για 3/θέσιο Δημοτικό Σχολείο, 90 μαθητών. 5.4 περίπου 2.600μ2 για 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο, 180 μαθητών. 5.5 περίπου 3.200μ2 για 9/θέσιο Δημοτικό Σχολείο, 270 μαθητών. 5.6 περίπου 3.800μ2 για 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο, 360 μαθητών. 5.7 περίπου 3.400μ2 για 6/θέσιο Γυμνάσιο ή Λύκειο, 210 μαθητών. 5.8 περίπου 4.200μ2 για 9/θέσιο Γυμνάσιο ή Λύκειο, 315 μαθητών. 5.9 περίπου 4.800μ2 για 12/θέσιο Γυμνάσιο ή Λύκειο, 420 μαθητών περίπου έως 7000μ2 για ΕΠΑΛ. ανάλογα με τις ειδικότητες και τα εργαστήρια.

95 Παράρτημα Β (4/4) Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής χώρων για στέγαση Σχολικών Μονάδων ΥΑ 81839.ΣΤ1/ ΦΕΚ Β'/1150/ 6. Τεχνικά χαρακτηριστικά χώρων 6.1. Προτιμητέα οικόπεδα με κανονικό σχήμα, επίπεδα χωρίς έντονες κλίσεις. 6.2. Να είναι ελεύθερα κτισμάτων ή άλλων εγκαταστάσεων. Σε πυκνοδομημένες περιοχές, που δεν υπάρχουν χώροι με την προαναφερόμενη επιφάνεια, μπορεί να γίνουν αποδεκτοί χώροι με μικρότερη επιφάνεια, εφόσον τα λοιπά χαρακτηριστικά εξασφαλίζουν την δυνατότητα ανέγερσης του απαιτουμένου διδακτηρίου.


Κατέβασμα ppt "ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google